• Начало
  Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
 • Категории
  Категории Показва списък с категории от тази статия.
 • Етикети
  Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
 • Архиви
  Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
 • Вход
  Вход форма за вход
Публикувано от в в Гости
 • Размер на шрифта: По-голям По-малък
 • Посещения: 4508
 • 4 коментара
 • Печат

Гостува ми Иво Инджев

Гостува ми Иво Инджев

 

b2ap3_thumbnail_12_20150615-034445_1.jpg

 

   Днес на гости ми е един човек, който е доста противоречива личност. Познавате го всички, от зората на Демокрацията той е популярно лице в политическия и журналистически свят. Самата аз бях провокирана от личността му и го поканих да ми гостува в сайта. Интересен ми е, признавам. Прекрасната му съпруга Роси, която е мой колега често ми показва  снимки на направени от него салати. О, да, Роси определено се гордее със съпруга си и има за какво! Салатите му са като него самия. Цветни, винаги различни, колоритни и изненадващи. Помня, че го гледах преди няколко години в "Черешката на тортата". Най-много от всичко ми хареса, че покани гостите си извън лукса на града, на вилата си, където всичко беше семпло, простичко и чаровно. С други думи, истинско.  Радвам се, че Иво прие поканата ми. Надявам се да ви е интересно и на вас.

 


b2ap3_thumbnail_IMG_6471.JPG


Имам удоволствието и честта да ви представя Иво Инджев.

Трудно ще ми бъде да направя това представяне. Иво е един от най-големите ни журналисти и може би е нелепо и аз да влизам, макар и неволно в тази роля. Не смея да му задавам въпроси, но пък от друга страна много искам!

Добре дошъл, Иво. Много ми е драго, че си ми на гости. Както казах в началото ти си противоречива личност. Има много хора, които те харесват, но и много, които изпитват точно обратното. По принцип с всички ни е така, но ти си публична личност и някак си нещата стоят по-различно. Как си обясняваш двата полюса в отношението към теб?

За мен е признание да бъда определян като „противоречива”, но „личност” в страната, в която да се противоречи на статуквото става все по-малко обичайно, особено в лоното на съзнателно обезличаваните български медии. Противоречията ми са свързани със сблъсъци на равнището но президенти и премиери – от Желев и Първанов, през Борисов, Орешарски и пак Борисов. Загубил съм всичките си битки с тях, което се вижда от многобройните уволнения и гонения, на които съм подлаган, но съм спечелил свободата да бъда себе си.

Харесвана от всички личност е кауза като за клоун в цирка.

Доста добра кариера си направил до момента. Бил си кореспондент и директор на БТА, главен редактор на няколко вестника, коментатор по Свободна Европа, вицепрезидент на Асоциацията на европейските журналисти, водеше авторски предавания по телевизията, имаш блог, автор си на 7 книги. Със сигурност  има и още нещо, което пропускам. Кажи ми, до каква степен за твоята успешна реализация има факта, че си учил в Москва и си бил  съпричастен с Държавна сигурност?

До каква степен дължа „доста добрата си кариера” на многократно уволняван журналист в периода, през който слугите на Москва и на ДС забогатяха по линия на своята връзка със съветските колонизатори?

Дали дължа своите книги на Москва и ДС, които биха ме удавили в капка плюнка, заради същите тези книги, някои от които ( както и последната от трилогията „Течна дружба”) са сред най-търсените по книжарниците в България?

И колко успешна е реализацията ми на прогонен окончателно от работата си в телевизията журналист, цитиран както никой друг български колега ( можете да проверите наразни западни езици в интернет, където сте прочели на български идиотщините за моята „зависимост” от ДС и Москва) в световните медии, но забранен да упражнява професията си в България, поради което се наложи да си направя блог ( с близо четвърт милион посетители)?

Ти се разграничи от стария режим в България след 10-и ноември. Защо го направи? В крайна сметка целия ти живот до тогава е минал под знака на комунизма у нас.

Не си мислех, че поканата да си говорим за салати е свързана със задължението ми да се оправдавам, че съм се родил по време на „стария режим”, който, както и семейството, епохата и мястото на раждане, не съм избирал. Но щом ти е вкусно за смесваш шкембе чорбата с шампанското, така да бъде...

Не, не е минал „целия ми живот” под знака на комунизма. Минала е под този знак онази част от живота ми, която не съм могъл да избирам и контролирам.

Драга Йоли, не всички са родени да бъдат доживотно донори за пържоли!

Някой хора, когато осъзнават, че са се опитвали да ги угояват за нуждите на хищните стопани на кочината, я напускат и дори се превръщат в нейни врагове. Справка: Индже войвода ( за онези, които не четат само рецепти).

Демокрация. Е, можем ли да кажем, че тя дойде? Че я доживяхме? Трудно ни е тук, знаеш го. Дай някаква рецепта.

Демокрацията, ако продължа свинската аналогия, не е трюфел, макар свинете много често да се възползват от нея, защото имат силно обоняние и свински нагон за оцеляване за сметка на всичко и всички. Справка: Джордж Оруел и неговата „Животинска ферма” ( за онези, за които четенето е предпочитано удоволствие пред плюскането).

Ето това е вече удоволствие! Бърз ум и хаплив език! Много ми е приятно да те чета и непрекъснато пускам по една усмивка. Без да се обиждаш, моля те, но си доста "устат". Изобщо не ти пука като говориш, че можеш да засегнеш нечии интереси. При това на влиятелни хора в бизнеса и политиката. Не те ли е страх? Всъщност, лично аз мисля, че това е най-прекрасното нещо, което се случи в България последните 20 години. Че можеш да кажеш всичко без страх. Но все пак, получаваш  и заплахи за живота си понякога.

Страх ме от какво ли не, но който се бои да напусне кочината, най-добре да си стои там и да си грухти покорно пред копанята с гарантираната помия. По-добре шепа оскъдни жълъди в гората, отколкото богато коледно парти на грил с пасивния ти принос в рамките на пържолитарната система в селото. Всяко прасе получава заплахи за живота си, но някои хора се борят да го изживеят достойно. 

 

 b2ap3_thumbnail_Untitled-3.jpg


Имаш голямо семейство. Бог те е дарил с много деца, а вече и с двама внука. Това е щастие, огромно щастие. Да са ти живи и здрави, но не мога да не те попитам не се ли отразява негативно на семейството ти острия ти журналистически език?

Децата са си мои. Не само съм участвал лично в тяхното създаване, но и винаги съм държал да ги отглеждам по най-активния възможен начин. Единственият ми недостатък в това отношение е, че не мога да кърмя. Всичко останало съм правил и правя за децата си с най-върховно удоволствие. А за острия си език нямам рекламации у дома.

Стига съм те тормозила. Кажи нещо за готвенето. Гледах те в "Черешката на тортата". Честна дума, страшно ми хареса, поздравявам те от сърце! От кога готвиш?

Вече не помня, началото трябва да е било през миналото хилядолетие. Това е доста отдавна, което обяснява успеха ми в готвенето след такъв вековен опит.

Какво ти носи готвенето? Отмора, презареждане?

Носи ми любов. Подмазвам се на Роси.

Когато Роси ми показа салатите, които правиш видях експериментатора в теб. Такъв си, нали?

Е, имам само два брака и не смятам повече да експериментирам. В менюто си имам възторга на Роси за закуска, обяд и вечеря, докато аз ставам само за мезе. Давам си сметка за това и не се възгордявам.

Изкуство во ли е да готвиш? Приемаш ли кулинарията като част от голямото изкуство?

Не знам дали е изкуство, но не е изкуствено, а естествено усилие за мен. Възприемам готвенето, както вече споделих, като форма на подмазване на любимия човек – на децата ми също. Че кой не обича да го обичат?

И последно. Мен много често ме питат защо обичам да готвя, при условие, че не ми е професия. А ти?

Ами мен не ме питат, направо ядат сготвеното. Така разбирам, че съм на прав път с менюто. След което измивам чиниите и завършвам цикъла на ухажването, чрез което се опитвам да впечатля любимите си хора. Друго с какво бих могъл да блесна?

Пробвайте тази рецепта, действа безотказно и като виагра, но предупреждавам: ако прекалите, може да стигнете и до повече от 5 деца.

Какво си ни приготвил за днес? Салата?

 

b2ap3_thumbnail_Untitled-1_20150616-101814_1.jpg

b2ap3_thumbnail_Untitled-2.jpg

  Ще ви напиша съставките за три салати, а вие сами преценете кои от тях ви харесват най-много. Подправете на вкус и след това ги аранжирайте с въображение така, както прави Иво Инджев. Детето в него определено е там, не е само, че се подмазва на Роси .. ха ха. Пъстри, богати, разнообразни. Някои изглеждат страшни, други смешни. Но всички са различни!

1.
Червено цвекло с малките листа
маруля
краставица
копър
лук, чесън - пресни
сварен нахут
лимон, зехтин
 
2.
тиквичка
авокадо
салата айсберг
краставица
спанак
лимон
копър
лимон, зехтин

3.
жълта чушка
три вида домати - розов, чери и жълто доматче„маруля
авокадо
краставица
копър
пера от лук
кълнове от люцерна
лимон, зехтин Благодаря на Иво за гостуването. Лично аз ще опитам някоя негова салата. Надявам се, че ви е било интересно и приятно с него.

 

b2ap3_thumbnail_IMG_6792.JPG

   

последно модифициран в

Коментари

 • Гост
  Eva Toneva Вторник, 16 Юни 2015

  Невероятен гост! Благодаря на двамата за удоволствието да бъда за малко във вашата компания! :)

 • Гергана Лазарова
  Гергана Лазарова Сряда, 17 Юни 2015

  "Обнадеждих" се още повече... Пуста професия. Пък толкова да си я обичам като замисъл! Защо реализацията й или е невъзможна, или не през криво, ами през счупено огледало гледа...
  Йолинка, благодаря и аз!

 • Гост
  Ирена Сряда, 17 Юни 2015

  Невероятни сте и двамата! Огромно удоволствие ми е да ви чета,гледам и слушам! Благодаря!

 • Yoli
  Yoli Четвъртък, 18 Юни 2015

  Благодаря ви. Радвам се, че ви хареса гостуването на Иво. Определено е много интересен човек.

Коментирайте

Гост
Гост Понеделник, 25 Март 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus