Free Shipping on orders over US$39.99 How to make these links

Домашна рецепта за пилешки кебап Doner Kebab


Рецепта за домашен пилешки кебап Doner Kebab!!! Нарежете го на парчета, точно както се прави в неоновите кебапчийници, и след това го използвайте, за да завиете свой собствен кебап „Донер“ или да направите чинии за кебап. Маринован в опияняващ микс от подправки, преди да се изпече на фурна или на скара на барбекю, това е чудесна храна за събирания.

Не пропускайте и агнешкото и говеждото месо Doner Kebab – изглежда и има вкус като истинско! (Макар и в много по-малък мащаб…)

Рецепта за донер кебап

На практика австралийците имат право да се разходят за кебап след кръчмата в полунощ в определен момент от живота си.

Обикновено на крехката 18-годишна възраст, когато достигнем позволения лимит за пиене (*кашляй, кашляй, не, мамо, дотогава не съм пил и капка*). Късни вечери с приятели от университета, изгонване от кръчмите при затваряне, привличане като молци към ярко осветените кебапчийници.

Не можеш да пропуснеш гигантската въртяща се скара с месо, която те посреща, когато влезеш в магазин за кебап. Понякога е притеснително да си помислиш от колко време стои там, лениво се върти и чака следващия клиент да влезе, за да бъде разфасовано.

В магазините за кебап те са гигантски – с размерите на боксов чувал.

За тази рецепта за домашен донер кебап ще бъдем малко по-малки.

От какво се състои месото за донер кебап?

Докато пилешкото месо за кебап действително прилича на месо, агнешкото и говеждото месо за кебап имат еднородна текстура, която е сигнал, че в тях има много пълнители, които не са от истинска храна!

Що се отнася до подправките/консервантите/добавкитеһттр:// Кой знае?? (Тя казва с пресилено свиване на рамене)

И така. Този мъничък домашен донер кебап печели големи точки в тази област – знаете, че е направен с всички истински съставки!

Мариновайте, нанижете на шишчета, подпрете ги на ръбовете на тавата и изпечете.

След това нарежете месото, точно като в кебапчийницата!

(Не забравяйте, че за днес правилото е, че размерът няма значение!)

Каква е разликата между Doner Kebab и Shawarma?

Shawarma и Doner Kebab се приготвят и използват по сходен начин (т.е. приготвят се на вертикален шиш, обръщат се и се сервират увити в плоска питка), но имат различни подправки. Shawarma произхожда от Близкия изток, докато Doner Kebabs произхожда от Турция.

За какво да използвате месото от Doner Kebab

Двете основни приложения са Doner Kebab Rolls и Doner Kebab plates. Месото обаче се използва и в Pide, Gozleme и дори в пица – обичам ги всичките! 😂

За приготвянето на Doner Kebab Rolls ливанският плосък хляб се намазва с хумус, след това се покрива с табуле (рецептата е в бележките), настъргана маруля, резенчета домати, по желание лук и след това голяма купчина от готовото кебапче, залято със сос по избор (аз винаги избирам чили).

Завива се на руло, увива се във фолио и понякога се препича, за да стане хрупкав хлябът, след което се поставя в хартиен ръкав (както е показано на снимката по-долу).

Тарелките за кебап са чудесна алтернатива за нещо малко по-различно. Обожавам разнообразието, което се получава в чиниите. Предлагат се с хумус, табуле (рецептата е в бележките), домат, маруля, меджадра (близкоизточен ориз от леща с подправки, който е толкова вкусен, че можете да го ядете чист) ИЛИ ориз басмати с къри и ливански хляб (известен още като пита). Това е почти стандартният избор, който се предлага в чиниите с кебап.

Тарелките с кебап също са добър вариант за хранене с ниско съдържание на въглехидрати – пропуснете ориза и хляба, а заложете на пресни зеленчуци.

Независимо дали приготвяте рулца или чинии с донер кебап, и двете са еднакво вкусни заради месото – то е наситено с аромат, сочно и с карамелизирани краища. Точно като от кебапчийницата!

Рецепта за донер кебап
Гледайте как да го приготвите

Искате още? Абонирайте се за моя бюлетин и следвайте Facebook, Pinterest и Instagram за всички последни актуализации.

Рецепта за донер кебап

Съставки




  • 1 кг / 2 фунта
    пилешки бутчета
    , без кожа и кости (Забележка 1)



  • Зехтин
    , за намазване

Марината:




  • 1
    чаша
    обикновено кисело мляко
    , неподсладено (аз използвам гръцко)



  • 3
    смлени скилидки чесън



  • 1 1/2
    ч.л.
    кориандър на прах



  • 2
    ч.л.
    кимион на прах



  • 2
    ч.л.
    червен пипер



  • 1
    ч.л.
    кайенски пипер
    , по желание



  • 1 1/2
    ч.л.
    лук на прах



  • 1/2
    ч.л.
    черен пипер



  • 2 1/2
    с.л.
    доматено пюре



  • 1 1/2
    ч.л.
    сол



  • 1
    с.л.
    лимонов сок



  • 2
    супена лъжица
    зехтин

За сервиране (по избор):




  • Ливански хляб / плоски хлябове / хляб пита
    , затоплен



  • Ситно нарязана маруля айсберг



  • Резени домати




  • Хумус

    (или бележка 2 за обикновен сос от кисело мляко)



  • Табулех
    (по избор, бележка 3)



  • Резени червен лук



  • Настъргано сирене



  • Сос от чили
    (аз използвам Sriracha, той е перфектен)




  • Мехадра

    (близкоизточен ориз с леща), за чинията за кебап

Инструкции

  • Смесете маринатата в голяма купа. Добавете пилето и разбъркайте, за да се покрие добре.
  • Покрийте и мариновайте в хладилника за минимум 3 часа, а най-добре за 24 часа. Ако са само 3 часа, добавете допълнително 1/2 ч.л. сол.
  • Загрейте фурната до 220С/430F (стандартна) или 200С/390F (вентилатор/конвекция).
  • Изберете тавичка с такъв размер, че шишовете да останат подпряни на стените на тавичката (вижте снимките в публикацията или видеото), а пилето да бъде повдигнато над основата. Застелете с фолио.
  • Извадете пилето от хладилника. Разделете пилето на 2 купчини.
  • Вземете едно парче пиле, сгънете го наполовина и го нанижете на две шишчета (вж. видеото). Повторете и притиснете пилетата плътно едно до друго. Повторете с другото шишче.
  • Подкрепете двете шишчета по краищата на тавата за печене. Полейте повърхността с олио.
  • Печете за 35 минути или докато повърхността стане златиста с малко овъглени парченца (овъгляването е хубаво!).
  • Полейте пилето със сока от тигана. След това обърнете, полейте с олио и печете още 20 минути (или 25-30 минути, ако сте имали големи бутчета). Ако имате нужда/искате повече цвят, превключете на грил/брашно за няколко минути на висока степен – аз не го правя.
  • Полейте отново със сока от тигана и оставете да престои 5 минути.
  • Карфиране: Поставете шишовете изправени или под ъгъл и нарежете месото на тънки филийки. Използвайте за приготвяне на Doner Kebabs или Kebab Plates.

Doner Kebabs:

  • Поставете ливански хляб (или пита или друг плосък хляб) върху парче фолио. Намажете го обилно с хумус (или кисело мляко – Бележка 2). Отгоре наредете настъргана маруля, резени домат, табуле (за истински автентично преживяване! Бележка 3), сирене (аз обикновено използвам това) и пилешко месо. Полейте със сос от люти чушки, ако желаете (аз използвам Sriracha, идеален е).
  • Завийте плътно и увийте във фолио. Консумирайте и бъдете щастливи!

Чинии за кебап:

  • Поднесете пилешкото с меджадра (близкоизточен ориз с подправки и леща), настъргана маруля, домати, резени червен лук, табуле, купичка хумус. По желание може да се сервира плосък хляб / ливански хляб отстрани.

Бележки към рецептата:



Chicken Doner Kebab

Хранителна информация:

Животът на Дозер

На местните пазари – кучетата не се допускат вътре, така че Дозер се изхвърля на паркинга за кучета!!


  1. Току-що ги направих и бяха невероятни. Съпругът ги хареса и има остатъци, които ще вземе за работа утре. Със сигурност ще ги направя отново – Благодаря, Наги x


  2. Благодаря за публикуването на това – каква страхотна рецепта! Тя е в списъка ни с ястия, които трябва да приготвим.


We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Вкусно с Йоли
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart