Free Shipping on orders over US$39.99 How to make these links

Пиле с вар (марината – чудесна за печене на скара!)


Пиле с лайм, наситено с чеснов, пикантен аромат на лайм! Трикът за постигане на дълбочина на вкуса в обикновената марината от лайм е да се използва соев сос за соленост и малко захар за карамелизиране.

Чудесно за бързо хранене в средата на седмицата и изключително подходящо за барбекю! Бонус: супер здравословно, с по-малко от 300 калории за цели пилешки гърди.

Пиле с лайм

Ако обичате аромата на лайм – а аз все още не съм срещнала някой, който да не го обича – това пиле с лайм е с вашето име.

Сочна е. Карамелизирана. И то наистина има вкус на лайм. (въздъхнете, шок и ужас!)

(ПС Ключът е да използвате кора от лайм. В нея се крие по-голямата част от вкуса на лайма 👌🏻)

И е ЗДРАВОСЛОВНО, тъй като на порция се падат под 300 калории!

Марината с лайм за пилешко

Трикът при маринатите на основата на пресни цитрусови плодове е да се постигне дълбочина на вкуса в тях. Ако използвате само сок от лайм, сол и чесън, вкусът е доста плосък и на пилето – особено ако използвате пилешки гърди – ще му липсва нещо (защото гърдите почти нямат мазнини, а мазнини = вкус).

Затова аз добавям малко захар и зехтин (за да се карамелизира пилето при готвене), използвам соев или рибен сос вместо сол (придава комплексност, но няма рибен или азиатски вкус!) и добавям нарязан кориандър за още един слой вкус!

Всъщност тази марината е базирана на виетнамските маринати, като тази, която използвам в моята виетнамска купа с пилешки юфка и виетнамски свински котлет с лимонова трева. Виетнамците познават маринатата, това е сигурно!!

Колко време се маринова пилето

За тази лаймова марината пилето се маринова най-добре за 12 до 24 часа. Външната страна на пилето ще стане по-бяла, тъй като количеството сок от лайм в тази марината малко „сварява“ пилето (спомнете си за севиче).

Но не се стига дотам, че пилето да започне да се разваля, така че не се притеснявайте. Всъщност тази марината е подходяща за 48 часа, макар че не бих я използвал повече от този срок.

СЪВЕТ: Обичам да приготвям торбички за замразяване на пилето в маринатата и веднага да ги поставям във фризера. След това предната вечер ги слагам в хладилника и ги оставям да се размразят за 24 часа, през които ще се мариноват.

Какво да сервирате с пиле с лайм

Лаймовата марината прави пилето сочно отвътре и му придава аромат, така че няма да имате нужда от сос към него. А след като пилето почине няколко минути, преди да го сервирате, част от соковете ще изплуват на повърхността, както виждате по-долу.

Що се отнася до това какво да сервирате като гарнитура, ето няколко предложения!

Гледайте как да го направите

Гладни за още? Абонирайте се за моя бюлетин и следете Facebook, Pinterest и Instagram за всички последни актуализации.

Close up of Lime Chicken on a plate, garnished with cilantro/coriander, chilli and fresh lime slices

Мариновано с лайм пиле на скара

Съставки

Марината за пилешко




  • 600-750 г / 1,2 – 1,5 фунта
    пилешки гърди (4 броя) или обезкостени бутчета
    (Забележка 1)



  • Кората на 1 лайм
    (кората се почиства преди изцеждането на сока)



  • 4
    с.л.
    сок от лайм
    (1 – 2 лайма)



  • 2
    скилидки чесън
    , смлян



  • 3
    с.л.
    кафява захар



  • 1/4
    ч.л.
    черен пипер



  • 1
    супена лъжица
    зехтин



  • 2
    супена лъжица
    ситно нарязан кориандър
    (по желание)



  • 1
    супена лъжица
    рибен сос (ИЛИ 2 с.л. соев сос)
    (Забележка 2)

За приготвяне




  • 1 – 2
    с. л.
    зехтин

Инструкции

  • С юмрук (или клечка за зъби!) начукайте мазния край на пилешките гърди до дебелина около 1,7 см / 2/3″ (не е необходимо за бедрото).
  • Поставете пилето и маринатата в торбичка с цип и масажирайте, за да разпределите маринатата равномерно. Поставете върху чиния или купа и съхранявайте в хладилник в продължение на 24 часа (мин. 12 часа, макс. 48 часа – Бележка 3)
  • Извадете пилето и изхвърлете маринатата. Пригответе по един от посочените по-долу методи.

Приготвяне (вътрешна температура 165F/75C)


  • ЗАПАЛВАНЕ : Загрейте олиото в голям тиган на средно висока температура. Гответе пилето по 3 минути от всяка страна или докато се карамелизира и придобие златистокафяв цвят (вж. видеото!).

  • Барбекю: Намажете грила с олио и го загрейте на средно висока температура (или на средна, ако барбекюто ви е силно). Гответе пилето за 3 минути от всяка страна, докато се карамелизира (вж. видеото!).

  • ОВЕН: Загрейте фурната на 425F/220C. Печете 15 минути, след това включете бройлера/грила на висока степен и печете на грил за 3 минути, за да карамелизирате повърхността и да завършите готвенето.

Почивка и сервиране:

  • Прехвърлете пилето в чиния за сервиране, покрийте го с фолио и оставете да почине за 3 минути.
  • Гарнирайте с допълнителен кориандър/цилантро, парченца лайм и лют червен пипер, ако желаете, и сервирайте!

Бележки към рецептата:

Хранителна информация:

Пиле с лайм е публикувано първоначално на 20 април 2016 г. Обновена с нови снимки, съвсем ново видео, нов текст и снимки на стъпки. Няма промяна в рецептата – читателите я обичат такава, каквато е!

Още страхотни маринати за пиле

ЖИВОТЪТ НА ДОЗЕРА

Той благодари на щастливите си звезди, че най-големият е бил все още твърде малък за негоһттр://…. Не можех да го направя около гърдите му. Беше толкова опъната, че копчетата почти се откопчаха! 😂

  1. Здравей, Наги
    Само се чудя дали мога да го замразя СЛЕД като е мариновано, но преди да го приготвя? Благодаря предварително


We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Вкусно с Йоли
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart