Публикувано от в в Великден
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 3237
  • Печат

Великденска торта Гнездо

 


Продукти за блата

5 яйца
120 г захар
80 г брашно
60 г течно масло
2 ванилии
настъргана портокалова кора
2 с.л.коняк

Продукти за крема

1 литър прясно мляко
4 жълтъка
2 ванилии
12 с.л.захар
8 с.л. брашно
настъргана лимонова кора

100 г черен шоколад
100 г млечен шоколад
100 г бял шоколад

1/2 ч.ч.течна безсолна сладкарска сметана
2 пакетчета желатин (20 г)

100 г масло
3 с.л. пудра захар

Друго

10/14 празни черупки от яйца
захарни цветчета за украса
шоколад за гарниране
сладкарски бои по желание




Приготвяне


* Разбийте белтъците на сняг. Постепенно добавете захарта и разбивайте до получаването на гъст, целувчен крем. Прибавете жълтъците, маслото, коняка, портокаловата кора и ванилиите. Накрая сложете и пресятото брашно като разбърквате леко с лъжица.

* Загрейте фурната на 170*. Изсипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене. Изпечете блата и го оставете да изстине във фурната.

* Издълбайте блата като оставите борд отстрани. Вътрешността направете на трохи.

* Сварете крем от млякото, жълтъците, захарта, брашното, ванилията и лимоновата кора. Докато кремът е горещ го разделете на три части в отделни купи.

* Към едната част прибавете тъмния шоколад, към другата млечния, а към третата белия. Разбъркайте добре докато се стопят напълно шоколадите и оставете кремовете да изстиват.

* От охладените три вида крем отделете в купички по няколко лъжици. Добавете им по равно желатина, стопен на водна баня с малко вода и добре разбъркайте. Разбийте сметаната на сняг и също по равно я смесете с кремовете.Отново разбъркайте.

* Подредете празните черупки с  отворите нагоре в поставка за яйца. Напълнете ги с различните кремове и ги оставете за няколко часа в хладилника да се желират добре. Сами преценете колко яйца да напълните. За стандартна торта с размер 22/24 см са нужни между 10 и 14 яйца. В една черупка се побират 3-4 с.л. крем. Така спокойно можете предварително да определите и какво количество крем ще ви е нужно. Ако сте заделили повече крем за пълнежа на черупките, винаги можете да го сложите върху блата на тортата или да го сервирате като отделен десерт в чаши. За да напълните по-лесно черупките сипете кремовете в найлонови торбички или в пошове и направо шприцовайте вътре кремовете.




* Разбийте маслото на пухкав крем с пудрата захар и го добавете към крема с тъмен шоколад. Разбийте отново добре с миксер. Сипете вътре трохите от издълбания блат и объркайте.

* Останалите два крема ще ползвате за да напълните тортата.




Сглобяване

* Налепете маслените трохи по борда на блата така, че да заприлича на гнездо.




* В средата изсипете останалите два вида крем като ги редувате неравномерно. С лъжичка оформете малки вдлъбнатини върху кремовете там,  където ще поставите яйцата.

* Преди да обелите всяко яйце първо го полейте с гореща вода. След това натрошете черупките, обелете и подредете яйцата върху вдлъбнатините.

* Стопете малко шоколад за украса и го налейте във фунийка от хартия. Върху борда на тортата шприцовайте тънки ивици от шоколада така, че да заприлича на слама. Може да направите това и върху лист хартия за печене. След като шоколадът се втвърди го отлепете от хартията и го сложете върху гнездото. Разбира се, въпрос на въображение е как да направите декорацията на тортата така, че да заприлича на гнездо.




* Ако ви харесват повече свежите и весели цветове направете кремовете само с бял шоколад. Желираният крем за черупките оцветете с различни бои. А гнездото отстрани може да посипете с оцветен в зелено кокос. Гарнирайте с различни цветенца или други подходящи Великденски украси. Да ви е сладко и светъл Великден!

 

 

 

 

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Теодора Понеделник, 16 Април 2018

    Здравей Йоли, исках да попитам малка справка за кремовете - желатинът и сметаната към крема за пълнените яйца ли се добавя или към цялото количество крем преди да отделим по няколко лъжички за напълване на яйцата?
    Предполагам, че е към целия крем, за да може да се желира вътре в тортата, защото иначе май няма да може да се разреже?
    Шоколадовият крем с маслените трохи се слага само отвън на тортана или и отвътре по борда?
    И последен въпрос - яйцата изглеждат цели - това е защото две счупени черупки от едно яйце са напълнени и след това слепени, докато изстиват в хладилника ли? как се постига ефектът на цялото яйце? Благодаря много.

  • Гост
    Teodora Avdjieva Понеделник, 16 Април 2018

    Здравей Йоли, сега чак успявам да видя картинките от черупките и поставянето на маслената смес около издълбаната торта. На другия компютър по някаква причина тези снимки не се виждаха. Така че това отговаря на по-голяма част от въпросите ми:)

  • Yoli
    Yoli Вторник, 17 Април 2018

    Радвам се, Теди, че си се справила и без мен. Благодаря ти от сърце!

Коментирайте

Гост
Гост Неделя, 22 Април 2018
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus