Free Shipping on orders over US$39.99 How to make these links

Къри от нахут с картофи (Chana Aloo Curry)


Ето едно наистина страхотно автентично къри от нахут, което се приготвя от нулата, но е изключително лесно! Сбогувайте се със скучните рецепти с нахут – тази е със сериозни вкусови качества, но няма да ви се налага да търсите необичайни подправки. Може дори да имате всички!

Това вегетарианско къри е една от онези храни, при които месоядните наистина не пропускат месото. (Разбира се, имам предвид себе си 🙂 ) И е супер здравословно – 280 калории на порция!

Къри от нахут

Това къри има точно такъв вкус като индийското къри, което получавате в ресторантите. Наистина имам предвид това.

Има страхотни пластове от вкусове. Истински пробивни вкусове. И е приготвено от нулата – тук няма пасти за къри!

Корените на това къри са в Тринидад на Карибите. Но вкусът му наистина е като на индийското къри (доматеното, а не кремообразното).

Не знам дали някога сте приготвяли индийско къри вкъщи, но аз съм го правила. И с няколко изключения – като Butter Chicken (пиле с масло), Tikka Masala (тикка масала) и Biryani (биряни) –списъкът с подправки почти винаги включва подправки, които трябва да издирвам в специализираните магазини за подправки или в индийските хранителни магазини.

И в това се крие причината, поради която съм обсебена от това. Приготвя се с подправки, които можете да си набавите от местния супермаркет. И също толкова много вкус.

Това къри с нахут е леко адаптирано по рецепта на Imma от Immaculate Bites, афро-карибски блог за храна. Докато не попаднах на сайта на Imma, всъщност не знаех много за карибската кухня. Знаете ли, че карибската храна е смесица от много различни кухни, включително африканска, американска, европейска, индийска, арабска и китайска? Традиции, донесени в региона от населението.

И това Chana Aloo Curry (Chana = нахут, Aloo = картофи) е един такъв пример. Карибска рецепта, която има много индийски вкус!

Съставки за картофено къри с нахут

За едно чудесно къри, приготвено от нулата, винаги са необходими доста подправки. Но най-хубавото в тази рецепта за къри е, че всички подправки са такива, които можете да намерите в обикновените супермаркети.

За мен това са стандартни подправки от килера – и се обзалагам, че не съм единствената! (Бонус: Ако ви липсват една или две – освен къри на прах – това не е краят на света.)

Прахът за къри

Основната използвана подправка е къри на прах. Обикновено използвам тези прахове за къри, но всяка марка би трябвало да е подходяща – през годините съм използвала много от тях.

Други рецепти, в които се използва къри на прах

Не се чувствайте ограничени да използвате къри на прах само в индийски тип къри. Той се използва във всякакви рецепти, като например:

Приготвяне на картофено къри с нахут

Отмерването на подправките определено е стъпката, която отнема най-много време в тази рецепта!! Но след като това стане, рецептата е доста лесна за изпълнение:

  • Варете на слаб огън, за да намалите количеството и да се сгъстите, а накрая разбъркайте зеления лук и магданоза.

Искате ли да направите версия с по-малко въглехидрати?

Опитайте това зеленчуково къри! Същият сос, но със зеленчуци вместо нахут и картофи.

Какво да сервирате с нахут къри

Оризът е от съществено значение, за да попие целия този сос – за предпочитане ориз басмати. Ако искате да се насладите на всичко, сервирайте го с . Комбинацията от финия, сладък кокосов вкус с големите пикантни аромати в това къри е толкова вкусна!

Ако искате да намалите въглехидратите, опитайте с ориз от карфиол (моля, някой да ми напомни да споделя тази рецепта, толкова често я споменавам!).

Също така, една купа кисело мляко върви добре – свежият хладен вкус смекчава пикантността и добавя нотка кремообразност.

Получавате бонус точки, ако се постараете да поднесете тези автентични Наан, идеалното средство за поглъщане на този ужасно вкусен къри сос!!! В противен случай тези лесни меки хлебчета без мая са по-прости и имат вкус точно като наан.

Картофено къри с нахут (Chana Aloo Curry)

Гледайте как да го приготвите

Свежа салата отстрани

И – още страхотни кърита по света!

Гладни сте за още? Абонирайте се за бюлетина ми и следете във Facebook, Pinterest и Instagram за всички последни актуализации.

Close up of Indian chickpea curry in a pot

Лесно къри от нахут с картофи (Chana Aloo Curry)

Съставки

Подправки (Забележка 2):




  • 2
    с.л.
    къри на прах
    (Забележка 3)



  • 1
    ч.л.
    Всички подправки на прах



  • 1
    ч.л.
    индийско орехче на прах
    (или 1/2 ч.л. прясно настъргано)



  • 1 1/2
    ч.л.
    пушен червен пипер
    (или нормален или сладък)



  • 2
    ч.л.
    сушени листа от мащерка
    (или 3 ч.л. прясна)



  • 1
    ч.л.
    кимион на прах



  • 3/4
    ч.л.
    кайенски пипер



  • 1
    ч.л.
    бял пипер
    (или 1/2 ч.л. черен пипер)

Къри




  • 3 с.л. (65 мл)
    олио за готвене
    (аз използвах растително)



  • 2
    големи скилидки чесън
    , смлян



  • 1
    голям лук
    , нарязан на кубчета (кафяв, бял, жълт)



  • 1 1/2 чаши (225 г)
    картофи
    , нарязани на кубчета с размер 1,2 см / 1/2″



  • 28 унции / 800 г
    нахут от консерва (2 х 14 унции/400 г консерви)
    , отцеден (Бележка 3)



  • 14 унции / 400 г
    консервирани смачкани домати



  • 2 чаши (500 мл)
    зеленчуков или пилешки бульон/бульон



  • 2
    стръкове лук/шалот
    , нарязани на филийки (зелена и бяла част)



  • 2
    с.л.
    пресен магданоз
    , ситно нарязан (или кориандър/цилантро)



  • Сол на вкус

Сервиране – изберете

Инструкции

  • Загрейте олиото в голяма тенджера или много дълбок тиган на средно висока температура.
  • Добавете лука и чесъна и гответе 3 минути, докато лукът стане прозрачен.
  • Добавете къри подправките и разбърквайте в продължение на 1 минута.
  • Добавете картофите и разбъркайте, за да се покрият с подправките. Ако подправките започнат да залепват за дъното на тенджерата, добавете малко вода.
  • Добавете нахута, доматите и зеленчуковия или пилешкия бульон. Оставете да заври, след което намалете котлона на средна температура и оставете да къкри за 15 минути или докато картофите се сварят и сосът се сгъсти.
  • Посолете на вкус, разбъркайте с лукчетата и магданоза.
  • Сервирайте с ориз – басмати би било идеално, или кокосов ориз, ако искате да впечатлите. Ако искате да се насладите на всичко, добавете лесни меки хлебчета!

Бележки към рецептата:

Хранителна информация:

Първоначално публикувана през януари 2016 г. Обновена с нови снимки, ново видео и изцяло пренаписана публикация през февруари 2019 г. Няма промяна в рецептата.

Животът на Dozer

Няма къри за вас, твърде пикантно! Какво ще ми дадеш за това бутче…???


  1. Току-що направих това за вечеря. Абсолютно го обожавам, а аз съм голям любител на месото. Отне повече време от 15, но аз нарязах картофите малко по-големи и оставих кожата. Вероятно това го е направило малко по-дебело, което ме устройва. Единствената промяна, която направих, беше, че разбърках малко бейби спанак с магданоза, защото имам нужда от повече зеленина в живота си. Със сигурност ще го направя отново !!!

  2. Много добро с няколко промени:
    1) има нужда от повече сол, за да се подчертаят вкусовете
    2) необходим е лимонов сок от около 1/2 лимон

    Също така – и това е много важно – начинът, по който се добавят подправките, не е добър. С толкова много подправки, те не се разтварят, когато се хвърлят сухи и се смесват с картофите. Смесете подправките в бульона, за да се разтворят правилно и да получите много по-гладка (и вкусна) развръзка.


  3. Това беше такова разочарование. Картофите се готвеха 40 минути – и бяха нарязани на размера, посочен в рецептата. Само топлина от подправките и никакъв вкус. Разхищение на съставки.

    • Здравейте, Триш, съжалявам, че сте имали проблеми тук – не би трябвало да отнема близо 40 минути, ако са нарязани на малки парчета – мога ли да попитам какъв вид картофи сте използвали? Изглежда, че някъде не сте премерили правилно – това е къри с много вкус, изобщо не би трябвало да е безвкусно! Н х

      • Имах същия опит с картофите. 40 минути и около 2 допълнителни чаши вода, а те все още бяха само малко сварени. Но аз го направих в дълбок тиган, а не в тенджера, така че се чудя дали това може да има нещо общо с това. Тази допълнителна повърхност може да не позволи на картофите да се сготвят добре?


      • Имах същия проблем с времето за готвене (не и с вкуса, който е прекрасен). Разбрах, че това е заради доматите, които забавят омекването на картофите. Следващият път ще задуша всичко освен доматите за 10-15 минути, преди да добавя смачканите домати.

  4. Направих това снощи и е толкова вкусно. Най-добрият вкус! Благодаря ви,

  5. Смешно добър!! Забравих да добавя пролетния лук и магданоза накрая, но беше фантастично!! Това определено ще бъде на висока ротация. Благодаря ви


  6. Направих това днес и е толкова вкусно! Добавих малко зелен стрък боб, който ми беше останал в хладилника. Мисля, че ще правя тази рецепта всяка седмица :))


  7. Изглежда вкусно. Ще се получи ли, ако заместя нормалните картофи със сладки картофи? Благодаря ви.

    • Здравейте, Анна, определено можете да го направите, ако искате! N x


  8. Фантастична рецепта, много автентична, ястие, което бихте намерили в добър индийски ресторант. Беше малко прекалено пиперливо като ястие за цялото семейство, така че бих намалила наполовина количеството на кайенския и белия пипер. Добавих и патладжан към рецептата и това ѝ придаде допълнително кадифено усещане. Със сигурност ще я приготвя отново!

  9. много благодаря за тази рецепта.
    Беше ДЕЛИКАТНА. Обичам пикантно къри от нахут.

    Правя различна версия на нахутено къри. Можете да я разгледате в блога ми.


  10. Направих това за съпруга ми снощи и той го хареса. Използвах нахут и пилешки бульон и го сервирах с кафяв ориз басмати. Победител. Благодаря и едно голямо почесване зад ушите за Дозер


  11. Звездна рецепта! Винаги се връщам към нея, когато ми се струва, че имам нужда от ден без месо.


  12. Цялото ни семейство обича това къри. Имахме го във фризера и се претопли много добре. Вкусно


  13. Направих това снощи и ни хареса! 😍 Напоследък се храним вегетариански и дъщеря ми ми изпрати това. Точно от това имахме нужда, за да го променим малко. Харесаха ми всички подправки и беше точното количество топлина. 🤩


  14. Направих това и се получи страхотно! Беше малко рядка, затова добавих царевично нишесте. Добавихме и кокосово мляко и малко настърган джинджифил, които се получиха много добре.


We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Вкусно с Йоли
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart