Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 6950
  • Печат

Торта Династия

 

 

 

Продукти за блата

10 белтъка
300 г кристална захар
300 г смлени орехи
3 с.л. брашно
кора от 1 лимон
ванилия

 

 

 

* Разбийте белтъците на сняг. На тънка струйка прибавете захарта и продължете да разбивате докато получите гъст плътен  крем. Добавете смлените орехи, брашното, лимоновата кора и ванилията. Разбъркайте внимателно. Изсипете тестото в  голяма правоъгълна тава покрита с  хартия за печене. Изпечете блата в загрята на 180* фурна до порозовяване за около 20 - 25 минути.

 

 


Продукти за крема

1 литър прясно мляко
10 с.л.захар
8 с.л. с връх брашно или 150 г
10 жълтъка
кората от 1лимон
ванилия

250 г меко масло
100 г пудра захар

200 г стопен  шоколад

 

b2ap3_thumbnail_dinastia.jpg

 Приготвяне

* В купа разбъркайте заедно брашното, захарта, лимоновата кора и ванилията. Прибавете жълтъците и малко мляко. Разбъркайте на гладка каша. Долейте останалото мляко и сварете гъст крем.

* Разделете крема на две части и го оставете да се охлади напълно. Към  едната част прибавете маслото, разбито на пухкав  крем  със 100 г пудра захар, а към  другата стопения шоколад. Разбийте добре с миксер  и двата крема.

* Разрежете изтиналия блат  по дължина на 3 ленти. Сглобете тортата като върху едното парче блат намажете от  белия крем, върху него шоколадов и отново блат. Повторете това докато подредите цялата торта. Намажете тортата отстрани и отгоре с крем и гарнирайте по ваш  вкус.Ако желаете тортата да е кръгла изпечете тестото за блата на 3 пъти в  кръгла тортена форма. Да ви е сладко!

 

 

 

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Параскева Спасова Понеделник, 29 Декември 2014

    Здравей Йоли! :)
    Невероятна си,всичко до което се докоснеш се превръща в една сладка магия.
    Имам питане,какъв трябва да бъде шоколада,както и под шоколадовите панделки с какоо ли е покрита тортата?
    Ще пробвам да направя панделките за декорация,но се съмнявам дали ще мога да ги направя,пробвам веднъж и нищо не ми се получи.
    Искам да я направя за Нова година,надявам се да се получи,а и да се хареса на приятелите ми.
    Весело посрещане на Новата година! (y)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 29 Декември 2014

    Здравей и тук, Параскева. Вече ти отговорих в темата "Лесни шоколадови украси". Направи си панделките още сега, не чакай в последния момент. Прибери ги в кутия и на Нова година само ги сложи върху тортата. Написах ти преди малко, че аз не ги залепям, а само ги набождам в крема. Кувертюът е най-добър за тази цел. Но мисля, че с Милка, каквато ти имаш ще стане. Внимамай само при темперирането, важно е. В Лидл продават куревтюр на добра цена и не е лош като качество. Ако не се получи с Милка купи си от там. Успех ти желая и весели празници!

  • Гост
    Параскева Спасова Понеделник, 29 Декември 2014

    Ние с теб се гоним от една тема на друга.:D
    Може би не съм се изразила правилно,питането ми тук е какъв точно шоколад се слага в тортата.Купила съм за целта Линт 60%.
    Утре ще проверя в Лидл,все си мисля,че там няма,защото в Била няма такъв,а защо съм си направила такива изводи и аз не зная.;)
    Като направя тортата задължително ще я снимам и ще пусна снимка.:p

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 30 Декември 2014

    Май така стана, гоним се, но се намираме в крайна сметка. В тортата може да сложиш и Своги, и Милка, и Линд. Стига да е с по-високо съдържание на какао, тоест, да не е млечен. Въобще в сладкарството най-често се използва натуралния шоколад за да може храната да има наситен вкус на какао и да не е много сладка. Ти си купила много висок клас шоколад, ще стане повече от превъзходен крем! Ако ще проверяваш в Лидл, имаш 2 възможности. Кувертюра го продават на щанда, където са бакпулвер, мая, ванилия и т.н. А на щанда с шоколадите има един натурален, който е 99 стотинки или нещо такова. Никак не е лош, често купувам и от него. Успех с тортата, панделките и весела Нова година!

  • Гост
    Параскева Спасова Петък, 02 Януари 2015

    Честита Нова Година!
    Пожелавам ти много здраве,късмет и творчески успехи!
    Искам да ти покажа тортата която направих и не -може по нищо да се сравнява с твоите торти,но като за начинаещ любител,беше поне перфектна на вкус.Харесаха я всички.Успях да снимам едно парченце накрая.:D
    https://scontent-a.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/v/t1.0-9/10888808_972386449455950_2006765655389608061_n.jpg?oh=5b5b309853e73135f4b4149d22fc2808&oe=553FFD07
    https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/v/t34.0-12/10904193_973463742681554_1125009752_n.jpg?oh=6f000d6b94ca598363442bcf4d896ebc&oe=54A8FF6C&__gda__=1420371916_4d85b77ee9a70514efa9c3587eb94231

    Благодаря ти много!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 02 Януари 2015

    Браво! Браво! Браво! Браво! Браво!

    Просто не знам какво да кажа! Страхотна торта и най-съвършените панделки на света! Толкова много ме зарадва, Параскева! Благодаря ти от сърце за доверието.

    Желая ти една прекрасна 2015 година!

  • Гост
    Цанислава Четвъртък, 12 Март 2015

    Боровинков крем

    Здравей Йоли ^_^ !!! Тъй като това ми е най-любимата торта и всеки път като я правя става все по-хубава и по-хубава...ми се иска да те попитам....дали не може някой от кремовете да бъде заместен с боровинков...(не че и двата крема не са супер яки и божествено вкусни)...без да се разваля баланса между вкусовете....например да заменя масленият крем...как мислиш...дали ще се получи?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 13 Март 2015

    RE:Боровинков крем

    Цани, ще стане супер. Давай смело! Единственото, в което трябва да внимаваш е крема да не е много влажен. Тъй като блатовете са орехови и нямат брашно ще станат на каша, ако попият много течност от крема. Иначе ще стане много вкусно. Благодаря ти мила.

  • Гост
    Цани Понеделник, 16 Март 2015

    RE:RE:Боровинков крем

    Йей ^_^ много се радвам на положителният ти отговор Йоли, а и истинта е, че колкото повече мисля за тортата в този й вид, имам едно такова съдбовно чувство, че ще стане чудесна :D . Аз ти благодаря Йоли...за красивата ти душа и красотите които материализираш.

  • goddesss
    goddesss Петък, 03 Юли 2015

    :)

    Здравей, Йоли! :) Включвам се с един въпрос, но първо искам да ти кажа едно голямо Благодаря!Споделеният ти опит,заедно с всички рецепти ми бяха голяма помощ в старта в кулинарията. :) След няколко дни ще празнуваме първия рожден ден на дъщеричката ни и съм решила да приготвя "Династия".Няма да ми е за първи път,но винаги съм правила 1/2 доза в кръгла форма.Този път ще я правя цялата в тавата от фурната, но се колебая дали да изпека тестото за блата наведнъж и да го разрежа на 2 по-дебели блата, или да пека на 2 пъти за 4 по-тъкни? Притеснявам се,ако се 4, да не се наклони тортата,защото нямам голям опит с правенето на торти,изобщо? Мисля, че с 2 блата ще ми е по-лесно да я сглобя, но все пак искам и твоето мнение да чуя :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 03 Юли 2015

    RE::)

    Здравей Вероника. Много се радвам, че си избрала тази торта за най-важния ви празник. Да ти е жива и здрава малката принцеса. Да ви радва, да расте безгрижна и много усмихната!

    Изпечи си блата наведнъж в тавата от фурната. Изобщо не си играй да го печеш на части. Печи го малко по-дълго, че все пак ще е по-голям и по-дебел. После го разрежи на две и туй то. Така ще получиш правоъгълна торта. Ако го разрежеш на 3 ленти, както си е по рецепта ще получиш по-висока, но и по-тясна торта, който прилича на голямо руло. Лично на мен така много ми харесва. Някак си не е толкова стандартна. Решението си е твое, само не се притеснявай, че тортата ще се свлече. Кремовете са гъсти и стават много стегнати като са в хладилника.

    Весел празник ви желая и благодаря отново.

  • Гост
    Tea Събота, 02 Януари 2016

    Честита Нова година Йоли ! Обожавам тая торта, много ми хареса коледната декорация с джуджетата, публикувала ли си някъде как се прави?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 03 Януари 2016

    Честита и щастлива да е 2016 и за теб, Теа. Не съм публикувала нищо, тъй като всъщност няма какво да напиша. Това е разточен бял фондан, с който съм покрила тортата. Леко е "посинен" със синя боя, леко е "заскрежен" със сребърна боя на прах, а отстрани има залепени изрязани от фондан малки елхички и звездички. Джуджетата са също от оцветен фондан. Направила съм ги ей така, както ми дойде на ум. Това е. Радвам се, че ти хареса. Благодаря ти.

  • Гост
    Tea Четвъртък, 07 Януари 2016

    Tea

    Благодаря Йоли, аз вече я направих, по скоро на джуджетата се чудех,мойте ги направих от бонбони покрити с фонтан :D

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 07 Януари 2016

    RE:Tea

    Супер идея, Тейка! Много добре си го измислила. Благодаря ти, радвам се, че опита тортата.

  • Гост
    Люси Петък, 29 Януари 2016

    Привет Йоли! Все сме на диета , но си обичаме сладичко. Пробвах се и направих тортичката , като за първи път не беше зле , крема само с брашно ми е някък особен на вкус та въпросът ми е брашното в крема ако го заменя с нишесте пак същото количество ли да сложа или да ги смеся 50на 50 . И още един въпрос има ли хитринка или приспособление когато искам отстрани да облепя торта с орехови или кокосови стърготини.
    Благодаря предварително.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 30 Януари 2016

    Радвам се, че опита тортата, Люси. Благодаря ти за доверието. Какво да ти кажа за нишестето .... можеш, разбира се да замениш с него брашното. Кремът ще стане по-лепкав, малко като лепило за тапети. Нали се сещаш как би се получило с готов крем-нишесте от пакетче? Ей това ще стане. Лично аз не бих заменила брашното. Може да комбинираш 50 на 50. Няма трикове за панирането на тортите. Аз правя така - постилам голяма кърпа на плота. Вземам тортената чиния в едната си длан. С другата ръка вземам в шепа например кокос и просто приляпам стърготинита с длан. Върху кърпата и по чинията падат много стърготини. След това с четка изчетквам чинията, събирам кокоса от къпрата и хоп, отново в буркана за следващата рецепта. Това е. Без цапане не може, ама аз намирам това за част от чара на готвенето. Благодаря ти отново.

  • Гост
    Антония Янакиева Четвъртък, 04 Февруари 2016

    Относно торта Династия

    Здравей,Йоли.Спрях се на тази торта за втория рожден ден на сина ми.Видях,че става за покриване с фондан,но въпроса ми е дали би станала торта на два или повече етажи,които по отделно са покрити със захарно тесто.Знам,че блатовете за многоетажни торти трябва да са по стабилни(като мадейра блат).Ще съм ти благодарна,ако ми дадеш съвет дали да рискувам.И знам,че фондана би развалил вкуса на тази торта,но много ми се иска да зарадвам сина си.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 05 Февруари 2016

    RE:Относно торта Династия

    Тони, мила. Нямаш проблем. И на два етажа ще стане. Но за да е стабилна основата задължително трябва да забиешв нея подпори. Продават специални пластмасови за торта. Иначе рискуваш долния етаж да не издържи тежестта на горния. И фондана е тежък .. Непременно сложи подпори. Весел празник ви желая, мъничето страхотно ще се зарадва!

  • Гост
    Антония Янакиева Петък, 05 Февруари 2016

    Здравей,Йоли,незнам къде изчезна коментара ми,така че пак ще си задам въпроса.Интересувам се дали тази торта е подходяща за покриване с фондан и сглобяване на дву или триетажна такава?Мислищ ли,че дори и с подпорки,би издържала да не се разпадне?Ако блатовете не са подходящи би ли ми дала съвет с какви мога да заменя,тъй като тези два крема ми харесват и исках да ги използвам.Дали ще се получи хубаво с мадейра блат....?Забравих да спомена,че тортата ще е за 2 Рожден Ден на сина ми.Ще съм ти благодарна ако ми отговориш.

  • Yoli
    Yoli Петък, 05 Февруари 2016

    Тони, по-горе ти писах мила. Дано не съм закъсняла с отговора. Вчера изобщо не седнах на компютъра да отговоря на хората. Без подпори наистина е добре да направиш друг блат, а нетози на Династия. Кремовете са си идеални, давай с тях. Най-често двуетажните торти се правят от вити пандишпанови блатове. Ето ти линк към блога на моя приятелка. Царица е на тортите с фондан. Поразгледай, ориетнирай се и със сигурност ще си харесаш нещо. Заповядай.

    http://dimitranas.blogspot.de/

  • Гост
    Мария Четвъртък, 18 Февруари 2016

    Влажен блат

    Здравей, Йоли! Нуждая се от спешен отговор. Току-що изпекох блата, но след като изстина и го разрязах, установих, че вътрешността е леко влажна - това проблем ли е? Кремовете станаха перфектни и гъсти, но този влажен блат ме притеснява. Благодаря предварително!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 20 Февруари 2016

    RE:Влажен блат

    Спешният ти въпрос май си остана без спешен отговор. Мила Мария, извини ме, че ти отговарям късно. Имам гости и през последните два дена не съм отваряла изобщо компютъра. Сигурно вече сте изяули тортата. Да, блатът трябва да е точно такъв - влажен отвътре. Изобщо не се притеснявай, всичко е наред. Много ти благодаря за доверието! Надявам се, че ви е харесала тортата!

  • Гост
    Антония Янакиева Вторник, 23 Февруари 2016

    Благодаря ти за съветите,все пак направих блатове мадейра,но използвах кремовете от торта Династия.Тортата стана хубава,стегната,на 2 етажа.Хубав ден мила Йоли.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 23 Февруари 2016

    Много хубаво си решила, Тони. Умно си постъпила с блатовете за да няма изненади накрая. Радвам се, че е станала хубава тортата. Хубав ден и на теб, мила.

  • Гост
    Desi Bouftas Петък, 26 Февруари 2016

    Parvata mi torta! !!!!

    Zdravei Yoli!
    I az da se vkliu4a kam grupata ot o4arovani. Bih kazala, 4e gotvq dosta dobre, prekarvam dosta vreme v kuhnqta, obicam dobre izglejdashti neshta na masata,no otkam deserti mai samo do krem4e raztvoreno s mlqko sam stigala.
    Naskoro se omajih v Africa, mnogo 4esto posreshtame gosti I kato edinstvena 4ujdenka v semeistvoto vsicki o4akvat ot men da vkusqt neshto novo.Slucaino popadnah na tvoite torti, procetoh vsicki do edna I reshih, ce shtom na drugite im se polucavat, znaci razdela " torti " ne e " misiqta nevazmojna ". Poneje tazi mi se stori lesna za nacinaesht, procetoh vsicki komentari ( za da izbegna greshki ) I zapretnah rakavi...........Mai ot entusiazma si zabravih, ce pravq polovin doza I slojih I 8-te lajici brashno, taka kremovete mi se razbivaha trudno, no krainiqt rezultata......ne znam kak da go opisha.Gostite ne povqrvaha, ce tova e domashno pravena torta.Vkusat beshe unikalen, viziqta sashto.Ne ocakvah, ce parvata mi torta she e takova udovolstvie za setivata.
    Blagodarq Yoli, ce prenese men i moite gosti v edna vkusova feeriq.
    Desi

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 26 Февруари 2016

    RE:Parvata mi torta! !!!!

    Благодаря ти, Деси. Аз ти отговорих в блога. Много си далеч! Чааак в Африка. Сигурно е много интересно, аз никога не съм била в този свят. Много, много ме зарадваха думите ти! Благодаря ти от сърце! Да ви е сладко на всички, а ти продължавай да ги омагьосваш с нашенски гозби!

  • Деница Грънчарова
    Деница Грънчарова Вторник, 19 Юли 2016

    Орехи

    Здравей, Йоли :)
    Искам да попитам дали орехите в рецептата трябва да са сурови или печени :)

  • Yoli
    Yoli Вторник, 19 Юли 2016

    RE:Орехи

    Здравей Дени. Няма никакво значение, всичко е само въпрос на вкус. Ако ти харесват печени, лекичко ги запечи, но колкото да променят аромата си, а не цвета си. Ще се радвам, ако тортата ти хареса. Благодаря ти.

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 18 Ноември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus