Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 6555
  • Печат

Торта Магнетен

 


Продукти

за блата

5 яйца
120 г захар
80 г брашно
60 г течно масло
лимонова кора
1 ванилия
2 с.л.какао

за крема

1 литър прясно мляко 
4  жълтъка  
150 г брашно

200 г захар
1 пакетче ванилия 
0.5  лимон, настъргана кора 
100 г натурален шоколад 
100 г бял шоколад 
100 мл течна сладкарска сметана

за сиропиране

1 каф.ч.вода, смесена с 3 с.л.портокалов ликьор

Приготвяне

* Разбийте на сняг белтъците. Прибавете постепенно захарта и бийте да пълното и стопяване.Сложете жълтъците, след това маслото и накрая пресятото брашно, ванилията и лимоновата кора. Разбъркайте внимателно с лопатка или лъжица.Разделете тестото на две части и оцветете едната с 2 с.л.какао, разтворено в малко гореща вода.

* Покрийте дъното на правоъгълна тава с хартия за печене. Изсипете бялото тесто в едната половина на тавата, а кафявото в другата. Загладете и изпечете блата в предварително загрята на 170*фурна за около 15 - 17 минути.

* След като блатът изстине го нарежете по дължина на 4 ленти.

* В тенджерка смесете брашното и захарта за крема. Добавете малко прясно мляко и разбъркайте за да се получи гладка каша. Сложете жълтъците, ванилията, лимоновата кора и разредете с останалото мляко. Сварете крема до сгъстяване. Докато е още горещ го разделете на две части. В едната сложете белият шоколад, а в другата - черния. Бъркайте докато се стопи шоколада. Оставете кремовете напълно да се охладят много добре. Разбийте сметаната на сняг и я прибавете по равно към двата крема.

* Сиропирайте лентите от блата. Намажете ги с кремовете, като върху бялата част мажете тъмен крем, а върху кафявата - бял.

* В средата на тортена чиния завийте една лента на охлюв и я сложете изправена. След това залепете около нея втората, като редувате цветовете по ваше желание в зависимост каква шарка искате да получите. Наредете по същият начин и останалите ленти.

* Загладете тортата с останалия крем и я украсете по ваше желание. Да ви е сладко!

Тук може да видите кратко видео към рецептата.

 

 

последно модифициран в
Отбелязана с: Йоли торта

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Стелияна Недева Неделя, 01 Февруари 2015

    Привееет!Получи се, получи се наредих я!Тази торта за моя вкус е "уау" обожавам торти с млечен крем,обаче имах "малък " проблем с подреждането /1-я път я събирахме с лъжиците /,затова си захаресах кремчето и като ми потрябва млечен крем все това,кога с бял шоколад,кога с черен,ама все е този.АМА "пуста" подредба" като ме "човърка"...та до вчера и "воала" навих я,навих я и не мръдна!Мнооого и се радвах.Огромно БЛАГОДАРЯ!Направо си виртуоз!Сега ми се ще да ми дадеш някоя друга идея за украса,защото не винаги имам толкова плодове,даже по скоро никога нямам толкова различни,пък само с един вид не е толкова атрактивна,ако и да е винаги ВКУСНА.Поздрави учителко любима!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 01 Февруари 2015

    Стели, изобщо не можеш да си представиш колко много се радвам! Казвам го, защото специално за тази торта има много коментари, че не им се получава добре на хората. Затова съм изключително щастлива, че тортата е станала хубава и вкусна. Благодаря ти от сърце!

    Украсата - ами може да е всякаква. Не е нужно да е с толкова плодове. Те са подходящи за летни торти, когато са в изобилие. Поразгледай ако искаш каталога ми Торти. Има какви ли не украси. Не са никак сложни, лесни и семпли са. Може да ти хареса нещо наистина. Благодаря ти отново и да ви е сладка тортата!

  • Гост
    Полина Панайотова Сряда, 25 Март 2015

    Здравей Йоли!
    Наближава рождения ден на майка ми...и естествено ще е с твоя торта!
    Тази година ще е "Магнетен"! Прочетох много противоположни коментари, та приемам го като предизвикателство! Ще споделя резултата..

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 25 Март 2015

    Здрасти Поли. Много ти благодаря за доверието. Ще се радвам да опиташ тортата. На някои хора изобщо не им се получава, на други става прекрасно. И аз незнам какво да ти кажа. Категорично нищо не бих променила в рецептата, правила съм тортата много пъти. Ако искаш погледни това видео. Там все пак нагледно може да видиш как я правя. Благодаря ти за доверието мила. Надявам се да нямаш проблеми и да си доволна от резултата.

    http://vbox7.com/play:42ddd630da

  • Гост
    Полина Панайотова Събота, 28 Март 2015

    Йоли, сега ако ми предложиш и какво да правя с белтъците... ;)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 28 Март 2015

    Поли, вденага казвам. Ето ти линка на белтъчени кексчета.

    http://www.yoli.bg/entry/beltacheni-kekscheta

    На спаначените бисквити

    http://www.yoli.bg/entry/spanacheni-biskviti

    Ето и на едни сладки

    http://www.yoli.bg/entry/spirali

    И още едни

    http://www.yoli.bg/entry/kaneleni-prachki

  • Станислава
    Станислава Четвъртък, 02 Април 2015

    Здравей, Йоли! В неделя е Цветница и моето момиченце за първи път ще има имен ден. Избрала съм идеята за твоята торта Магнетен и имам два въпроса - изкушавам се да направя блата изцяло жълт, а за крема да направя следното - да карамелизирам половината захар и да направя изцяло карамелен крем. Въпросът ми е, според теб да добавя ли 1 бял шоколад? Каква е неговата функция - сгъстява крема или е само за вкус? Сметана мисля да разбия пак 100 мл както е по рецепта. И още едно питане - чела съм, че при някои кремове белтъците ги разбиват на сняг и се добавят към изстиналия крем. Тук зная, че не са добавени, но се чудя дали би било подходящо да го направя. Много ми харесва и точно този твой вариант за тортичката, но страшно се изкушавам да експериментирам.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 03 Април 2015

    Разбира се, че ще експериментираш, Стаси! Браво на теб, точно така!

    На въпросите ти: можеш да направиш блата жълт, но имай предвид, че няма да стане много контрастно. Карамеленият ти крем няма да е чак толкова кафяв за да се откроява добре. но пък ще е вкусно. Бял шоколад може да сложиш, може и да не сложиш. Няма да повлияе в случая на вкуса, тъй като карамела е доста по-активен. Да сгъсти ... да, но не чак толкова. Сметаната ще свърши тази работа, както и брашното. Но със сигурност ще е по-вкусно с него.

    Не слагай белтъци. В никакъв случай! Ще разводнят крема и ще се разтече. Прибавянето на белтъци към крем е по-подходящо за сервиране в чаши, отколкото за торта. Белтъците олекотяват крема, но го и втечняват. Риска ще е голям.

    Успех ти желая и се надявам да стане хубава торта. Весели празници и благодаря за доверието!

    Отговор Отказ
  • Станислава
    Станислава Петък, 03 Април 2015

    Благодаря за бързия отговор и съветите, Йоли! Непременно ще споделя резултата.

  • Станислава
    Станислава Петък, 03 Април 2015

    Ех, Йоли и аз се препънах в блата. Стана тъничък и майка ми изтича за готови блатове и направих тортичка като отрязох готовия блат на 2 плюс готовите блатове. Ама здраве да е. Пак ще опитам като мине време, няма да й се давам я ;) На теб ти пожелавам весели празници! Бъди щастлива!

    П.П. Скоро пак ще правя торта и пак съм избрала една от твоите :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 03 Април 2015

    Съжалявам да го чуя, Светле. Бях пуснала видео, видя ли го? Незнам защо ти е станал тънък, при мен се получава доста дебел. Но и тънък още по-добре. Както и да е, благодаря ти, че опита.

    Отговор Отказ
  • Станислава
    Станислава Сряда, 06 Май 2015

    Йолиииииииииииии, станаааааа! От втория път, но тортата се получи! Явно първия път съм я пекла в по-голяма тава (знаех си, че в мен е грешката). Сега от страх сложих 6 яйца и увеличих брашното и захарта, но може би не е имало смисъл. Имам обаче 2 въпроса:
    - В рецептата пишеш и във видеото казваш върху тъмния блат да е светъл крем и обратно, но в самото видео слагаш светъл крем на светъл блат и тъмен крем на тъмен блат. Кое от двете е? Направих я както я видях, но май трябва наистина да ги редувам.
    - Размера на тортата ми е около 1 педя широка и 5 пръста висока. Толкова ли е приблизително?
    Да вметна, че въпросите ми са, за да коригирам вида й, ако се наложи. А за вкуса..... Вкусна е, ама много е вкусна! Да ти цитирам майка ми: "Ако съм на теб ще правя най-много тази торта".
    И накрая - Честит Георгьовден! Това зная, че е от християнските дати, която е празник за всички! Бъди здрава, щастлива и закриляна от св. Георги!
    А, тук е снимка на самата торта. Благодаря от сърце за рецептата! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=426956644152462&set=a.147533088761487.1073741826.100005143900323&type=1&theater

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 06 Май 2015

    Превъзходно изпълнение! Много, много ти благодаря! Ти си доказателството, че тортата си е съвсем в ред и си става перфектно. Наистина много ме зарадва!

    Няма никакво значение как ще редуваш цветовете. Всичко е въпрос на личен избор. Аз непрестанно ги променям, никога не спазвам едно и също нещо. Височината е точно такава като при теб. Не става голяма торта, но е височка. Много съм щастлива, че ви харесва и на вкус.

    И накрая да кажа - Честит рожден месец на Лори! Много радост да ви носи и непрекъснати усмивки!

    Отговор Отказ
  • Гост
    Петя Понеделник, 11 Май 2015

    Здравей, Йоли!

    Търсех рецепта за домашен ванилов крем, за да избегна правенето на ванилов пудинг от пакетче. Спрях се на ваниловия крем от тази рецепта, стана разкошен. Благодаря много за рецептата и за обясненията във видеото и съветите от баба. Много си приятна и симпатична! :) Поздрави, Петя

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 11 Май 2015

    RE:Здравей, Йоли!

    Благодаря ти Петя. А ти си толкова мила! Много се радвам, че ти хареса крема на тортата. Да ви е сладък на всички!

  • Мария Казакова
    Мария Казакова Четвъртък, 13 Август 2015

    Здравейте, предстои ми опит да пресъздам тази торта, но имам желанието да направя блата с царевично нишесте, това дали ще се отрази на консистенцията и еластичността на печивото?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 13 Август 2015

    Здравей Мария. Не съм правила блата само с нишесте, признавам. Предполагам, че ще се получи добре. За еластичността нямам притеснения, напротив. С нишесте би трябвало да се получи по-гъвкав блат. Може би ще стане и по-тънък, но това не е беля. Аз даже предпочитам по-тъкки блатове. Тортата не става много голяма като диаметър, а по-скоро висока. Да го имаш предвид това. Има само един начин да разбереш, нали знаеш? Не искам да те подвеждам със 100% уверения, че ще е добре само с нишесте. Лично аз бих опитала. Благодаря ти за доверието и успех с тортата.

  • Мария Казакова
    Мария Казакова Четвъртък, 13 Август 2015

    Здравей, Йоли! Утре ще разбера дали ще се получи и ще споделя резултата, тъй като това е тортата, която избрах да направя за рожденния ден на дъщеричката ми, а тъй като ни предстои и скиторене по вилички, ще отлежава до два дни до неделя, което предполагам ще я направи още по-сочна :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 14 Август 2015

    Чакам и аз с нетърпение да ми кажеш дали се е получила добре и дали ви е харесала. Благодаря ти много, Мария. За доверието и милите думи!

  • Гост
    Рени Неделя, 13 Септември 2015

    Голямо предизвикателство ще дойде тази торта, но все ме тегли към нея. Йоли помогни ми за сиропирането, живея в Англия и идея си нямам къде да търся такъв ликьор. Имаш ли някоя 'направи си сам' идея или нещо по-лесно откриваемо?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 14 Септември 2015

    Ренка, изобщо го забрави този ликьор. Не е задължителен. Ама никак даже! Ако обичате вкус на алкохол в сладкишите сиропирай с коняк, бренди или уиски. Разреди си 4-5 лъжици в 1 каф. чашка вода за да не е много остро на вкус и готово. Чудно ще стане. Благодаря ти мила, надявам се да ти хареса тортата.

    Отговор Отказ
  • Гост
    Ивaновa Вторник, 22 Септември 2015

    :) имaм един въпрос- нямaм ринг с кaкво могa дa го зaменя?!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 24 Септември 2015

    Здравей. В случая можеш да да отрежеш широки ленти от някакъв картон. Облечи ги с фолио или хартия за печене. Пристегни тортата с тях и ги завържи с ластик най-добре. Въпросът е тортата да е стегната. Но те съветвам да си купиш по-нататък ринг. Мисля, че ги има в Метро и никак не са скъпи, около 10 лв са максимум.

  • Reni Voycheva
    Reni Voycheva Сряда, 23 Септември 2015

    Йолиии пуста работа, ама съм инат. Блата стана разкош, обаче прецаках крема и не зная защо?! Бърках на котлона, сгъсти се уж, започнаха да стават бучки и го махнах, охладих и.....течен:-( Съсипа всичко! Плаках, но искам да успея. Къде сбърках, не е пухкав като твоя?! Залях блатовете и ще си го хапнем, но искам торта:-(

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 24 Септември 2015

    Страшна си ми сладурана. Не ми се сърди, ама много широко се усмихнах на неволята ти. Може би сметаната го е разводнила. Но това не е болка за умиране. Често се случват подобни неща на всички ни, да не мислиш, че на мен не се случва? Да знаеш за друг път, че всеки крем можеш да го сгъстиш в последствие с малко желатин. И не се ядосвай за глупости. Нали така? Благодаря ти мила, наистина много ме радваш, че не се отказваш.

  • Гост
    Люси Понеделник, 16 Ноември 2015

    Йоли, нужно е и пристягане с ринг? Никъде не видях, нито казваш, че трябва да се пристегне - прави ли се и колко време да престои?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 17 Ноември 2015

    Люси, тази не я пристягам. Не, че един ринг е излишен.. никога не е. Ти си пецени, няма лошо да се подсигуряваш с ринг за всяка торта, която правиш. Престоява си нормално, като повечето торти. Нали знаеш, по-вкусни са на следващият ден. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти. Накрая съм сложила видео към рецептата. Ако искаш го погледни.

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 22 Септември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus