Free Shipping on orders over US$39.99 How to make these links

Спирала сладки картофи Bake


Запознайте се с новата си любима рецепта за сладки картофи! Този сладкиш от картофи е лесен за приготвяне, привлича вниманието и е още по-вкусен, отколкото изглежда. Ето една отлична гарнитура, достойна за специални случаи, която все пак е достатъчно лесна за вечеря днес!

Гарнитура от сладки картофи, която ще ви впечатли!

Всъщност нямам толкова много гарнитури от сладки картофи в репертоара си. Мисля, че това е така, защото когато мисля за картофени гарнитури, обикновено си мисля за хрупкави (като картофите с патешка мазнина) или кремообразни и сирни (като картофите Dauphinoise). Така че сладките картофи никога не са моят естествен избор. От една страна, сметана + сирене + сладки картофи ми звучи като странна комбинация (може би някой може да ми докаже, че греша). Второ, сладките картофи просто не се изпичат правилно, за да станат хрупкави, както обикновените картофи.

Затова реших, че е време да разширя колекцията си от сладки картофи. Измислих тази спирала за сладки картофи, за да придам атрактивен вид на иначе обикновеното печене!

Close up of Sweet Potato Bake( side dish)
  • Slices of Sweet Potato Bake( side dish)
  • Eating Sweet Potato Bake - side dish

Какво ви е необходимо, за да приготвите този сладки картофен сладкиш

Ingredients in Sweet Potato Bake( side dish)
  • Сладки картофи – За да изглежда това ястие спретнато, търсете дълги, равномерно оформени, така че филийките да са с възможно най-близки размери. Но наистина, ако сладките картофи, които намерите, не са с точно такава форма като горната, не позволявайте това да ви спре да направите това!

  • Розмарин – често съчетавам розмарин със сладки картофи. Силният, дървесен вкус и аромат се съчетават много добре, а като устойчива билка може да издържи и 50-те минути, които са необходими за печене. Сушените билки също биха били подходящи: розмарин, мащерка, риган или смес от билки – всички те идват на ум;

  • Чесън – за аромат. Тук няма много пикантни ястия без чесън!

  • Масло и олио – Масло за аромат, олио за постигане на хубави хрупкави краища.


    Знаете ли, че?
    Маслото е ~20% вода и твърди млечни вещества. Това е достатъчно, за да спре изпичането на хрупкави продукти. От друга страна, маслото е 100% мазнина и прави нещата наистина хрупкави. Въпреки това обичаме маслото заради вкуса. Затова, за да получа най-доброто от двата свята, използвам комбинация от двете!

Как се приготвя сладко картофено печиво със спирала

How to make Sweet Potato Bake( side dish)
  1. Нарежете сладките картофи – оставете кожата и нарежете картофите с дебелина 3-4 мм. Ако разполагате с мандолина, която може да реже картофите с тази дебелина, ще се справите за кратко. Не искаме да са прекалено тънки, защото иначе ще се преобърнат, когато се опитате да ги подредите;

  2. Объркайте – В голяма купа объркайте резените сладки картофи с маслото, олиото, солта, пипера, чесъна и розмарина. Най-добре е да използвате ръцете си. Разделяйте резените, защото те са склонни да се слепват. Искаме всяко парче да е добре покрито!

  3. Подредете в тигана – Подредете резените сладки картофи в тиган, устойчив на фурна (моят е 26 см / 11″), в кръг. (Да, разбрахте ме, това не е истинска спирала! Но кръговете всъщност са по-смислени, за да се напълни тиганът правилно.) За да направите това, събирайте по една купчина (снимка 3) и ги поставяйте в тигана настрани (снимка 4). Продължавайте да поставяте от край до край, докато стигнете до три четвърти от тигана. След това ги преместете, така че да се припокрият. Когато се разстилат, те трябва да запълнят периметъра на тигана.

    Други форми: Не е задължително да са кръгли и не е задължително да са тиган. Аз използвах моя чугунен тиган, защото изглежда страхотно на фона на оранжевите картофи и освен това запазва много добре топлината. Можете да използвате тавичка за печене – кръгла, овална или квадратна с размер 25 см/10″. За квадратни или правоъгълни съдове предлагам да ги подредите на редове, а не спираловидно;

  4. Запълване на центъра – Сега направете малък застъпващ се кръг в центъра на тигана, за да запълните пространството възможно най-добре;

  5. Печете покрити – Покрийте с фолио и печете за 30 минути на 180°C/350°F (всички видове фурни). На този етап картофите трябва да се изпекат почти докрай, но не напълно;

  6. Печете непокрити – извадете ги от фурната и увеличете фурната на 220°C/430°F (200°C с вентилатор), за да запечете горната част на картофите. Отстранете фолиото, поръсете със зехтин (само за да помогнете на картофите да покафенеят) и ги върнете обратно във фурната за 20 минути или докато горната част на картофите придобие приятен цвят и стане леко хрупкава.

    Факти за хрупкавостта: Сладките картофи просто не стават истински хрупкави, за разлика от обикновените картофи. Това е просто факт от живота, за съжаление. Ще се получат хубави краища, но всъщност те са по-скоро дъвчащи карамелизирани краища, отколкото хрупкави. Все пак карамелизираните парченца са вкусни и любимата част на всички!

    И накрая, ако желаете, украсете с
    малка поръска от пресен, ситно нарязан розмарин, може и с едно-две цели клончета, и щипка люспи морска сол.

  • Sweet Potato Bake( side dish) in a black skillet, fresh out of the oven
  • Scooping up Sweet Potato Bake( side dish)
Sweet Potato Bake( side dish) on a plate, ready to be eaten

А сега поднесете вашата ослепителна гарнитура от сладки картофи с всичко и всички! Единствената уловка е, че тези краища омекват с времето, така че не е най-добре да се съхраняват. Тъй като сладкият картоф и без това се бори за истинска хрупкавост, той е в своя пик току-що изваден от фурната. С охлаждането хрупкавите краища омекват и не могат да бъдат възкресени.

След като го оставите в хладилника за една нощ, ще установите, че е напълно мек. Но това не означава, че не е вкусен! То все още е такова, с прекрасния аромат на розмарин, чесън и масло. Известно ми е, че го освежавам, като пържа на тиган парчета от него до златисто и хрупкаво. ТОЛКОВА ВКУСНО!

Вижте как да го приготвите

Искате още? Абонирайте се за моя бюлетин и следете Facebook, Pinterest и Instagram за всички последни актуализации.

Overhead photo of Sweet Potato Bake( side dish)

Сладки картофи за печене

Съставки




  • 1,25 кг / 2,5 фунта
    4 -5 сладки картофа
    (всеки с широчина 6 см, дължина 20 см, възможно най-равномерно оформени); нарязани на ситно, с кожа; (Забележка 1)



  • 30 г / 2 с.л.
    безсолно масло
    , разтопено



  • 2
    скилидки чесън
    , нарязани на ситно



  • 2
    с.л.
    зехтин
    , плюс малко допълнително за намазване на тигана



  • 3/4
    ч.л.
    кошерна сол/сол за готвене



  • 1/4
    ч.л.
    черен пипер



  • 1
    с.л.
    листа от розмарин, нарязани на ситно
    , плюс още за гарнитура / сервиране

Инструкции


  • Загрейте фурната на 180°C/350°F. Намажете дъното и страните на тигана с малко зехтин.

  • Нарежете картофите на филийки: Нарежете картофите с дебелина 3-4 мм. Мандолината ще ви помогне да направите това за кратко време.

  • Разбъркайте: Поставете ги в голяма купа, изсипете цялото масло плюс 1 с.л. зехтин, розмарин, сол и черен пипер. Разбъркайте добре с ръце, като разделяте резените, така че всички да се покрият с масло.

  • Наредете ги в тигана: Наредете картофите в тигана в кръг, като застъпвате филийките. (Вижте публикацията за подробности)

  • Печете покрито 30 минути: Покрийте с фолио и печете 30 минути, докато картофите омекнат (почти напълно готови).

  • Намажете с четка с олио: Извадете от фурната и я включете на 220°C/430°F (200°C с вентилатор). Отстранете фолиото и намажете картофите с останалата 1 с.л. олио.

  • Печете непокрити 20 минути: Печете 20 минути, докато върховете станат златисти и леко хрупкави, а картофите се сготвят (проверете с нож или шишче).

  • Сервирайте: По желание поръсете с още листа розмарин, цял стрък розмарин и щипка морска сол на люспи. Сервирайте веднага! Сладките картофи губят хрупкавостта си при охлаждане.

Бележки към рецептата:

Хранителна информация:

Повече любов към сладките картофи

Животът на Dozer

Снимка от пансиона на голдън ретривъра, докато съм в Тасмания – това е, което я заобикаля всяка сутрин, когато хрупа сух тост. (Това е голямото лице на Дозър отпред, който си пробива път към предната част на групата!).

Overhead photo of Sweet Potato Salad with Honey Lemon Dressing, ready to be served

  1. Пропускам ли къде да използвам чесъна в тази рецепта?

    • Упс! Благодаря, Мариса… пропуснах го в написаната рецепта… хвърляш го заедно с билките, олиото и маслото. Ще поправя това! N x

  2. Защо толкова много доставчици на рецепти смятат, че е необходимо да включват „кошер“ в рецептите си? Кошер е примитивна религиозна практика, която в основата си има системна жестокост към животните. Прерязването на гърлото на животно, което не е зашеметено, е нехуманно и ненужно причинява мъчителни последни мигове. Намирам тази практика за крайно отблъскваща от морална гледна точка и напълно противоречаща на съвременните морални и етични стандарти.


  3. Току-що смесих това с някои обикновени бели картофи….битове на смес! Тази рецепта се пази, Наги. Но тогава всички твои творения са такива! Продължавайте да го правите! Ник

  4. Да, сладък картоф + сметана + сирене може да се направи! старомодно, но майка ми имаше рецепта, в която се използваха частично сварени парчета сладък картоф и след това се покриваха със сметана/мляко/сирене/шалот/бекон/брашно и се печеха… вкусно!


  5. Това ястие наистина ни хареса. Много лесно за приготвяне, още едно ново любимо на семейството!
    Благодаря ви, Наги

  6. DELICIOUS!!! Направих ги днес за гост на вечеря. Тъй като температурата беше 92 градуса, предпочетох да сложа железния тиган на скарата. Оказаха се перфектни. Тази рецепта отива направо в папката ми с рецепти за бъдещи вечери.

  7. Наистина вкусно. Замених мащерката, ригана и сладкия босилек с розмарин и използвах масло от авокадо. Добавих парченца бекон в началото и сервирах с поширани яйца. Напълно препоръчвам. Засищащо.

  8. Ще го направя тази вечер, тъй като изглежда вкусно – надявам се, че ще работят в тиган за торта срещу чугунен тиган, тъй като имам само един от тях и вече правя вашето свинско филе със сос горчица в тигана.

  9. Мога ли да смеся червените картофи и сладките картофи с едно и също време за готвене?

  10. Здравейте, Наги,
    Преди много години се запознах със стридите Ирена в Аделаида. Те бяха пухкави и сочни стриди от залива Кофин, натурални, покрити с натрошен бекон, приготвен в яйчен жълтък, плюс хайвер, трябва да ги опитате, те са вкусни. наздраве Нийл. Южен Пърт .


  11. Обичам всичките ви рецепти, обичам сладки картофи и често споделям рецепти от вашите на няколко групи за готвене, в които съм xx Благодаря за вдъхновението

    • О, това е страхотно, Естер, много се радвам, че рецептите ти харесват, благодаря ти много, че ги споделяш! N x

  12. Уау, тази рецепта е много вкусна. Тя разкрива цялата сладост на сладките картофи, което я прави почти като десерт. ВКУСНО!

    • Да! Толкова се радвам, че ти харесва, Аверил!! N x

  13. Наги, за да избегна решението „масло за вкус, масло за хрупкавост“, използвам пречистено масло за рецепти като тази. Това е най-доброто от двата свята! Правя си собствено, но можеш да си купиш гхи, индийската версия.

  14. Обичаме сладки картофи, така че със сигурност ще опитаме този! Харесаха ми снимките ти от Тасмания. Изглежда, че наистина ви е харесало! добре за вас!!

    • Ще се радвам да разбера какво мислите, когато го опитате, Чери!! N x

      • Със сигурност ще ти кажа! Прегръдки и целувки за сладкия Дозер!

  15. Хей, Наги!! Изглежда невероятно – би ли искала да направиш версия като във филма „Рататуй“?! Виждала съм няколко рецепти онлайн, но никога не съм убедена, че ще са вкусни (но на твоите рецепти се доверявам безрезервно, тъй като се получават всеки път!)

  16. Здравейте – тасманец тук! Живея в Лаунсестън, непременно се насочи натам за няколко лакомства 🙂 Ако имаш възможност да посетиш Rupert and Hound, малиновата ферма Christmas Hills и местното кафене Hideout, няма да съжаляваш! Local Hideout Cafe има НАЙ-ДОБРОТО ОБСЛУЖВАНЕ НА КЛИЕНТИТЕ. Кафето ми дойде 1-2 минути по-късно от това на майка ми и получих безплатен мъфин – прясно изпечен, хаха!

  17. Все още не са приготвени, но визуално са впечатляващи. Апропо, сладки картофи със сирене и сметана, манджирани, объркани и подправени със сол, черен пипер и люти чушки са сериозно добри с добра пържола например и малко лозови домати. Само за сведение 🙂


We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Вкусно с Йоли
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart