Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 4984
  • Печат

Торта Ривиера

b2ap3_thumbnail_torta_Riviera7.jpg


Продукти

Блат

190 г меко масло
90 г пудра захар
12 г какао
2 яйца
5 жълтъка
225 г стопен на водна баня натурален шоколад
8 белтъка, разбити на сняг със 125 г захар
ванилия

Лимоновия пласт

90 г захар
2 яйца
65 мл прясно изцеден лимонов сок
120 г меко масло
кандирани лимонови корички
ванилия

Шоко мус

70 г захар
3 жълтъка
1 яйце
ванилия
170 г стопен на водна баня натурален шоколад
240 мл пълномаслена сладкарска течна сметана

 

b2ap3_thumbnail_riviera_torta.jpg

 

 

Приготвяне

* Блат : Разбийте на пухкав крем маслото с пудрата захар и добавете яйцата и жълтъците. Към тях сипете какаото и шоколада, и разбъркайте. Отделно разбийте белтъците на твърд сняг. Постепенно прибавете захарта и ванилията, и продължете да разбивате докато тя се стопи напълно. Внимателно смесете избитите белтъци с шоколадовото тесто като бъркате с лопатка. Изпечете готовото тесто на три отделни блата върху хартия за печене в предварително загрята на 170* фурна.

 

b2ap3_thumbnail_torta_Riviera1.jpg

 

 

* Лимонов пласт : Разбийте на водна баня захарта и яйцата на пухкав гъст крем. Охладете и прибавете лимоновия сок, предварително прецеден. Сложете маслото и ванилията, и разбийте добре крема за около 5 минути. Разбивайте в дълбок и тесен съд, защото много пръска. Отначало крема ще изглежда като пресечен, тъй като се отделя маслото от водата, но в процеса на разбиване се сгъстява и хомонегизира. Накрая сложете кандираните корички. Ако нямате такива настържете малко прясна лимонова кора. Сложете сладкарски ринг в тавичка, покрита с хартия за печене и сипете в него крема. Загладете и го сложете във фризера за 4 часа. Ринга трябва да е с диаметър приблизително 1см по-малък от диаметъра на формата, в която ще печете блатовете. Както виждате на снимката, като изсипете крема излишната вода от него се отцежда и остава само замръзнал крем.

 

b2ap3_thumbnail_torta_Riviera.jpg

 

 

* Мус : Разбийте на водна баня жълтъците, яйцето и захарта на гъст крем. Махнете от котлона и продължете да разбивате до пълно охлаждане. Към яйчната смес прибавете стопения шоколад. Разбийте сметаната на сняг. Внимателно съединете двата крема като бъркате с лопатка.

* Сглобяване : Върху първия блат намажете малко шоколадов мус. Сложете върху него замръзналия лимонов крем и покрийте отново с мус.

 

b2ap3_thumbnail_torta_Riviera2.jpg

 

 

* Сложете втория блат, сипете мус и завършете с последния блат. Намажете тортата отстрани и отгоре с мус и украсете по желание.

 

b2ap3_thumbnail_riviera_torta1.jpg

 

 

* Това е една много вкусна и изискана торта. Благодаря на моята приятелка Зоя за страхотната рецепта. В никакъв случай не сиропирайте блатовете.Те са без брашно и са много леки, меки и въздушни. Сиропирането ще ги разкаши. Не ползвайте и алкохол в тортата. Оставете да изпъкне свежестта на леко киселия и ароматен лимонов крем. Ако много държите на алкохола може да ползвате само лимончело или друг лимонов ликьор в крема, но той е достатъчно ароматен и не се нуждае от това. И последно, ако не се притеснявате да консумирате сурови яйца не е нужно да ги разбивате на водна баня. Да ви е сладко.

 

b2ap3_thumbnail_torta_Riviera5.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Кирилка Понеделник, 15 Декември 2014

    Здравей, Йоли !
    На всички мога да им препоръчам тази торта, защото е уникална.
    Правила съм я 2 пъти и на всички много им хареса.
    Другата торта, която е СУПЕР е Династия.
    Тази година я правя 3 пъти, като малко се изложих с украсата на последната торта, тъй като нямах време.
    Е, това не попречи да свърши за отрицателно време. За информация : дозата ,която предлагаш стигна за 24 човека. Много е вкусна.
    Направих и новата ти ананасово -кокосова торта ,но не беше от най-добрите ми творения :-(
    С поздрав от Бургас

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 16 Декември 2014

    И от мен поздрави на любимия Бургас. И на теб. Много ти благодаря! Верен последовател си ми ти! Радвам се, че харесваш тортата, а и не само тази. Права си за Династия, определено е голяма торта за доста хора. Весели празници, мила.

  • Роси- Кулинарен Еликсир
    Роси- Кулинарен Еликсир Вторник, 16 Декември 2014

    Прекрасна,красива и много богата на вкусове и аромати торта,Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 16 Декември 2014

    Това е наистина хубава торта, Роска. Препоръчвам я на всички. Благодаря ти скъпа.

  • Гост
    Параскева Спасова Вторник, 13 Януари 2015

    Здравей Йоли!
    Искам да направя тортата,а за украса да сложа розата от торта Toffifee,но не зная как да направя стъблото,а и дали ще мога да сложа такава украса на тази точно торта.
    Извинявай за въпросите които ти задавам.::)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 13 Януари 2015

    Е как ще ми се извиняваш пък сега! Нали знаеш колко се радвам като ми пишеш!?

    Чакай сега да видим дали съм разбрала правилно. Искаш да направиш Ривиера с украсата на Тофифи. Нямаш проблем, можеш спокойно да и сложиш "шоколадова поличка". Розата, която аз направих е с дръжка на истинска роза. Просто я почистих и подсуших и след това намазах с разстопен шоколад. С четка за рисуване. Това е, нищо сложно. Ще стане супер, сигурна съм. Благодаря ти и непременно да ми пишеш как се е получило. Успех!

  • Гост
    Параскева Спасова Вторник, 13 Януари 2015

    Благодаря ти за бързия отговор!:)
    Не,искам да я направя точно както си е Ривиера, а за украса да сложа само розичката.
    Когато я направя,задължително ще ти пиша.
    Хубава вечер ти желая!

  • Гост
    Параскева Спасова Петък, 16 Януари 2015

    Здравей Йоли!
    Извинявай за безпокойството.
    Преди малко направих торта,но имам притеснение във връзка с лимоновия пласт.След като направих тортата видях,че има на дъното лимонова течност.Е ли е възможно да бъде от лимоновия пласт и най-долния пласт да стане каша.;)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 16 Януари 2015

    Здрасти мила. Права си, винаги се отцежда сок от лимоновия пласт. Ако забелязваш и на моята снимка се вижда същото при замразяването на крема. Изобщо не се притеснявай, че ще се получи каша. Мусът, който е под лимоновия крем служи като изолатор. Може тортата да стане сочна, но не и на каша. Непременно ми пиши как е станала като краен резултат след като я опитате. Дано съм права и не те подведа. Много, много ти благодаря. За кой ли път вече ....

  • Гост
    Параскева Спасова Петък, 16 Януари 2015

    Благодаря ти, много ме успокой!:)
    Утре вечер задължително ще се отчета.:p
    Лека вечер!

  • Гост
    Параскева Спасова Събота, 17 Януари 2015

    Йоли пак съм аз;)
    Тортата се оказа УНИКАЛНА!!Съчетанието на лимоновия пласт и шоко муса е невероятен!
    Всички от компанията ме поздравяваха,но реално адмирациите бяха за теб.Казах на всички,че рецептата е от теб и се оказа,че жените те познават от предаването което водиш.
    Моята торта е бледо копие на твоята торта.;)
    https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t34.0-12/10929967_985185528176042_8891040068437191400_n.jpg?oh=636ffa1cd88a9b456ba1409ba6d6f1bf&oe=54BD6676&__gda__=1421650656_4da4608fc252d3565caba616b11fff89
    Адмирации за теб мила Йоли!

  • DIA
    DIA Неделя, 08 Февруари 2015

    торта Ривиера

    Здравейте, следя сайта от няколко месеца и съм правила някои сладкиши и торти, защото това обичам да правя - всичко се получава доста добре, благодарение на точните рецепти и подробни обяснения! Имам следния конкретен въпрос - колко порции е гореописаната рецепта за торта Ривиера и какъв диаметър да бъдат блатовете за нея? Благодаря предварително!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 08 Февруари 2015

    RE:торта Ривиера

    Много се радвам, че си тук! Благодаря ти за милите думи и доверието. Тортата е съвсем стандартна. От 12 до 16 парчета взависимост ит големината им. А формата е 24 до 28 см. Каквато имаш, такава. В единият случай ще стане малко по- висока. Благодаря ти отново!

  • Станислава
    Станислава Вторник, 05 Юли 2016

    Здравей, Йоли! Много ми се иска да ти покажа едно ново наше творение с Диманка, вдъхновено от твоята торта Ривиера - вишнев вариант :-) Неин избор беше да направим твоята торта за рождения й ден https://www.facebook.com/photo.php?fbid=628980273950097&set=rpd.100005143900323&type=3&theater Благодаря за вдъхновението! Наградата, която получи тази година от Блоговодител е напълно, напълно заслужена! Ти "зарази" мен, а аз - Диманка, тя - нейна приятелка. Виждаш ли какво вдъхновение си? :) Слънчев ден ти пожелавам от сърце!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 07 Юли 2016

    Мила, нали разбираш колко е взаимно всичко? Ако не са хората като теб кой да ме вдъхновява мен? Това наистина е една симбиоза помежду ни. Незнам какво да ти кажа за пореден път, Трошичке. Димана си има една невероятна леля, това знам аз! А ти една фантастична племеница. Много, много благодаря за пореден път и на двете ви. Прегръщам ви!

    Отговор Отказ
  • Станислава
    Станислава Четвъртък, 07 Юли 2016

    Благодаря, Йоли! Винаги намираш точните мили думи, които да кажеш! Това е уникално качество! Прегръдка от нас!

  • Гост
    Костадин Литов Неделя, 04 Септември 2016

    Здравей, Йоли. Направих торта Ревиера, но за декорация реших да направя Огледална глазура, но навсякъде показват, че преди нанасянето на желиращата смес, тортата се замразява. Питането ми е, дали е възможно и ще се наруши ли вкусът и консистенцията на тортата. Поздрави Костадин.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 04 Септември 2016

    Леле, Косьо, тиси страшен! Аз още не съм се престрашила за тази глазура. Непременно ми пиши после как е станало, лесно ли се прави. Няма никакъв проблем да се замрази тортата. Давай смело. Дано не съм ти отговорила прекалено късно.

  • malina3400
    malina3400 Петък, 30 Декември 2016

    Здравей, Йоли.
    Много ми помагат твоите рецепти чудесни и подробни...страхотни
    Тази тортичка е любима наша правя много често. Можеш ли да ми кажеш нормално ли е блатовете след като го извадя от фурната е бухнал и пухкав а като изтине едва ли не се свива ...спада, става катоо.... тиклав, но не точно...нали е без брашно ...
    Весели празници за сега.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 30 Декември 2016

    Здравей Малина. Благодаря ти, много се радвам, че харесваш тази торта. Не се притеснявай за блата, точно такъв трябва да е. Не е думата "тиклив", а по-точно "влажен". Аз така бих го определила. Трябва, като се хапва да се усеща лека лепкавост и кремообразност в блата. Консистенцията му е много странна, но е много нежна. Аз поне така мисля. Благодаря ти отново и весело посрещане на 2017!

  • Nikol1914
    Nikol1914 Петък, 27 Януари 2017

    Кювертюр?

    Здравейте, Йоли!

    Имам само един въпрос - мога ли да заменя шоколада в рецептата на торта Ривиера с шоколадов кувертюр?

    Благодаря и приятна вечер

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 29 Януари 2017

    RE:Кювертюр?

    Здравей Никол. Разбира се, даже е много по-добре. Принципно трябва да се готви с кувертюр, но тъй като шоколада е по-лесно да го намери човек, затова обикновено в рецептите се изписва той, а не кувертюра. Много ще се радвам, ако ти хареса тортата. Благодаря ти!

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 22 Септември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus