• Начало
  Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
 • Категории
  Категории Показва списък с категории от тази статия.
 • Архиви
  Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
 • Вход
  Вход форма за вход
Публикувано от в в Гости
 • Размер на шрифта: По-голям По-малък
 • Посещения: 5071
 • 4 коментара
 • Печат

Гостува ми Маестро Мартин Пантелеев

Гостува ми Маестро Мартин Пантелеев

 

b2ap3_thumbnail_2014Panteleev_Slide_5.jpg

  

   Днес ми е на гости мой колега, стар приятел и по настоящем шеф-диригент. Интересно съчетание, нали? На сцената за мен той е Маестро, а тук е просто Марти. Имам удоволствието да поканя Мартин Пантелеев за мой първи гост през 2016 година. С това искам символично да пожелая на Марти и моите обичани колеги от Софийска филхармония една успешна година. Да са здрави, да се усмихват по-често, да имат сили да отстояват на всички удари, които държавата ни предприема за да срине напълно културата и изкуството в България. Да се радват на винаги пълна с публика зала, да имат щастието да работят с повече световни солисти и диригенти и да продължават все така сърцато да обичат най-красивото изкуство - Музиката!

   Много е писано за маестро Мартин Пантелеев и ще продължава много да се пише. Той е на старта на кариерата си и съм убедена, че световните сцени ще са негови. Все пак нека ви припомня с няколко думи кой е Мартин Пантелеев. Като повечето хора, които стават професионални музиканти, и той започва да свири на цигулка едва на 4 години. Родителите му са музиканти - мои колеги от филхармонията и операта в София. Брат му е нашият великолепен цигулар Веско Пантелеев. Мартин продължава с цигулката и в музикалното училище „Любомир Пипков“, а след това завършва и музикалната академия в София „Панчо Владигеров“. Същевременно учи и дирижиране при проф. Васил Казанджиев и проф. Пламен Джуров. Оттук нататък светът за Мартин е отворен. Солист е на редица престижни фестивали, дирижира Берлинските симфоници, Симфоничния оркестър на Шлезвиг-Холщайн, Германия; Симфоничния оркестър на Лече, Италия; Нидерландски симфоничен оркестър; Камерния оркестър на Концертгебау, Амстердам; Националния симфоничен оркестър на Украйна, гастролирал е със Софийски фестивален оркестър в САЩ и Холандия. През март 2011 изнася 19 концерта в САЩ с Филхармоничния оркестър на Кейптаун. Диригентският дебют на Мартин Пантелеев със Софийската филхармония е през 2004 г., с изпълнението на Симфония № 1 на Малер. От 2006 той е постоянен гост-диригент, а от октомври 2009 и главен диригент на филхармонията. Композира, свири, дирижира. Няма как да изброя всичко, но не е и нужно. Нужно е да отидете на някой концерт в зала „България“ и да се запознаете лично с изкуството на Мартин Пантелеев и Софийска филхармония.

   Разбира се, няма как в кулинарен сайт да не се спомене и за готварските умения на Мартин. Често сме си говорили помежду си за вкусна храна, често виждам и снимки на ястия, приготвени от него. Той обича хубавата храна и както сам скромно казва „опитвам се да готвя“. Сега ще го приветствам с  „добре дошъл“ и ще му дам думата.

 

b2ap3_thumbnail_11921657_167814190218719_7746438603371538225_n_20160124-133247_1.jpgДобре си ми дошъл, Марти! Много ми е драго, че прие поканата ми. Както споменах по-горе, ти си от музикантско семейство и откакто се помниш се занимаваш с музика. Родителите ли ти пъхнаха цигулката в ръцете или ти сам прояви интерес?

Когато на 4 годишна възраст в НМУ ме попитаха, какъв искам да стана, отговорът ми, за  ужас на родителите ми бе - боклукчия! Или шофьор на такси… Наистина и през ум не ми минаваше да ставам цигулар, макар че съм пеел по цели дни концертите, които брат ми Веско разучаваше. Бързо е станало ясно, че имам абсолютен слух и оттогава не е имало връщане назад. Но без родителите ми и баба ми Виолета, сигурно нямаше да съм музикант.

 

b2ap3_thumbnail_11745315_138577969809008_3732654467378492391_n.jpgАз умишлено не насочих моят син към музиката. Твоите деца свирят ли? Много е болен този въпрос, но мисля, че със съпруга ми взехме правилното решение. Лично аз смятам, че е много трудно в днешно време да се оцелее с нашата професия. Ти си обикалял много из света. Как е там? Навсякъде ли е все така безкрайно трудно?

Проблемът не е толкова финансов, колкото липсва елементарен респект и уважение към нас и нашия труд. Като се замислиш в исторически план, никога не е било лесно да си музикант. Повечето големи композитори са живеели на прага на мизерията, но са оставили на историята и на света много повече от всеки един обикновен богаташ. За да си музикант, трябва изначално да вярваш в съвсем други измерения, които не са свързани с материалното.  Но това не оправдава днешното общество, което поставя културата на последно място. Това е толкова жалко и именно затова, макар дъщеря ми Моана да свири на цигулка и вече спечели Първа награда на конкурс във Фридрихсхафен, не знам дали тя би се занимавала професинално.  

 

b2ap3_thumbnail_12301591_203255113341293_1516896425088029188_n_20160124-134646_1.jpg

 

Марти, ти си цигулар, диригент и композитор. Не ти ли идва малко в повече цялата тази ангажираност? Моят съпруг беше диригент и аз отлично знам какво изисква тази професия. Композирането пък е съвсем друга страна. Всичко изисква много време, абсолютно отдаване и къртовски труд. Как се справяш? Остава ли ти време за личен живот?

Всичко е въпрос на силна дисциплина и рационално разпределение на времето. Разбира се, когато имам много ангажименти с едно от поприщата ми, се концентрирам главно в него. Работейки по 8 до 10 часа на ден се чувствам най-щастлив! Останалите часове посвещавам на семейството ми и моите хобита, като спорта и…готвенето! Но там имам много за учене и се надявам някога да ми помогнеш.
 
И все пак, кое ти е най-на сърце? Дирижирането, цигулката или композирането?

И без трите не мога… Иначе не бих продължавал да се занимавам. Никога не е било самоцел да правя, каквото и да е, а вътрешна неоходимост. Когато се захвана с партитурите, научавам толкова много в композиторски аспект. Разбирам все повече изразните средства, а те са нескончаеми. Това мислене от друга страна ми помага в свиренето на цигулка. Всичко е една перфектна симбиоза, която ме кара да се чувствам щастлив.  

Не мога да не ти задам въпрос за културата в България, както и за Софийска филхармония. Какво се случва, защо всяко едно управляващо правителство иска да сме бездуховен народ? Защото прост народ е лесно управляем ли?

Не искам да прозвучи, като меланхолия по комунизма, но тогава културата имаше значение и да си артист не бе унизителна дума, както сега. Далеч съм от това да разглеждам политически този въпрос, но така наречената демокрация у нас, в културен аспект не ни донесе нищо друго, освен разруха на културните ценности. За 26 години се създадоха единствено уважение и респект към низкото, пошлото и евтиното. Към порнографията наречена чалга, с която да се захранва най-долната прослойка на обществото, растяща плашещо с размерите си. Разбира се, всеки си има вкус, но когато този род общество започне да е болшинство и да управлява, тогава сме на прага на една истинска трагедия. А последствията тепърва предстоят, което е най-тъжното…

 

b2ap3_thumbnail_12189757_193953840938087_6474698897983045582_n_20160124-134127_1.jpg


Софийска филхармония също изживява своите тежки моменти. Но въпреки всичко, продължава да оцелява. Знам, че е само благодарение на музиката, на все пак, какво ни крепи нас, музикантите? Кое ни кара да не се отказваме, въпреки цялата мизерия, обида и циничност?

Колегите доказват именно това, което казах по-горе. Че само вярата може да ни спаси. Те отдавна работят единствено и само за изкуството, тъй като 600лв месечно едва ли могат да се нарекат заплащане. Въпреки всичко те правят истинска музика на световно ниво, и това благодарение на тях става известно в най-високите кръгове на класическите музиканти по света.

Тези проблеми нямат край и можем наистина дълго да си говорим. Ти си главен диригент на Софийска филхармония. Защо си тук? Защо не си главен диригент на някой друг оркестър в чужбина? Със сигурност ще ти е по-лесно и ще получаваш далеч по-голямо възнаграждение.

Всеки извървява своя път. Моят започна с този оркестър, за което съм благодарен, тъй като за мен това не е просто поредния ангажимент, а мисия. Имам чувстото, че не всичко е загубено, а има толкова много за каквото да се борим. Ако всички напуснем България ще бъде наистина тъжно. Това не ме спира да съм диригент и на много други оркестри по света, благодарение на което мога да финансирам престоите си в София. Не се оплаквам, а просто за информация, заплатата ми не стига дори да покривам пътните разноски от Германия, където живея.

Какво следва? Имаш ли планове за Софийска филхармония? Какво може да очаква публиката в скоро време?

Тази година имам много интересни покани в Канада, Китай, Румъния, Израел и САЩ. Радва ме факта, че към останалите оркестри, с които работя, се присъединяват и нови. Но разбира се на пръв план е Софийска филхармония. Бих искал да поканя твоите читатели на един много специален концерт на 5.2.2016 в зала България, където ще прозвучи музиката на Рахманинов и Скрябин - двама от най-големите романтици в историята на музиката.

Мислиш ли, че има нещо общо между кулинарията и музиката? На мен много често ми задават този въпрос. Какво е за теб храната? Защо обичаш да си зад кухненския плот?

Като типичен Телец, ценя много вкусната храна в компанията на обични хора и чаша хубаво вино. Разбира се, че има много допирни точки -  най-вече факта, че добрия кулинар също създава изкуство. Аз съм много далеч от това, тъй като съм съвсем начинаещ, но обожавам да готвя, тъй като така доставям радост на близките си, а и много добре ми действа на нервите…

Благодаря ти от сърце, Марти! Още веднъж ти желая една успешна и красива година! За край, с каква рецепта ще зарадваш читателите?

И аз благодаря за вниманието, скъпа Йоли! Бих искал да споделя любимата рецепта на моите деца - Марто и Моана. Тирамису!

 

b2ap3_thumbnail_12417609_222202961446508_4087204982715583037_n.jpgПродукти:       

250 г бишкоти
500 г маскарпоне
150 г пудра захар
6 яйца
100 мл кафе
30 г какао
1/2 ч.л. сол
50 г ликьор амарена

Приготвяне:

1. Белтъците (3 бр) се разбиват със солта (1/2 ч.л.) до получаването на гъст сняг. Те се покриват с фолио и се поставя в хладилника.

2. В друга купа се разбиват жълтъците (6 бр) с пудра захар до побеляване. Щом се получи гъста и бледа смес, се добавя маскарпонето и се разбърква бавно и внимателно с дървена лъжица. Към получения гладък крем се прибавят и разбитите белтъци. Разбърква се внимателно, като се бърка само в едната посока, за да не се загуби обема на сместа. Кремът се завива с фолио и се поставя в хладилник за десетина минути.

3. През това време се приготвя сиропа за напояване на бишкотите. За целта в дълбока чиния се смесват ликьора (понякога си позволявам да сложа уиски Джак Даниълс…) и горещото кафе. В тази течност се потапя за секунда и от двете страни всяка бишкота. Подреждат се в тавичка така, че да покрият дъното. Напоените бишкоти се заливат с част от крема. Той се заглажда с лъжица и следва отново ред напоени бишкоти. Това продължава до изчерпване на количествата, като е важно десертът да се завърши с крем.

4. Тирамисуто се покрива с фолио и се поставя в хладилника за час. След това се изважда и се поръсва обилно с натурално какао.

5. И накрая най-важното - прибавете много усмивки и любов!

b2ap3_thumbnail_12107018_182725988727539_2781905976281642662_n.jpg

 

последно модифициран в
Отбелязана с: гости

Коментари

 • Гост
  Ева Тонева Неделя, 24 Януари 2016

  Благодаря и на двамата за невероятната наслада да съм във вашатавашата компания! Пожелавам успехи и нестихващо вдъхновение!

  Отговор Отказ
 • Yoli
  Yoli Вторник, 26 Януари 2016

  Благодаря ти Еви. На музиката и е нужно само това - вдъхновение и публика!

 • Гост
  Елена Вторник, 26 Януари 2016

  Йоли,
  обожавам музиката.Обичах да пея и съм пяла в различни хорове.Имах възпаление на нервите на ръцете преди години и дадох обещание пред Бога,че ще пея в църковен хор докато мога.Така болестта ми изчезна и аз се излекувах.Тази година свещеник ме благослови да стана солист на нашия хор.Музиката ме вдъхновява и разтоварва.Най - много обичам да слушам хубава църковна православна музика, оперно пеене, красота и финес е всичко това.Кулинарията и музиката са изкуства, които завладяват хората.Особено, когато и в двете се влага много любов и много труд за постигане на перфестност във всичко.Зарадва ме с това интервю.За жалост съм от Варна и няма да мога да посетя този концерт през февруари.
  Поздрави !

  Отговор Отказ
 • Yoli
  Yoli Вторник, 26 Януари 2016

  Благодаря ти мила Ели. Много хубави думи! Със сигурност Маестро Пантелеев ще има скоро концирт във Варна. Ще се радвам, ако го посетиш.

Коментирайте

Гост
Гост Сряда, 22 Май 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus