• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Етикети
    Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Предястия и аламинути
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 7169
  • 4 коментара
  • Печат

Нещо с тиквички и риба тон

 

b2ap3_thumbnail_zucchini_tuna_2.jpg

 

Тази пролет засях само едно единствено коренче тиквичка. Какво да ви кажа! Такъв храст стана, че превзе двора. Оставете това, ами като започнаха да зреят тиквичките - няма обиране, няма изяждане. Подарявам всеки ден на съседите, побърках се да готвя през ден тиквички и тотално ни писнаха на всички у дома. Какви ли не варианти измислям, само и само да се изяждат. Някои от опитите ми станаха много сполучливи и вкусни, затова реших да ги споделя с вас. Това, което виждате на снимката си няма име, просто не знам как да го нарека. Не харесвам думата "запеканка", не е и суфле, не е кекс, нито пък гратен. Както казва приятелката ми Тони, "Забъркочих нещо". Та и аз като нея. Бъркочът толкова се хареса, че го правих два поредни дни. Надявам се и вие да се решите да го опитате. А ако имате идеи за рецепти с тиквички, моля помагайте. Както е тръгнало, до ноември ще берем.

 

b2ap3_thumbnail_zucchini_tuna_1.jpg



Продукти за тавичка 20 см:

1 настъргана на едро тиквичка (около 300г)
1 стрък нарязан на ситно зелен лук
1 скилидка счукан чесън
1 ч.л. подправки по избор (мащерка, риган, майорана)
1 яйце
1 консерва риба тон в олио
80 г нарязан на кубчета кашкавал
сол и черен пипер на вкус
100 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер

Приготвяне:

* Покрийте дъното и стените на тавичката (или тортена форма) с хартия за печене. С четка или парче салфетка я намаслете с няколко капки олио. Загрейте фурната на 180*.

* В купа смесете заедно тиквичката, лука, чесъна, подправките и яйцето. Разбъркайте и добавете рибата без да я отцеждате от олиото. Сложете половината от кашкавала и разбъркайте внимателно за да не стане рибата на каша. Добре е да останат цели парченца от нея. Посолете и поръсете с черен пипер. Накрая прибавете брашното, примесено с бакпулвера. Отново разбъркайте и изсипете сместа във формата. Отгоре наредете останалите кубчета кашкавал. Изпечете до зачервяване за около 25-30 мин. Охладете и сервирайте със свежа салата. Това е всичко. Да ви е сладко!

*** Може да импровизирате с подправките. Аз сложих и от трите, които съм посочила, тъй като имам пресни в градината. Малко настъргана лимонова кора би направила ястието много свежо. Тъй като тиквичките дават много влага, а брашното е малко, непременно охладете "нещото с тиквички и тон" преди да сервирате. Може дори да го приготвите от предния ден и да съхраните в хладилника. Ако решите да направите кекс от сместа, сложете още едно яйце и увеличете драстично количеството на брашното (до 350г). Бакпулверът също трябва да е 1 ч.л.

 

b2ap3_thumbnail_zucchini_tuna_3.jpg

последно модифициран в

Коментари

  • Тониту
    Тониту Вторник, 14 Август 2018

    https://pxhere.com/bg/photo/1187409

  • Yoli
    Yoli Вторник, 21 Август 2018

    За жалост не ми излиза като линк и не мога да отворя снимката. Затова ти благодаря, че ми я изпрати. Много се радвам, че ви хареса, Тони! Благодаря и за студената супа от тиквички. Стана повече от вкусна!

  • Светулка
    Светулка Събота, 25 Август 2018

    Йолинка, направих "нещото с тиквички и риба тон" с тиквички, които имаме тук - дзукини. Ех, още една вкусотийка на масата! Завиждам ти за храста с тиквичките. Трябва да пробвам и аз да си засадя. Какъв сорт ти е тиквеното храстче?

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 27 Август 2018

    Много се радвам, че вихареса, Светле! Знам аз, че като пусна нещо с риба ти си първата, която го приготвя. Благодаря ти!

    Честно казано, нямам идея какъв сорт са тиквичките. Подариха ми едно коренче напролет и то взе, че стана огромен храст! Мисля, че няма да има проблем и притеб в Канада да виреят лятно време. Доста устойчиви са, но все пак провери сортовете, които биха били най-подходящи за климата. Прегръдки!

Коментирайте

Гост
Гост Понеделник, 19 Ноември 2018
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus