Free Shipping on orders over US$39.99 How to make these links

Char Kway Teow


Едно от най-епичните ястия с юфка в света от улиците на Малайзия: Char Kway Teow! Големи вкусове, контрастни текстури и характерната нотка на овъглено пушене – това е дръзката храна от Югоизточна Азия в най-добрия ѝ вид!

Споделяла съм много рецепти, за които казвам, че са измамно лесни. От кнедли до киш, със снимки и видеоклипове на процеса, дори и начинаещите могат да следват и с удоволствие се коронясват за кралици на кнедлите, крале на уонтоните или майстори на киша. (Тук самопровъзгласените титли се поощряват напълно!)

Char Kway Teow е вероятно първата рецепта, която ще опиша като измамно трудна. Това, което може да изглежда като съвсем просто ястие с пържени юфка, всъщност е малко изкуство, което е усъвършенствано от малайзийските улични търговци, и ми отне толкова време да споделя рецептата, защото исках да съм сигурна, че мога да я направя достъпна за всеки.

 • Основна рецепта (за опитни готвачи): когато всичко се приготвя едновременно в уок или тиган, в стил „Ястреб“; и

 • По-лесен метод: съставките се готвят поотделно, а накрая се събират заедно.

Използвайте по-лесния метод, ако не разполагате със силна печка, тежък чугунен уок или много голям тежък тиган, ако сте новак в света на уок готвенето или ако просто предпочитате по-спокойно приготвяне на този продукт. Защото тази рецепта се изпълнява бързо, щом се нагрява с котлона!


CKT трън в очите ми!

Когато става дума за Char Kway Teow, имам два тръна в очите:

 1. Тези широки, меки и хлъзгави оризови юфки са от съществено значение за истинското преживяване на Char Kway Teow. Но те са пословично деликатни и са склонни да се чупят при приготвяне и още по-лошо – при готвене. Разгледах това в раздела по-долу; и

 2. Намекът за овъгляване – този аромат на пушек от уока – wok hei на китайски, което означава „дъх на уока“ – е част от истинското преживяване Char Kway Teow. За съжаление на нас, домашните готвачи, нашите горелки просто не могат да се сравняват с жестоката топлина в кухните на азиатските ресторанти. Така че овъгляването се ограничава до малко карамелизиране по краищата на юфката, както и на китайския колбас и рибните питки. Можем да се доближим до истинския вкус, но не докрай. 😔 (А редовните читатели знаят, че ми трябва много, за да призная поражението си)


КАК ДА ПРИГОТВЯМЕ ПРЕСНИ ОРИЗОВИ ЮФКА

Пресните, широки оризови нудъли са пословично трудни за работа, склонни са да се чупят при боравене – още преди да са попаднали в уока.

Така че въпросът не е в това, че юфката ще се счупи – въпросът е. Дори Char Kway Teow в ресторантите има счупени юфки. Така че не очаквайте да видите снимка с дълга юфка при Char Kway Teow – тази снимка по-горе е най-добрата, която съм успявал да заснема!

 • Прясната е най-добра – прясната юфка се къса по-малко от сушената. Най-малко се чупят прясно приготвените и дори неохлаждани юфки. Аз използвам охладена, пакетирана прясна оризова юфка (купувам я от Harris Farm Markets и азиатските магазини);

 • Затоплете юфката, преди да разпределите необходимото количество и да отделите слепналите се юфки. Избраният от мен метод: микровълнова фурна. Алтернативен метод: пускане под топла вода от чешмата.

 • НЕ варете и не по тапяйте във вряща вода, нито се опитвайте да разделяте студена юфка от хладилника. Това означава, че юфката се разпада на милиони малки парченца.

 • Намалете до минимум обработката в уок. Знам, че това е в разрез със самата същност на готвенето в уок, но колкото повече се борави с тях, толкова повече се чупят.

 • Разбърквайте или внимателно обръщайте юфката в уока. Винаги сте искали да станете майстор на уока и сега е вашият момент да се изявите! Най-добре е да хвърляте, за да сведете до минимум счупването на юфката, в противен случай използвайте шпатула и дървена лъжица, за да обръщате внимателно юфката в уока (вижте видео за техниката).

Кратък любопитен момент за кулинарите:
* Глутенът държи юфката/пастата заедно, а оризовата юфка няма глутен. Затова се чупят.
* По-тънките нудъли, като тези, използвани в Сингапурските нудъли и в тази Запържена оризова юфка, издържат много по-добре на бурно разбъркване в уока.


СЪСТАВКИ НА CHAR KWAY TEOW

В Char Kway Teow има няколко характерни съставки, за които е необходимо да се отиде до азиатския магазин и евентуално да се покажат снимките по-горе на продавача, за да се открият. Заслужава си, обещавам! Но всъщност, ако използвате моите предложения за замяна, можете да си приготвите това ястие и без да ходите до азиатския магазин. 🙂

 • Китайски
  Колбас (Lup Chong ) – Австралия! Продава се в Coles и Woolies, вярвате ли?? Това е китайският отговор на чоризото и бекона. Тя е солена и сладка, с много характерен вкус, който не прилича на нищо друго, и е пристрастяваща. Продава се в азиатската част на магазина (не в хладилника). За тази рецепта ще ви трябва само 1 брой, така че използвайте останалото вместо китайско свинско на барбекю в сингапурските нудъли или за пържен ориз – то напълно го издига на друго ниво и засрамва скромния бекон!!

 • Пържени рибни питки / парченца – те подскачат и имат вкус на пръчици с морски дарове, а това е част от преживяването Char Kway Teow. Продава се в секцията за хладилници в азиатските магазини. Може да се замени с други азиатски рибни топчета, които могат да се режат на парчета (като това от Coles или това от Harris Farms). Добавете остатъците в китайска супа с юфка или дори в китайска царевична супа!

 • Чеснов лук – изглеждат като тревни стръкове и имат вкус на чеснов лук. Ако не можете да ги намерите, това не е краят на света – просто използвайте нормален чесън или ситно нарязан зелен лук по диагонал. Или дори го пропуснете.

 • Нормалните неща – скариди, яйце, бобови кълнове и чесън. Хубаво и лесно за намиране!


СОС CHAR KWAY TEOW

Сосът е доста ясен – тъмен и светъл соев сос, сос от стриди и Kecap Manis, известен още като сладък соев сос. Консистенцията му е като на кленов сироп – вижте снимката по-долу.

Необходими са ви и тъмен, и светъл соев сос, защото те играят различна роля в тази рецепта – тъмният оцветява юфката и придава вкус и соленост на соса, докато светлият соев сос не оцветява юфката, има по-малко вкус, но осигурява повече соленост.


ИЗТОЧНИЦИ НА РЕЦЕПТАТА

Тази рецепта е поредното усилие на семейство RecipeTin. За да създадем идеалната рецепта за Char Kway Teow, първо посетихме няколко любими малайзийски ресторанта в Сидни, за да направим проучване. Характерният Char Kway Teow на Ho Jiak е един от любимите ни и беше особено вдъхновение.

Както обикновено, претърсихме и YouTube, за да видим професионалистите в действие, гледайки видеоклип след видеоклип на продавачи на храна по улиците на Малайзия, които хвърлят огромни котли Char Kway Teow, за да видим как се прави. (Двойно по-нагоре се вдигаше палецът, ако пичът беше и без риза и пушеше цигара, докато готвеше).

За някои от видеоклиповете дори ползвахме услугите на преводач, за да можем да чуем как готвачите обясняват какво е доброто Char Kway Teow!!

Класическият Char Kway Teow обикновено включва кървави петелки, които не можем да намерим лесно и лично ние ги намираме за по-малко важни от другите съставки, така че ги пропуснахме в нашата версия.

През последните седмици изядохме прекомерно много Char Kway Teow, за да създадем тази рецепта. Знаем, че домашната храна не може да бъде перфектно копие на уличната, но сме адски доволни от резултатите – и се надяваме и вие да ги харесате!

ПС Още една отметка от списъка “ Поискай рецепта „!! И добавена в списъка „Изпълнено“ (в края на публикацията).


СТРАХОТНА ЮФКА ОТ ЦЯЛ СВЯТ


ВИЖТЕ КАК ДА ГИ ПРИГОТВИТЕ

Искате още? Абонирайте се за моя бюлетин и следете във Facebook, Pinterest и Instagram за всички последни актуализации.

Char Kway Teow in a wok, fresh off the stove

Char Kway Teow

Съставки
 • 500 г / 1 фунт
  пресни широки оризови юфка
  (Забележка 1) • 2
  супена лъжица
  свинска мас
  , или растително масло (Забележка 2) • 2
  с.л.
  растително масло
  , отделени • 10
  малки скариди/скариди
  , обелени и почистени от костилките • 2
  скилидки чесън
  , нарязани на ситно • 1
  Китайска наденица / наденица Lup Chong
  , нарязан на тънки филийки по диагонал (Забележка 3) • 5 cm / 2″
  парче пържена рибена торта
  , нарязано на тънки филийки (Забележка 4) • 20
  стръкове чеснов лук
  , нарязани на 4 части (Забележка 5) • 2 1/2
  чаши
  бобови кълнове • 2
  яйца
  , разбити

Сос:
 • 5
  ч.л.
  тъмен соев сос
  (Забележка 6) • 4
  ч.л.
  светъл соев
  (Забележка 6) • 2
  ч.л.
  сос от стриди
  (Забележка 6) • 4
  ч.л.
  Кекап манис / сладък соев сос
  (Забележка 6)

Инструкции

 • Смесете соса заедно.

Нудъли:

 • Не се опитвайте да разкъсате юфката, докато е студена и твърда – тя се чупи.
 • Поставете целия пакет в микровълновата фурна, загрейте на висока температура за 1 1/2 минути – 2 минути, докато се затопли и стане гъвкав, но не горещ, като обръщате пакета при нужда.
 • Обърнете се внимателно и премерете 500 г/кг юфка в топлоустойчива купа. Отделете слепналите се юфка.
 • Ако преди готвенето юфката изстине и стане чуплива, покрийте я с фолио и я затоплете в микровълновата фурна за 30 секунди (не гореща, просто топла), за да намалите чупенето.
 • Пригответе ястието по основната рецепта (с възможност за приготвяне) или по по-лесния метод.

Готвене – Базова рецепта:

 • Загрейте свинска мас и 1 с.л. олио в уок или много голям тежък тиган на силен огън. Завъртете се около уока.
 • Когато започне да пуши, добавете скаридите. Гответе за 30 секунди.
 • Добавете чесъна и разбъркайте за 10 секунди.
 • Добавете юфката, след което с двете си ръце върху дръжката разбъркайте 4 пъти, докато се покрие с олио (или внимателно сгънете с помощта на шпатула + дървена лъжица, вижте видеото).
 • Добавете китайския колбас и рибната торта, разбъркайте или внимателно сгънете 4 пъти.
 • Добавете бобени кълнове и чеснов лук, разбъркайте или внимателно сгънете 6 пъти.
 • Избутайте всичко настрани, добавете останалата 1 с.л. олио. Добавете яйцето и го гответе, като го движите, докато стане почти готово – около 1 минута. Използвайте дървена лъжица, за да го нарежете на едро.
 • Изсипете Соса върху юфката, след което разбъркайте, за да се разпръсне Соса по юфката. Направете пауза между разбъркванията, за да дадете възможност на юфката да се карамелизира по краищата.
 • Сервирайте веднага!

Готвене – по-лесен метод:

 • Загрейте 1 с.л. олио в голям незалепващ тиган на силен огън.
 • Когато се загрее, добавете скаридите и гответе за 1 1/2 минути, докато се сварят, след което извадете в купа.
 • Добавете китайския колбас и рибната торта и гответе за 1 минута, докато колбасът се карамелизира, след което добавете в купата.
 • Добавете 1 с. л. олио, след това добавете яйцата и гответе, като притискате краищата, за да се получи плътен омлет. След като е готов, го нарежете на едро с дървена лъжица (вж. видеото), след което го добавете в купата.
 • Добавете бобовите кълнове и гответе за около 1 минута, докато започнат да повяхват, след което добавете в купата.
 • Добавете свинската мас. След като се разтопи и започне да пуши, добавете чесъна, след което веднага добавете юфката. Сгънете внимателно 4 пъти с помощта на шпатула + дървена лъжица (вж. видеото), само за да се разпръсне мазнината по юфката.
 • Върнете обратно всички останали съставки и лука. Сгънете внимателно два пъти, след което изсипете целия сос.
 • Внимателно разбъркайте 4 до 6 пъти, за да се разпръсне сосът, като правите паузи между тях, за да дадете възможност на юфката да се карамелизира малко по краищата.
 • Свалете от котлона и сервирайте веднага.

Бележки към рецептата:Char Kway Teow in a wok, fresh off the stove

Хранителна информация:


ЖИВОТЪТ НА ДУЗЕРА

Ако кучетата можеха да говорят: „Ами хайде. Дай ми крак нагоре, добре?“

 1. Ще готвя утре, но съм 76-годишен некадърник – бързо ? – Виждам 30 секунди за скаридите, 10 секунди за чесъна, но след това няма време – това означава ли, че когато се казва 4 хвърляния, може би 30 секунди – така че 30 секунди всеки път, когато се добавя нов ингредиент??

  • Здравей, Боб… да, на мен ми трябват около 15 секунди, за да хвърля 3-4 пъти, така че използвай това като ориентир! Приятно готвене! N x


 2. Най-доброто азиатско ястие с юфка, което някога съм приготвяла у дома! Не бях достатъчно уверена, за да бъркам в тигана, и не внимавах много при хвърлянето, но счупената юфка беше пренебрегната, защото вкусът беше толкова страхотен. Благодаря, Наги, отново го направи.


We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Вкусно с Йоли
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart