Free Shipping on orders over US$39.99 How to make these links

Мексиканска царевична салата


Мексиканска царевична салата е чудесна свежа царевична салата за лятно барбекю и мексикански празненства! Това е гигантска форма на салатата Esquites – царевична улична закуска, която се продава в чаши по улиците на Мексико. Царевичните зърна се запържват в масло и чесън до златисто кафяво, след което се заливат с кремообразен дресинг от лайм и се завършват със свеж кориандър/цилантро и нотка на пикантност от халапеньо. Възмутително и безумно вкусно е!

Мексиканска салата с царевица

Тази рецепта предизвика вълнение сред моята група приятели, когато за първи път започнах да я приготвям преди няколко години! Нещо малко по-различно от обичайната царевица на кочан, намазана с масло и приготвена на пара (и в това няма нищо лошо!!), тя е ярка и цветна и е чудесно ястие за споделяне.

Мексиканската царевична салата по същество представлява гигантска салата от популярната мексиканска царевица Esquites, която се продава в чаши от уличните търговци. Всъщност Esquites е „откъснатият от кочана“ вариант на Elotes– известната мексиканска улична царевица, при която кочаните се пекат на скара на дървени въглища, след което се заливат с крем-пикантен сос и се овалват в натрошено сирене!

Какво влиза в състава на мексиканската царевична салата

Кремообразният дресинг за мексиканската царевична салата

Дресингът е кремообразен, на основата на майонеза, с приятен привкус от сока от лайм и пикантен аромат от пармезана (това е тайната съставка, която придава на това ястие „уау“ фактор!!!).

В много варианти се използва много повече майонеза, отколкото при мен. Предпочитам да използвам смес от майонеза и заквасена сметана, за да я олекотя, но същевременно да има достатъчно количество кремообразен дресинг. По този начин получаваме най-доброто от двата свята – много дресинг, но не прекалено богат! Така приготвям повечето дресинги на основата на майонеза, като например зелева салата, салата с макарони, салата с броколи.

Прясна царевица срещу консервирана и замразена царевица

Тази рецепта може да се използва с всякакъв вид царевица, но определено е най-добре да се приготви с прясна царевица, защото тя покафенява най-добре, когато я задушавате в маслото и чесъна.

Как да отрежем царевицата от кочана

Ето един съвет за лесен начин за отрязване на царевичните зърна от кочана, без те да се разпръскват навсякъде! Просто поставете обърната тавичка в голяма купа ИЛИ използвайте тавичка. Поставете царевичния кочан върху тавата, след което с помощта на нож отрежете зърната. Стените на купата или тигана ще попречат на зърната да се разпръснат по целия плот!

Как се приготвя мексиканска царевична салата

Тази рецепта започва със запържване на царевицата в масло и чесън, докато придобие златист оттенък, като в този момент трябва да съберете сили, за да не сипете лъжици от нея направо в устата, защото златистокафявата маслена царевица? ДА!!!

Но почакайте! Става още по-хубаво! Докато царевицата е гореща, добавете пармезана, майонезата, заквасената сметана и лайма и разбъркайте добре, така че дресингът да се разтопи и смеси с маслото върху царевицата и да покрие красиво всяко зрънце…

И накрая, добавяме свежест с лук и кориандър/цилантро, и халапеньо, ако искате малко топлина, и завършваме с поръсване на котия (мексиканско сирене като фета), ако имате късмета да се сдобиете с него (а аз нямам), или с фета, пармезан или козе сирене като резервен вариант.

Сервирайте това като гарнитура за всичко мексиканско. Вземете го на лятно барбекю, на празненства, на небрежни обеди, като гарнитура за вечеря днес.

Просто намерете какъвто и да е повод да го приготвите! Защото, честно казано, да кажа, че приятелите ми обичат тази царевична салата, е слабо казано. Винаги, когато се появи, сме в ситуация, в която трябва да се яде бързо или да се пропусне.

Вижте как да я приготвите

Гладни сте за още? Абонирайте се за моя бюлетин и следвайте във Facebook, Pinterest и Instagram за всички последни актуализации.

Мексиканска салата с царевица

Съставки




  • 5
    чаши
    царевица, отрязана от кочана (~4 големи кочана)
    (или замразена царевица, неразмразена, Забележка 1)



  • 2 с.л. / 30 г
    масло



  • 2
    скилидки чесън
    , смлян



  • 1/2
    ч.л.
    сол и черен пипер



  • 1/4
    чаша
    майонеза
    (може да намалите до 2 с.л.)



  • 1/4
    чаша
    заквасена сметана
    (или кисело мляко)



  • 1/2
    чаша
    сирене пармезан
    , настърган на ситно ренде (Забележка 1)



  • 1
    супена лъжица
    Халапеньо
    , обелен и нарязан на ситно (по избор)



  • 1
    чаша
    листа от кориандър / кориандър
    , нарязани на едро



  • 1
    чаша
    зелен лук
    , ситно нарязан (~2 стръка)



  • 1/2
    червен лук
    , нарязан на ситно



  • 2 – 3
    с.л.
    сок от лайм
    , пресен (плюс още на вкус)

Гарнитури




  • 60 г / 2 унции
    Котия или Фета
    , натрошени (по избор) (Забележка 2)



  • Резени халапеньо, листа кориандър/цилантро, парченца лайм
    , по желание

Инструкции


  • Отрежете ядките: Отрежете царевицата от кочана (вижте снимката в публикацията или видеото, за да разберете как го правя, без царевицата да е навсякъде!) Ако използвате замразена, не размразявайте.

  • Опушете царевицата: Разтопете маслото в голям тиган на силен огън. Добавете чесъна и разбъркайте за 10 секунди. Добавете царевицата и гответе в продължение на 5 минути, като разбърквате от време на време, докато се получат прекрасни златистокафяви парченца и царевицата се свари и стане сладка (не разбърквайте постоянно, по-трудно се запържва).

  • Подправете царевицата: Добавете сол и черен пипер по средата на готвенето на царевицата.

  • Объркайте с дресинга: Прехвърлете царевицата в голяма купа. Добавете майонезата, заквасената сметана, сока от лайм и пармезана. Разбъркайте добре, за да се смесят – топлината ще „разтопи“ дресинга. Добавете кориандър/цилантро, червен лук, зелен лук и джелаепно. Разбъркайте отново.

  • Сервирайте: Прехвърлете в купа за сервиране. Натрошете котиа/фета и гарнитури по избор. Сервирайте топло или на стайна температура.

Бележки към рецептата:

Хранителна информация:

Животът на Дозер

Всеки път, когато правя снимка на бягащия Дозер, единственото, което си мисля, е, че има много. Уши, гигантски език, капак на устата, тази перната опашка.

Знам как се чувства той. Когато тичам, и аз имам доста махане на опа шкаһттр://….. 😂


  1. Обожавам мексиканската царевична салата! Миризмата на маслото и царевицата, които се готвят заедно, е буквално за умиране! Вкусно ястие, което е чудесна гарнитура за енчиладите!


  2. Може ли да се използва царевица, която вече е била сварена? Сварена на кочана?

    • Направих я от сварена царевица и се получи добре! Просто се опитайте да я изсушите колкото се може повече, преди да я сложите в тигана с маслото. И запържете малко маслото, преди да сложите царевицата. И няма да е необходимо да се готви толкова дълго.

  3. Също така, тази рецепта ще бъде ли достатъчна за 20 души или ще трябва да я удвоя…. Благодаря, Наги.. обичам твоите рецепти


  4. Това е една от любимите салати на детето ми и една от моите салати, когато присъствам на барбекю. Благодаря ви!


  5. Обичам тази, както и всичките ти рецепти, казах на толкова много хора да те следват, прочетох ли, че е по-вкусна на следващия ден?


  6. Love this, as all your recipes, ive told so many people to follow you, did I read this tastes better the next day ?

  7. Току-що направих това ястие и ни хареса много, съпругът ми се връщаше за още! Благодаря ви много

  8. Каква абсолютно прекрасна снимка на Дозер!…такова страхотно момче!🤣🤣🤣


We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Вкусно с Йоли
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart