Free Shipping on orders over US$39.99 How to make these links

Печени броколини със сос от тахан (рецепта на Отоленги)


Печенето е най-добрият начин за приготвяне на броколини. То разкрива аромата и се получават хрупкави златисти връхчета! Тази рецепта за печени броколини е чудесна гарнитура, но с прост сос от тахан тя става достойна за компания като впечатляваща гарнитура или вегетарианско основно ястие.

Особено чудесно е да се сервира заедно с ястия от Близкия изток, като пилешка или агнешка шаурма!

Печени броколини

Тази рецепта за броколини идва с любезното съдействие на Йотам Отоленги – само че аз установих, че трябва да намаля солта и да коригирам количеството на соса, за да може да се използва за капки (има ли такава дума??).

Както съм казвала и преди – всъщност съвсем наскоро, когато споделих как пека морковите, за да станат златисти – печенето е най-добрият начин да придадете вкус на зеленчуците. И броколините не са изключение!

Забъркани с малко олио, сол, черен пипер и чесън, ако желаете, запечени до омекване , с удоволствие ще ги ядете и обикновени.

Но когато добавите кремообразен сос от тахан с ядки, вкусът се превръща в ОМԌ как е възможно толкова просто ястие да е толкова добро и ЗАЩО не мога да спра да го ям?? (Истинска история, това беше моята реакция – върху зеленчук!)

Обичам да приготвям бързо броколини – много по-бързо и по-малко разхвърляно, отколкото да режа розичките на обикновеното броколи!

Какво ви трябва, за да приготвите това

  • Броколини – технически това е хибрид между броколи и китайско броколи Гай Лан , но е по-лесно да се мисли за него просто като за бейби броколи, което всъщност е другото име на броколини. По-дълго стъбло, малко по-сладко и по-крехко. Всичко, което се прави с броколи, може да се направи и с броколини – тук са всичките ми рецепти с броколи;

  • Тахан – приготвя се от сусам и е кремообразен, богат и с вкус на ядки. Най-често се използва в хумуса, но веганите са големи почитатели на тахина, тъй като той прави нещата (особено сосовете) кремообразни, без да използва съставки като сметана, които не веганите използват. Използвайте ОЛЮЩЕН тахан, а не неолющен, който е по-горчив (направен от неолющени сусамови семена);

  • мед за подслаждане, съвсем малко. Не се притеснявайте да го замените с кленов сироп или друг подсладител по избор; и

  • За гарнитура използвам бадеми, но можете да ги замените с кедрови ядки, шам-фъстък или други семена като слънчогледови семки, пепита и др. Просто чудесен начин да добавите интерес към това ястие.

Това е ястие, което е страхотно да се сервира топло ИЛИ на стайна температура.

Как се приготвя печен броколини със сос от тахан

  1. Първо пригответе соса, защото той се нуждае от около 15 минути, за да се развие ароматът му;

  2. Запечете го бързо и силно в гореща фурна220°C/425°F(200°C с вентилатор), за да получите цвят по върховете, без да омекне и да се разкашка отвътре. Твърдото и бързо печене е моята стандартна техника за печене на всички зеленчуци, защото обичам да ги оцветявам ,без зеленчуците да се превръщат в каша. Няколко примера: Патладжани, моркови, броколи, гъби.

  3. Подредете броколините в чиния, залейте ги със сос и ги поръсете с ядки по избор. Алтернатива:Намажете чинията с по-голямата част от соса, подредете броколите и завършете с малко сос. Това изглежда малко по-подредено, когато хората започнат да си похапват – това е „ресторантски“ начин за поднасяне на чиниите.

По-горе е снимка на това как изглеждат броколините, извадени от фурната. Забележете как:

  • стъблата са все още зелени (те са сварени и омекнали, но определено не са мокри и тъжни);

  • краищата са златисти и хрупкави, но все още запазват формата си (т.е. не са повяхнали и прегорели); и

  • броколините не са плоски и мокри, а имат хубава форма. Искате да е малко увиснала , когато я вдигнете – ако не е така, значи е все още сурова, – но не и да се разпилее в мрачна каша (което означава, че е прегоряла).

Как да сервирате печени броколини

Сосът от тахан не е задължителен – със сигурност можете просто да запечете броколини и да ги сервирате като гарнитура.

Но със соса той се издига на друго ниво. Може да бъде достойна за компания гарнитура ИЛИ основно ястие.

Като гарнитура – поднесете я с всичко близкоизточно/арабско/турско/персийско. Ето няколко идеи за основни ястия:

Като основно в рамките на многостепенна тра пеза – поднесете го като част от многостепенно ястие от различни салати с топъл хрупкав хляб или плоски хлебчета. Ето една комбинация от ястия, която сервирах на обяд преди няколко месеца:

Умишлено избрах различни видове салати и съзнателно реших да ги направя без месо. Също така съвсем съзнателно избрах ястия, които можеха да се приготвят предварително – винаги с висок приоритет!

Гледайте как да го приготвите

Искате още? Абонирайте се за моя бюлетин и следете във Facebook, Pinterest и Instagram за всички последни новини.

Close up of crispy crust of world's easiest yeast bread

Печени броколини със сос от тахан

Съставки




  • 500 г/1 фунт
    броколини
    , с отрязани краища (3 стандартни връзки в Австралия)



  • 1
    супена лъжица
    зехтин екстра върджин



  • 1/4
    ч.л.
    сол и черен пипер



  • 1
    скилидка чесън
    , нарязан на ситно

Сос от тахан:




  • 1/4
    чаша
    тахан



  • 2.5
    супена лъжица
    вода



  • 1.5
    ч.л.
    мед



  • 1
    с.л.
    лимонов сок



  • 1/2
    скилидка чесън
    , пресована през машинка за разбиване на чесън или настъргана с помощта на микроплан (за да стане сосът гладък)



  • 1/4
    ч.л.
    сол и черен пипер

Гарнитура:




  • 1/4
    чаша
    люспи от бадеми, кедрови ядки или шамфъстък
    , препечени (Забележка 2)

Инструкции


  • Загрейте фурната до 220°C/425°F (200°C с вентилатор).

  • Сос: Смесете съставките на соса тахан, докато се смесят. Трябва да е достатъчно гъст, за да може да се капва, но не прекалено течен. Оставете настрана за 15 минути.

  • Разбъркайте броколините: Наредете броколините в тава, поръсете ги с олио, поръсете със сол, черен пипер и чесън.

  • Печете за 12-15 минути, докато краищата на розичките на броколините станат тъмнокафяви и хрупкави (най-хубавата част!), а стъблото на броколините омекне. (Но ако искате да е наистина мека, намалете температурата на 180С/350F и гответе 20 мин.).

  • Поднесете в чиния: Прехвърлете в чиния за сервиране и оставете да се охлади, докато стане топла. Полейте със сос от тахан, поръсете с бадеми или кедрови ядки и сервирайте! Отлично поднесено топло ИЛИ на стайна температура.

Вариации

  • Сосът от тахан се съчетава чудесно и с други печени зеленчуци, включително: моркови, карфиол, броколи, зелен фасул и аспержи.

Бележки към рецептата:

  • Обикновени печени броколини (т.е. без сос тахан) – като гарнитура за „всичко“
    Със соса – като впечатляваща гарнитура, особено чудесна с всичко близкоизточно/арабско/турско(като тези кофти)
  • Като ястие – наистина чудесно като част от обедно разпределение на салати – така съм го сервирала многократно. Вижте в публикацията идеи за други салати, които да добавите към менюто!

Хранителна информация:

Живот на Дозер

ЕДИНСТВЕНАТА локва в цялото гигантско поле. Грррр!!! (Това съм аз, не той)


  1. Направих това по рецептата за първи път и бях поразена от соса. Беше страхотен! Всеки печен, сотиран или задушен зеленчук ще бъде на следващо ниво с този сос.

    • Отоленги е маестрото на близкоизточните и вегетарианските храни! Радвам се, че ви хареса! N x

  2. ВЪПРОС -КОЛКО ПРЕДВАРИТЕЛНО МОГА ДА НАПРАВЯ ТОВА
    БРОКОЛИНИ СЪС СОС ОТ ТАХАН ?

    • Здравей, Лили, можеш да запечеш броколините и да ги държиш отделно от дресинга – можеш да ги приготвиш до един ден предварително 🙂 N x


  3. Този сос от тахан е безумно вкусен! Използвам го за печен патладжан и карфиол, за да издигна обикновените ястия на следващото ниво.

  4. Ще пробвам тази вечер, но мислите ли, че спагети ще се съчетаят добре? Или смятате, че трябва да добавя още нещо, за да се съчетае добре?
    Благодаря 🙂

    • Вероятно не е достатъчно сочна, за да покрие и спагетите – макар че аз обичам това с гарнитура от пилешко или говеждо месо на скара! N x

      • Благодаря Наги; какво мислиш, ако увелича количеството на соса, така че да покрие пастата, или този сос не е подходящ за това?


  5. Добавих лентички червена чушка, розички карфиол и парченца тиква към запържените броколини. Поднесох тази зеленчукова запръжка, гарнирана с пържоли от сьомга, които поръсих с кимион и изпържих на тиган. Полях с прекрасния сос от тахан и завърших с поръсване на султанки и кедрови ядки. Вкусно!!!


  6. Направих това като гарнитура към печени зеленчуци и мариновано пиле. Попитаха ме дали гледам MKR, lol. Само за сведение….Не гледам.


  7. Абсолютен победител. Ще го направя отново… и отново….и евентуално… отново. 🙂

  8. Здравей, Наги, от много време опитвам твоите рецепти, но за тази не съм сигурна. Няколко пъти съм опитвала броколи, но винаги има горчив вкус за мен. Дали пропускам нещо тук или правя нещо погрешно??

  9. Здравей, Наги,
    Благодаря ти за поредната страхотна рецепта!! Опитах тази рецепта днес и беше толкова добра и толкова лесна.


  10. Здравейте от Мелбърн Наги. Благодаря за още един победител! Поднесох го с бавно приготвеното агнешко шаурма и лимонов билков кус-кус. Аз съм вего и много ми хареса комбинацията на кус-кус с това. Благодаря!


  11. Направено снощи. Лесно и много добро. Съпругът имаше 2 порции! Не останаха остатъци.

  12. Ще опитам това. Току-що получих цялата си доставка от фермерите, включително тахан, така че няма извинение да не опитам. Що се отнася до PHOTO красиво място и щастлив Dozer. Останете в безопасност. Благодаря ви любезно за всичко, което правите за нас.

  13. Caz тук от Мелбърн Виктория. Направих това от книгата на Отоленги. Вашият подход към рецептата му я отвежда до небесата! Много по-добро пиле 🐣
    Трябва да знам само едно нещо.
    Купих си бурканче тахан, можеш ли да ми кажеш колко е срокът му на годност в хладилник, моля? Потърсих в Гугъл, но просто не мога да намеря отговор. 🙁

    • Здравей, Каз, много се радвам, че ти харесва!! Обикновено съхранявам тахана си до 2 месеца (ако е отворен и в хладилник). Обикновено така или иначе го изразходвам преди това. N x


      • Ами намерих бутилка от него и, по дяволите, може би просто ще продължа да го използвам за много неща, благодаря за вниманието Nagi прекрасен сос


  14. Обичам всички заветни рецепти, които споделяте. В САЩ все още се борим и кой знае за есента. . Хубаво е да имаме тези рецепти, на които да разчитаме. Наздраве за вас и благодаря

  15. Обожавам броколини и нямам търпение да опитам тази рецепта тази вечер. Обожавам начина, по който Дозер иска храна! Моят Гизмо се изправяше с крака на плота, поглеждаше към плота на печката и след това ме поглеждаше. Наистина имате умно куче! Определено е мило.

    • Това е толкова сладко!!! Макар че с Дозер той не спираше до това – той се гмуркаше и изтърсваше всичко на плота!

  16. Обичам броколини и тахан, така че нямам търпение да опитам тази рецепта. Благодаря Наги

    • Ще ти хареса, Хелън! Аз съм малко обсебена от това 🙂 PS Този сос върви чудесно и с печени броколи, карфиол, моркови, зелен фасул и аспержи 🙂 N x


      • Фантастично. Благодаря, определено ще го пробвам с различните зеленчуци. Предадох тази рецепта на двете си деца, които живеят в Мелбърн, тъй като това е точно тази рецепта, която биха използвали.

  17. Drool worthy, обичам всичко с тахан, im so making this, sounds and looks perfect. Благодаря Наги x


We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Вкусно с Йоли
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart