• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Етикети
    Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Споделено
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 2023
  • 0 коментара
  • Печат

Празникът на боба - Смилян

Празникът на боба - Смилян

     В края на всеки ноември в красивото родопско градче Смилян се провежда празникът на боба. Едно уникално изживяване, изпълнено с много веселие и вкусни български гозби. Трапезата наистина е внушителна. Хората от Смилян и околните села сърцато приготвят традиционни храни, най-вече от фасул. Опитах незнайни за мен ястия, едно от друго по-вкусни! Бобът е представен и през погледа на занаятите. Детската изложба на картини отбобени зърна в читалището е толкова мила и симпатична, че с часове можеш да и се радваш. Нашенският боб от горното поречие на Арда е една от малкото храни, защитени с патент за словесна марка. Местните хора го отглеждат от времето на турското робство. Смилянският боб вирее на височина от 820 до 875 метра надморска височина, иска зимата да е мека, а лятото хладно, защото при над 33 градуса цветчетата му окапват. За да бъде автентичен, трябва да се отглежда край Арда, да се полива с нейните води и да расте на земята, покрай която се вие реката. Този фасул притежава уникален вкус и е известен не само у нас, но и далеч зад границите на страната. Методът на отглеждане традиционно се е запазил с поколения наред. Насажденията се обработват ръчно, тори се с естествен оборски тор. От четири години местните производители са под крилото на международната организация Slow food, която направи смилянския боб един от президиумите си наред с Нафпавока от Горно Драглилще, Зелено сирене от Черни Вит и Каракачанската овца.

     С удоволствие се включих в този празник заедно с Тони и Ники. Приготвихме пълнена тиква с телешко от Родопите и Чийз кейк с родопска извара и тиква.

 

 
последно модифициран в

Коментари

Коментирайте

Гост
Гост Четвъртък, 13 Декември 2018
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus