Free Shipping on orders over US$39.99 How to make these links

Пилешки бульон


Това е единствената рецепта за пилешки бульон, от която някога ще се нуждаете. Той е отличен универсален продукт, хубав и бистър, с идеален баланс на вкус, хранителни вещества и богатство. Използвайте го за всичко – от бистри супи до богати яхнии, сосове и кремообразни сосове.

Обичам да приготвям пилешки бульон, защото е лесен в сравнение с говеждия бульон и подобрява почти всичко – основната цел тук!

Рецепта за пилешки бульон

Бульоните са в основата на безброй ястия в много кухни. Пилешкият бульон е един от най-разпространените и универсални бульони в западната кулинария и се приготвя, като водата се насища с ароматите на пилешко месо, пресни кореноплодни зеленчуци и билки. Добрите ресторанти винаги приготвят собствени бульони и това е тайната, поради която ястията им често имат по-богат, по-дълбок и „ресторантски“ вкус!

Ако не сте убедени защо трябва да се занимавате с приготвянето на домашен пилешки бульон, позволете ми да ви убедя:

 • По-добър вкус – бульонът, купен от магазина, не може да се сравни с истинския, прясно приготвен бульон. Само един вкус е достатъчен, за да разберете това!

 • По-богат вкус в устата – Домашният пилешки бульон съдържа изобилие от желатин от костите и тъканите на пилето, което му придава плътност и вкус в устата, когато се използва в супи и яхнии. Бульонът, купен от магазина, не притежава това качество.

 • По-разнообразен, защото не е осолен – Купеният в магазина бульон почти винаги е осолен. Това е добре, когато се използва в нормални концентрации, но ако бульонът се намали много при приготвянето на рагу, сосове и т.н., солта може да стане прекомерна – но не можете да направите почти нищо по въпроса. Домашно приготвеният бульон, от друга страна, не е осолен, така че никога няма да имате този проблем и можете да контролирате подправките в готовото ястие.

 • Приготвяне на юс и редукции – Сосовете за редукция в изисканата кухня, като например юсът, разчитат в голяма степен на естествената сгъстяваща сила на желатина, за да създадат сочна, копринена консистенция. От друга страна, можете да редуцирате купения от магазина бульон с 90% и той пак ще бъде воднист!

 • Изненадващо не изисква особени усилия – Макар че съм първата, която ще признае, че приготвянето на говежди бульон изисква ангажираност и много време (но си заслужава!), пилешкият бульон е много по-малко труден. Просто сложете всичко в тенджерата, оставете го да къкри 3 часа и прецедете!

Ladle scooping up Homemade chicken stock

Кости за пилешки бульон

Използвам кости от пиле за приготвяне на пилешки бульон. Смятам, че от тях се получава чудесен универсален, бистър бульон с добър вкус, който се купува от магазина. По-конкретно, използвам пилешки трупове, известни още като пилешки рамки (вж. снимката по-долу), които литър за литър са най-икономичната разфасовка.

Какво представлява пилешкият труп? Пилешкият труп е „рамката“ от кости и хрущяли на пилето, след като цялото месо е било изрязано (гърди, бутчета, бедра, крила). Обикновено от него остава прилично количество месо, но това зависи от уменията на месаря да борави с ножа! Балансът между месото, костите и остатъчната мазнина в пилешкия труп дава отличен баланс на вкуса, ценните хранителни вещества и колагена, както и възможност за получаване на хубав бистър бульон. Тук, в Сидни, те са лесно достъпни в месарниците и дори в магазините за хранителни стоки.

В някои рецепти за приготвяне на бульон се използват пилешки парчета с месо и кожа. Споделям мнението си за това по-долу! (Спойлер: не съм съгласна!)

Raw chicken bones carcasses for Homemade chicken stock

Защо не използвам други пилешки парчета за бульон

Ето какво мисля за други пилешки разфасовки, които понякога се използват за пилешки бульон:

 • Гърди – мисля, че това е разточително. Сготвеното пиле е без аромат и без хранителни вещества, защото е предало всичките си качества на бульона. Така че не можете да използвате месото за нищо друго, освен за пълнеж на силно ароматизирани храни или може би да го дадете на кучето си! Освен това, тъй като пилешките гърди са с доста неутрален вкус, са ви необходими много, за да извлечете достатъчно аромат за приготвянето на приличен бульон.

 • Кожата и костите на пилешките парчета, като бутчета и бутчета – Въпреки че от тях се получава много ароматен бульон, кожата и мазнината правят бульона мазен и на повърхността на бульона ще плува доста мазнина. Това е твърде мазно за много цели, например за приготвяне на чисти супи с пилешки юфка.

 • Връхчета на крилца – Връхчетата на крилца са пълни с желатин и аромат, тъй като са от тъмно месо. Ако разполагате с такива, добавете ги! Но за да приготвите цяла партида пилешки бульон, ще ви трябват МНОГО връхчета от крилца.

 • Пилешки крачета – бульонът ще съдържа много желатин, така че няма да е лошо да добавите няколко (например 4 до 6), за да се обогати. Мисля, че ако приготвите цяла партида бульон само от крачета, той ще бъде прекалено желатинов!

 • Цяло пиле – смятам, че от цяло пиле не може да се извлече достатъчно аромат за количеството вода, необходимо за пълното му покриване, за да се получи подходящ ароматен бульон. Всъщност дори когато приготвям традиционна супа с пилешки лапад от цяло пиле, винаги добавям малко бульон на прах, за да дам на бульона малко повече сила. В противен случай тя е малко безвкусна!

 • Дреболиите – Дреболиите се отнасят до сърцето, черния дроб и стомаха на пилето, които понякога са навързани и натъпкани в кухината на купеното в магазина цяло пиле. Те са предназначени за приготвяне на сосове и сосове. Ако имате такива, непременно ги хвърлете при костите! Не бих направил бульон само с голяма торба с вътрешности, тъй като той ще бъде доста карантинен!

 • Рамка от цяло сварено пиле – трупът на печено пиле няма да осигури достатъчно вкус за домашен пилешки бульон. Опитвал съм многократно през годините! Просто не може да се получи достатъчно аромат от него за количеството вода, необходимо за покриването му.

Зеленчуци и билки за бульон

Ingredients in Homemade chicken stock
 • Дафинов лист, мащерка, магданоз, черен пипер на зърна – ароматни билки и подправки, доста стандартен избор за повечето бульони, включително за говежди и зеленчукови бульони.

 • Лук, целина и моркови – Отново познати съставни елементи за повечето бульони и много западни ястия. Кореноплодните зеленчуци придават деликатна сладост, както и свежест и сложност на бульона.

 • Ябълков оцет – Малко оцет помага за извличането на хранителните вещества от костите. Ние използваме само малко, той не се усеща на вкус, нито пък прави бульона забележимо кисел.

Кафяв и бял пилешки бульон

Кафявият бульон се отнася за бульон, при който костите са запечени и тавата е обезцветена преди варенето, както се прави при говеждия бульон. Кафявият пилешки бульон има дълбок, комплексен, печен вкус, както и по-тъмен цвят.

От друга страна, в белия пилешки бульон се варят сурови кости. Резултатът е по-чист, по-неутрален и свеж на вкус бульон, който като цяло е по-универсален за готвене – достатъчно универсален, за да се използва дори за ястия с морски дарове или непилешко месо, като например рибена чорба. Това е видът бульон, който се произвежда масово и се продава в магазините за хранителни стоки, и това е видът бульон, който приготвяме днес.

Как се прави пилешки бульон

Тъй като приготвяме хубав чист бял пилешки бульон (вж. по-горе), няма нужда първо да се занимаваме с печенето на костите, което прави целия процес много по-бърз и по-малко трудоемък. Просто сложете всичко в тенджера, добавете вода и оставете да къкри!

How to make Homemade chicken stock
 1. Поставете всичко в голям съд за бульон – Поставете пилешките трупове, зеленчуците, билките и водата в голям 7-литров съд за бульон. 3 литра вода трябва да покрият всичко. Ако това не е така, малко побутнете, за да подредите труповете и съставките по-плътно в тенджерата. Опитайте се да не чупите и да не мачкате костите, защото това ще направи бульона по-мътен.

  Искаме всичко да е потопено, за да може водата да се насити с аромати. Не се притеснявайте, ако някои от костите стърчат над повърхността на водата. Когато започне готвенето, труповете ще се сринат и ще се окажат под водата.

 2. Почистете от мърсотията – Оставете тенджерата да заври бързо на средно силен огън. Когато започне да се нагрява, на повърхността ще се появи пяна, която е от примесите в пилето. Изгребете я и я изхвърлете, за да запазите бульона си чист и приятен.

 3. Варете 3 часа – След като водата заври бързо, намалете котлона, така че да бълбука много леко. След това оставете бульона да къкри в продължение на 3 часа с отстранен капак.

 4. След варенето – Снимката по-горе показва нивото на водата след 3 часа. То е намаляло с около 1/3.

  Вашият пилешки бульон е готов! Сега просто трябва да го прецедим, да отстраним излишната мазнина (ако искате) и да го съхраним! Ето как:

How to make Homemade chicken stock
 1. Прецедете – като използвате капака на тенджерата, за да задържите костите и зеленчуците в тенджерата, прецедете бульона през фина цедка в друга тенджера или голяма купа. Аз използвам тенджера в случай, че трябва да намаля количеството на бульона (вж. по-долу).

  Ако не сте силни или не ви е удобно да използвате метода с капака, просто извадете твърдите частици с клещи или голяма цедка, преди да излеете останалата течност през сито.

  Целта: да се получи 2 литра пилешки бульон. В един идеален свят ще получите 2 литра пилешки бульон.Но светът рядко е идеален! И това е добре. Ако имате по-малко от това, просто долейте вода. Ако сте получили повече от около 2,25 литра, намалете количеството на котлона, защото иначе рискувате да получите пилешки бульон със слаб вкус.

 2. Остатъци от кости и зеленчуци – Те са лишени от вкус и хранителни вещества, така че не са толкова полезни. Въпреки това, аз отделям излишното месо за Дозер! Но след това просто изхвърлям остатъците.

 3. Разделяне на бульона в съдове за съхранение – В този момент разделям бульона в буркани или съдове, което позволява по-бързото му охлаждане.

  Съхранявам пилешкия бульон в чаши по 1, които са доста удобни за употреба. Винаги етикетирайте контейнерите си с количеството пилешки бульон и датата на приготвяне!

How to make Homemade chicken stock
 1. Охлаждане и съхранение в хладилник – След като бульонът се охлади до стайна температура, поставете го в хладилника, за да се охлади напълно. Никога не поставяйте горещ бульон в хладилника!

 2. Втвърдена мазнина – Когато бульонът се охлади, мазнината излиза на повърхността. След като изстине напълно, мазнината се втвърдява и се превръща в бял слой твърда мазнина на повърхността на бульона, подобно на замръзнало езеро.

  Също така ще забележите, че пилешкият бульон се втвърдява до желеобразна консистенция, когато е студен. Това се дължи на желатина. Искаме желатин – именно той придава на бульона вкусен, лепкав и богат вкус в устата, какъвто не се получава при бульона, купен в магазина (забелязали ли сте някога как бульонът, купен в магазина, никога не се стяга по този начин в хладилника?) И така, в общи линии, желеобразна консистенция = добър бульон!

 3. Остъргване на мазнината – Остържете мазнината от повърхността с помощта на лъжица и я изхвърлете. Това всъщност не е задължителна стъпка. Благодарение на нея бульонът става лек и чист, което го прави универсален и може да се използва за всякакви цели – от чисти супи (като китайска супа с нудълс) до богати сосове (като соса за крем паста с пилешко месо). За сосове jus или редуциране също трябва да използвате обезмаслен бульон.

  Но ако възнамерявате да използвате бульона за неща като задушени ястия (като това) и кремообразни сосове (като гъбен сос), които не изискват прозрачен, обезмаслен пилешки бульон, какъвто желаем за неща като пилешка супа с юфка, тогава не е необходимо да отстранявате мазнината.

 4. Съхранение – Домашно приготвеният бульон се съхранява 5 дни в хладилника или 6 месеца във фризера.

  Изстуденият в хладилника пилешки бульон може да се използва както си е, в желеобразното си състояние. Той се разтапя много бързо в течна форма, щом се затопли.

  Ако използвате замразен бульон, размразете го за една нощ в хладилника, в микровълновата фурна или прекарайте контейнера под гореща вода, за да се отпусне, след което го разтопете в тенджера. Въпреки че ако добавям бульон към вече вряща течност, понякога просто добавям замразеното бульонно блокче в този вид! То се разтопява сравнително бързо и резултатът е същият. Използвам всички тези методи в зависимост от това колко време имам!

Ето един буркан с охладен пилешки бульон, от който е изчистена мазнината.

Jar of cold Homemade chicken stock

А ето го и в течна форма на стайна температура. Но както беше отбелязано по-горе, можете просто да използвате пилешкия бульон под формата на желе, тъй като той се топи за секунди при контакт с топлина!

Pouring homemade chicken stock into pot for Chicken Fricasse

Какво да правим с домашния пилешки бульон

Този домашен пилешки бульон може да се използва за всяка рецепта, която изисква пилешки бульон. Той ще издигне всяко ястие от чудесна домашна храна до първокласен, ресторантски вкус, повярвайте ми!

Домашният бульон е особено полезен за ястия, в които качеството и ароматът на бульона могат да изпъкнат. С други думи, ястия, които не са силно овкусени с подправки, овкусители или голяма доза сирене! Няколко идеи:

В сряда ще споделя една рецепта, за която домашно приготвеният пилешки бульон е наистина полезен. Тя е чудесна и с купен от магазина бульон, но когато е направена с домашен, става достойна за компания! – –

Гледайте как да я приготвите

Гладни за още? Абонирайте се за моя бюлетин и следете във Facebook, Pinterest и Instagram за всички последни актуализации.

Large pot of Homemade chicken stock being made

Рецепта за пилешки бульон

Съставки
 • 2 кг/ 4 фунта
  пилешки рамки (т.е. труп)
  , сурови (Забележка 1) • 1
  моркови
  (среден), необелен, нарязан на 4 равни части • 1/2
  лук
  , обелен и нарязан наполовина • 1
  стрък целина
  , разрязана на четири части (използвайте и листата) • 1/2
  супена лъжица
  черен пипер на зърна • 1
  супена лъжица
  ябълков оцет
  (Забележка 2) • 2
  дафинови листа
  , пресни (или 1 изсушен) • 2
  стръкчета мащерка
  (или 1/2 ч.л. сушени листа) • 3
  стръкчета магданоз • 3 литра / 3 четвърти
  вода
  (само чешмяна вода, студена)

Инструкции

Как се прави пилешки бульон:


 • Напълнете съда: Поставете всички съставки за пилешкия бульон в голяма тенджера (7 литра или повече). Напълнете с 3 литра студена вода, която трябва да покрива костите. (Забележка 3)

 • Изчистете от мърсотията: Оставете да заври на средно силен огън. Изгребете и изхвърлете пяната, която се е събрала на повърхността, с помощта на черпак (това помага за избистрянето на бульона).

 • Варете 3 часа: Намалете котлона до минимум и варете на слаб огън в продължение на 3 часа без капак. Котлонът трябва да е достатъчно слаб, така че повърхността едва да се вълнува и от време на време да се появяват леки мехурчета. Твърде бързо кипене = мътна вода.

 • Прецедете: С помощта на капак, за да задържите костите и зеленчуците в тенджерата, изсипете бульона през фина цедка в друга тенджера или голяма купа (алтернативно, първо изгребете твърдите частици с решетъчна лъжица и след това прецедете.)

 • Цел: Трябва да се получи 2 литра бульон. Ако имате повече от 2,25 литра, намалете количеството, като варите на слаб огън (в противен случай бульонът ще бъде твърде слаб). Ако имате по-малко от 2 литра, долейте вода.

 • Напълнете бурканите/контейнерите: Премерете в съдове за съхранение и по-бързо охлаждане. (Аз правя кратни разфасовки от 1 чаша)

 • Охлаждане: Оставете да се охлади на плота, след което съхранявайте в хладилника. Това ще накара мазнината да изплува на повърхността и да се втвърди.

 • Изхвърлете мазнината: Остържете мазнината от повърхността и я изхвърлете.

Съхранение и употреба:


 • Готово за употреба! Този бульон е с равностойно съдържание на купения в магазина, така че може да се използва 1:1 във всяка рецепта, в която се изисква пилешки бульон.

 • Съхранявайте го 5 дни в хладилника или 6 месеца във фризера. (Забележка 6)

 • Корекция на солта (Забележка 5): Домашният бульон е безсолен, докато бульонът, купен в магазина, е осолен. Добавете 1/4 ч.л. сол на всяка 1 чаша домашен пилешки бульон (250 мл), за да съответства на нивото на сол на купения в магазина пилешки бульон с ниско съдържание на натрий.

 • За употреба: Студеният бульон има желеобразна консистенция (Бележка 4). Отнема едва минута, за да се превърне в течност на средно висока температура на котлона или в микровълнова фурна. Можете също така просто да го добавите под формата на желе направо в ястията, но понякога може да се наложи да го втечните, за да премерите.

Бележки към рецептата:

 • Съотношението между месото, костите и остатъчната мазнина осигурява отличен баланс на вкуса, ценните хранителни вещества и колагена
 • Получава се хубав бистър бульон, който е идеален „универсален“.

Хранителна информация:

Живот на дозера

Той наистина вярва с цялото си сърце, че съм направила тази мини торта с ягодов крем само за негоһттр://…..

Large pot of Homemade chicken stock being made

 1. Там, където се намирам в САЩ, е невъзможно да се намери суров пилешки труп. Напълно следвам мисълта, че от кожата на бутчетата или крачетата се прави мазен бульон. Смятате ли, че ако махна кожата, бульонът ще се получи? Какво тегло или брой парчета трябва да използвам?

  • Здравейте, Кристин – можете да направите пилешки бульон със смес от крилца и бутчета. Бих препоръчала, след като направите бульона с кожата и го прецедите, да го обезмаслите. Просто сложете прецедения бульон в хладилника, докато мазнината се втвърди отгоре, остържете мазнината и я изхвърлете и ще получите богат желатинов бульон. Трябва да имате кости, но именно те правят бульона богат и вкусен. Опитайте с 2 кг смесени крилца и бутчета. N x

  • Абсолютно! Направих това миналия Ден на благодарността и беше вкусно. Само имай предвид, че пуешките кости обикновено са по-големи, така че ще получиш повече колаген от тях. Установих, че ми трябват по-малко, за да направя същото количество бульон.

 2. Здравейте, Наги, съгласна съм, че трябва да си правите сами ароматен бульон. Фризерът ми е най-добрият ми приятел, досега използвах трупа на останалото пиле с барбун, но сега ще се вслушам в съвета ти и ще използвам пилешки рамки и шийки. Хората не осъзнават колко много пари могат да спестят, като си приготвят сами гурме ястия. Аз дори правя бульон от скариди с глави и черупки от скариди. Звучи отвратително, но е толкова вкусно. Всичко най-добро за вас и вашето семейство. Австралийка Адриана

 3. Здравей, Наги, абсолютно обичам всичките ти рецепти, благодаря. Мислиш ли, че мога да направя бульона с кости от врата? Трудно намирам пилешки трупове

 4. Какъв буркан използваш, за да съхраняваш бульона във фризера? Стъкленият буркан не става?

  • Стъклените буркани вършат работа! Аз използвам буркани с широко гърло. Но трябва да оставите малко място отгоре, иначе бурканите ще се разбият, когато течността се разшири при замразяването – това е особено неприятно при бурканите с обикновена уста, защото гърлото на буркана е много по-тясно. Счупих поне 5 буркана, преди най-накрая да намеря буркани с широко гърло, с които да ги заменя.

 5. Направих това днес следобед според рецептата, без да си позволявам никакви волности. Изглежда както трябва (хубаво и прозрачно) и има добър вкус след 3 часа варене. Сега е в хладилника и се охлажда. Надявам се, че утре ще е с вибриращи крака, за да знам, че съм се справила. Нямам търпение да започна да го използвам в някои рецепти.


 6. Току-що направих този бульон тази вечер и той е вкусен – засрамва купения в магазина. Кой знаеше? Аз, това е сигурно. Като бонус – цялата къща ухаеше превъзходно. Благодаря за рецептата, Наги.


 7. Много добър начин за съхранение на бульон (от всякакъв вид) е да го замразите в тава за лед.Когато замръзне, го извадете и го съхранявайте в торбичка за замразяване. Веднага е вкусен, когато е необходим. Да, имам тава за кубчета лед, която се използва само за замразяване на бульон (твърде много остатъчен вкус, за да се използва за обикновени кубчета лед).

 8. Исках само да кажа колко много се радвам на всички рецепти и помощ. И се радвам на Дозер Дог!

 9. Приблизително колко пилешки трупа има за една рецепта от този бульон?

  • Здравейте, Мария, ще ви трябват 2 кг, както е посочено в съставките. Най-добре е да се ориентирате по теглото, тъй като пилетата са различни по размер! Н х

 10. Защо не можеш да сложиш горещия бульон в хладилника? CSIRO казва, че не бива да го оставяте да се охлажда на масата и че съвременните хладилници са проектирани така, че да издържат на гореща храна направо в тях.

  • Здравей, Карол, топлината ще повиши температурата в хладилника и може да развали храната в него! Н х


   • В ресторантите, в които съм работила, бульонът се охлажда със смес от вода и лед в съотношение 1:1 (лед от ледогенератор). Вкъщи нямам голяма машина за лед – използвам две потапяния на тенджерата (по около 10 минути) в студена вода от чешмата. Пълно потъване или докато тенджерата просто изплува. Така бульонът се охлажда доста преди да се пренесе в хладилника или фризера.

 11. Здравейте, благодаря за публикуването на тази рецепта,.. Ще я опитам този уикенд. Всъщност не получавам много лесно магданоз там, където живея, мога ли да го заменя с някоя друга билка? Кориандър? Да ми кажете. Благодаря.

  • Здравейте, Деби, всяка билка, която харесвате, ще свърши работа или можете да я пропуснете напълно! N x


 12. Имате ли някакви рецепти, в които да използвате кокошки за задушаване, освен за приготвяне на бульон?


   • Всъщност наскоро публикувахте 2 рецепти, които са почти същите като моите рецепти, които могат да използват стари кокошки за задушаване. Coq au vin и fricasse. Вземам кокошките си от същата ферма, от която получавам и яйцата си от свободно отглеждани животни. Вкусно! Просто увеличете малко времето за готвене, защото те са малко по-твърдо месо.


 13. Здравейте, Наги! Обичам твоите рецепти!!!
  Постоянно приготвям пилешки и костен бульон, фризерът ми е пълен с неща, с които да го направя или вече са направени.

  Ще пробвам и двата твои.
  Правя бульон от печено пиле за много вкус и използвам цялото пиле в холандска фурна. Запазвам бялото месо за пилешка салата или парченца за пилешка супа с юфка, а използвам цялото тъмно месо и трупа, задушен за 12 часа. Получава се и най-добрият пилешки сос.

  За костния бульон изпичам костите и остъргвам парчетата в холандската фурна и също варя на слаб огън 12 часа.

  И от двете се получава вкусен желиран бульон, богат на аромати. От костния бульон се приготвя убийствена PHO или френска лучена супа

  Дори съм приготвяла рибен бульон за ирландската рибена яхния и бульон от омари за биск с омари.

  Всички зеленчукови остатъци отиват в торбичката за съхранение във фризера за зеленчуков бульон.


 14. МОЛЯ, разкажете на всички за шмалца. Самата мисъл, че цялата тази пилешка мазнина не се използва, ме кара да се разплача!

  • Здравей, Джудит – да, определено можеш да я запазиш за по-късна употреба! Помисли си за моите ултра хрупкави картофи, които използвах 🤔🤔🤔 N x

 15. Благодаря за рецептата Наги. Използвам връхчета от пилешки крилца за пилешкия си бульон (можете да ги купите в контейнер в Coles). Оставих бульона да се вари в продължение на повече от 8 часа. Резултатът е красив желатинов бульон.

 16. Ако оставите мазнината, докато искате да използвате бульона, тя действа като уплътнение и можете да запазите бульона в хладилника по-дълго.

  Освен това съм чела и обратното, че варените кости водят до по-добър вкус на бульона. Обикновено събирам сварените кости в торбичка във фризера, докато имам един галон, и тогава правя бульон. Мисля, че трикът е да не се използва прекалено много вода – само толкова, колкото да покрие костите.

  • Здравейте, Лиза, в горния пост споменавам за кафяв и прозрачен бульон (с печени кости). Винаги можеш да оставиш и мазнината, ако предпочиташ – аз го правя в зависимост от това как трябва да я използвам 🙂 N x


We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Вкусно с Йоли
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart