Публикувано от в в Безмесни ястия
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 7424
  • Печат

Зеленчуков чипс със скордаля

 

b2ap3_thumbnail_zucchini-_chips_4.jpg

 

Едно вкусно мезе за ледена бира. Хрупкав чипс от тиквички и моркови с пикантен сос. Зеленчуците са приготвени тип "Тиквички по гръцки", макар, че лично аз не съм  яла в Гърция по-хрупкави тиквички от тези, които ви предлагам. Сосът е спомен  от детството ми. Баба ми задължително го правеше като пържеше тиквички или попчета. Опитайте и вие, надявам  се да ви хареса. Наздраве!

 

b2ap3_thumbnail_zucchini-_chips_2.jpg

 

Продукти за 2 порции
 
1 тиквичка
2 моркова
сол
брашно
вода
6 - 7 кубчета лед
олио за дълбоко пържене
 
Продукти за соса
 
100 г смлени орехи
1 филия бял хляб - среда
1 каф.ч. олио
сол, чесън  и оцет на вкус
кисело мляко
 
 

b2ap3_thumbnail_zucchini-_chips_3.jpg

 

 * Нарежете тиквичката и морковите по дължина с белачка за зеленчуци или ренде за рязане на чипс. Ако нямате такива прибори ги нарежете с нож на много тънки ленти. 
 
* В купа сипете вода с няколко лъжици сол. Водата трябва да е доста солена. Сложете зеленчуковите ленти вътре и ги оставете да се овкусят за 10 - 15 минути. Изцедете ги в цедка без да ги изплаквате от солената вода. Ако солта не е достатъчно чипса ще стане безвкусен. Не препоръчвам осоляване след пърженето.
 
* В найлонов плик сипете брашно и зеленчуковите ленти. Оваляйте всичко добре. Брашното трябва да полепне равномерно навсякъде. За ваше улеснение направете това на няколко пъти. 
 
* Загрейте мазнината в дълбок съд. Ако имате фритюрник е най-добре да ползвате него. 
 
* В купа налейте студена вода и сложете в нея ледените кубчета. Непосредствено преди пърженето потапяйте лентичките една по една в ледената вода и ги пускайте в горещата мазнина. Пържете на части за да не залепват една в друга. Ако някъде се слепят си помогнете с щипка или вилица за да разделите лентичките една от друга по време на пърженето. Пържете няколко минути докато станат хрупкави и златисти. Задължинелно отцедете остатъчната мазнина по зеленчуците върху кухненска салфетка. Сервирайте чипса топъл или студен. Може да го съхраните хрупкав няколко дена, стига да не го похлупвате с капак и не го слагате в хладилника.
 
 

b2ap3_thumbnail_zucchini-_chips.jpg

 

* За соса накиснете средата на хляба във вода и го изцедете с ръце. Намачкайте го добре заедно с чесъна и малко олио. За по-гладък сос може да направите това с пасатор. Добавете орехите и бъркайте непрекъснато като добавяте на тънка струйка останалата мазнина. Овкусете със сол и оцет. Разредете соса с малко кисело мляко до желана от вас гъстота. Сервирайте чипса със скордалята и студена бира. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_zucchini-_chips_7-d.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: безмесни ястия сосове

Йоланта Делибозова

  • Ралица
    Ралица Вторник, 27 Януари 2015

    Йоли, тук всичко е страхотно. Не знам откъде да започна. Иска ми се да си взема отпуска и да почна да творя в кухнята!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 28 Януари 2015

    Рали, точно този чипс и точно този сос съм убедена, че много ще ти допаднат. Скордалята е на почит у дома от как се помня. Баща ми до ден днешен не признава нищо друго за пържени тиквички освен този сос. Ще се радвам да опиташ и ти. Благодаря ти, вярна ми приятелко!

  • Гост
    Dani Сряда, 10 Юни 2015

    Божествен чипс!
    За скордалята да не говорим :)
    Наздраве, скъпа!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 11 Юни 2015

    Наздраве муцуно! Хрусвай един.

  • Гост
    Милена Ангелова Понеделник, 15 Юни 2015

    Възхитителен сайт, стил, кадри и отношение към читателя!:D:D:D

    Благодаря, че ми напомни този сос, у нас баба го прави много за пържена рибка!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 15 Юни 2015

    Благодаря ти, Миленка. Много се радвам, че ти харесва моето местенце. Добре си ми дошла! Напълно си права, баба ми също го правеше за пържена риба. Най-често попчета или калкан. Вкусотия голяма. Благодаря ти отново и да ти е сладко!

  • Гост
    Милена Ангелова Понеделник, 15 Юни 2015

    Скъпа Йоли, ако знаеш какъв извор на идеи и вхдъновение си ми!!! Аз и приятелката на брат ми си правим състезания по твоите рецепти. А усетът ти за стил, красота, декорация - убийствени са!
    Жалко, че те изпуснах в събота в Пловдив...:(
    http://operaplovdiv.bg/news/details/id/21

    Има ли шанс да се повтори това събитие? Освен любовта към кулинарното изкуство споделяме и обичта към музиката. Свирих на цигулка 11 години, а сега само слушам и се наслаждавам:)

    Бъди здрава!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 15 Юни 2015

    Значи си ми съвсем сродна душа. Много се радвам, че имаш такова отношение към музиката. Наистина това страшно ме радва. Сега няма да повторим концерта в Пловдив, защото е почти края на сезона. Време е за ваканция. Но живот и здраве ще го направим през следващия сезон. Благодаря ти отново, Миленка!

  • Гост
    д-р Ели Светославова Петък, 12 Февруари 2016

    тайна почитателка

    Аз съм Ви тайна почитателка години наред. Сред своите и аз се слава като добре кулинарка, но съвсем не мога да се сравнявам с Вас! Това не пречи да открадвам или рецепта или идейка от рецепта... Утре за гостта ще приготвя свинско каре в многолистно. Предварително благодаря за рецептата.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 12 Февруари 2016

    RE:тайна почитателка

    Ех, Ели! Толкова си мила! И вече не си тайна, а явна почитателка. Много ти благодаря за този коментар. Да ви е сладко ястието утре вечер. Надявам се, че ще се получи добре и ще се хареса на всички. Благодаря ти за доверието и милите думи! И си говорим на "ти", нали така? Вкусната храна не търпи служебни отношения.

  • Гост
    Елена Борисова Събота, 21 Май 2016

    Здравей,рецептите ти изглеждат уникални.Утре ще имам гости и смятам да изпълня някой от тях ,дано се получат.Сайта е уникален със страхотни снимки и супер обяснения към всяка рецепта :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 21 Май 2016

    Толкова си мила, Ели! Благодаря ти за топлите думи. Ще се радвам, ако на теб и гостите ти ви се харесат рецептите ми. Честит имен ден, бъди ми здрава и с обич обгърната!

  • Гост
    Силвия Иванова Неделя, 12 Февруари 2017

    Здравейте,поздравления за прекрасните рецепти!!!Искам да попитам след като се потопят в ледената вода зеленчуците няма ли да се измие брашното,досега когато съм пържила съм ги правила ледена вода,брашно и пържене.Благодаря Ви.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 13 Февруари 2017

    Благодаря ти, Силве! Много си мила! Не, нищо не се отмива. Напротив, образува се един много тънък филм върху тиквичките, който ги прави много хрупкави след изпържване. Така и олиото остава съвсем чисто, защото в него не пада брашно. Ще се радвам, ако опиташ и този вариант и после ще прецениш кой е по-добър за теб.

  • Гост
    Силвия Иванова Понеделник, 13 Февруари 2017

    Много благодаря за бързия отговор.Ще пробвам и двата вариант и ще пиша.За мен е голямо удоволствие да влизам във Вашия сайт,благодаря Ви за прекрасните рецепти и идеи!!!
    1

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 15 Февруари 2017

    Толкова си мила, Силве! Благодаря ти от сърце!

Коментирайте

Гост
Гост Сряда, 22 Ноември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus