чай ройбос

Какво представлява чаят ройбос?

Ройбос или червеният храст е тисан, който традиционно се приготвя чрез ферментация на листата на цъфтящия храст Aspalathus linearis. Зеленият ройбос, който не е ферментирал, се различава по вкус и е с по-висока цена. Въпреки че няма връзка с традиционния черен или зелен чай, ройбосът се консумира по подобен начин – със или без мляко и захар.

ройбос чай
ройбос чай

Каква е историята на чая ройбос?

Ройбосът е популярна чаша, която се консумира в планинския регион Седарберг в Южна Африка от повече от 300 години. Растението е регистрирано за първи път от ботаници през 1772 г., след като те се наслаждават на сладка на вкус напитка, предложена им от местните хора. Чаят се приготвя, като листата и стъблата на растението се нарязват и стриват, ферментират се на купчини и се оставят да изсъхнат на слънце – процес, при който листата придобиват характерния си червено-кафяв цвят.

Отглеждан от 30-те години на миналия век, днес ройбосът се изнася в повече от 31 държави, включително Обединеното кралство, Германия, Китай, Япония и Съединените щати.

Какви са хранителните ползи от чая ройбос?

Основната хранителна полза от чая от ройбос се крие в богатото му съдържание на антиоксиданти и в това, че е източник на някои уникални полифеноли, включително аспалатин. Тези защитни растителни съединения могат да помогнат за предпазване от увреждане от свободните радикали, което води до заболявания като диабет, сърдечни заболявания и потенциално рак.

От гледна точка на микроелементите и с изключение на флуорида и медта, следите от минерали в ройбос са незначителни и няма да предложат на средния потребител много, ако изобщо има такива, хранителни ползи. Съществуват неофициални данни, че ако чаят се използва като заместител на течности през деня, той може да помогне за поддържане на електролитните нива при спортисти и атлети; изследванията обаче не потвърждават това.

Забележително свойство на ройбоса е, че той е с особено ниско съдържание на танини (4,4 %). Това го прави добър избор за тези, които предпочитат по-мек на вкус чай, или за тези, които изпитват храносмилателни проблеми след консумацията на богати на танини напитки.

Кои са петте основни ползи за здравето от чая ройбос?

1. Няма стимулиращ ефект

Като естествено безкофеинова напитка, ройбосът може да се пие като заместител на течностите и е подходящ за тези, които искат да избегнат или не могат да понасят стимулиращия ефект на кофеина. Тъй като естествено не съдържа кофеин, ройбосът не трябва да се подлага на процес на декофеинизация, така че богатото му съдържание на полифеноли остава непроменено.

2. Може да бъде полезен за сърцето

Изглежда, че пиенето на ройбос има благоприятен ефект върху кръвното налягане чрез инхибиране на ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ), който предизвиква свиване на кръвоносните съдове и повишаване на кръвното налягане. Високото съдържание на флавоноли в чая от ройбос също така подпомага сърдечносъдовата система поради противовъзпалителните и антиоксидантните си свойства, както и поради положителния си ефект върху мазнините в кръвта, включително холестерола.

3. Може да бъде от полза за хората с диабет тип 2

Богато на защитни растителни съединения, включително полифеноли, редовното пиене на ройбос може да помогне за предпазване от окислителното увреждане, свързано с диабета. Ройбосът е богат източник на антиоксиданта аспалатин, който според проучвания върху животни помага за балансиране на нивата на кръвната захар и намаляване на инсулиновата резистентност. Необходими са обаче повече проучвания, за да се потвърди този ефект при хората.

4. Може да благоприятства здравето на костите

Въпреки че доказателствата са оскъдни, чаят от ройбос може да благоприятства здравето на костите. Това е така, защото някои проучвания съобщават за благоприятно въздействие върху остеобластите – клетките, които участват в изграждането на костите. Други проучвания показват, че ферментиралият ройбос има инхибиращ ефект върху активността на остеокластите – клетките, които разрушават костите. Тези резултати показват полза за изграждането и поддържането на костната здравина. Тъй като обаче доказателствата са ограничени, са необходими допълнителни изследвания.

5. Може да намали риска от рак

Съдържанието на мощни антиоксиданти в чая от ройбос може да помогне за предпазване от увреждането от свободните радикали, свързано с рака. Струва си да се отбележи, че зеленият, неферментирал ройбос има по-високи нива на полифеноли от традиционната ферментирала версия и без изненада демонстрира по-големи антимутагенни способности при изследвания в епруветки. Въпреки това изследванията все още не са потвърдили дали в ройбоса има достатъчно количество биодостъпни антиоксиданти, за да се възпроизведат тези ефекти. Надяваме се, че бъдещите изследвания ще установят дали антиоксидантните ползи, наблюдавани както в епруветката, така и при изследванията върху животни, се превръщат в реални противоракови ползи за хората.

Безопасен ли е ройбосът за всички?

Въпреки че са необходими повече изследвания, ройбосът като цяло се смята за безопасен и без странични ефекти за повечето здрави хора. Въпреки това, в един изолиран случай се съобщава, че след изпиване на големи количества ройбос субектът е имал повишение на чернодробните ензими. Не е известно дали опитът на този човек се отнася за по-широк кръг от населението, като е възможно да е имало и други фактори, които да са допринесли за това.

Освен това едно проучване върху животни предполага възможно взаимодействие между екстракт от зелен чай ройбос и лекарство от групата на статините, понижаващо холестерола. Ако приемате това лекарство и се наслаждавате на неферментирал ройбос, трябва да се обърнете към личния си лекар за съвет.

Как да включа чай от ройбос в диетата си?

Благодарение на нулевото си съдържание на кофеин чаят от ройбос може да се консумира по всяко време на деня. Ако се стремите да намалите приема на кофеин, замяната на обичайната кофеинова инжекция с чаша ройбос може да ви помогне да постигнете целта си. Това е така, защото неговият плътен вкус го прави особено задоволителен заместител на кофеина.

Как да приготвя чай от ройбос?

Просто добавете прясно преварена вода и оставете да се запари. Колкото по-дълго оставите чая да се запари, толкова по-силен и силен ще бъде вкусът му. Проучванията сочат, че оставянето на чая да се запари за 10 минути или повече спомага за оптимално приготвяне на богата на антиоксиданти напитка.

Leave a Comment

Your email address will not be published.