Free Shipping on orders over US$39.99 How to make these links

Лесна рецепта за мек плосък хляб (Без мая)


Лесна рецепта за мек плосък хляб, който се приготвя без мая – отличен бърз вариант, когато не разполагате с часове за втасване на тестото с мая. Ще ви хареса колко мек и гъвкав е този плосък хляб, което го прави идеален за използване като обвивка за гирос, шаурма и донер кебап. Или като наан за потапяне в Tikka Masala или Butter Chicken. Възможностите са безкрайни!

Рецепта за плосък хляб

Обичам пресен домашен хляб. И въпреки че в днешно време все по-често пека хляб с мая, все още смятам, че е по-лесно и предпочитам да правя хляб без мая.

Максимален вкус, най-вкусен резултат с минимални усилия – но без компромис с крайния резултат. Това е крайната ми цел и етосът, който е в основата на всяка рецепта, която споделям тук, в RecipeTin Eats.

През годините съм изпробвала много рецепти за плосък хляб. Плоски хлябове от много различни кухни, от блогове и сайтове за готвене, от домашни готвачи, от риалити предавания за готвене (да, Master Chef и My Kitchen Rules!), сериозни готвачи и известни готвачи.

Но винаги ми се струваше, че те са твърде тестени (например тези, в които се използва само кисело мляко като мокра съставка) или твърде хрупкави, за да се използват за увиване, освен ако не са навлажнени с много масло. Абсолютно вкусни са, разбира се. Но не това, което търсех. Така че тази рецепта е моята представа за перфектна рецепта за плосък хляб.

This flatbread recipe is made without yeast, yet is soft and pliable and wonderfully moist. recipetineats.com

Как се прави плосък хляб – без мая

Тази рецепта за плосък хляб се приготвя без мая. Приготвя се много лесно, като изисква само минута-две месене.

И честно казано, тя е красиво мека и гъвкава. Толкова е мека, че можете да я използвате като обвивка и няма да се напука.

This flatbread recipe is made without yeast, yet is soft and pliable and wonderfully moist. recipetineats.com

Разбира се, той е идеален за хляб за пита, за неща като гръцки гирос и гръцко пилешко сувлаки.

Chicken Souvlaki - Made with chicken marinated in lemon, garlic and oregano, it's so easy to make this Greek favourite at home! recipetineats.com

А тук го използвах като „наан“ за гарнитура към пиле с масло. Когато го приготвям като „наан“, го пека на малко по-висока температура, за да се получат по-големи и по-кафяви парченца – точно като истинския наан! Кората става малко по-хрупкава, така че не е толкова подходяща за използване като обвивка, както на горната снимка. (PS Ако имате време да приготвите истински наан, опитайте моята рецепта за наан. Тя е като истинската!)

Butter Chicken - a chef recipe which is so simple and uses ingredients from the supermarket. The sauce is incredible!

Ако никога преди не сте опитвали домашен хляб, тази рецепта за плосък хляб е чудесна за начало, защото наистина е толкова лесна. Най-лошото, което може да се случи с тази рецепта за плосък хляб, е топлината да е твърде висока, когато го приготвяте, така че външната част да стане твърде хрупкава и да се напука, когато го разточите. Ако това се случи, просто я напръскайте със зехтин или леко я намажете с олио или масло и тя ще овлажни повърхността.

Опитайте това веднъж и плоските хлябове, купени от магазина, никога повече няма да бъдат същите. Това мога да обещая!

This flatbread recipe is made without yeast, yet is soft and pliable and wonderfully moist. recipetineats.com

Гледайте как да го направите

Искате още? Абонирайте се за моя бюлетин и следете във Facebook, Pinterest и Instagram за всички последни актуализации.

Stack of easy soft flatbread no yeast

Лесен мек плосък хляб (без мая)

Съставки




  • 2
    чаши
    Обикновено брашно (универсално брашно)
    (равни чаши, непресяти, не опаковани), + запазете 1/4 чаша допълнително за поръсване и регулиране на тестото



  • 1/2
    ч.л.
    сол



  • 3 1/2 с.л. / 50 г
    безсолно масло
    (1,75 унции)



  • 3/4
    чаша
    мляко



  • 1/2
    супена лъжица
    масло
    (за готвене)

Инструкции


  • Разтопете маслото в млякото: Смесете маслото и млякото и загрейте, докато маслото се разтопи – на котлона или в микровълнова фурна.

  • Комбинирайте сухите продукти: Смесете 2 чаши брашно, солта, маслото и млякото в купа.

  • Месете 2 минути: Поръсете работната повърхност с брашно и месете няколко минути, докато тестото стане гладко – не е необходимо много месене. Ако тестото е прекалено лепкаво, добавете допълнително брашно.

  • Почивайте 30 минути: Увийте с фолио и оставете на стайна температура за около 30 минути.

  • Разточете на кръгчета: Посипете плота с брашно, разрежете тестото на 4 части, оформете топчета, след което ги разточете на кръгчета с дебелина около 1/8″ / 0,3 см.

  • Загрейте олиото: Загрейте 1/2 с.л. зехтин в незалепващ тиган на средна температура – или на по-ниска, ако имате тиган с тежка основа. (Забележка 1)

  • Гответе: Поставете един плосък хляб в тигана, гответе за около 1-1 1/2 минути – трябва да се надигне (вижте снимката в публикацията) – след това обърнете и гответе от другата страна, като натиснете надолу, ако се надуе. И от двете страни трябва да има малки златистокафяви петънца.

  • Съхранявайте увити в кърпа за чай: Подредете готовия хляб и го дръжте увит с чаена кърпа – влагата помага за омекотяване на повърхността, което ги прави още по-гъвкави. Продължете да готвите с останалите парчета.

  • Намажете с масло или олио (по желание): Намажете или напръскайте хляба със зехтин или разтопено масло, за да получите по-луксозен завършек. Или дори с разтопено масло, смесено със счукан чесън, за да се получи чесново масло!

Бележки към рецептата:

Хранителна информация:

Животът на Дозер

Stack of easy soft flatbread no yeast

  1. Здравейте, Наги – Що се отнася до версията с пълнозърнест хляб, тя работи ли за 100% пълнозърнест хляб и някаква част от него?
    Моля те, направи рецепта за роти и за нас :)!
    Благодаря


  2. Хареса ми лесният и бърз метод. Направих малко по-тънко и без масло, пържено на грил плоча на печката. Перфектно за хрупкави персонални пици. Може да опитам на открит грил следващия път, за да експериментирам.

  3. Обожавам тази рецепта!! Определено най-простата рецепта за хляб и абсолютно вкусна 😋


  4. Страхотен плосък хляб наистина лесен за приготвяне и отиде много ще бъде пилешкия гирос . Yum Yum Yum Yum


  5. Отлични обвивки, приготвени меки и гъвкави, както се рекламира! Използвах ги за пилешка шаурма.. това завинаги ще бъде моето меко обвиване! Благодаря много!

  6. Направих ги вече два пъти. Вкусни са. Перфектната обвивка за всякакъв вид плънка или добавка към къри. Определено е едно от тях

  7. Те са всичко, което се рекламира и по-добре. В крайна сметка се наложи да завивам по-тънко, отколкото мислех, и да готвя по-бавно, но уау, те са страхотни!


  8. Те са най-добрите! Изпробвала съм много рецепти за плосък хляб – с мая и без мая – и тези са най-лесните и най-вкусните! Ако случайно ми останат, ги претоплям на слаб огън на газовия ми котлон. вкусно!


  9. Тези са най-добрите! Опитвала съм много рецепти за плосък хляб – с мая Ед и в мая Ед – и тези са далеч най-лесните и най-вкусните! Ако се случи да ми останат, ги претоплям на слаб огън на газовия ми котлон. вкусно!

  10. Здравей, Наги! Мога ли да ги направя с алтернативно мляко без млечни продукти?


  11. Мммм вкусно! Направих ги тази вечер и всички свършиха, точно така. Обичам чесън, затова запържих малко в разтопеното масло, преди да добавя млякото. Тестото беше малко по-едро от твоето, но вкусът беше страхотен. Това издухва старата ми рецепта за наан с кисело мляко!

  12. Здравей, Наги! Мога ли да използвам комбинация от универсално и пълнозърнесто брашно? Ако е така, какво би било най-доброто съотношение?

  13. Здравейте Наги, благодаря за тази рецепта ☺️ Надявам се да ми помогнете да отстраня проблема, защото сигурно съм направила нещо грешно! когато ги сготвих, не направиха мехурчета като във вашето видео, може би съм ги направила прекалено гъсти? Моето тесто също не беше толкова гладко, колкото твоето, след като го омесих, може би съм прекалила с месенето? Също така го оставих да престои вероятно 2-3 часа 🙈 Нямам търпение да опитам отново, много ми хареса как си добавила много информация и помощ 🙂

    • Здравей, Клиона, ти го направи по метричните мерки, може ли да си премерила нещо тук? N x

  14. Може ли да се направят предварително? Да речем, в деня преди да са необходими?
    Утре вечер ще „въртим“ пилешки гирос на ротативка 🤤

    • Да 100% Никола, просто съхранявайте в херметически затворен съд. N x

  15. Толкова вкусно и кърваво лесно!! Винаги съм си мислела да правя свои собствени обвивки, но така и не намерих рецепта, която да не изглежда твърде трудна! До сега! 😃 Завъртяхме бавно приготвено гръцко агнешко и имахме невероятна вечеря! Направих ги отново с чесън, сирене и семена нигела за индийски привкус. Вкусно! Просто обичам всичките ти рецепти, Наги!!

  16. Здравей, Наги, абсолютно обожавам тази рецепта, прави се лесно и е страхотна на вкус! Благодаря ти, че си пуснала тази рецепта.


We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Вкусно с Йоли
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart