Бабини зъби (Tribulus Terrestris)

Трибулусът е растение, което дава плодове, покрити с бодли. Говори се, че трибулусът е известен и като лоза за пробиване, защото бодлите са толкова остри, че могат да сплескат велосипедни гуми. Хората използват плодовете, листата и корените като лекарство за най-различни оплаквания.

Бабините зъби се използват при проблеми с бъбреците, включително камъни в бъбреците, болезнено уриниране, бъбречно заболяване, наречено болест на Брайт, и като “водно хапче” (диуретик) за увеличаване на уринирането; при кожни заболявания, включително екзема (атопичен дерматит), псориазис и краста; при сексуални проблеми при мъжете, включително еректилна дисфункция (ЕД), неволно отделяне на сперма без оргазъм (сперматорея) и за увеличаване на сексуалното желание; при проблеми със сърцето и кръвоносната система, включително болки в гърдите, високо кръвно налягане, висок холестерол и “уморена кръв” (анемия); при проблеми с храносмилането, включително колики, газове в червата (метеоризъм), запек и за изхвърляне на чревни паразитни червеи; при болка и подуване (възпаление) на тъканта, покриваща устата (стоматит), и възпалено гърло; и при рак, особено при тумори на носа.

Жените използват Бабини зъби за тонизиране на мускулите преди раждане, за предизвикване на аборт и за стимулиране на притока на мляко.

Някои хора използват Бабини зъби при гонорея, чернодробни заболявания (хепатит), възпаления, болки в ставите (ревматизъм), проказа, кашлица, главоболие, замаяност (вертиго), синдром на хроничната умора (CFS) и подобряване на спортните постижения. Използва се също за стимулиране на апетита и като стягащо, тонизиращо и подобряващо настроението средство.

Странични ефекти

Добавките с трибулус са ВЪЗМОЖНО БЕЗОПАСНИ за повечето хора, когато се приемат през устата за кратък период от време. Те са били използвани безопасно в научни изследвания с продължителност до 8 седмици. Дългосрочната безопасност на трибулус е неизвестна.

Яденето на покритите с шипове плодове на трибулус е ВЪЗМОЖНО НЕБЕЗОПАСНО. Има доклад за сериозен белодробен проблем, свързан с яденето на плодовете.

Специални предпазни мерки и предупреждения

Бременност и кърмене: Приемането на трибулус по време на бременност е ВЪЗМОЖНО НЕОПАСНО. Изследвания върху животни показват, че трибулус може да увреди развитието на плода. Не са известни достатъчно данни за безопасността на употребата на трибулус по време на кърмене. Най-добре е да не използвате трибулус, ако сте бременна или кърмите.

Проблеми с простатата или рак на простатата: Съществува опасение, че трибулус може да влоши състоянието на простатата, като доброкачествена хипертрофия на простатата (ДХП) или рак на простатата. Развиващи се изследвания показват, че трибулус може да увеличи теглото на простатата.

Диабет. Трибулус може да намали нивата на кръвната захар. Дозата на лекарствата за диабет може да се наложи да бъде коригирана от Вашия доставчик на здравни услуги.

Хирургия: Трибулус може да повлияе на нивата на кръвната захар. Това може да попречи на контрола на кръвната захар по време на и след операция. Спрете употребата на трибулус поне 2 седмици преди планирана операция.

Leave a Comment

Your email address will not be published.