Free Shipping on orders over US$39.99 How to make these links

Задушено говеждо месо


Задушеното говеждо месо се нуждае от прости съставки, но е зашеметяващо! С топящо се крехко говеждо месо, ще харесате
дълбокия вкус на соса
в тази рецепта за задушено говеждо

Икономична и изобилна, няма по-добър начин да посрещнете студените месеци. Оставете я да къкри бавно на котлона или във фурната, ускорете я с помощта на тенджера под налягане или я пригответе и забравете с бавната си тенджера. Измийте купата с ирландски соден хляб, бърз селски хляб без квас или този невероятно лесен хрупкав хляб Artisan!

Задушено говеждо месо

Кралицата на кафявата храна удря отново. Отново кафяви храни, може би двете НАЙ-кафяви храни в света – къри в петък, а днес рецепта за задушено говеждо месо.

Никога няма да стана редактор на списание. Представяте ли си? Страница след страница, след страница с кафяви, сочни вкусотииһттр://….. (*тя се радва на гледката, а ти се стъписваш при мисълта! 😂)

Добре приготвената говежда яхния е нещо красиво. Въпреки че се приготвя лесно, е необходимо малко повече от това просто да се „хвърли всичко в тенджерата“ (или в мигновената тенджера) и да се остави да къкри, докато говеждото месо омекне.

Как се приготвя задушено говеждо месо

  • Най-доброто говеждо месо за задушено говеждо месо е говеждото месо от кюфтета. Тъй като е добре мраморирано с мазнина, то е най-доброто говеждо месо за задушаване в продължение на часове – има страхотен аромат, сочно е и красиво крехко. Говеждото ребро без кост също е много подходящо. Каквото и говеждо месо да използвате, използвайте големи парчета, за да не се сготви твърде бързо – говеждото задушено месо се нуждае от време, за да се развие ароматът.

  • Запържете добре говеждото месо от всички страни – на порции, защото ако го натъпчете едновременно, то ще се задуши и няма да се запържи добре.

  • Задушете лука, чесъна, морковите и целината в мазнината от говеждото месо, за да поемат допълнителен аромат.

  • Добавете съставките на соса за задушаване на говеждо месо – бульон от говеждо месо, червено вино (чудесно за допълнителен аромат, но може да се пропусне), сос Уорчестър (пикантност и дълбочина), брашно (за сгъстяване) и доматено пюре (за сгъстяване + малко кисело за балансиране на богатството).

  • Добавят се картофите, дафиновите листа и мащерката. На този етап течността ще покрие съставките.

  • Варете на тих огън в продължение на 1,5 – 2 часа, докато говеждото месо почти омекне.

  • Варете още 30 минути без капак, за да може сосът да се редуцира и сгъсти.

Пригответе тази яхния от говеждо месо на котлона – във фурната, в тенджера под налягане ИЛИ в бавна тенджера!

Обикновено приготвям задушено говеждо месо на печка, но съм известна с това, че бързам да го приготвя в тенджера под налягане. Използването на уред за бавно готвене също е много удобно, а понякога използвам и фурната, особено ако правя куп други неща на печката. Указания за всички!

Ключов съвет: Запържете добре говеждото месо

Колкото по-добро е покафеняването, толкова повече кафяви неща са полепнали по дъното на тенджерата* = по-добър вкус на соса с по-дълбок и наситен цвят. Във видеото с рецептата ще видите как дъното на тенджерата ми е на практика изцяло тъмнокафяво, когато приключвам с пърженето на говеждото месо.

* Кафявото вещество се нарича фонд и винаги, когато запържвате месо, риба или скариди в тиган, трябва да направите всичко възможно да го използвате в сос или нещо подобно, защото то е аромат, аромат, аромат!

Какво да сервирате с говеждо задушено

Аз лично не сервирам яхния с нищо друго освен с картофено пюре. Знам, знам, толкова съм скучна! 😂 Ето някои други варианти за тези от вас, които не са толкова праволинейни като мен:

  • Пюре от сладки картофи или друго зеленчуково пюре (сладки картофи, пащърнак, тиква или други кореноплодни зеленчуци)

  • Полента, ориз или хляб – забършете чинията си с този бърз ирландски соден хляб без мая!

Още уютни яхнии

Още бавно приготвени меса за есента

Рецепта за задушено говеждо месо
Гледайте как да я приготвите

Искате още? Абонирайте се за моя бюлетин и следвайте Facebook, Pinterest и Instagram за всички последни актуализации.

Задушено говеждо месо

Съставки




  • 1,2 kg / 2,4 lb
    Говеждо месо
    , нарязано на кубчета с дължина 3,5 см (Забележка 1)



  • 1
    ч.л.
    сол и черен пипер



  • 3
    с.л.
    зехтин
    , разделени



  • 1
    голям лук
    , разрязан наполовина и след това нарязан на филийки с размер 1 см / 2/5″



  • 4
    скилидки чесън
    , смлян



  • 3
    моркови
    , нарязани на парчета с диагонал 2,5 см



  • 2
    стръкове целина
    , нарязани на парчета с размер 2,5 см



  • 1/3 чаша / 50 г
    брашно



  • 3 чаши / 750 мл
    говежди бульон/извадка
    , намалена сол



  • 2 чаши / 500 мл
    червено вино
    , смело и сухо (Cab Sauv, бургундско, мерло) (Забележка 2)



  • 2
    ч.л.
    Уорчестърски сос



  • 2
    с.л.
    доматено пюре



  • 2
    дафинови листа
    , пресни или сушени



  • 4
    стръкчета мащерка



  • 400 г / 14 унции
    бейби картофи
    , разрязани наполовина



  • Още сол и черен пипер
    , на вкус.

Инструкции

  • Поръсете говеждото месо със сол и черен пипер.
  • Загрейте 1 1/2 с.л. олио в голям, тежък съд за готвене на силен огън, докато започне да пуши.
  • Добавете 1/3 от говеждото месо и го запържете агресивно отвсякъде – около 4 минути. Извадете в купа, повторете с останалото говеждо месо, като добавите още олио, ако е необходимо.
  • Намалете температурата на котлона до средно висока. Ако е необходимо, добавете 1 с.л. масло. Добавете лука и чесъна, гответе 2 минути, докато лукът леко омекне и придобие златист цвят.
  • Добавете морковите и целината, разбъркайте за 1 минута, за да се покрият с ароматите.
  • Поръсете брашното равномерно по повърхността, след което разбъркайте, за да се покрие.
  • Добавете бульона, червеното вино, доматеното пюре и соса Уорчестър. Разбъркайте, за да се разтворят доматеното пюре и брашното в течността.
  • Добавете свареното говеждо месо (включително всички сокове), мащерката, дафиновия лист и картофите. Разбъркайте. Нивото на водата трябва почти напълно да покрива всичко (вижте видеото), ако не е така, добавете малко вода.
  • Оставете да къкри, след което регулирайте температурата на слаб/средно слаб огън, така че да къкри леко. (Бележка 3 за други методи на готвене)
  • Покрийте и гответе в продължение на 1 час и 45 минути или докато говеждото месо стане доста крехко (проверете с 2 вилици на 1,5 часа).
  • Отстранете капака и оставете да къкри още 30 минути или докато сосът леко се редуцира. Трябва да прилича на рядък сос (вж. видеото), а говеждото месо трябва да е много крехко.
  • Подправете на вкус със сол и черен пипер.
  • Сервирайте върху кремообразно картофено пюре със стръкче прясна мащерка за украса или поръсено с магданоз (Забележка 4).

Бележки към рецептата:




Close up of beef stew in a rich sauce served over mashed potato

Хранителна информация:

Тази рецепта за задушено говеждо месо е публикувана първоначално през април 2018 г. Обновена за домакинска цел през януари 2019 г. – без промяна в рецептата!


ЖИВОТ НА ДОЗЕРА


  1. Направих тази рецепта с парчета говеждо месо без месо на марката Gardein. Беше просто от този свят. Бульонът е невероятен!

  2. Добра яхния. Какво бихте предложили като заместител на соса Уорчестър? Не мога да го намеря тук, в Израел.


  3. Направих това снощи. Следвах стъпките, описани при приготвянето на ястието в глинен съд. Както и други споменаха, накрая виното сякаш леко засили вкуса на ястието. Трябваше да прочета всички отзиви и да сваря виното, преди да го сложа в крокпота. За да компенсирам това, след като ястието беше готово, просто добавих още една чаша бульон заедно с малко царевично нишесте, за да сгъстя соса. Приготвих я малко по-дълго в тенджерата и тя стана вкусна.

  4. Здравейте, използвам метода на мигновената тенджера – висока степен на 40 мин. Когато свърши, трябва ли да го изключа и да изчакам да изстине напълно, след което да отворя капака? Или трябва да сложа вентилационния отвор отворен, за да излезе цялата пара? Страхувам се, че ако направя втория метод, месото няма да е крехко? Моля, помогнете


  5. Може ли някой да ми каже дали рецептата за х6 души ще се побере в тенджера с обем 3 л?


  6. Абсолютно вкусно! Този, наред с другите, има 2 палеца нагоре от всички!! Определено Keeper, благодаря ви много за споделянето Nagi, вие сте скъпоценен камък! 🙏😘🤗

  7. Уау! Отдавна търся някои от тези чудесни рецепти!!! И ето ги. Благодаря ви. Наскоро станах пълноправен болногледач на баща ми и никога не знаех как да приготвям тези любими храни за него.


  8. При пътуването си до магазина успях да намеря само печено месо, което беше малко по-постно, отколкото ми се искаше. Бях притеснена, че месото ще се окаже твърдо, но то беше крехко. Толкова ароматно задушено! Със сигурност ще използвам тази рецепта в бъдеще. Направих толкова много от твоите рецепти, Наги, и всички те бяха невероятни! Благодаря ти!

  9. Моята не се получи толкова добре, усещах само вкуса и мириса на червеното вино, беше изключително силно. Не можах да го ям.
    Следвах рецептата. Използвах уред за бавно готвене (и прочетох и следвах бележката), но се чудя къде сбърках? Бихте ли ми помогнали, с удоволствие бих опитал отново, но не съм сигурен в себе си.


We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Вкусно с Йоли
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart