Free Shipping on orders over US$39.99 How to make these links

Моите ЗЛАТНИ СЪВЕТИ: Какви храни да се запасите за коронавирус


Тази публикация съдържа моите съвети за това какви храни да се запасите за коронавирус. Практични и икономични предложения, за да не се впуснете в безумни харчове и накрая да се окажете с купчина хранителни продукти, които никога няма да използвате!

Вижте също 15-дневен карантинен план на менюто, включващ пълен списък с хранителни продукти , както и как да дезинфекцирате храната.

Какви храни да се запасите за коронавирус
Карантина

Независимо дали сте съгласни със запасяването с храна или не, в тези несигурни времена е трудно да не мислите за това.

И след като изпратих донякъде дълъг имейл на няколко приятели и читатели с някои препоръки за това какви храни да се запасите в случай на карантина за коронавирус (задължителна или доброволна), реших, че е време да го споделя с всички мои читатели.

ТОП СЪВЕТИ

  • Пазарувайте в подходящото време – разберете кога магазините правят големи презапасявания. Работното време е идеално – аз отивам в 7 часа сутринта.

  • Пропуснете хляба. Вместо него купувайте тортили. Компактни, многофункционални, съхраняват се в килера – и са в изобилие (хората все още не са разбрали това!).

  • Купувайте бульон на кубчета и на прах вместо бульон/бульон в кутии. По-евтино и много по-ефективно от гледна точка на пространството.

  • Знайте какво може да се замразява и какво не. Прочетете списъка по-долу.

  • Получете моите основни билки и
    подправки, изброени по-долу – те са в основата на 50% от моите неазиатски рецепти.

  • Вземете моите 5 основни азиатски
    сосове, изброени по-долу – те покриват 60% от азиатските ми рецепти.

Ако разполагате с бульон на прах и много билки и подправки, можете да направите ВСИЧКО вкусно!

Други полезни ресурси

  • RTE recipe pantry essentials – списък с ключови съставки, които са в основата на повечето ми рецепти Очаквайте скоро

Какви храни да се запасите за коронавирус
Карантина

Това е общ списък със съвети и препоръки за храни, които да се запасите и които са в основата на много рецепти. Вижте по-горе за връзки към конкретни списъци с продукти.

1. Колко време да се запасите за

Към момента на писане на статията властите изискват карантинен срок от 2 седмици, затова добавям буфер към него и го закръглям на 2,5 до 3 седмици.

Бъдете разумни, когато се запасявате. Няма да умрете от глад, просто може да не ядете точно това, което искате


когато


искате. Възползвайте се от това време като възможност да проявите творчество с това, с което разполагате!

Dried chickpeas

2. Възможности за пестене на пространство и разходи за храна

Мястото за съхранение е от първостепенна важност, когато се запасявате. Ето моите най-добри съвети за пестене на място на хранителни продукти:

  • Сушен боб вместо консервиран (съвет: отидете в магазините за цели храни като Scoop. Те са малко по-скъпи, но от вчера са напълно заредени с всички видове сух боб)

  • Кубчета бульон и прах (бульон) вместо картонени опаковки с течен бульон/бульон (1 кубче/1 ч.л. прах в 1 чаша вряла вода = 1 чаша течен бульон/бульон)

  • Доматено пюре вместо консервирани домати или пасата (Разбийте 1,5 с.л. брашно с 1/4 чаша вода, докато се освободи от бучките. След това се смесват още 1 1/4 чаша вода, 4 с.л. доматено пюре и 1,5 ч.л. захар. Оставете да къкри на котлона, докато се сгъсти до консистенция на сос. Използвайте вместо 1 кутия смачкани домати)

  • Мляко на прах вместо прясно мляко или картонени опаковки за дълготрайно мляко

  • Тортиля вместо хляб – не се изисква охлаждане, изключително гъвкава. Всичко мексиканско, обвивки за обяд или джобове за закуска с шунка и яйца?

Chicken and beef stock powder

Бъдете гъвкави, когато готвите. Заменяйте свободно. Пропускайте второстепенни съставки, използвани в малки количества. Съсредоточете се върху основните съставки!

3. Използвайте избирателно пространството на фризера

Освен ако не разполагате с дълбок фризер, пространството във фризера и хладилника е ценна недвижима собственост, така че го използвайте за неща, които не можете (или отказвате!) да купите в кутии (като месо).

  • Пропуснете големите печени продукти – пилешки бутчета и бутчета с кости вместо цяло пиле, котлети вместо агнешки бутчета с кости

  • Замразени зеленчуци, които не заемат много място – Замразеният грах и нарязаните на кубчета зеленчуци са много по-ефективни от броколите и карфиола.

  • Изваждайте нещата от кутиите – например замразения спанак. По-ефективно използване на пространството!

  • Нарязвайте сами зеленчуците си , за да можете да ги опаковате ефективно. Вижте по-долу списък със зеленчуци, които могат да се замразяват.

4. Млечни продукти и деликатеси

  • Дръжте под ръка допълнителни яйца, винаги – вероятно това е най-универсалната съставка, с която можете да се запасите, а срокът ѝ на годност е няколко седмици. От закуска до печене, от фритата до киш, от пържен ориз до супа– ако имате достатъчно яйца, просто няма как да сгрешите! Тъй като те не са трайни с месеци, купете яйца за няколко седмици и ги използвайте в цикъл.

  • Мляко – прахообразното мляко е най-ефективно от гледна точка на пространството. В противен случай вземете мляко с дълъг срок на годност. Можете да замразите и прясно мляко (то просто заема много място!)

  • Прясно масло – набавете си много, за намазване, приготвяне на ястия с него и печене (със сигурност ще имате време!). Също така може да се замразява.

  • Натрошено сирене – замразете го. (Някои блокове сирене променят формата си след замразяване, най-добре се придържайте към натрошеното). Купувайте много!😂

  • Пармезан – купете предварително настърган вид и го замразете (ако е от хладилника) или го купете от пътеката за тестени изделия (може да не е истинско сирене, но е вкусно, а и хей, това са отчаяни времена!) Ще откриете, че го използвам много в моите рецепти!

Ако някога е имало време да пропуснете храната за вкъщи и да си я приготвяте сами, то това е сега.

Long life milk and powdered milk

5. Билки и подправки от първа необходимост

Ето кои са най-използваните билки и подправки, които се появяват отново и отново в моите рецепти.

  • Говежди и пилешки бульон на прах или бульонни кубчета (1 кубче или 1 ч.л. прах в 1 чаша / 250 мл вряща вода = 1 чаша бульон/бульон)

6. Asian Essentials (60% покритие на азиатски рецепти)

Следните сосове ще покрият ~60% от сосовете в азиатските рецепти на моя уебсайт:


Close up of Lo Mein in a wok, ready to be served

7. Основни продукти от килера

  • Зехтин – единственото масло, което винаги имам под ръка. На второ място е растителното масло.

  • Ябълков оцет –най-универсалният оцет, който може да се замени с почти всеки друг оцет, когато е необходимо

  • Сушени или вакуумирани въглехидрати – ориз, паста, юфка (пропуснете инстантното пюре, картофите издържат цяла вечност!). Неща за приготвяне – вж:

  • Основни съставки за печене – брашно, царевично брашно/царевично нишесте, захар (бяла, последвана от кафява)

Никога не е имало по-подходящ момент да опитате ръката си в приготвянето на домашен хляб! Започнете с един прост ирландски соден хляб без мая, а след това си проправете път нагоре!

8. Зеленчуци

  • Моите Топ 6, без които не мога да живея: Лук, чесън, зеле, моркови, зелен лук, лимони

  • Зеленчуци, които могат да се замразяват (нарежете ги и ги замразете или купете замразени, за да ги използвате в готвенето) – чушки, лук, чесън, джинджифил, моркови, целина, царевица, тиква, тиквичка, тиквички, карфиол, броколи/броколини, замразен спанак, зеле, лайм*, лимони*, авокадо^, нарязани азиатски зеленчуци, зелен лук/чесън

  • Зелето е златно. Изключително универсално, издържа с векове в хладилника. Използвайте го за салати като Coleslaw, Asian Slaw, за туршии за такос, за Chow Mein и супи.

  • ** КЛЮЧОВ СЪВЕТ: Замразени спанак и кейл – струва си да ги откриете. Огромно количество пресен спанак и кейл, опаковани в малки кутии. Разбърквайте в супи, задушени ястия и паста, за да си осигурите незабавно висококалорични зеленчуци. Ако можете, вземете удобните кубчета с размер на порцията.

  • Консервирани зеленчуци – най-често използвам царевица, следвана от азиатски съставки за пържене (бейби царевица, бамбукови резени, воден кестен).

  • До 4 седмици извън хладилника, дори по-дълго в чекмеджето за хрупкави храни – лук, чесън, картофи (сладки и обикновени)

  • До 4 седмици в чекмеджето на хладилника – джинджифил, зеле (увийте в домакинско фолио/торбичка за замразяване, за да удължите още повече), моркови, лимони

  • Саксии с пресни билки – няма нищо по-хубаво от пресните билки! Купувайте в саксии, тъй като те ще издържат неопределено дълго, ако се грижите правилно за тях

  • Избягвайте: воднисти и листни зеленчуци като краставици, домати, марули, зеленолистни зеленчуци. Те не се замразяват добре и имат кратък срок на годност.

* Размразете и използвайте сока и кората

^ Замразено авокадо – използвайте на пюре в гуакамоле или под формата на пюре, като например сос от авокадо, а не за ядене нарязано на парчета като салати.

Herbs in pots
Cabbage - long shelf life vegetable

Продължавайте да купувате и да консумирате хранителни пресни продукти всеки ден, защото в случай на блокиране може да нямате достъп до тях.

9. Плодове

  • Замразявайте собствени или купувайте замразени – повечето плодове могат да бъдат замразени. Чудесно за смутита, слашъни, трохи (използвайте тази рецепта за ябълкова троха или ягодова троха, изберете коя е най-близка до вашия плод).

10. Закуска и закуски

Знам, че списъкът ми е много фокусиран върху храненията – но не забравяйте за основните продукти за закуска и закуски! Зърнени храни и пасти за закуска, бекон и/или шунка (направете си джобове от шунка и яйца с тортили!), замразени плодове за смутита, плодове и ядки (идеални за закуска), крекери и т.н.

11. Не забравяйте домашните си любимци!!

С каквото и да храните домашните си любимци, уверете се, че имате достатъчно количество от него в наличност за тях. И не забравяйте лакомствата!! Половината ми фризер е посветен на кости за Дозер 😂

12. Бузлуджа

Виждала съм списъци за пазаруване, в които виното е на първо мястоһттр://…… скъпи приятели, говоря на ВАС! 😂

За мой късмет в момента сестра ми съхранява част от виното си в моята къща. В случай на извънредна ситуация не мога да нося отговорност за това какво ще се случи с тези винаһттр://….😇

И с това приключваме!

Това е всичко от мен за днес! Ще се върна с още тази седмица, ако приемем, че тази публикация ви е била полезна.

Ако имате някакви конкретни въпроси, просто ги пуснете в коментарите по-долу и аз ще се свържа с вас.

Бъдете на сигурно място! Не забравяйте да миете ръцете си често, а когато сте били на публично място, имайте предвид да избягвате да докосвате лицето си. Дезинфекцирайте ръцете си редовно, особено докато сте навън и навън.

Моля, не забравяйте – бъдете любезни към другите. Помагайте на съседите си. Споделяйте тоалетната си хартия със семейството и приятелите си. Не бъдете алчни и не трупайте запаси от храна, а просто вземете това, което смятате, че ви е необходимо.

Животът на Dozer

  1. Благодарности. Моят любим сайт. Страхотни рецепти, които винаги работят, страхотни съвети, страхотно оформление. 10/10

  2. Един елемент (мъдро) липсва в списъка: Бурканче с пюре от чесън.
    Опитвала съм се да си взема буркан вкъщи по време на 20-минутното пътуване с автобус, но винаги е празен, когато се прибера. Плъхове! (Може би не трябва да пазарувам с чаена лъжичка в джоба – мисля, че това се нарича „Пазаруване с намерение“).

    • Здравей, Анди, не мога да го понасям, толкова е горчиво! N x

  3. Какво ще кажете за списък с какви кухненски съдове, кухненски инструменти и т.н., които си заслужава да имат такъв?

    • Здравей Джей, често съм си мислила да го направя! N x

  4. Благодаря ти, че даваш това, с което си служиш с рецептите. Понякога рецептите дават само рецепти, но не и какво да сервирате с тях. Честно казано, се учудвам, че сте отделили толкова много време за създаването на такъв добре организиран сайт . . . Толкова цветен и описателен, включително снимки с етикети на съставките, използвани в рецептите. Споделянето на вашите мисли и доброто настроение са бонуси . Благодаря ви и за трите безплатни електронни книги. Още една благодарност. . . Кухня и килер от първа необходимост със заместители на съставките.

    • Обичам вашите рецепти . Правя толкова много от тях. Винаги са толкова добри, а видеоклиповете ми помагат да ги направя по-добре. Аз съм чак в Ирландия… Xxx

  5. Мисля, че имам всичко от гореизложеното, но едно нещо, което бих искала да добавя, е да купувате млади джинджифили, а не старите сбръчкани. Изплакнете го и го подсушете, след което го съхранявайте в торбичка във фризера. Настържете го на ренде и го пригответе необелен. Съхранява се дълго време и спестява пари. Аз винаги правя така. Кръглите парченца Бри/Камембер (малките) и пармезан/грано падано, все още в оригиналната свиваща се опаковка, купени на ниска цена, се замразяват чудесно за използване и по-късно в готвенето и всъщност открих, че Бри е добър за ядене и върху крекери. Пристрастена съм към фризерите си и бих искала още един. Всичките ми кости от всякакви меса и добри зеленчукови остатъци се запазват за приготвяне на бульон, когато има достатъчно. Старият остатъчен хляб се превръща в трохи и се замразява. Ядките също се съхраняват много добре и имат вкус на нови, без да се размразяват. Използвайте орехи или кашу в пестото като по-евтина алтернатива на кедровите ядки (аз не обичам китайските, а само италианските), след което замразете пестото в буркани/торбички или силиконови тавички, за да ви е под ръка. Надявам се, че това е полезно за някого. Обичам блога ти, Наги!

    • Забравих да кажа да не размразявате джинджифила. Настържете го в замразено състояние и направо го върнете във фризера за следващия път.

  6. Здравейте, закъснях за партито, но Европа показва, че всичко това може да е отново актуално.

    Винаги имам замразена смес за маринара във фризера => страхотен протеин в пастата и върши „пици“, направени на основата на тако. J

  7. Надявам се, че Красивият Дозер се възстановява добре… той е очарователен.
    Просто обичам рецептите ти и имам толкова много коментари ….. Благодаря ти, Наги, за целия ти труд

  8. Надявам се Дозер да се възстанови добре. Моят ирландски вълкодав имаше много подобно преживяване преди две седмици. Сметката на ветеринарния лекар беше огромна! Обичам рецептите виһттр://като човек, който не обича да готви, те са спасение за него.

  9. Luv ya Nagi. Продължавай да правиш това, което правиш. Предай моята любов на Дозер.

  10. Аз съм фенка от поне година, може би повече, но на моята възраст забравям времето. Всеки трябва да знае, че след много опити развих пълно доверие във всичките ти рецепти. Няма нужда да изпробвам нещо, преди да го поднеса на компанията – от опит знам, че ще е страхотно. Благодаря ви от Лас Вегас, САЩ.

  11. ОБИЧАМ ВАШИТЕ РЕЦЕПТИ! Вашият списък с азиатски основни продукти ми помогна изключително много! Никога не можех да разбера защо азиатските ми ястия никога не бяха съвсем подходящи. Нещо ми липсваше! Сега, когато приготвям азиатска храна, семейството ми я обича и казва, че е по-добра от тази, която поръчвам навън! Всичките ви рецепти са страхотни и се радвам, че ви открих в интернет. Голям домашен любимец и на Дозиер!

  12. Огромни благодарности за списъка на килера. Your recipes and the list have made cooking so easy….bit of a problem with weight gain though…haha

  13. Просто ОБИЧАМ блога ти! Твоята индивидуалност, снимки, рецепти, замени, списъци, съвети – мога да продължа – са толкова забавни и точни за чудесно хранене (и за поддържане на нивото на Дозер)! Обичам да те следя!

  14. Наслаждавам се на публикациите ви вече повече от година. Семейството ми обожава всички рецепти, които съм изпробвала! Сега вече знам защо пилето ми със сладко-кисело беше мокро! Благодаря ви, дайте на Дозиер допълнителна кост!!

  15. Благодаря ви за този списък. Трябваше да се върна и да погледна списъка със зеленчуци, които могат да се замразяват.
    Тъй като трябва да пазарувам само веднъж седмично, за да сведа до минимум излагането на работниците в хранителните магазини и да отделя същото време, се налага сериозно планиране.

  16. Здравей, Наги, опитвала съм различни (трудоемки) техники за варене на ориз, но никога не съм получавала пухкав ориз. Така беше, докато не използвах твоята проста рецепта. Толкова е лесна и винаги води до идеален пухкав ориз. И не само това – оризът е по-вкусен. Благодаря ви за простите, но страхотни рецепти.


We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Вкусно с Йоли
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart