Free Shipping on orders over US$39.99 How to make these links

Kir Royale (френски коктейл с шампанско)



UPDATE: Тази рецепта за Kir Royale е в памет на Жан-Мари Бугл, лекар във Франция, който почина от COVID-19 на 22 март 2020 г. Той ме запозна с Кир Роял, когато през 2019 г. отседнахме в къща за гости, собственост на него и съпругата му, в Бургундия. Една от най-невероятните ваканционни седмици, които съм имал в живота си, изпълнена с толкова много смях, че останахме в контакт дори след като си тръгнахме.

Жан-Мари беше герой на здравеопазването, който направи най-голямата жертва, излагайки се на риск, за да се грижи за другите. Ние никога няма да го забравим.

Кир Роял

 • Кога да го сервирате: Традиционно е коктейл преди вечеря, но е като у дома си на партита и събирания!

 • Какъв е вкусът на Kir Royale: Шампанско, леко подсладено, с нотка на касис.

Този коктейл от шампанско ще откриете като напитка преди вечеря в менюто на бистрата и ресторантите в цяла Франция. Това е страхотен празничен начин да се даде старт на вечерята – газирано, пенливо, сладко, а и кой може да устои на цвета!

От практическа гледна точка това е чудесен начин да облечете икономично шампанско. Крем дьо Касис е сладък и има концентриран аромат на касис, който ще замаскира дори най-евтиното шампанско!

Какво влиза в Kir Royale

 • Крем де касис е сладък, тъмночервен ликьор, приготвен от касис. Цената му е 27 долара за бутилка от 700 мл/24 унции в Dan Murphy’s (голям австралийски магазин за алкохол); и

 • Най-доброто шампанско за Kir Royale – всяко шампанско*, пенливо вино (бруто) или кава е идеално. Само не взимайте такова, което е етикетирано (или описано на етикета) като СЛАДКО, защото крем дьо касисът е сладък и заедно вероятно ще бъде твърде сладко.

* Технически пенливите вина могат да се наричат „шампанско“ само ако са произведени в региона Шампан във Франция. Те обикновено са по-скъпи. Но терминът „шампанско“ се използва доста свободно както по отношение на „истинското“ шампанско, така и по отношение на пенливото вино.

Как се прави Kir Royales

Най-напред направете крем де касис, а след това го долейте с шампанско! Някой може да го прави в обратен ред, но Жан-Мари ме научи да го правя в този ред – и аз никога няма да се отклоня от него!

Какво да сервирате с Kir Royales

Кир Роалес ще се съчетае с всичко – от дипове до кростини, от печено бри до тайландски рибни кейкове. Разгледайте “ Храна за парти “ и “ Храна за пръсти“, а ето и няколко предложения:

Предложени храни за пръсти, които да поднесете с Kir Royales

Ако ги предлагате като коктейл преди вечеря, ще поднесете точно по темата заедно с Gougeres, които са френски бутерки със сирене. Всъщност точно това ни сервира нашият домакин, когато преди няколко месеца отседнахме в B&B в Бургундия, наречен La Saura!

Вижте как да го приготвите

Искате още? Абонирайте се за моя бюлетин и следете във Facebook, Pinterest и Instagram за всички последни новини.

Kir Royale (French champagne cocktails) in champagne glasses, ready to be served

Kir Royale (коктейл с френско шампанско)

Съставки




 • 2
  ч.л.
  Крем де касис
  (ликьор от черна теменуга, Забележка 1)



 • 185ml/ 3/4 чаша
  шампанско или пенливо вино
  (Забележка 2)

Инструкции

 • Изсипете крема де касис в чаша за шампанско, след това долейте шампанско и сервирайте!
 • Всъщност не е необходимо да мерите – просто преценете по цвят, отпийте глътка и коригирайте според вкуса! Някои хора го харесват по-сладък, с по-наситено червено. Някои харесват само малка нотка на черна теменуга.

Бележки към рецептата:

Хранителна информация:

Коктейли в изобилие!

Животът на Dozer

Флашбек: онзи път, когато измих всичките му играчки, а той седеше там и ги гледаше безучастно!

 1. Тази рецепта за Kir Royale изглежда хубава, но аз изобщо не пия никакъв алкохол и бих искала някоя празнична рецепта, която да върви с храната ни. Планирам да направя вашето коледно лепкаво пиле (мисля, че така се нарича -lol), Моля, посъветвайте ме какво мога да направя. Благодаря и наздраве.

  • О, имам идеалната напитка за вас. Добавете няколко разклащания Angostura Bitters (можете да намерите във всеки магазин за алкохол – не е алкохолно) във флейта за шампанско, пълна с пенлива вода. Много елегантно, деликатно и показващо сложен фин вкус.

 2. Толкова съм влюбена в теб, Дозер, и в живота, който водиш с майка си Наги <3. Не мога да преброя колко рецепти съм опитала с този сайт. Обичам ви и двамата от Филипините!


 3. По принцип съм любителка на виното и не обичам коктейли и други смесени напитки. Кир Роял обаче е специален – използвам доста сухо френско шампанско и най-добрия крем де касис, който мога да купя, и обичам всяка капка. Както аз, така и много мои приятели обичаме да се забавляваме на дълги неделни закуски… Класическата напитка за добре дошли там естествено е Orange Blossom, ако не и Bloody Mary… но аз винаги съм обичала да изваждам сиропа от къпини…

 4. Здравейте,много харесвам вашите рецепти,имате ли книги с вашите рецепти??? Имате ли такива на френски език?Ако не, трябва да имате,благодаря ви!


We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Вкусно с Йоли
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart