Публикувано от в в Сладкиши
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 2694
  • Печат

Ябълкова тарта

 


Продукти за тестото

350 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
ванилия
1 ч.л. настъргана кора от портокал
120 г захар
1 цяло яйце
1 жълтък
200 г студено масло

Продукти за пълнежа

1 кг ябълки
20 г масло
5 с.л. захар
1/2 ч.ч. стафиди
1/2 ч.ч. накълцани орехи
настъргана кора от 1 лимон
3 с.л. коняк

Продукти за глазурата

100 г черен шоколад
1 каф.ч. пудра захар
лимонов сок
лимонова есенция
белени бадеми

Приготвяне

В купа се размесват брашното, бакпулвера, ванилията, захарта и портокаловата кора. Прибавят се яйцето, жълтъка и студеното масло, нарязано на парченца. С ръце се омесва тесто да получаване на гладка маса. Оставя се да отлежи за 30 минути в хладилника.

Ябълките се почистват от кората и семките и се нарязват на парченца.Задушават се в маслото за кратко.Посипват се със захарта,заливат се с коняка и продължават да се задушават докато течността изври напълно и захарта започне да се карамелизира. Към края се слагат стафидите, орехите, ванилията и лимоновата кора. Ябълковата смес се оставя да изстине.

Дъното и стените на тортена форма се намазват с масло и се поръсват с брашно. 2/3 от тестото се разточва на тънка кора с 6 см. по-голяма от диаметъра на формата. Пренася се внимателно и се слага на дъното на тортената форма така, че да покрие и стените. Надупчва се с вилица. Ябълковата плънка се разстила на равномерен пласт.Останалото тесто се разточва на кръг с диаметъра на формата и се поставя внимателно върху ябълките,като краищата на тестото се прищипват. Сладкишът се пече в предварително загрята на 170*фурна до получаване на златист цвят.

Шоколадът се стопява на водна баня и се нанася равномерно върху добре изстиналия сладкиш. Пудрата захар се пресява и се разбърква с малко лимонов сок до получаване на гладка и лъскава кремообразна смес. Добавя се есенцията и бялата глазура се нашарва върху шоколадовата. В средата се гарнира с леко запечени бадеми. Да ви е сладко!


последно модифициран в
Отбелязана с: Йоли сладкиши тарт ябълки

Йоланта Делибозова

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 28 Юли 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus