Free Shipping on orders over US$39.99 How to make these links

Рататуй – френска зеленчукова яхния


Рататуй е френска зеленчукова яхния, която на пръв поглед изглежда просто и скромно ястие. Но добре приготвено, то надминава теглото си – лятно зашеметяващо ястие, изпълнено със средиземноморски вкусове! Ключът към страхотния рататуй е всеки зеленчук да се задуши поотделно, преди да се задушат заедно. Здравословен, универсален и не само вегетариански, но и 100% веган. Веганите ликуват! 😉

Рататуй: Френска зеленчукова яхния

Няма да ви излъжа. Никога не съм била от хората, които подскачат от нетърпение при мисълта за Рататуй. Никога няма да ме хванете да си го поръчам в ресторант и не е първото нещо, което ми хрумва да приготвя от остатъците от зеленчуци. Просто никога не ми е звучало вълнуващо.

Колко ужасно съм грешала през цялото време. Оказва се, че просто никога не съм знаела как да я приготвя правилно и колко добра може да бъде, когато е така.

Единственото най-важно нещо, което отличава „meh Ratatouille“ от “ holy-cow-this-amazing Ratatouille“? Изпичането на всеки зеленчук поотделно, преди да се съберат в тенджера и да се задушат. Повечето рецепти ви карат да (се опитате да) задушите всичко в една тенджера едновременно, но ще постигнете много по-добър резултат, като ги готвите поотделно. Така можете да контролирате много по-добре степента на сготвяне на всеки зеленчук, така че да не се получи тенджера с прегоряла каша (нарушение номер 1 за Рататуй, точно там!). Освен това зеленчуците стават по-кафяви, а както знаем, цвят = вкус!!

Skillet filled with French Provencal Ratatouille freshly made off the stove

Какво е рататуй?

Рататуй е зеленчукова яхния, произхождаща от Прованс, част от Франция на брега на Средиземно море, известна с топлия си климат и отличната си регионална храна.

Зеленчуците тук растат в изобилие и много от най-известните ястия в района се възползват максимално от тях. Салатата Никоаз, супата с песто, писаладиерът (пица с лук и аншоа) и маслиновата тапенада са само някои от най-големите зеленчукови хитове на Прованс (рецептите идват някой ден, обещавам 😂)!

Най-известното от всички провансалски зеленчукови ястия обаче трябва да бъде Рататуй. Първоначално храна за бедните, тя представлява задушено ястие, приготвено от смесица от летни зеленчуци: патладжани, тиквички, чушки, домати, билки и каквото друго има под ръка.

Днес се приготвя по-малко от съображения за пестеливост и просто защото само по себе си е вкусно и полезно ястие. Със сос на доматена основа и лек аромат на пресни билки (в случая мащерка и босилек), това е ястие, което възхвалява чудесните продукти. Част от духа на ястието е неговата гъвкавост – то има за цел да използва плодовете на лятната реколта, каквито и да са те. Така че за нас, съвременните хора, то представлява отлично средство за използване на остатъците от зеленчуци в хладилника, които могат да се поднесат като основно ястие или гарнитура!

Бонус: ще се почувствате напълно добродетелни, като изядете толкова много зеленчуци наведнъж!

Какво влиза в състава на рататуй

Ето какво слагам в моя Рататуй, но не се ограничавайте само с тези зеленчуци! Макар че това са най-традиционните зеленчуци за Рататуй, всеки подходящ зеленчук, който може да се задуши, ще се получи чудесно – например гъби, копър, целина, тиква и т.н. Честно казано, не бих се поколебала да добавя и шепа зелени зеленчуци (като кейл, спанак и др.), ако разполагате с такива!

Ratatouille ingredients
  • Зеленчуци – аз използвах един патладжан, 2 чушки (една червена и една жълта = цветна смес!) и 2 тиквички;

  • Домати (за соса ) – използването на пресни домати ми се струва подходящо за ястие като Рататуй, в което идеята е да се възхваляват пресните продукти, но можете да използвате консервирани домати или пасата. Ако го направите, използвайте добра марка (аз съм привърженик на Mutti). Това е сосът за това ястие, така че не го разваляйте с евтини, кисели, безвкусни консервирани домати!!

  • Лук и чесън – основа на вкуса. Трудно ще намерите солено ястие на този уебсайт, което да не започва с тези две съставки!

  • Прясна мащерка и босилек – мащерката е за задушаването, а босилекът – за свеж завършек. Тук има много алтернативи, така че не се притеснявайте, ако нямате точно тези две билки. Вместо това можете да поръсите сушен риган или дори смесени билки. За финал пресният магданоз ще се получи чудесно;

  • Маслини – за малки солени попчета, разпръснати из цялата яхния. Не са много, за да не доминират. Тук те са беквокали на главния певец – зеленчуците! 😂

Как се приготвя Рататуй

Колкото и да е изкушаващо да хвърлите всички зеленчуци в тенджерата и да ги сготвите едновременно, не го правете! Това е пътят към голяма тенджера с безвкусна каша. По този начин просто няма да се получи никакъв цвят на зеленчуците (те просто стават воднисти и се задушават в собствените си сокове) и тъй като всеки зеленчук се готви за различно време, неизбежно ще прегорите някои от тях.

How to make Ratatouille
  1. Доматено пюре за сос – Нарежете доматите и ги пасирайте с помощта на избрания от вас уред. Не е необходимо да правите това, ако използвате доматено пюре от консерва или пасата;

  2. Патладжани за потене – Поръсете патладжаните със сол и ги оставете настрана за 30 минути, за да се изпотят. Под това имам предвид, че солта ще изтегли водата от патладжаните и на повърхността им ще се появят малки топчета влага.

    Солта също така омекотява месото на патладжана и го кара да поглъща по-малко масло при готвене. Общоприетото схващане твърди също, че солта премахва горчивия вкус на патладжаните. В действителност обаче в съвременните патладжани горчивината е премахната, така че днес това не е необходимо.

    За разлика от приготвянето на патладжанени „листове“ за неща като мусака, не е необходимо да се отцежда водата преди готвене. Тя просто ще се изпари, когато започнем да сотираме. Освен това искаме да запазим солта за аромат;

How to make Ratatouille
  1. Приготвяне на патладжаните – Задушете патладжаните на силен огън в голям тиган с незалепващо покритие за около 4-5 минути, докато се получи хубав цвят, но те все още са твърди отвътре и запазват формата си (т.е. не са се разпаднали на каша). Не е необходимо да се сваряват напълно; те ще се досготвят по време на задушаването. Ключовата част тук е патладжаните да придобият златист цвят – това придава страхотен вкус!

    След като са готови, прехвърлете патладжаните в голяма тенджера, в която ще се комбинират всички зеленчуци за задушаване. Добавяйте всеки зеленчук в тази тенджера, докато го задушавате. Вижте по-долу защо използваме отделен съд;

  2. Лук и чесън – След това задушете лука и чесъна, докато лукът омекне и стане сладък, около 3-4 минути. След това прехвърлете в тенджерата;

How to make Ratatouille
  1. Capsicum / bell pepper – Задушете Capsicum за около 3 минути, само за да се запече отвън, като същевременно ги запазите достатъчно твърди отвътре, за да не се превърнат в каша, когато се задушават. През това кратко време на готвене няма да се получи зачервяване на чушките, но това е нормално, защото все пак засилва вкуса им;

  2. Сотиране на тиквичките – повторете това за тиквичките, около 3 минути сотиране. Както и при чушките, те няма да придобият много цвят за времето на готвене, но това е нормално;

How to make Ratatouille
  1. Задушаване на всичко – Когато всички зеленчуци са в тенджерата, добавете доматите, мащерката, солта и черния пипер. Разбъркайте добре и задушавайте на слаб огън в продължение на 20-25 минути с отстранен капак, докато всички зеленчуци се опознаят и омекнат;

  2. Готово! Рататуй трябва да е достатъчно гъст, за да можете да го подредите в чиния, но все още да е влажен и сочен. Опитайте и добавете още сол и черен пипер, ако желаете. Може дори да искате да разпуснете и да добавите щипка червен пипер на люспи, за да придадете огън! 😳

    За да я завършите, просто разбъркайте босилека и е готова за сервиране! Може да го разпределите в голяма обща чиния, за да си похапнат хората, или в индивидуални купички. Обичам също така да добавям последно капка зехтин екстра върджин и допълнително поръсване с пресен босилек.

Защо да сотирате в тиган, а после да задушавате в друг съд? Просто за по-добър резултат. Тиганът е идеален за сотиране тук благодарение на дебелия метал (по-добро задържане и предаване на топлината) и плитките му страни. По-късно ще е необходим по-висок съд, за да побере всички зеленчуци, които ще се задушават заедно. Ако се опитате да сотирате в тенджерата, това ще отнеме повече време и ще има тенденция да се задушава в соковете си по време на готвене поради високите страни, което възпрепятства оцветяването. Искаме задушаването да стане по-късно, а не по време на задушаването!

Drizzling olive oil over Ratatouille
  • Ratatouille in a bowl with a side of crusty bread
  • Dunking bread into Ratatouille

Как да сервираме рататуй

Рататуй е едно от онези страхотни ястия, които могат да се сервират като основно или като гарнитура. Освен това се съхранява с удоволствие в продължение на дни, тъй като не съдържа месо и млечни продукти. Всъщност изобразеният на снимката Рататуй беше консумиран от мен в продължение на 5 дни под различни форми, включително като:

  • като цяло ястие – в купичка, изядена с хрупкав хляб отстрани!

  • като зеленчукова гарнитура към основно ястие на основата на белтъчини – особено бяло месо, т.е. птиче, свинско или морски дарове;

  • Брускети / кростини – Добре, макар да ви пожелах да си представите впечатляваща чиния с малки кростини от Рататуй, която поднесох на приятели като канапе на коктейл на френска тематика, истината е, че това не се случи. Вместо това си представете как слагам малко Рататуй върху (малка) препечена филийка, която хрупам за закуска, докато разопаковам съдомиялната машина в измачканите си потници. Това е по-близо до истината, но не беше по-малко приятно!!!😂

  • A
    пухкав омлет от белтъци
    плънка – Рататуй вместо плънка от аспержи в рецептата. (ПС. Белтъчните омлети тук не се приготвят нарочно. Те просто са чудесен начин да използвате останалите белтъци, след като сте приготвили нещо с жълтъците. Не съм вманиачена в гледането на холестерол!);

  • Акомпанимент за риба (6-минутна вечеря!) – Буквално най-бързото хранене в историята. Просто изпържих в тиган парче риба и я залях с рататуй. Мислете за него като за салата, гарнитура и сос салса в едно! Толкова вкусно!

И така, ето го. Това са само няколко идеи, които показват как Рататуй може да бъде подаръкът, който продължава да се подарява. Не мога да повярвам, че някога съм си мислела, че е толкова безвкусен и скучен! 😂 Смятайте, че съм новопокръстена. 🙂

Вижте как да го приготвите

Гладни сте за още? Абонирайте се за моя бюлетин и следете във Facebook, Pinterest и Instagram за всички последни актуализации.

Ratatouille in a bowl with a side of crusty bread

Рататуй (френска зеленчукова яхния)

Съставки

Патладжани:




  • 1
    Патладжан (патладжан)
    , нарязан на кубчета с размер 2 см (с кожа) (~450 г)



  • 1/2
    ч.л.
    сол
    , готварска/кошерна сол

Други съставки за Рататуй:




  • 3
    домати
    , нарязани на ситно (~150 г / 5 унции всеки), Забележка 1 консервирани субпродукти



  • 6
    с.л.
    зехтин екстра върджин



  • 2
    кафяв лук
    , нарязан на 1 см кубчета (~150 г)



  • 2
    чушки (1 червена, 1 жълта),
    нарязани на 2 см кубчета (~200 г)



  • 2
    тиквички,
    нарязани на 1,5 см парчета (~200 г)



  • 2
    скилидки чесън
    , нарязани на ситно (~3 ч.л.)



  • 1
    ч.л.
    пресни листа от мащерка
    , нарязани на ситно (Бележка 2 за заместващи продукти)



  • 3/4
    ч.л.
    сол
    , готварска/кошерна сол



  • 1/4
    ч.л.
    черен пипер



  • 20
    черни маслини
    , без костилки, разрязани наполовина

Завършване:




  • 1
    с.л.
    пресен босилек
    , ситно нарязан, плюс още за украса (Забележка 2)



  • Зехтин екстра върджин
    , за поръсване

Инструкции


  • Потопете патладжаните: Поставете патладжаните в гевгир, поставен над купа. Поръсете със сол и разбъркайте с ръце. Оставете за 30 минути, за да се изпоти (не е необходимо да избърсвате водата, която се е събрала по повърхността).

  • Направете доматено пюре: Поставете доматите в блендер, кухненски робот или друг уред по избор. Разбийте до гладка смес. (Не е необходимо да правите това, ако използвате пасата или смачкани домати.)

Пригответе зеленчуците:


  • Пригответе патладжана: Загрейте 2 с. л. олио в голям тиган на средно висока температура. Добавете патладжана и гответе в продължение на 4 до 5 минути, като разбърквате редовно, докато стане златист на повърхността, но все още малко твърд и суров отвътре. Прехвърлете го в голяма тенджера.

  • Сгответе лука и чесъна: В същия тиган добавете още 1 с. л. зехтин. Добавете лука и чесъна с щипка от солта. Гответе 3 минути, докато лукът омекне и придобие златист цвят по краищата. Добавете го в тенджерата с патладжаните.

  • Приготвяне на чушките: Добавете още 1 с. л. зехтин и задушете чушките с щипка сол за 3 минути. Тя трябва да е все още твърда отвътре. Цветът на чушката няма да е много силен, но това е нормално. Добавете в тенджерата.

  • Сгответе тиквичките: Добавете още 1 с. л. зехтин и задушете тиквичките с щипка сол за 3 минути. Уверете се, че са твърди (т.е. не са сурови отвътре). Подобно на чушката, тя няма да стане златиста. Добавете в тенджерата.

  • Добавете останалите съставки в тенджерата: Включете котлона под тенджерата на средно висока температура. Добавете доматите, мащерката, маслините, останалата сол и целия черен пипер и разбъркайте. След като сместа се загрее, намалете температурата на слаб огън.

  • Задушаване: Гответе в продължение на 20-25 минути при свален капак на тенджерата, като разбърквате от време на време, докато всички зеленчуци се сварят и течността се редуцира. Сместа трябва да е достатъчно гъста, за да можете да я подреждате в чиния (т.е. да не е водниста), но все още да е много влажна и сочна.

  • Босилек и сол: Опитайте и добавете още сол, ако е необходимо; зеленчуците могат да имат безвкусен вкус, ако не се добави достатъчно сол. Разбъркайте босилека, след което сервирайте веднага, поляти с екстра върджин зехтин и поръсени с допълнително босилек отгоре, ако желаете. Сервирайте като основно ястие с хрупкав хляб или като гарнитура. Вижте горната карта с рецепти за повече идеи!

Бележки към рецептата:

Хранителна информация:

Още френски класики!

Животът на Dozer

Едно от малкото неща, излезли от тази кухня, които г-н Dozer не е опитал – Омар Термидор!!! Голям, ОГРОМЕН късметлия съм, че имам приятел, който споделя с мен прясно уловени местни омари. Когато онзи ден той се появи с 5 прясно уловени омара, какво друго ми оставаше да направя, освен да организирам импровизирана вечеря с омари?? 🤷🏻♀️ И преди да сте попитали… да, рецептата предстои! 🙂

Dozer lobster thermidor

  1. В момента приготвям рататуй, но нямам саламурените маслини. Имам обикновени черни маслини, ще свършат ли работа?

    • Ако ги обичате за ядене, тогава би трябвало да са подходящи в това! N x


  2. Току-що направих този вкусен зеленчук, за да отиде с неделния обяд и може би за вечеря с хрупкав хляб, благодарение на Наги🦮🦮🦮


  3. Тази рецепта е толкова вкусна и толкова здравословна. Двете ми малки деца постоянно повтаряха „мммһттр://вкусно!“ по време на цялото хранене. Благодаря, Наги!


  4. Беше вкусно, както обикновено! Не обичам тиквички, затова вместо тях добавих броколи и гъби. Цялото ми семейство го хареса 😍 Благодаря, Наги!

  5. Здравей, Наги. Можеш ли да го претоплиш? Току-що го изядох за вечеря, но имам остатъци… Всъщност беше вкусно – нямах големи надежди, но се принуждавам да ям повече зеленчуци като отговорен възрастен.

    • Разбира се, че може, Катлийн, просто затоплете внимателно в микровълнова фурна. N x

  6. Може ли това да се замразява?
    Аз съм самотен мъж, който обича да приготвя партида, която да раздели и замрази за по-късно.

    • Здравейте, Кен, за съжаление, това не се размразява успешно! Н х

  7. Може ли това да се приготви предварително и да се претопли? Искам да го направя за приятел и да му го занеса.

      • Много ви благодаря, че ме уведомихте за това. Направихте деня ми по-хубав!!! 😄

  8. Направих това ястие днес следобед и цялата къща ухае невероятно… жалко, че не мога да публикувам снимка колко добре изглежда!

    • Изпрати ми я по имейл, Ронда, с удоволствие ще я видя!!! N x


  9. Толкова прекрасна рецепта за класически рататуй. Винаги съм знаела правилото за готвене на всичко поотделно и винаги ми се е струвало такова задължение. Благодарение на твоите логични и ясни инструкции всичко изглежда лесно. Благодаря ви за това и за много други неща. Наистина се наслаждавам на вашите рецепти. И Dozer.

  10. Обичам сайта ти Наги. Променихте подхода ми към готвенето и ми помогнахте да включа нови съставки. Миналата седмица опитах късите ребра на Корена и бяха невероятни – благодаря


  11. Това беше великолепно! Насладихме се на цялото семейство! Ще му се насладим отново по-късно тази седмица с прекрасни продукти!

  12. Още една фантастична рецепта, Благодаря много Наги, сготвих я за жена ми, която имаше съмнения, тъй като е мразеща тиквичките, тя я хареса толкова много, че ме помоли да я приготвя отново.

    • Напълно си я превъзпитал, Джеф, това е страхотно!! N x

  13. Здравей, Наги, съжалявам, но малко се обърках дали да посолявам патладжаните. В твоята рецепта за патладжан пармиджана казваш да не се солят патладжаните, така че можеш ли да обясниш защо го правим в тази рецепта, моля? Благодаря, Лорейн


We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Вкусно с Йоли
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart