• Начало
  Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
 • Категории
  Категории Показва списък с категории от тази статия.
 • Етикети
  Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
 • Архиви
  Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
 • Вход
  Вход форма за вход
Публикувано от в в Гости
 • Размер на шрифта: По-голям По-малък
 • Посещения: 4820
 • 12 коментара
 • Печат

Гостува ми Веселина Славчева

Гостува ми Веселина Славчева

 

  b2ap3_thumbnail_Yastreb.jpg

 

Днес ми гостува един мнго специален човек. Преди да ви разкажа за нея и да ви я представя, ще си позволя да я цитирам:

„Карвингът е приказка, която се ражда преди много, много години в Тайланд, далеч от нашата  култура, далеч от нашите възприятия. Ражда се, за да влезе в живота на всички, които са се докоснали до него толкова дълбоко, че да може да довърши и разкраси всяка една започната приказка. Това изкуство радва хората, кара ни да се чувстваме щастливи и да възприемаме красотата по един нов, удивителен начин. Така можем да пренесем галериите вкъщи и  да заредим пространството с нежно ухание и приятно усещане за нещо съвсем различно. Потъвайки в този свят, изпълнен с красота и ухание на свежест, постепенно се научаваме да възприемаме храната по един различен начин. Чрез обработката на плодовете и зеленчуците се подчертава красотата на всяка тяхна форма. Декорирането изисква време и търпение. Понякога дори само добре нарязаните и подредени плодове в чинията могат да постигнат желания ефект и да доставят невероятна наслада на окото, могат да накарат всяко злоядо дете да си отвори устата. Повярвайте, така може да оправите дори лошо настроение. Целта ми е да покажа на всички читатели, че в сърцата им може да се разпали огънче, което да превърне понякога еднообразното ежедневие в нещо ново, да внесе красота в дома и усмивки на лицата.“

Имам огромната привилегия да ви представя Веселина Славчева - световен, европейски и балкански шампион по карвинг. Когато се запознах с Веси бях толкова впечатлена от нея, че ми се искаше да я докосна за да прихвана нещо от дарбата, добротата и душевността и. Това се случи в предаване на Марта Вачкова, където и двете гостувахме. Веси не беше сама. С нея бяха нейните глухонеми ученици. Пред очите ми се случваше нещо, което не можеш да видиш всеки ден. Всички весело приказваха на техния жестомимичен език, смееха се и показваха какво са направили от различни зеленчуци и плодове. Видях и осъзнах как тази жена бе осмислила живота на децата. Те се чувстваха спокойни, пълноценни и със самочувствие. Веси говори техния език, разказа ми колко и е било трудно в началото, но сега напълно свободно комуникира с тях. Разбирате ли какво е сърцето и! Както би казала Петя Дубарова, Веси е "Бяла и добра". Това беше първата ми среща с нея, която наистина е оставила дълбок отпечатък в мен. Затова още в началото казах, че е привилегия да я познавам и да е мой приятел.

Ще помоля Веси да ни разкаже малко за карвинга. Изкуството е много красиво и са нужни много повече качества от обикновена сръчност за да може да сътворяваш такава красота.

 

b2ap3_thumbnail_16.jpg-niki.jpg Веси, добре дошла. Много от въпросите са ти задавани стотици пъти, но ще те помоля и тук да ни разкажеш как започна всичко. Кога и как се увлече по карвинга?

Здравей, Йоли! Благодаря за поканата!
Преди много години, на една екскурзия в Турция, аз видях за първи път през живота си маса, украсена с карвинг. Тогава си казах че това е онова „нещо”за мен, което всеки един човек търси понякога през целия си живот, но не винаги намира!

 Карвингът изисква освен талант и сръчност и много търпение. Това е ювелирно изкуство и предполагам, че концентрацията е също много важна. В Тайланд научиха ли те на това или е въпрос на лично овладяване на духа и емоциите? Философия ли е всичко?

Интересен въпрос! Той преплита отговорите в себе си. Търпение и желание! В Тайланд ме научиха на много неща. Най- вече да се вслушвам в другите и да се усмихвам, независимо от това какво се случва в душата ми! Светът е такъв, какъвто го приемеш! Философия ли е всичко, определено – да!Но най- великата подправка идва от сърцето, а другата е любовта!

 На какво се осланяш най-много? На въображението си?

На ежедневието си! На вечно безличните и тъжни лица, с които се разминавам по улицата. За това мисля често! Какво ли може да ги накара да се усмихнат? Всичко, случват ми се ежедневно невероятни неща, които ме вдъхновяват. Не знам дали се дължи до вътрешна нагласа или… Например скоро на една улица в центъра на София видях костенурка, беше толкова нереално, но хубаво!

 Сама ли избираш плодовете и зеленчуците, с които работиш? Какво е нужно да знаем, например как ги съхраняваш.

Да, винаги избирам продуктите сама!Това също ме вдъхновява! Понякога природата създава много причудливи форми, които са едно ново предизвикателство! Как да ги съхраняваме – на студено, в хладилник!

 

 b2ap3_thumbnail_46252F82D9FCE8BC1531671B03FB14B0125C99A2C6028900A4pimgpsh_fullsize_distr.jpg

 

 Колко време могат да издържат вече готовите фигури? Грехота е толкова труд  и красота да повехне бързо.

Да, наистина е много тъжно като повяхват! Аз винаги се шегувам, че зависи от нитратите в тях! Днешните ябълки могат да издържат отрязани цял ден без да променят цвета си. Ако си откъснете ябълка от дървото и я отхапете колко време ще издържи?

Скъпо изкуство ли е карвингът?

Зависи. Много често хората си мислят, че какво толкова, една нарязана диня… Трябва да се прави разлика между обикновена украса тип розички от домат и репички, и карвинг. Най-често продуктите не са толкова скъпи, колкото труда, но има случаи, в които продуктите са изключително скъпи. Зависи от сезона и предпочитанията. Ако например си поръчате фигура от азиатски корен Таро! Тук трябва да отбележа, че базата за сравнение в България не е много добра. Има много добри специалисти, но има и много такива, които само се представят за добри и по този начин създават много погрешна представа у хората за карвинга.

Разкажи ни за проекта ти с хората с увреден слух. Аз наистина бях много впечатлена.
 
Именно тези хора ме научиха на много неща! Не аз, те ми дадоха много!
А чисто физически, след като се сблъсках с реалността във всичките и форми: приемането на професия „карвинг – декоратор” и коментари от рода „Вие се подигравате с храната”, после видях да продават книгата ми с ламаринени ножчета и длета, които не ставаха за нищо. Въпросните розички от домат и ужасно изрязани дини… един ден, минавайки пред сградата на „Съюза на глухите”, аз реших, че искам да предам знанията си на някой и това ще бъдат те!

Сама казваш, че карвингът променя отношението към храната. Освен, че създаваш изкуство обичаш ли да готвиш? Когато поднасяш храна стилизираш ли я също така красиво?

Да, вярвам , че карвингът променя отношението към храната. Хранейки първо очите, а после тялото, човек възприема храната по друг начин и казват, че яде по-малко. Аз много обичам да готвя и да украсявам! Винаги се шегувам, че преди ми беше малко по-лесно да готвя. Правех всичко по усет,а познавайки  вече толкова професионалисти, които постоянно ми казват на тази минута сложи това, на тази онова… така ми е по-трудно!

 Аз само споменах, че си била много пъти шампион по карвинг. Би ли ни разказала малко повече за шампионатите?

През 2009 г. издадох първото авторско ръководство на български език по карвинг „Гравиране на плодове и зеленчуци”. След това направих самостоятелна изложба в родният си град - Бургас. В периода от 2009г. до 2014 г. съм участвала в 18 международни кулинарни състезания, в това число 2 пъти Световна Кулинарна Купа и Олимпиада. От тях имам 18 награди. Ръководя и подготвям отбор, в който участват и хора с увреден слух. Този отбор взима участие в над 20 международн кулинарни състезания като печели медали от всяко едно от тях. Популяризирам карвинга в България и го защитавам  като професия. През 2013 г. ме приеха за международен съдия клас „В” към WACS (Световна Асоциация на Кулинарните Сдружения). В края на същата година разработих международни правила за провеждане на състезания по карвинг заедно с двама свои колеги от Русия и САЩ. Като съдия съм участвала в 8 международни кулинарни състезания в Турция, Румъния и Сърбия. През същият период в България организирх 6 национални състезания по карвинг  и две международни. През 2015 година, заедно с Валери Нешов организирахме първото международно кулинарно състезание „ Балканска Кулинарна Купа”, в което взеха участие състезатели от 6 страни и България. Журито на състезанието е изцяло международно.

Накъде си се прицелила сега? Следващи проекти, състезания, мечти?

Мечтая децата ми да имат късмет и да бъдат добри хора!
Искам да издам втората си книга по декорация и карвинг, която е готова от 2 години. Подготвям заедно с моя колега Валери Нешов организацията за второто международно състезание „Балканска Кулинарна Купа” през следващата година. След всичко това искам да живея в Африка. Да създам школа по изкуства, в която да се обучават всички желаещи. Да науча други занаяти и да творя.

Благодаря на Веси за гостуването. Прекрасна е, нали? Сигурна съм, че успя да ви зареди с дух и много красота. Да и пожелаем успех във всяко следващо начинание. Да е все така одухотворена, сърцата и да радва хората с изкуството си!b2ap3_thumbnail_ok.JPGпоследно модифициран в
Отбелязана с: гости

Коментари

 • Гост
  Ася Борисова - Аспазия Събота, 11 Юли 2015

  Винаги се възхищавам от хора, одарени и целунати от Бог като вас двете - Йоли и Веси. Рядко съчетание на изключителни таланти, добро сърце и благородство. Не се учудвам, че Веси иска да продължи живота си в магическия континент Африка, където да вплете дарба и вдъхновение в една още по-прекрасна вълшебна приказка. Благодаря, Йоли, за срещата с Вашата специална, толкова вдъхновяваща гостенка.

  Отговор Отказ
 • Yoli
  Yoli Събота, 11 Юли 2015

  Да, Асе. Много добре си усетила какво крие в себе си Веси. Тя наистина е много специална. Благодаря ти за хубавите думи. Радвам се, че си тук и прочете материала.

 • Гост
  Eva Toneva Събота, 11 Юли 2015

  Невероятно вдъхновяващо е да се докоснеш до творец и да почерпиш от неговата сила!
  Красотата е в сърцето, ако там тя липсва, няма как да я създадеш и предадеш.
  Прекрасен човек е поредната ти гостенка, Йоли! Успехи със сигурност ще има, защото освен красота, в сърцето си има доброта.
  Благодаря и на двете за красотата, вдъхновението и урока по доброта! :)

  Отговор Отказ
 • Yoli
  Yoli Неделя, 12 Юли 2015

  Благодаря ти Евка. Да, така е, Веси е много красив човек. Радвам се, че ти хареса гостуването и.

 • Гергана Лазарова
  Гергана Лазарова Събота, 11 Юли 2015

  Ако едно друг нещо ходи на едни други места... То талантът е при добрите хора. :)
  Благодаря ти, Йолинка! :)

  Отговор Отказ
 • Yoli
  Yoli Неделя, 12 Юли 2015

  Аз ти благодаря, Гери. Веси наистина има огромен талант и се радвам, че го развива и показва за България.

 • Гост
  Петя Стефанова Неделя, 12 Юли 2015

  Възхищавам се!

  Здравейте, Йоли,
  Много често Ви идвам на гости, но не съм активна нито в писането, нито в готвенето...но виждам през годините, че инициативата ви приема все по-благородна мисия. Прекланям се пред силата на гостенката Ви, която има отношение към храната не само като професионалист, но и като човек с главно Ч. Човеците като Вас предизвикат у мен възхищение и радост. А благородството, добротата и съзнанието, че всички хора заслужават уважение и внимание и търпението и постоянството, които притежавате са вашите следи във времето, които оставят светлина и вяра, че всичко има смисъл.

  Покланям Ви се,
  Петя Стефанова

  Отговор Отказ
 • Yoli
  Yoli Неделя, 12 Юли 2015

  RE:Възхищавам се!

  Благодаря ти мила Петя. Страшно ме зарадваха думите ти. А и съм щастлива, че те виждам тук. Веси наистина е с огромно сърце и талант. Бог я е докоснал като се е родила. Прекрасно е, че има хора като нея. Благодаря ти отново.

 • Гост
  Елена Понеделник, 13 Юли 2015

  Йоли,
  благодаря ти сърдечно за това интервю с интересната ти гостенка.Преди години посещавах курс топла кухня в техникум във Варна.Попаднах и в студена кухня, а там правеха карвинг, обучаваха курсисти за работа по хотелите.Толкова много ми хареса, разбрах, че трябва да умееш и да рисуваш.За жалост не успях да изкарам курса, но ми стана ясно как става.Накупих си книги, които показват как се прави.Имам книгата и на Веси.Много , много ми харесаха снимките, цялостното представяне на карвинга.Вие и двете имате афинитет към изкуството, както и аз - много обичам църковната музика, а карвингът и кулинарията са изкуства , нали ?Прекланям се пред таланта на Веси и ако организира такъв курс и във Варна ще се включа с удоволствие.
  Поздрави !

  Отговор Отказ
 • Yoli
  Yoli Понеделник, 13 Юли 2015

  Благодаря ти за хубавите думи, Ели. Много съм щастлива да ги прочета. Радвам се, че ти допадна моето импровизирано интервю. Веси е човек, който заслужава да бъде представян навсякъде.

 • Светулка
  Светулка Понеделник, 13 Юли 2015

  Мила Йоли,
  Благодаря ти, че споделяш не само красотата, която ти твориш, но и тази, която други хора като теб създават! Такава съзидателност идва само дълбоко от сърцето, когато човек е цялостен и свободен духом. Тогава от него блика нещо истинско, красиво и добро, независимо как точно ще се прояви, каква ще е крайната форма. Каквато и да е, тя е уникална и докосва сърцата на други хора, които са отворени за доброто, за красивото, за истинското. И не само това - самата личност на твореца е уникално докосване и вдъхновява хората. Благодаря ти още веднъж!

  Отговор Отказ
 • Yoli
  Yoli Вторник, 14 Юли 2015

  Благодаря ти Светулче. Много ме радваш винаги. Щастлива съм, че Веси ми гостува. Тя е страхотен човек и творец!

Коментирайте

Гост
Гост Понеделник, 25 Март 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus