Free Shipping on orders over US$39.99 How to make these links

Китайски пържен ориз със скариди / Скариди


За приготвянето на истински китайски пържен ориз, какъвто се предлага в китайските ресторанти, е необходим не само соев сос. Научих се как да приготвям правилен китайски пържен ориз от най-известния китайски готвач в Австралия – Кайли Куонг!

Първото нещо, което може да се забележи, е, че в този пържен ориз има бекон. „Това не е автентично!“, може би си мислите.

И това е вярно. В автентичните китайски ресторанти пърженият ориз се приготвя с китайска наденица. Обзалагам се, че по-голямата част от читателите никога преди не са купували или приготвяли китайска наденица.

Но знаете ли какво? Кайли Куонг казва, че беконът е окей. Всъщност той е алтернативата в нейната рецепта за китайска наденица. И като човек, който е купувал, приготвял и ял китайска наденица, мога да ви уверя, че беконът придава много подобен солен/мазен/месен поп на пържения ориз.

И като човек, който е ял много пържен ориз тук, в Сидни, в Китай, Хонконг, САЩ и Лондон, мога да ви кажа, че съм виждала доста пържен ориз с бекон и дори с шунка!

Затова тази рецепта, която ви предлагам днес, не е толкова свързана с това какво точно трябва да има в пържения ориз. Защото дори в Китай и със сигурност в китайските ресторанти по света е ясно, че няма строги правила за това какво трябва да има в пържения ориз.

Въпреки това! И тук има едно голямо „обаче“. Макар да правя големи отстъпки на добавките, нещото , на което не може да се пести , есосът! Сосът трябва да е подходящ – и той не е само соев сос и пилешки бульон!

Ето и моите 10 8 заповеди за приготвяне на страхотен (правилен!) пържен ориз. (Наистина исках да кажа 10, но се сещам само за 8 ключови.)

  1. Никакъв пилешки бульон/извара. Това добавя влага към ориза, което противоречи на самата същност на това каква трябва да бъде текстурата на пържения ориз. Освен ако не се опитвате да направите задушен ориз, а не пържен ориз… 🤔

  2. Най-добър е еднодневният ориз. Пърженият ориз не трябва да е лепкав и единственият начин да го постигнете е с варен ориз, който е престоял в хладилника една нощ. Ако не разполагате с еднодневен ориз, можете да сготвите ориз, да го разпределите върху тава, след което да го оставите в хладилника, за да ускорите процеса (около 1 1/2 часа). Или съхранявайте торбички с варен ориз във фризера – така правя аз!

  3. Китайското вино за готвене е от ключово значение. То е тайната съставка, която превръща този продукт в пържен ориз, който наистина има вкус на този, който получавате в ресторантите.

  4. Висока температура. Нагорещете уока или тигана и го пригответе силно и бързо!

  5. Пригответе всичко. След като започнете да готвите, всичко става бързо. Затова пригответе всичко, което може да се хвърли в уока!

  6. Движете се! Пържете, пържете, пържете, пържете! Не оставяйте съставките си да седят неподвижно нито за секунда!

  7. Не се препълвайте. Дори в голям домашен уок 4 чаши ориз са максимумът. Освен ако не се опитвате да приготвите задушен ориз, както в случай № 1.

  8. Вкусът на чар е автентичен. Следващият път, когато си вземете храна за вкъщи, обърнете внимание на това, че пърженият ориз има ясно изразен лек аромат на овъгляване. Това е истинският ориз! Така че не се притеснявайте, ако получите изгорели парченца!

Тази рецепта, която споделям с вас днес, е начинът, по който го приготвям като обичайно ястие в средата на седмицата, поради което в него има бекон, а не китайска наденица. Заменям скаридите с други протеини, които имам под ръка, или ги пропускам. Известно е също, че увеличавам количеството на зеленчуците в нея – а за супер бърза версия дори използвам замразени зеленчуци на кубчета. Ако увеличите значително зеленчуците, намалете количеството на ориза, защото в противен случай няма да има достатъчно сос.

Наистина, освен ориза, техниката на готвене и соса, не се притеснявайте да замените останалите съставки с каквото пожелаете. Това е красотата на пържения ориз – той е толкова гъвкав!

Искате още? Абонирайте се за моя бюлетин и следете във Facebook, Pinterest и Instagram за всички последни актуализации.

Chinese Fried Rice - A recipe for those who want Chinese Fried Rice that really does taste like what you get at restaurants..

Китайски пържен ориз със скариди / скариди

Съставки




  • 3
    супена лъжица
    фъстъчено масло
    (или растително), отделено



  • 2
    яйца
    , леко разбити



  • 3/4
    чаша
    бекон
    , изчистена от излишната мазнина, нарязана (или 1/2 чаша китайска наденица) (Забележка 1)



  • 2
    скилидки чесън
    , смлян



  • 3
    ч.л.
    джинджифил
    , смлян или много ситно нарязан



  • 1/2
    лук
    , ситно нарязан (около 3/4 чаша) (кафяв, бял или жълт)



  • 1
    супена лъжица
    Китайско вино за готвене или сухо шери
    (или саке, японско вино за готвене) (Забележка 2)



  • 1/2
    ч.л.
    захар



  • 5 унции/150 г
    малки скариди/скариди
    , сварени и обелени (Бележка 3)



  • 3
    чаши
    варен дългозърнест бял ориз
    , съхраняван в хладилник за една нощ (Забележка 4)



  • 3
    лукчета
    , тънко нарязани

Сос




  • 1
    супена лъжица
    Сос от стриди



  • 1 1/2
    с.л.
    соев сос
    (универсален или лек) (Забележка 3)



  • 1/2
    ч.л.
    сусамово масло
    (печено – т.е. с тъмен цвят)

Инструкции

  • Смесете съставките за соса и ги оставете настрана.
  • Загрейте 1 с.л. олио в уок (или тежък тиган/панел) на средна температура. Добавете яйцата и ги гответе, докато се омешат, след което ги извадете в чиния.
  • Увеличете температурата до висока и добавете бекона. Гответе до златисто, след което извадете в чинията заедно с яйцата – около 2 минути.
  • Отцедете излишната мазнина от бекона.
  • Добавете останалите 2 с. л. масло, чесъна и джинджифила. (Бележка 5) Върнете уока на котлона на силен огън. Пържете с разбъркване, докато се нагорещи, но не позволявайте да загори. Когато чесънът започне да свири, добавете лука и пържете за 2 минути, докато стане златист.
  • Добавете китайското вино и захарта и оставете да къкри бързо, като разбърквате, в продължение на 20 секунди, докато се изпари в по-голямата си част.
  • Добавете скаридите и пържете за 1 минута, за да се загреят (ако са предварително сварени, гответе по-дълго, за да се сготвят, ако са сурови).
  • Добавете ориза, соса, яйцата, бекона и всички шалоти/скариди, с изключение на 2 с.л. Запържете за 2 минути, докато оризът стане горещ – около 2 минути.
  • Прехвърлете в чиния за сервиране, поръсете с останалите лукчета и сервирайте.

Бележки към рецептата:



Chinese Fried Rice Nutrition

Хранителна информация:

Късметлийски 8: Още осем любими китайски ястия за изнасяне

Животът на Dozer

Още един ден от тежкия живот на Dozer – започва със закуска в The Boathouse в Палм Бийч, Сидни. За посетителите на Австралия това е място, което задължително трябва да посетят!!


  1. Здравей, Наги
    Още една страхотна рецепта от теб!
    Аз увеличих количеството на 9 порции, добавих една чаша царевични зърна и една чаша зелен бейби грах, за да се увеличи малко обемът и цветът. Добавих и един Corolina Reaper, за да му дам малко удар (харесва ми, когато храната ми отхапва)! 😀

  2. невероятна рецепта толкова лесно на корема беше толкова добър благодаря ти Кайли Kwong <3


  3. Направих това за децата за втори път снощи. Замених лука с шепа замразен зелен грах, за да спазя изискванията за зеленчуци. Децата не могат да му се наситят. Благодаря отново на Наги!

  4. Вкусно и лесно. Включих малко нарязани гъби, които добавиха малко повече текстура.


  5. Това се превърна в редовен фаворит в моето семейство. Обикновено добавяме няколко зеленчука според това, което имаме под ръка, и винаги е вкусно.


  6. използвам тази рецепта от години, всеки път се получава добре. Обичам вашите рецепти!!


  7. Това беше страхотно. Не използвах бекон или лук и използвах една лъжица по-малко соев сос… Използвах и ориз басмати, който сварих по-рано през деня, и се получи наистина вкусно.

  8. Здравей, Наги. Искам да направя това, но искам да потвърдя как правилно се приготвя бърз дългозърнест ориз в оризоварка – съотношение 1 чаша към 1 чаша или друго? Опитвала съм и преди и не успях ха!
    Благодаря отново за епичните ястия! x

    • 1 чаша ориз към 1 1/2 чаша вода е обичайното съотношение за оризоварка.


  9. Абсолютно прекрасно ястие, благодаря ти Наги, много лесно за приготвяне с прекрасни аромати


  10. Перфектно, беконът му придава магическа нотка.
    Единственият проблем е, че в рецептата има печатна грешка, пропуснати са грахът и морковът.
    Благодаря за рецептата

  11. Здравей, Наги, днес ще направя твоя китайски пържен ориз със скариди. Винаги чета инструкциите ти, преди да приготвя рецептата. Забелязах, че в бележка 4 към рецептата казваш, че оризът басмати и жасмин не са подходящи. Винаги съм мислела, че и двата вида ориз са дългозърнести. Греша ли? Нямам търпение да опитам тази рецепта. Сю

    • Използвала съм и двата вида ориз с успех. Басмати е по-малко нишестен и по-малко лепкав от жасминовия.

    • Здравейте, Рейчъл – стъпка 8. Надявам се да ти хареса! Н х


We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Вкусно с Йоли
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart