Публикувано от в в Коледа
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 5846
  • Печат

Торта Естерхази

 

Продукти за блата

8 белтъка
200 г смлени и запечени бадеми
180 гзахар
2 ванилии

Продукти за крема

8 жълтъка
150 г захар
50 г брашно
250 г топло прясно мляко
настъргана кора от 1 лимон
2 ванилии

250 г меко масло

 


Приготвяне

* Разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете захарта като продължавате да разбивате докато кремът започне да образува твърди връхчета. Прибавете ванилията. Накрая внимателно смесете бадемите с крема като бъркате с лопатка.

* Отрежете кръгове от хартия за печене с какъвто диаметър вие искате. Разпределете тестото по хартиените кръгове и го размажете равномерно.От това количество тесто аз реших да направя две малки торти. Излязоха 12 блата с диаметър 20 см. Ако правите стандартна торта трябва да разпределите тестото на 7 или 8 части.

* Изпечете корите в предварително загрята на 160*фурна. За да сте сигурни, че след изпичането корите лесно ще се отделят от хартията може предварително да я намажете с малко течно масло.

* Разбийте жълтъците със захарта на пухкав крем и добавете брашното, лимоновата кора и ванилията. Налейте млякото и добре разбъркайте. Сварете крема до сгъстяване и го оставете да изстине. Към студеният крем прибавете маслото, предварително разбито на пяна. Отново разбъркайте с миксер двата крема за да се смесят максимално добре.

* Сглобете тортата като редувате бадемова кора - крем, докато свършат корите. Намажете отгоре и отстрани тортата с крем и я оставете да се стегне за 2 часа в хладилника. Гарнирайте по желание. Оригиналната глазура е от разбит белтък със захар, а отгоре ивици шоколад. Тъй като днес е Рождество христово аз реших моите тортички да са с тематична насоченост и затова съм избрала украса от фондан и захарни цветя и фигурки.

Весел празник на всички!

източник : Палачинка

 

 
 
 
 
последно модифициран в
Отбелязана с: коледа торти

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Ваня Понеделник, 26 Януари 2015

    Здравей Йоли,
    Наскоро правих тортата и срещнах проблем с направата на блатовете. Как трябва да изглеждат когато са изпечени? Моите порозовяха в края, но в средата бяха лепкави, затова ги пекох още малко докато се попрепекоха навсякъде и като изстинаха станаха твърди като дъска:( Поомекнаха от крема, но все пак мисля че не се получиха както трябва. Може ли да ми дадете насоки как трябва да изглежда изпечения блат? Благодаря предварително!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 26 Януари 2015

    Ванче, първо да ти благодаря за доверието. Много се радвам, че опита тортата. Много добре си усетила сама проблема с тези блатове. Така е с всички подобни, които са на оснава ядки-белтъци. Съвсем е нормално, хич не се тревожи. За да не лепнат в средата наистина трябва да се пекат по-дълго време. А за да не станат много твърди е добре фурната да е по-слаба. По-скоро да се сушат. Затова в началото са станали зачервени и твърди отстрани, а в средата меки и лепкави. По-слаба фурна и това е всичко. При мен добре се получават и на 170*, но като си помисля, фурната ми хич я няма напоследък. Вратата и е развалена и зее малко от едната страна. Което ще рече, че не пече ефективно и част от температурата се губи навън. Явно става по-слаба, отколкото ако беше здрава вратата. Нищо не си сгрешила, сама си усетила какво трябва да направиш. Благодаря ти отново. Надявам се да ви е харесала тортата.

  • Гост
    Мая М. Петък, 27 Февруари 2015

    Аз нямах проблеми с приготвянето на тортата. Стана много хубава, само че я правих през лятото и се сварих, докато пека блатовете. Обаче, виждала ли си такава интерпретация - торта Естерхази със свинско ;)
    http://picbg.net/u/74664/59758/790397.jpg
    http://picbg.net/u/74664/59758/790398.jpg

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 01 Март 2015

    О, каква сладурска торта. Много, много ти благораря, Мая. Особено дупецата са страхотни!

  • Гост
    Диана Петък, 08 Май 2015

    Здравей Йоли! Първо искам да изкажа възхищението си от всичко, което твориш със златните си ръце! Много от нещата, които представяш съм изпробвала и всички до едно са много сполучливи и вкусни ;)
    Реших да направя тортата за рождения си ден, но имах проблем с блатовете. Не знам защо не можах да направя 12бр. от по 20 см., а се получиха само шест, и то станаха много тънки :( Исках тортата ми да бъде висока, но след като видях колко са тънки, реших да изпека и три шоколадови, а помежду им да наредя целувчените и да поръся още бадеми между тях. Направих двойна доза крем, и наредих тортата. Оставих да стяга през ноща, и много се притесних дали крема ще стегне, но се получи повече от перфектно. В крайна сметка направих торта различна от твоята, но всички гости останаха очаровани от божествения вкус, за което всички до един ти благодарим :) Изпращаме ти топли прегръдки от слънчева Варна, и продължавай да ни радваш с твоите изкушения! Позволявам си да ти изпратя две снимки от тортата. Надявам се да ти харесат, защото за направата и бях вдъхновена от теб!


    https://picasaweb.google.com/116034655413945413801/42015#6146499210625239266
    https://picasaweb.google.com/116034655413945413801/42015#6146499302199633586

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 10 Май 2015

    Ах, Диди! Ами ти са направила невероятна торта! Много е хубава, наистина прекрасна! нищо, че не е точно Естерхази, така даже е по-колоритна. Благодаря ти от сърце за милите думи и доверието!

    Естерхази не става висока, напротив. Ниска е точно като Гараш. Блатовете наистина трябва да са много тънки. Но не разбирач защо са ти излезли толкова малко като брой. Според мен ти е "избягал" въздуха от белтъците и сместа е била малко поради тази причина. Както и да е. Важното е, че си направила една великолепна торта, която е обрала овациите. Още веднъж ти благодаря!

  • Гост
    Диана Четвъртък, 14 Май 2015

    Аз ти благодаря за всичко, което споделяш с нас и за начина по който го поднасяш! Напълно съм съгласна за белтъците и следващия път се надявам да се справя по-добре! :) Хубав, слънчев и усмихнат ден!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 14 Май 2015

    Успех мила. Няма да се отказваш, само така! Страхотна си ми ти!

  • Гост
    Надежда Димитрова Вторник, 30 Юни 2015

    Здравей Йоли,
    казвам се Надя. Следя твоя блог от много време и всеки път когато има повод преглеждам рецептите ти без да губя време в търсене на други. Правила съм много от тях и това което най-много ми харесва е, че си ги написала толкова подробно и достъпно, че няма как да не се получи. Благодаря ти, че ги споделяш с нас и ни помагаш да постигнем желаните резултати.
    Скоро е рожденния ден на дъщеря ми и започнах да преглеждам тортите. Спрях се на Естерхази, най-вече защото е с крем, който харесва на всички. Иска ми се за украса да сложа захарна разпечатка на анимационни герои и фондана ми позволява да направя това. Някъде прочетох, че не ти харесва много вкуса на фондана. Истината е, че на мен също, но тортите стават много красиви с него. Така, че си мислех, вместо с фондан да покрия тортата с бадемов марципан. Ти какво би ме посъветвала? Смяташ ли, че би било добре? Можеш ли да ми препоръчаш рецепта за бадемов марципан? Видях, че има един който се прави с вода и друг с белтък. Незнам кой от двата е по вкусен, не съм работила с този вид продукти досега. Имайки предвид, че е детски рожден ден и ми се иска тортата да се хареса на рожденничката и на повечето или на всички деца, насочих внимание към Естерхази и торта Династия, за която искам да те помоля ако разполагаш с допълнителен снимков материал, на който може да се види как е от вътре. Тортата ще ми трябва за края на идния месец. Очаквам твоето мнение, съвети и предложения, дори и за друга торта, ако смяташ, че ще е по-подходяща за 8я РД на моята принцеса. Благодаря ти предварително!:)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 01 Юли 2015

    Здравей Наде. Много хубава торта си избрала, благодаря ти за доверието. И тя, и Династията са сходни и са подходящи за обличане с фондан или марципан. Какво да ти кажа, никак не обичам фондан. За мен само разваля вкуса на тортата. И винаги го изчоплям от парчето. Много ми е неприятен. Но си права, красиви са тортите с него. А като за рожден ден на твоята принцеса е направо задължителен! Препоръчвам ти наистина да ползваш фондан. Незнам дали ще го правиш сама. Бих ти казала да го купиш, не се занимавай. Има един италиански по 1 кг, който е много добър, защото е с какаово масло. Снежно бял и много пластичен. А заради маслото като се охлади се втвърдява добре и стои хубаво. Аз го купувам от магазина на Змееборец. Може да погледнеш страницата им. http://www.zmeeborets.com/

    Винаги препоръчвам марципан пред фондан. В крайна сметка са си чисти бадеми. Може и него да си го купиш готов, защото е фино смлян. Незнам дали ще успееш в домашни условия да го направиш така фин. Например аз нямам толкова високооборотен блендер и не мога да смеля бадемите чак така фино. Ето, погледни рецептата на Мария за домашен марципан. Препоръчвам я. http://www.mycookingbookblog.com/kak-se-pravi-bademov-marcipan/

    Успех ти желая с тортата. Нямам на Династия други снимки. Все се каня да я направя и снимам, че тези са многостари, ама .. Благодаря ти отново и весел празник.

  • Гост
    Надежда Димитрова Четвъртък, 02 Юли 2015

    Здравей Йоли,
    благодаря ти за бързия отговор и за съветите. Все още не съм решила коя точно торта да направя, но знам, че независимо от избора, резултата ще бъде невероятен като всяка твоя рецепта. От тортите съм правила Ани и Фантазия и са превъзходни и двете. Дори Фантазия съм я правила редена в стъклени индивидуални купички, където може да се насладиш на красотата ѝ още повече. Крема с рикотата стана любим на мъжа ми и когато отиваме да пазаруваме в Карефур ме пита дали не ми трябва рикота за нещо.:D Не ти споменах, че не живея в България и по тази причина ще ми бъде по трудно да закупя марципана от магазина за който ми спомена. Предполагам, че същата марка ще се продава и тук във Валенсия. Ще я потърся. Би ли ми казала колко най-тънко мога да разточа марципана без да ми се къса? Благодаря ти. Хубав ден!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 02 Юли 2015

    Обичам Валенсия! Много красив град. Често с мъжа ми имахме турнета там, прекрасни спомени останаха!

    Наде, мисля, че изобщо нямаш проблем в Испания с намирането на марципан. В Карфур трябда да има. Поогледай се, мисля, че ще намериш. Благодаря ти отново за доверието. Ще се радвам да опиташ и тортата, която пуснах вчера - Мус торта с вишни. Стана уникално вкусна. Надявам се да ви хареса и на вас.

Коментирайте

Гост
Гост Неделя, 24 Септември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus