Free Shipping on orders over US$39.99 How to make these links

Най-добрата торта на паунд


Тази рецепта за торта „Паунд“ е базирана на рецептата “ Перфектната торта „Паунд“ от „ Библията на тортата“ на Роуз Леви Беранбаум. Тя я е тествала над 40 пъти и ние също сме я опитвали по много начини. Това наистина е съвършената торта, която нито може, нито има нужда да бъде подобрявана! В тази връзка си позволих да променя името му на „НАЙ-ДОБРАТА торта“ 🙂

Паунд кейк

Паунд Кейк може да предизвика бурни спорове в света на печенето. Някои са категорични, че трябва да останем верни на традиционния метод, при който не се използва бакпулвер, за да се придаде релеф, което води до доста плътна и тежка торта за съвременните вкусове. Други настояват да се „подобрят“ кексовете, като се направи трохата много по-лека и пухкава, което води до нещо (хах!), което едва ли прилича на това, което трябва да бъде кекс.

Аз? Аз вървя по границата. Не искам моята торта да е лека и пухкава като ваниловата – ако исках, щях да направя просто ванилова торта! Не искам също така да се прави без никакъв квас, което според мен води до прекалено тежък резултат.

Затова в тази рецепта се използва съвсем малко бакпулвер. Точно 3/4 чаена лъжичка, за да олекоти малко трохите и същевременно да запази характерната плътност с цялата ванилова масленост, която познаваме и обичаме в Pound Cake.

Close up showing crumb of Pound Cake

За сведение, ето каква е разликата между торта с и без бакпулвер. Виждате колко по-плътна е традиционната версия без бакпулвер.

Сравнение на тортата с и без бакпулвер

Pound Cake with and without baking powder

Какво толкова различно има в тортата на фунт?

Паунд кейкът е много класически, маслено ванилов кейк, който обикновено се приготвя под формата на хляб. Трохите са доста плътни в сравнение с типичните торти, но когато е добре направена, тя трябва да е влажна, мека и да се топи в устата, каквато е тази!

Мислете за него като за универсален сладкиш. Торта, която можете да извадите за следобеден чай, да вземете в работата за сутрешен чай. Облечете я, за да я поднесете за десерт, или си вземете парче на път!

Съставки на тортата Pound

Ето какво влиза в състава на тортата „паунд“. Може да ви се струва, че за такава проста торта са написани много неща. Целта му е да въоръжи дори начинаещите пекари с достатъчно информация, за да придобият увереност да я приготвят! Ако сте опитни пекари, можете да преминете направо към рецептата.

Ingredients in Pound Cake
 • Брашно за торта – Брашното за торта кара тортата да втасва малко по-добре, като придава на хлебчето хубав малък купол. С обикновеното/ универсалното брашно кексът не се надига толкова, така че горната му повърхност е доста плоска. Въпреки това смятам, че дори и така трохите са меки и нежни, което означава, че разликата е чисто визуална. Ако не сте против да нямате традиционната куполообразна форма, тогава е добре да използвате обикновено брашно.

  Какво точно представлява брашното за кекс? Това е брашно с по-ниско съдържание на белтъчини в сравнение с универсалното/обикновеното брашно. Това придава на някои сладкиши по-мека консистенция и помага за по-доброто им втасване. То не е от съществено значение за всички сладкиши. Всъщност някои торти (като моята ванилова торта) се приготвят по-добре с обикновено/ универсално брашно.

 • Масло (на стайна температура ) – Когато в рецептите се изисква масло на стайна температура или омекотено масло, то трябва да е по-твърдо, отколкото вероятно си мислите. В идеалния случай температурата му е 18°C / 64°F. То е достатъчно меко, за да се разбие до кремообразна смес, но все пак достатъчно хладно, така че когато го докоснете, да не останете с мазнина на пръста си.

  Твърде мекото масло може да доведе до мазни сладкиши, които не се надигат толкова добре, колкото трябва. Всъщност това е един от най-често срещаните проблеми при приготвянето на торти!

  Бърз начин за постигане на стайна температура на маслото: Нарежете студеното в хладилника масло на 1,5-сантиметрови кубчета (с дебелина 1/2″, ако разполагате с американска клечка масло). Разпръснете ги в чиния. Загрейте в микровълновата фурна 2 чаши студена чешмяна вода за 4 минути на висока степен. Извадете каната, бързо поставете чинията и затворете вратата. НЕ включвайте отново микровълновата фурна. Остатъчната топлина ще омекоти маслото за 5 минути.

 • Бакпулвер – Както беше отбелязано по-горе, в традиционните торти на фунт няма никакъв квас, но аз обичам да използвам малко, за да олекотя малко трохите. Ако вашият бакпулвер е престоял известно време в тъмните дълбини на шкафа, най-добре е да проверите дали е все още добър – вижте тук. Прахът за печене може да е мъртъв, дори и да не е изтекъл срокът му на годност.

 • Яйца със стайна температура – Яйцата трябва да са със стайна температура, а не студени в хладилника, за да се гарантира, че те се внасят правилно в тестото и се аерират правилно, когато се разбиват.

  Бърз начин за затопляне на студени яйца от хладилника: Поставете яйцата в голяма купа, покрийте ги с топла вода от чешмата (само топла, не гореща) и оставете за 5 минути. Избършете до сухо и използвайте според рецептата.

  Размер на яйцата („големи яйца“): 50-55 г / 2 унции на яйце е индустриалният стандарт за размери, продавани като „големи яйца“ в Австралия и САЩ. Ако яйцата ви са със значително по-голям или по-малък размер, просто претеглете различни яйца и използвайте 150-165 г / 6 унции общо (включително черупката) или 135-150 г / 5,4 унции общо без черупката (полезно, ако трябва да използвате част от яйцето, за да достигнете общото необходимо тегло. Разбийте яйцата, разбийте белтъците и жълтъците заедно, след което ги изсипете в купа, за да измерите необходимото количество).

 • Захарта – Суперфината захар се използва по-добре в тази рецепта, тъй като зърната ѝ са по-малки от тези на обикновената захар и се разтварят по-лесно в тестото. Ако обаче разполагате само с обикновена бяла захар, тя също ще свърши работа.

 • Сол – Щипка сол в сладките печива винаги е полезна. Солта не се усеща (не бива да се усеща!), тя е там, за да подчертае вкуса.

 • Ванилия – Както при всички рецепти, в които се използва ванилия, колкото по-качествена е тя, толкова по-добър е вкусът. В низходящ ред по качество: истински ванилови зърна, паста от ванилови зърна, екстракт от ванилия, а най-отзад е ваниловата есенция (тя е изкуствена).

  За тази рецепта използвам екстракт от ванилия. Обикновено запазвам ваниловите зърна за по-изискани десерти, като например крем брюле и крем.

 • Pound Cake batter being made
 • Pound Cake in loaf pan

Как се приготвя Pound Cake

Тази рецепта изисква специфично време за разбъркване, необходимо за развиване на структурата на трохите на тортата. Ако съкратите времето за разбъркване, ще установите, че трохите не са толкова крехки, колкото трябва да бъдат (както установих от първа ръка!).

Може да се приготви с ръчна бъркалка или със стоящ миксер. Не съм пробвала на ръка – на теория може, но времето за разбъркване ще зависи от издръжливостта и силата ви!

How to make Pound Cake
 1. Разбийте сухите съставки: Поставете сухите съставки в купа и ги разбийте за 30 секунди. Това е малко необичайна стъпка от рецептата на Беранбаум. Смятам, че тя има за цел да аерира брашното, за да олекоти тестото на този традиционно доста плътен сладкиш, без да го превръща в прекалено леки трохи.

 1. Разбийте с миксер някои мокри съставки: Добавете омекналото масло, яйцата и млякото и разбийте на скорост 1, докато се включат в тестото. След това разбийте за 1 минута на скорост 7. Защо само 1 минута? Това е достатъчно дълго време, за да се аерира тестото, без да се преработва глутенът в брашното, което би довело до гъст сладкиш.

 1. Добавете останалите яйца и мляко на две части – Добавете половината от останалата смес от яйца и мляко и разбивайте на скорост 7 в продължение на 20 секунди. Повторете с останалите яйца и мляко. Както и преди, не искаме да прекаляваме с разбъркването на тестото, затова ограничете разбиването до 20 секунди всеки път. Тестото трябва да е меко, но доста гъсто. Не е тънко и леещо се – трябва да се налага да го изстъргвате в тавата за хляб.

 2. Напълнете тавичката – Идеалният размер на тавичката за хляб е 21,5 x 11,4 x 6,9 см. Приготвеният в него кекс ще има хубава форма, както е показано на снимката. Ще се получи и в по-малки или по-големи тигани, но формата ще бъде малко по-различна и времето за печене може да се различава леко (проверете с шишче).

  За да посипете тавата с брашно, първо я намажете с масло. Добавете около 1/2 с.л. брашно и разклатете тигана, за да покрие дъното и стените. След това изтръскайте и изхвърлете излишното брашно.

  Формата за торта трябва да е намаслена и готова, преди да започнете да замесвате тестото, защото при повечето торти е важно тестото да се постави направо във фурната, след като е направено, за да е сигурно, че ще се надигне по предназначение.

  Напълнете формата за кекс с тестото, след което загладете повърхността. Не е необходимо да е идеално гладка, тестото ще се изравни във фурната.

  Печете 30 минути на 180°C/350°F (165°C с вентилатор), след това направете разделянето (ако желаете, вижте следващата стъпка) и печете още 20 минути.

 1. Разцепване“ (по желание ) – Една от основните характеристики на тортите „паунд“ е характерното разцепване или напукване по повърхността. Макар че с удоволствие бих ви казал, че това става по естествен път, истината е, че ако искате хубава и дълга разпукнатина, е необходима малка помощ.

  След 30 минути във фурната повърхността на тортата трябва да има пукнатина по средата. Отворете вратичката на фурната и в идеалния случай извадете рафта, без да изваждате тавата от фурната, тъй като така рискувате тортата да се срути. Работете бързо и направете лек разрез с малък остър нож по протежение на цепнатината (дълъг около 15 cm), за да помогнете на цепнатината да се отвори добре. Работете бързо, не оставяйте фурната отворена за дълго, защото в противен случай тортата ще се срути.

  Затворете вратата на фурната и печете още 20 минути или докато клечка, забодена в центъра, излезе чиста.

 1. Охлаждане – Оставете тортата да се охлади за 10 минути в тавата. Така тя става по-малко крехка. След това можете да я извадите върху решетка. Оставете го да се охлади за поне 30 минути, преди да го нарежете на дебели филийки за сервиране.

Pound Cake fresh out of the oven
Side photo of Pound Cake
Drizzling honey over Pound Cake

Как и с какво да сервирате тортата Pound

Това е една от онези торти, които са изключително вкусни, когато се сервират топли. Ако я поднесете топла, тя е чудесна дори само за ядене.

Независимо дали се сервира топла, или на стайна температура, тя все пак е обикновена ванилова торта. Което означава, че винаги може да се ползва от добавяне на топка или намазване с нещо! Ето няколко предложения:

 • Поръсете счукани ядки (шамфъстъкът би изглеждал и имал особено страхотен вкус) за текстура, в комбинация с някое от изброените по-горе неща за намазване.

 • Сладолед или сметана – Помислете само: топла торта Pound Cake и топка сладолед, може би с капка шоколадов сос. Ааааааааа! Успокойте се, сърцето ми бие!

 • Посипване с пудра захар / пудра захар – чудесно с всичко гореизброено.

И не забравяйте да ми изпратите съобщение, когато вашата торта е готова. Веднага ще се отбия за следобеден чай. Благодаря! 😉

Вижте как да я приготвите

Искате още? Абонирайте се за моя бюлетин и следете във Facebook, Pinterest и Instagram за всички последни актуализации.

Close up showing crumb of Pound Cake

Най-добрата торта на паунд

Съставки
 • 3
  с.л.
  мляко
  , пълномаслено, със стайна температура • 3
  големи яйца
  , на стайна температура (150-165 г / 6 унции общо, включително черупката, Забележка 1) • 1 1/2
  ч.л.
  екстракт от ванилия • 1
  чаша
  брашно за кекс
  пресято (ако използвате мерки за чаши, премерете след пресяването, Забележка 2) • 3/4
  чаша
  пудра захар (суперфина захар) • 3/4
  ч.л.
  прах за печене
  , проверете дали е все още добър (Забележка 3) • 1/4
  ч.л.
  сол • 13
  супена лъжица
  (185 грама) несолено масло, омекотено до 18°C; (Забележка 4)

Инструкции


 • Загрейте фурната на 180°C/350°F (165°C с вентилатор), като рафтовете са разположени така, че тавата за хляб да се намира в средата на фурната.

 • Пригответе тавата: Намажете тавичка за хляб с размери 21,5 x 11,4 x 6,9 см с неосолено масло, след това поръсете с брашно и избутайте излишното (Забележка 2).

 • Разбийте мокрите продукти: В средно голяма купа разбийте леко млякото, яйцата и ванилията. Оставете настрана.

 • Разбийте сухите: Поставете брашното, захарта, бакпулвера и солта в голяма купа или миксер. Разбивайте в продължение на 30 секунди на скорост 1 с помощта на електрическа бъркалка или стоящия миксер.

 • Добавете маслото и половината яйца: Добавете омекналото масло и 1/2 от яйчената смес. Разбийте на скорост 1, докато се смесят (около 30-40 сек.) – ще се получи гъсто тесто. Увеличете скоростта на 7 и продължете да разбивате в продължение на 1 минута.

 • Добавете половината от останалата яйчна смес: Остържете купата. Добавете половината от останалата яйчена смес (т.е. 1/4 от първоначалното общо количество) и разбивайте 20 секунди на скорост 7.

 • Добавете останалата яйчна смес: Отново остържете купата. Добавете цялата останала яйчна смес (т.е. 1/4 от първоначалното общо количество) и разбийте за 20 секунди.

 • Напълнете тигана: Изстържете тестото в подготвената форма за хляб и загладете горната част.

 • Първо печене (30 мин.): Печете 30 минути, докато горната част започне леко да се разслоява.

 • Нарежете разцепването (по желание): Бързо отворете фурната (без да изваждате тавата) и направете лек разрез с малък остър нож по протежение на разцеплението (15 см), за да помогнете на разцеплението да се отвори добре. Работете бързо – не оставяйте фурната отворена за дълго, защото в противен случай тортата ще се срути.

 • Второ печене (20 мин.): Печете още 20-25 минути, докато клечка, забодена в центъра, излезе чиста. Ако тортата потъмнее, можете да я покриете с фолио към края на печенето.

 • Охлаждане: Охладете в тавата за 10 минути, след което извадете върху решетка, за да се охлади напълно.

 • Сервиране: Сервирайте дебелите филийки с някое от следните неща или комбинация от тях – бита сметана и плодове (традиционно); само масло; масло + мед (на снимката в публикацията); компот от плодове; маскарпоне или гъсто кисело мляко със счукани ядки (шамфъстъкът би бил страхотен!). Вижте в публикацията за повече идеи.

Бележки към рецептата:

Хранителна информация:

Оставете ги да ядат торта! Още 10 класически торти

Животът на Dozer

В къщата, която наемам, докато моята къща се ремонтира, има гардероб!!! Дозер се чувства като у дома си….

Lemon Cake with drippy lemon glaze decorated with lemon slices and flowers, on a white cake platter with a piece cut out

 1. Какво представлява брашното за торти?
  Мога ли да го купя в Адеалид, Южна Австралия?

   • Прочетох публикацията ви, но никога не съм виждала тортено брашно тук, в Австралия. Откъде си взехте вашето?

 2. Здравей, Наги, мога ли да използвам Оливани като заместител на маслото в тази рецепта? Търся алтернатива без млечни продукти за тази торта! Благодаря

  • Не и за тази, съжалявам – в тортата на килограм трябва да е масло. N x

 3. Здравей, Наги!
  Моите момичета и аз обичаме теб и всичките ти вкусни рецепти!! Чудим се дали можеш да превърнеш тази рецепта в лимонова торта и ако да, колко лимон ще добавиш?
  Благодаря!

   • О, боже мой, много ти благодаря, Наги! Нямам търпение за резултатите!!! 🙂

 4. Следвах тази рецепта, с изключение на използването на обикновено брашно. Вкусът не беше подходящ. Не съм сигурна какво съм направила погрешно

  • Здравейте, Мария, съжалявам, че сте имали проблеми тук – възможно е да сте премерили нещо погрешно? N x


 5. Спазих тази рецепта докрай, включително температурата на маслото – резултатът беше невероятен. Мека и вкусна. Използвах универсално брашно вместо брашно за торта. Нямам търпение да използвам брашно за торта и да видя как ще се получи. Опитах и вашите хлебчета без месене и ОМГ !!!!

 6. Чувала съм, че можете да „направите“ брашно за торта от универсално брашно, като замените 2 супени лъжици от всяка чаша с царевично нишесте. Това добър вариант ли е за тази рецепта или е по-добре да се използва само универсалното брашно?

 7. Здравей, Наги,
  Планирам да го направя този уикенд.Мога ли да добавя tutti fruity (сушени плодове) към тази рецепта.


 8. Толкова вкусно! Съвет: удвоете рецептата, със сигурност ще искате още 🤤

 9. Скъпа Наги… Бихте ли ми казали дали мога да заменя пълномасленото мляко с кокосово, моля ? Трябва да заменя животинското мляко, тъй като съм алергична. Нямам търпение да опитам тази рецепта. Благодаря ви.

  • Честно казано, не съм пробвала, Шри, може да е малко по-гъста, но ще се радвам да разбера, ако я пробваш! Н х

   • Благодаря, че отделихте време да отговорите на Наги, много съм ви благодарна. Ще опитам и ще те информирам. Благодаря ти отново!

 10. Наги, майка ми сервираше това с ягоди и прясна бита сметана! Благодаря ти за всичките ти страхотни рецепти. Към теб със сигурност се обръщам, когато търся нещо за готвене ❤️

 11. Искам да направя тази торта, но трябва да знам как се измерва брашното. Различните пекари използват различни методи. Можеш ли да кажеш как измерваш брашното си? Потапяш и подравняваш или нещо друго? И дали чашата в Австралия е по-голяма от тази в САЩ?

  • Здравей, Сали, ако някога се съмняваш, използвай метричните мерки, като кликнеш върху превключвателя над списъка със съставки. Теглото е най-точният начин да измервате съставките си! Н х


We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Вкусно с Йоли
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart