Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 7670
  • Печат

Торта с Дулсе де лече

 

Продукти за блата

3 яйца
150 г  захар
180 г смлени орехи
20 г галета
1 ванилия

Продукти за крема

1 консерва Дулсе де лече /394 г/
1 ч.ч.сладкарска неподсладена сметана
1 ванилия

Продукти за глазурата

100 г неподсладена сметана
100 г натурален шоколад
20 г масло
захаросани или карамелизирани цели ядки за украса
стафиди за украса


 


Приготвяне

*  За блата разбийте жълтъците с половината  захар. Отделно разбийте на сняг белтъците. Като се втвърдят постепенно добавете останалата захар като продължавате да разбивате докато се получат меки връхчета. Смесете орехите с ванилията и галетата. Започнете да прибавяте към жълтъците от орехите и от избитите белтъци като ги редувате. Изсипете тестото в тортена форма, покрита с хартия за печене. Изпечете блата в предварително загрята на 180* фурна за около 20 минути.

*  За крема разбъркайте карамелизираното мляко и го смесете добре с предварително разбитата много гъсто сметана и ванилията. При смесването не ползвайте миксер за да не се разводни крема. Опитайте  и ако е нужно добавете малко захар на вкус.

*  За глазурата загрейте заедно сметаната, шоколада и маслото. Разбъркайте докато всичко се стопи и получите гладък крем. Ако искате повече глазура увеличете количествата.

*  Сглобете тортата като върху блата нанесете крема с Дулсе де лече. Поставете тортата в хладилника за да се охлади добре крема.След това го загладете  и залейте с глазурата докато е още леко топла. Гарнирайте тортата със захаросани ядки и стафиди. Да ви е сладко!


 


Това е изумително вкусна торта. Синът ми каза, че по-вкусно нещо не е ял никога, а и моето мнение е такова. Дулсе де лече можете да намерите в руските магазини "Берьозка" и "Гастроном".  Можете да си го направите и сами като сварите една консерва сладко кондензирано мляко за 3-4 часа. Аз варя по няколко консерви наведнъж, по-практично е. Сложете ги в дълбока тенджера и ги покрийте с вода малко над  ръба на консервата. Периодично доливайте по малко гореща вода като започне да се изпарява. Когато отваряте консервата тя трябва да е напълно изстинала, затова по-добре си ги сварете един ден предварително. Има и други начини да карамелизирате мляко, но ... аз ви препоръчвам този като най-лесен, ако не може да намерите готово.


 




Много хора ме питат какво точно карамелизирано мляко да купят. Два вида е. Едното е много гъсто и точно това ви трябва за крем. А другото пак е така вкусно, но е по-рядко и ще втечни крема. Ето, погледнете на снимката колко гъсто трябва да е млякото!


последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    polina Неделя, 15 Февруари 2015

    ot kade moga da namerq takova karamelizirano mlqko?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 16 Февруари 2015

    Здравей Поли. Карамелено мляко можеш да намериш в руските магазини. То е два вида, попитай продавачите кой е този, който е гъст и е за торти. Аз затова сложих една снимка на консервата за да може да се ориентирате донякъде. Ще се радвам да опиташ тортата, благодаря ти.

  • Гост
    Petya Вторник, 24 Февруари 2015

    Petya

    Здравей, Йоли!
    В неделя правих тази торта, получи се.
    Следващият път ще ползвам млечен или бял шоколад, май не сме фенове на черния.
    Би ли препоръчала, моля?!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 24 Февруари 2015

    RE:Petya

    Здравей Петя. Много се радвам, че опита тортата. И още повече, че се е получила добре. Да, не всеки обича тъмен шоколад. Аз съм написала в рецептата да е тъмен, защото се опасявам, че ще стане много сладка, ако е с млечен или бял. Но ако обичате по-сладичко ще ви хареса. Може малко да намалиш захарта в рецептата, където я има. Какво искаш да ти препоръчам? Марка шоколад ли? Или ме питаш с кой да я направиш? Препоръчвам ти все пак да е млечен вместо бял. С белия шоколад ще стане наистина много сладка и може би малко по-безвкусна. Благодаря ти отново, много ме зарадва!

  • luiziana909
    luiziana909 Вторник, 26 Май 2015

    Здравейте Йоли, ще споделя и аз своя първи опит с тази рецепта. Рядко ми се случва да не ми се получат нещата, но този път си беше провал, до толкова, че се наложи да напълня тортата в чаши, за да не се разтече. Много се смях с това, децата питаха къде е тортата, ами в чашки - им отговорих. Превъзходен вкус, но моето стана десерт в чашки. Първия проблем беше блата, като че ли остана леко недопечен, по-скоро недоизсушен, защото отдолу беше влажен и се разпадна. Вторият провал - втечнен крем, сметаната беше Pilos, не беше пребита, сега като прегледах рецептата установих, че съм сложила 100мл вместо 1 ч.ч. :( .
    Така, че ще се прави поправка!
    Желая Ви хубав ден и много нови вдъхновения!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 27 Май 2015

    Голяма си сладурана, Танче. Въпреки неудачите, много ти благодаря за доверието и че ми писа. Радвам се, че все пак на вкус ви е харесала. Блатът задължително трябва да се изсуши, права си. В него няма брашно и е лесно да остане лепкав. А сметаната, истината е, че с млечна сметана винаги става по-рядко. С растителната няма никакъв проблем. Другият проблем понякога е самото мляко. Продават два вида и зависи човек от кой купува. Едното е радко, леко течно, а другото е много гъсто. Както и да е. Да са ви сладки чашите и отново благодаря!

  • Станислава
    Станислава Неделя, 10 Април 2016

    Здравей, Йоли! Това е една от любимите ми твои торти! Вече не броя колко пъти съм я правила :-) Този път обаче имам следния въпрос - тъй като трябва да търся безглутенов вариант с какво, според теб, мога да заменя галетата? Може ли да е царевично нишесте например? Изобщо нямам опит с безглутенови вкусни десерти, но този път ще трябва да е такъв. Ако не мога да я заменя, коя от твоите тортички може да ми препоръчаш като вариант?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 11 Април 2016

    Благодаря ти Стаси. Много се радвам, че ти харесва тортата. Нямаш проблем, това са само 20 грама. Може да сложиш безглутеново брашно, царевично нишесте, някакъв безглутенов хляб, който да направиш на трохи и после на галета, дори и смлени безглутенови бисквити или сухари. Давай смело, ще стане. Благодаря ти още веднъж.

    Отговор Отказ
  • Станислава
    Станислава Понеделник, 11 Април 2016

    Много благодаря за бързия отговор, Йоли! В края на седмицата ще споделя какво се е получило. :)

  • Станислава
    Станислава Неделя, 17 Април 2016

    Йоли, направих тортата с оризово брашно и се получи без проблем! Благодаря ти още един път от сърце! :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 20 Април 2016

    Браво Стаси! Много се радвам, че се е получила добре тортата. Страхотна си ми ти! Благодаря ти!

  • Гост
    Катерина Четвъртък, 16 Юни 2016

    Здравей Йоли!

    Какво е нещото в бяло с което е украсено отгоре тортата? Прилича ми като банан с ядки ? И всъщност Дулсе де лече
    се нарича крема приготвен от кондензирано мляко сметана и ванилия? Така ли? Не мога да реша каква торта да направя за моя многа близка за родж. й ден. Сега се колебая дали да не е тази, но пък незнам дали ще намеря такова конд. мляко

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 16 Юни 2016

    RE:Здравей Йоли!

    Кате, няма банани. Така е излязно просто на снимката. Само карамелизирани ядки има. Нищо друго.

    Ами какво да ти кажа за дулсе де лече ... във всяка държава се нарича по различен начин. Това е карамелизирано сладко кондензирано мляко. Няма никаква сметана в него. Продава се готово в кутии или буркани. Най-добрият вариант у нас да този продукт може да намериш в руските магазини. Много е добро, препоръчвам го за най-различни сладкиши. Ще намериш мляко в Бургас, просто иди до някой руски магазин. Но внимавай, има два вида. Трябва ти това, което е гъсто вътре. Аз затова и снимка съм сложила, да не се чудят хората. Питай в магазина, те ще ти кажат.

    Но мисля, че изборът ти за торта на Фантазия е по-добър вариант. Аз бих направила нея. Благодаря ти за доревието, мила.

  • Гост
    Катерина Петък, 17 Юни 2016

    RE:RE:Здравей Йоли!

    Благодаря ти Йоли за съвета. Ще направя Фантазията. Непременно ще пиша. :D

  • Гост
    Станимира Вторник, 13 Септември 2016

    Здравей Йоли,

    Искам да попитам за какъв размер тортена форма са дадените количества продукти?

  • Yoli
    Yoli Петък, 16 Септември 2016

    RE:Здравей Йоли,

    Здравей. Тортата е съвсем стандартна, затова не е установен размер. Просто няма нищо по-различно в нея от тортите, които са по сладкарниците. 26 см, например. Но всъщностняма кой знае какво значение дали ще е 24, 26 или 28 см. Ако диъметърът е по-малък тортите стават по-високи и обратното. Така че, давай смело, ако си решила да пробваш. Каквато форма имаш, такава. Ще се радвам, ако ти хареса. Благодаря ти.

  • branka
    branka Петък, 27 Януари 2017

    Привет, Йоли! От колко време й се канех на тази торта и я направих я за рождения ден на съпруга ми преди няколко дни. Ами голям провал се получи при мен. Чак ми се доплака. Въпреки, че смесих сметаната и дулсе де лечето на ръка, крема стана много рядък. Двете съставки по отделно бяха много гъсти, но крема се разводни ... Хрумна ми, че мога да прибавя желатин, но беше вече много късно вечерта и реших да стегна блата в ринг, а отгоре изсипах крема с идеята, че като престои една нощ ще се стегне. Да, ама не. Остана си така рядък, а когато сложиш и глазурата, направо се смеси с крема и цялата торта се разтече. Ужас! Иначе безспорно е много вкусна, но на вид не беше за показване :) Е, изядохме си я. Поздрави!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 29 Януари 2017

    Много съжалявам да чуя това, Брани. Незнам защо така се получава понякога. Нещо се обърква при смесването, но не знам как по-точно да го обясня в рецептата. Много хора я правят тази торта. При едни се получава перфектно, при други се втечнява крема и прибягват до желатин. както и да е, благодаря ти, че опита. Радвам се, че ви е харесала на вкус, но ми е много мъчно, че точно за този хубав повод не се е получила хубава торта.

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 27 Юни 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus