Публикувано от в в Безмесни ястия
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 20631
  • Печат

Кюфтета от тиквички с мая

 

b2ap3_thumbnail_zucchini-_meatballs_2.jpg

 

Сезонът на тиквичките е в разгара си и у дома на особена почит са кюфтетата с мая. Невероятно пухкави, сочни и ароматни!


Продукти за около 30 кюфтета:

700 г тиквички (около 700 г)
сол на вкус
2 стръка ситно нарязан зелен лук
2 скилидки счукан чесън
2 яйца
1 пакетче суха мая
1 връзка ситно нарязани зелени подправки (копър, магданоз, мента или джоджен)
170 г брашно
олио за пържене

Приготвяне:

* Настържете тиквичките на едро ренде без да ги белите (кората ще направи сместа по-суха и плътна). Посолете и ги оставете да престоят 5 мин. Добре ги изстискайте с ръце от отделилата се течност, като взимате в шепа по малко от сместа.

* Добавете лука, чесъна, яйцата и подправките. Поръсете с маята и разбъркайте. Сипете брашното и отново добре разбъркайте всичко. Ако е нужно добавете още сол. Оставете сместа да втаса и увеличи обема си. За по-бързо активиране на маята може да сложите купата в леко затоплена фурна.

* В тиган сипете 1 пръст олио. Добре е да пържите в повече мазнина за да могат тиквичките добре да бухнат. Загрейте олиото и изпържете кюфтета, като гребвате с лъжица от сместа. Не пържете на силен огън за да може вътрешността им да не остане сурова. Отцедете кюфтетата върху кухненска салфетка и сервирайте леко топли или студени. Да ви е сладко!

*** Подправките са изцяло въпрос на вкус. Таросът (естрагон) е също много подходящ като аромат за тези кюфтета. Сместа може да се изпече и във фурна, но тъй като в нея няма мазнина ще получите по-суха консистенция и кюфтетата ще се превърнат в нещо като кексчета, което изцяло се превръща в друго ястие. Ако решите да заложите на фурната, добавете олио в тестото. Въпреки всичко препоръчвам да ги опитате пържени. Ще останете очаровани! По желание поднесете с млечно-чеснов сос.

 

b2ap3_thumbnail_zucchini-_meatballs_1.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Ралица
    Ралица Петък, 15 Юни 2018

    Ах, Йоли, защо си направила такива вкусни тиквичкови кюфтенца;). Не знаеш ли, че не ям пържено :p. Шегата настрана, идеята ти с маята е чудесна, никога не бих се сетила. От нея ли идва тази необяснима сладост? Дъщеричката ми каза, че никога не би познала, че нещо толкова вкусно е от тиквичка. Каза също така да запиша рецептата. Благодаря ти. Другия път ще пробвам да добавя зехтин и да ги сложа на фурна и ще докладвам. Прегръдки ...

  • Yoli
    Yoli Неделя, 17 Юни 2018

    Много се радвам, Рали! Особено, че на дъщеричката ти са се харесали! И не се притеснявай от пърженото. От време на време и то трябва да присъства в менюто ни. Няма и не бива да има забранени неща. Просто всичко, което е в умерени размери и количества е добре дошло. Благодаря ти от сърце!

  • Светулка
    Светулка Неделя, 24 Юни 2018

    Йоли, много са вкусни тези кюфтенца! Половината ги изпържих, половината ги изпекох, като добавих чесново олио в сместа. Супер станаха и в двата варианта. Не бях пробвала с мая, но така наистина са по-пухкави, а подправките им дават чудесен аромат. Благодаря за чудесната рецепта! Прегръдки!

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 25 Юни 2018

    Така се радвам, Светулче! Благодаря ти! Да са ви сладки на всички у дома! И аз ще опитам следващият път печени.

Коментирайте

Гост
Гост Сряда, 15 Август 2018
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus