• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Етикети
    Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Безмесни ястия
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 23364
  • 8 коментара
  • Печат

Кюфтета от тиквички с мая

 

b2ap3_thumbnail_zucchini-_meatballs_2.jpg

 

Сезонът на тиквичките е в разгара си и у дома на особена почит са кюфтетата с мая. Невероятно пухкави, сочни и ароматни!


Продукти за около 30 кюфтета:

700 г тиквички (около 700 г)
сол на вкус
2 стръка ситно нарязан зелен лук
2 скилидки счукан чесън
2 яйца
1 пакетче суха мая
1 връзка ситно нарязани зелени подправки (копър, магданоз, мента или джоджен)
170 г брашно
олио за пържене

Приготвяне:

* Настържете тиквичките на едро ренде без да ги белите (кората ще направи сместа по-суха и плътна). Посолете и ги оставете да престоят 5 мин. Добре ги изстискайте с ръце от отделилата се течност, като взимате в шепа по малко от сместа.

* Добавете лука, чесъна, яйцата и подправките. Поръсете с маята и разбъркайте. Сипете брашното и отново добре разбъркайте всичко. Ако е нужно добавете още сол. Оставете сместа да втаса и увеличи обема си. За по-бързо активиране на маята може да сложите купата в леко затоплена фурна.

* В тиган сипете 1 пръст олио. Добре е да пържите в повече мазнина за да могат тиквичките добре да бухнат. Загрейте олиото и изпържете кюфтета, като гребвате с лъжица от сместа. Не пържете на силен огън за да може вътрешността им да не остане сурова. Отцедете кюфтетата върху кухненска салфетка и сервирайте леко топли или студени. Да ви е сладко!

*** Подправките са изцяло въпрос на вкус. Таросът (естрагон) е също много подходящ като аромат за тези кюфтета. Сместа може да се изпече и във фурна, но тъй като в нея няма мазнина ще получите по-суха консистенция и кюфтетата ще се превърнат в нещо като кексчета, което изцяло се превръща в друго ястие. Ако решите да заложите на фурната, добавете олио в тестото. Въпреки всичко препоръчвам да ги опитате пържени. Ще останете очаровани! По желание поднесете с млечно-чеснов сос.

 

b2ap3_thumbnail_zucchini-_meatballs_1.jpg

последно модифициран в

Коментари

  • Ралица
    Ралица Петък, 15 Юни 2018

    Ах, Йоли, защо си направила такива вкусни тиквичкови кюфтенца;). Не знаеш ли, че не ям пържено :p. Шегата настрана, идеята ти с маята е чудесна, никога не бих се сетила. От нея ли идва тази необяснима сладост? Дъщеричката ми каза, че никога не би познала, че нещо толкова вкусно е от тиквичка. Каза също така да запиша рецептата. Благодаря ти. Другия път ще пробвам да добавя зехтин и да ги сложа на фурна и ще докладвам. Прегръдки ...

  • Yoli
    Yoli Неделя, 17 Юни 2018

    Много се радвам, Рали! Особено, че на дъщеричката ти са се харесали! И не се притеснявай от пърженото. От време на време и то трябва да присъства в менюто ни. Няма и не бива да има забранени неща. Просто всичко, което е в умерени размери и количества е добре дошло. Благодаря ти от сърце!

  • Светулка
    Светулка Неделя, 24 Юни 2018

    Йоли, много са вкусни тези кюфтенца! Половината ги изпържих, половината ги изпекох, като добавих чесново олио в сместа. Супер станаха и в двата варианта. Не бях пробвала с мая, но така наистина са по-пухкави, а подправките им дават чудесен аромат. Благодаря за чудесната рецепта! Прегръдки!

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 25 Юни 2018

    Така се радвам, Светулче! Благодаря ти! Да са ви сладки на всички у дома! И аз ще опитам следващият път печени.

  • Гост
    Камелия Димитрова Четвъртък, 15 Ноември 2018

    Здравей, Йоли,тъй като вече сме в сезона на изобилието от тикви, може ли да заменим тиквичките с тиква? Ако може трябва ли да се направи някаква допълнителна обработка на тиквата?

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 15 Ноември 2018

    Здравей, Ками. Права си, в сезона на тиквите сме. Мисля, че няма никакъв проблем да се опита и с тиква. Даже намирам идеята ти за чудесна! Няма нужда от допълнителна обработка на тиквата, ако се настърже ситно. Ако е едро може би трябва леко да се задуши в малко мазнина и охлади. И подправките трябва леко да се променят за да подхождат на вкуса и. Имам мредвид зелените подправки. Не мисля, че вървят на тиква, но черен пипер, кимион или кориандър биха паснали. Ще се радвам да опиташ и споделиш резултата. Благодаря ти!

  • Гост
    Камелия Димитрова Неделя, 25 Ноември 2018

    Здравей, Йоли, кюфтенцата с тиква станаха много вкусни. Пухкави и с чудесен аромат.

  • Yoli
    Yoli Неделя, 25 Ноември 2018

    Ей, че се радвам, че ми писа! Това е важна информация. Благодаря, Ками! И аз ще опитам.

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 18 Декември 2018
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus