Free Shipping on orders over US$39.99 How to make these links

Рецепта за салса в ресторанта


Рецепта за салса с вкус, който не може да се купи в буркан . Не е нужно да чакате следващото посещение на любимия си мексикански ресторант. Просто си я пригответе у дома!

Без мазнини, пълна с вкус и напълно пристрастяваща, това е салса в ресторантски стил, която е с идеална консистенция за загребване с царевичен чипс. Или пък я поднесете супер здравословно с крудита!

Рецепта за салса – ресторантски стил

Виждали сте бурканчетата, които се продават заедно с царевичния чипс в магазина за хранителни стоки. Поглъщали сте огромни количества от нея в любимия си мексикански ресторант.

Тя е по-здравословна, по-евтина и има толкова добър вкус! Аромат, аромат, аромат – домашно приготвената салса има вкус, който просто не може да се купи в буркан!

Какво влиза в състава на салсата

Ето кои са съставките на моята рецепта за салса. Основните неща, които придават страхотен вкус на салсата, са кимион, кориандър, чесън, лук и халапеньо. Обичам да добавям и консервирани зелени чили, които придават страхотна пушилка и малко топлина (не много).

Консервираните зелени чили са популярна съставка на Tex-Mex в Америка, която (все още) не се предлага тук, в Австралия. Всеки път, когато посещавам САЩ, си нося десетки такива, толкова много ги обичам! Лесно е да се замени вкусът, като се използват печени на скара чушки – въпреки че са червени, а не зелени, те придават същата опушеност, каквато придават зелените чили.

Най-добър съвет: Използвайте качествени консервирани домати

Като се има предвид, че доматите са ключовата съставка в тази рецепта, салсата ви ще бъде толкова добра, колкото добри са доматите, които използвате.

Използването на смачкани консервирани домати в тази рецепта не е само за удобство. То се дължи и на факта, че невинаги можем да получим пресни домати с много добро качество, но винаги можем да намерим домати от консерва с отлично качество.

Ако искате да приготвите рецепта с пресни домати, опитайте тази от Jo Cooks. Направих я по Коледа и е страхотна!

След като сте събрали съставките, всичко е толкова просто, колкото да ги загребете и разбъркате. Направете я толкова гъста или гладка, колкото ви харесва. На мен ми харесва по-гладка, защото смятам, че вкусът е по-добър, когато лукът и т.н. са пасирани съвсем на ситно.

Освен това, колкото по-едра е салсата, толкова повече се отделя, когато престои. Така че тя се запазва по-добре, колкото по-гладка е.

Как и какво да поднасяме със салса

Очевидният начин за поднасяне е като дип за царевичен чипс или нещо друго, подходящо за потапяне, но има още куп наистина чудесни начини за използване на салса! Ето няколко идеи:

За най-здравословната чиния с дип, сервирайте салса с крудити (това е красива дума за зеленчукови пръчици), като тази – снимка от моята рецепта за хумус.

Приготвям тази рецепта за салса много често, защото си признавам, че обичам да закусвам и това е моят начин да хапна нещо без вина. Това е една от онези храни, които наричам „случайно здравословни“. Тоест – не е орязана „диетична“ версия на това, което трябва да бъде.

Закуски, обединявайте се! Помислете за всички възможности за закуски без чувство за вина! (Просто не обръщайте внимание на всички снимки на царевичен чипс в тази публикация. Помислете – пръчици от моркови. 😂)

Рецепта за салса
Вижте как да я приготвите

Искате още? Абонирайте се за моя бюлетин и следете във Facebook, Pinterest и Instagram за всички последни актуализации.

Салса в ресторантски стил

Съставки




  • 1/4
    чаша
    нарязан лук
    (бял, кафяв или жълт)



  • 1
    супена лъжица
    пипер халапеньо
    , без семена, нарязан на едро (най-добре пресен, може и от консерва)



  • 400 г / 14 унции
    консервирани смачкани домати
    , най-добро качество



  • 4 унции / 120 г
    консервирани зелени чили на кубчета
    (Забележка 1)



  • 1/4
    чаша
    (пакетиран) кориандър
    , грубо нарязан



  • 1/2
    супена лъжица+
    сок от лайм



  • 1
    карамфил
    чесън
    , смлян



  • 1/2
    ч.л.
    захар



  • 1/2
    ч.л.
    сол



  • 1/4
    ч.л.
    черен пипер



  • 1/4
    чаена лъжичка
    смлян кимион

Инструкции

  • Първо поставете лука и халапеньото в кухненския робот, след което добавете останалите съставки (започнете с 1/2 с.л. сок от лайм).
  • Разбъркайте до желаната консистенция – аз обичам да е доста гладка, защото така лукът и т.н. се усещат по-добре.
  • Опитайте на вкус с царевичен чипс за сол и лайм. Ако е необходимо, коригирайте.
  • Оставете в хладилник 1 час преди да сервирате с царевичен чипс или други потапяния (вижте предложенията в публикацията).

Бележки към рецептата:

Първоначално публикувана през май 2014 г., напълно актуализирана през януари 2019 г., включително няколко незначителни подобрения във вкуса на рецептата.

Животът на Dozer

Ежедневната рутина след плажа: отказ да се излезе от колата, знаейки, че ни очаква добро измиване с маркуч…

  1. „Току-що направих това и се подготвих за другите ви рецепти. Аз съм в Обединеното кралство и съм живял и в Щатите, и в Мексико и просто не мога да си купя добра мексиканска за любов или пари. Кухнята ми е невероятна. Трябва да знам дали салсата се замразява.

    • Надявам се, че нямате нищо против да попитам, но успяхте ли да се сдобиете със зелени люти чушки в Обединеното кралство или използвахте чушки на скара? Аз съм в Обединеното кралство, но съм израснала в АЗ и наистина трудно намирам някои неща тук. Но тези рецепти ми харесват 😍


  2. Здравейте! Съпругът ми не яде сурови домати… Мислите ли, че мога да блендирам всичко и след това да го затопля и да го оставя да се готви за известно време?

    • Здравей, Лара, можеш да го направиш, но това ще промени малко вкуса, но ще бъде добре. Н х


  3. Току-що направих тази салса днес следобед и не знам как не успях. но беше прекалено сладка и прекалено доматена. Ароматът на доматите е твърде силен. Добавих много сок от лайм и сол. Консистенцията ѝ е гъста и подобна на паста. Единствената промяна, която направих, беше да удвоя рецептата.
    Какво мога да направя, за да я поправя?

    • Здравейте, Ребека, това е салса на доматена основа, така че определено трябва да има вкус на домати – мога ли да попитам каква марка сте използвали? Възможно ли е в нея да има добавена захар? Н х

    • Увеличете другите съставки с 20-30%, за да намалите преобладаващия доматен вкус. Аз направих това и се получи чудесно!


  4. Правя тази салса много пъти и всички я харесват – идеално балансирана и вкусна. Перфектната салса и е много лесна за приготвяне. благодаря ти, Наги!

  5. Само едно предупреждение… мисля, че в Канада трябва да вземете РАЗТВОРЕНИ консервирани домати, а не смачкани (които по същество са пюре). Направих тази грешка с друга твоя рецепта, мисля, че с чилито. Като гледам видеото, виждам парченца в консервираните домати. Ще направя това следващия път, когато ми трябва салса!

    • Здравей, Джен, в тази рецепта можеш да използваш и двете 🙂 N x


  6. Спокойно мога да кажа, че никога повече няма да си купя салса от магазина! Беше много вкусна и толкова лесна 🙂 Благодаря Наги!

  7. Здравей, Наги. Само се чудя каква е хранителната стойност на тази салца. Можеш ли да ми кажеш колко калории има? Благодаря предварително. Дани

  8. Току-що опитах тази рецепта, хареса ми! Получи се наистина добър! Благодаря ви за тази рецепта, тя е перфектна(любима на семейството сега)!

  9. Боли ме сърцето, когато виждам зеленото чили да се нарича „tex-mex“. Става дума за определен сорт, наречен „Чили от Ню Мексико“. Отглежда се в НМ още преди да бъде анексирана от САЩ и е централен елемент от кухнята на НМ (също така и държавният ни зеленчук). А ние, жителите на Ню Мексико, мразим да ни слагат в един кюп с тексасците! (Ако ви харесва консервираното, задължително се отбийте в НМ следващия път, когато сте в САЩ, за да опитате истинското нещо 🙂

    • Интересно за зелените чилита. Обичам, че НМ го е заявила, но те са били отглеждани в Калифорния и Тексас много преди НМ : )

  10. Искам да попитам дали може да се консервира тази салса за по-късна употреба? Моля, информирайте ме как да я консервирам или замразя.

    • Здравейте, Джеф, аз правя големи партиди от тази салца и я съхранявам в хладилника. Консумирали сме я 3+ седмици и е била добра. Не е толкова свежа и става малко водниста, но все още е вкусна.


We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Вкусно с Йоли
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart