Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 5155
  • Печат

Toffifee торта

b2ap3_thumbnail_Toffi1.jpg

 

За блата

190 г меко масло
90 г пудра захар
12 г какао
2 яйца
5 жълтъка
225 г стопен на водна баня натурален шоколад
8 белтъка, разбити на сняг със 125 г захар
1 ванилия

карамел

150 г захар
200 г течна неподсладена сладкарска сметана
1 с.л.масло
200 г печени белени безсолни лешници

нуга крем

200 г лешников нугат

 

b2ap3_thumbnail_nuga.jpg

 

100 мл течна неподсладена сладкарска сметана
100 г натурален шоколад

карамелено - сметанов крем

1 ч.ч.неподсладена течна сладкарска сметана
1 консерва карамелизирано кондензирано мляко

 

b2ap3_thumbnail_foffy2.jpg

 

Приготвяне

* Разбийте на пухкав крем маслото с пудрата захар и добавете яйцата и жълтъците. Към тях сипете какаото и шоколада и разбъркайте.Отделно разбийте белтъците на твърд сняг. Постепенно прибавете захарта и ванилията и продължете да разбивате докато тя се стопи напълно.Внимателно смесете избитите белтъци с шоколадовото тесто като бъркате с лопатка.Изпечете готовото тесто на два отделни блата върху хартия за печене в предварително загрята на 170*фурна.

* Карамелизирайте захарта до получаване на светъл карамел. Намалете котлона. Загрейте сметаната до кипване.  Сипете я внимателно на малки части в карамела и бъркайте до получаване на хомогенна смес. Накрая добавете маслото и лешниците.  Оставете крема да се охлади, след което го излейте върху единия блат.

 

b2ap3_thumbnail_toffife3.jpg

 

* Кипнете сметаната, сложете в нея нугата и шоколада и отстранете от котлона. Бъркайте до получаване на гладък крем. Като се охлади леко го излейте върху карамеления пласт.

* Разбийте добре сметаната на твърд сняг .Отделно разбийте и кондензираното мляко. Смесете двата крема и нанесете върху пласта с нуга. Оставете малко от крема за да измажете тортата отстрани.

 

b2ap3_thumbnail_toffy4.jpg

 

 * Отгоре сложете втория блат и се опитайте да изравните тортата. Украсете по ваше желание. Аз исках тортата да изглежда като опакована в хартия. Ето как се прави това.

* Когато разрязвате торта с такова твърдо покритие, както е в случая, първо добре стоплете ножа под горещата струя на чешмата и го избършете с кърпа. След това го опрете до повърхността на шоколада и оставете леко да се стопи. Внимателно разрежете. В противен случай шоколадът ще се начупи на неравни парчета. Благодаря на Руми, че ми обърна внимане  на това. 


Получи се страхотна торта. Синът ми много обича  бонбоните Toffifee  и аз исках да му направя торта за рождения ден с подобен вкус. Мисля, че успях да се доближа до деликатното съчетание и отличен вкус между карамел, лешници и шоколад. Да ви е сладко и на вас!

 

b2ap3_thumbnail_Toffi5.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: торти

Йоланта Делибозова

  • Станислава
    Станислава Петък, 19 Декември 2014

    Здравей, Йоли! Правих тази торта като подарък за рождения ден на сестра ми преди седмица. Поредната от твоите тортички, която не ме разочарова. Страхотна е! Тъй като не намерих лешникова нуга направих едно от твоите предложения - нутела с млени допълнително лешници. Днес обаче в Лидл намерих тази нуга http://www.lidl.de/media/product/0/1/0/8/3/8/0/belbake-nuss-nougat--1.jpg с цена около 3 лв. Не съм я ползвала още, но реших да я покажа както на теб, така и на другите твои почитатели, които може да се затруднят в намирането на нуга в България. Пожелавам ти светли празници!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 19 Декември 2014

    Да, точно това е, Стаси. И аз на няколко места написах, че Лидл са внесли покрай коледните празници нуга. Дано я има и през останалото време на годината. Благодаря ти много, мила. Весели и щастливи празници ти желая!

  • Гост
    Велислава Вторник, 17 Февруари 2015

    Здравей, Йоли! И аз искам да те поздравя и да благодаря за страхотните рецепти! Не се и замислям дори дали да изпробвам някоя от тях, знам че винаги резултата е перфектно съчетание на вкусове :) Решила съм да пробвам toffifee тортата за рождения ден на моя приятел. Разбира се, и аз се сблъсках с проблема с намирането на нуга... притеснявам се че ще стане много сладко с нутела, затова мисля че по-лесно ще ми бъде да я направя със смлените лешници. Дали можеш да ме ориентираш приблизително какво съотношение на съставките е необходимо за получаването на около 200 грама, за тортата.
    И втори въпрос - за шоколада за глазурата, не мога да преценя какво количество ще бъде достатъчно за тортата... ако може и тук да ми подскажеш :)
    Задължително ще пусна снимка, след като я направя (ако става за снимане крайния резултат :))

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 17 Февруари 2015

    Здравей Велислава. Много си мила, благодаря ти за думите и доверието. Ще се радвам да опиташ тази торта. мога смело да кажа, че е една от най-хубавите, които съм правила. Направи нуга с тези количества :

    100 г печени белени лешници
    100 г пудра захар
    50 г натурален шоколад
    100 мл течна сметана

    Смели много фино лешниците със захарта. Направи ганаш от гореща сметана и шоколада и после прибави лешниците. Това е.

    А за отгоре 100 г шоколад ще ти стигне. Ако тортата ти е висока стопи 200г. Нека остане, но да си спокойна, че ще я покриеш добре. Остатъке после ще ползваш за нещо друго. Благодаря още веднъж и приятно майсторене.

  • violina
    violina Вторник, 04 Август 2015

    Здравей Йоли! Искам да направя тортата за подарък за рожден ден! обаче имам няколко въпроса :))) първо мога ли да използвам и подсладена сладкарска сметана? второ от къде мога да си купя консерва карамелизирано кондензирано мляко и с какъв грамаж? трето :) за тези продукти каква форма използва,в смисъл с какъв размер? и последен въпрос ,послеееден :) относно украсата,на самата роза как направи дръжката? ааа оказа се че изникна още един :) за дъстване имам златна боя,но виждам че ти си използвала няколко цвята,моля те кажи ми какви цветове дъст използва ,защото крайния резултат много ми харесва :) поздрави :*

    Отговор Отказ
  • violina
    violina Вторник, 04 Август 2015

    Йоли,в блатовете няма брашно така ли?

    Отговор Отказ
  • violina
    violina Вторник, 04 Август 2015

    всъщност ти какви бой използва сухи или мокри?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 05 Август 2015

    Здравей Виолина. Много се радвам, че избра тази торта. Много е вкусна, признавам. По ред на въпросите ти:

    1 Можеш да използваш и подсладена сметана, но имай предвид, че тя е растителна, а не млечна. Ти си прецени. Да знаеш само, че тортата ще стане много сладка. Не те съветвам.
    2 Кондензирано карамелизирано мляко ще намериш във всеки руски магазин. Има 2 вида, на теб ти трябва от гъстото. Ето на тази рецепта има снимка на млякото, виж я. То винаги е един и същи грамаж, няма големи или малки консерви. Просто купи една. http://www.yoli.bg/entry/torta-s-dulse-de-leche
    3 Тортената форма е напълно стандартна, като обикновена торта от магазина. Няма значение големината. Ти си я прецени. Ако е по-малка тортата ти ще стане по-висока и обратното.
    4 Дръжката на розата е от истинска роза, само я намазах с шоколад. А самата роза е от шоколадово тесто, не е от фондан.
    5 В блата няма никакво брашно.
    6 Боите са перлени като твоята, която имаш. Нанасям ги върху втвърдения шоколад на сухо с четка за рисуване. Имам няколко цвята и меланжирам с тях. Едното червенее малко, имам и сребърно и златно.

    Това е. Само да те предупредя, че през лятото много трудно се работи с шоколад. Трябва да е перфектно темпериран. Лично аз избягвам в горещините да се занимавам с шоколад. Благодаря ти за доверието и успех с тортата.

  • violina
    violina Сряда, 05 Август 2015

    Йоли,благодаря ти за отговорите :) имам още една молба :) кажи ми моля те каква сметана използваш...направо много се затруднявам с избора на тези сметани...сладкарска намирам само подсладена, а останалите неподсладени,също са със съдържание на растителна мазнина...

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 06 Август 2015

    Ползвам само млечна сметана. Няма значение на коя марка е, само да е истински млечен продукт. Или на Президент или от Лидл. В Лидл е в 200мл картонени червени кутийки на Пилос. Млечна сметана има и в руските магазини, чудесна е.

  • violina
    violina Неделя, 09 Август 2015

    Йоли,тортата стана уникално вкусна,нямаше време да я снимам в разрез.Много,много ти благодаря за прекрасните рецепти!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 10 Август 2015

    Ето това исках да чуя! Браво на теб! Златно момиче си ми ти! Благодаря ти от сърце за доверието!

  • Yoli
    Yoli Петък, 14 Август 2015

    Ееееее!!! Просто нямам думи! Ти си уникално сръчна! Благодаря ти за доверието, мила. Фантастична торта си направила! В пъти по-хубава от моята. Прекрасна си!

  • Гост
    геновева Понеделник, 17 Август 2015

    Йоли ,тази уникална торта съм я запланувала да я направя отдавна ,само чаках специален повод ...Роди ми се второ внуче и съм решила това да е изненадата .Но след като прочетох и старите коментари ,за тортата , .не знам дали ще ми се получи .Купила съм вече млякото от руски магазин-точно ,което го показваш .Но много имат проблем с разбиването на сметаната +млякото .Пишеш течна неподсладена сладкарска сметана -може би имаш предвид -млечна сметана .Аз се обърках и купих готварска .Не знам дали млечна бих намерила .В такъв случай ,ако разбия млякото с краве масло . за по-сигурно няма ли да стане тежко !!!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 18 Август 2015

    Здравей Геновева. Честита радост! Какво по-хубаво от това, бебенце да се появи на този свят! Да е живо и здраво и много да ви радва!

    Не се притеснявай за тортата, ще си стане. Щом имаш млякото, не се отказвай. В никакъв случай не слагай готварската сметана. Нея си я ползвай за карамела, а не за крема. Щом се притесняваш за млечната, купи си една кутийка от 250 мл раститтелна сметана за разбиване. На кутийките задължително трябва да има картинка на торта или нещо такова, на което се вижда разбита на сняг сметана. Ще стане безотказно с нея. Гарантирам ти.

    Благодаря ти за доверието и успех с тортата.

  • Гост
    геновева Вторник, 18 Август 2015

    Здравей Йоли.Благодаря ти за пожеланията и за куража ,който ми даваш .Аз така лесно не се отказвам ,но като ги нямам продуктите ,много се изнервям ,а не искам да оставям в последния момент нещата .Добре ,че снощи валя във Варна и се разхлади и обиколих за млечна сметана .Намерих на President ,na Elle$Vire и в Берьозка,всичките са с 35.1% маслено съдържание неовкусени =200мл. Искам ,като ТВОЯТА. Четох из коментарите ,че някой слагат фиксатор за сметана ,или малко желатин (в краен случай ,ако не се сгъсти крема )не съм търсила фиксатор ,нито пък знам какво количество да сложа в случай ,че'' прецакам крема ''.Ти работила ли си с руската сметана ,и още ,много съм досадна ,но...попитах те за комбинация мляко с масло ,или мляко със сметана ,кое е по-добре .Извинявай .

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 19 Август 2015

    Мила, изобщо не се тревожи. Давай от последният въпрос. Много е вкусен крема масло и карамелено мляко. Просто е доста тежък, трябва сама да решиш. Но е много вкусен, гарантирам. С мляко не съм правила, незнам.

    Президента е супер сметана, от руските магазини не съм купувала, но по принцип горещо препоръчвам руската сметана. Много им е качествена, руснаците имат страхотни неща със сметана и каймак. Бих се доверила.

    По принцип трябва да знаеш, че всяка млечна сметана се разбива по-дълго от растителната и никога не става чак толкова твърда. Растителната може да стане направо като сирене, но е пълен боклук. Маргарин и палмова мазнина, това е. Та, млечната се разбива по-скоро до приятна пухкавост. Ако продължиш да я разбиваш много дълго ще се пресече. Тъй като е млечен продукт при преразбиване се отделя водата от маслото и се пресича. Така че, като ти стане пухкава, спирай с разбиването. Президент е стабилизирана сметана и се разбива добре, гъста става. След това забрави за миксера. Разбъркай си само с бъркалка карамеленото мляко. Колкото да се уеднакви плътността му. Ако много го бъркаш и то се отпуска. След това прибави сметаната като бъркаш вниманелно с бъркалка или лопатка. И това е. Ако чак толкова те притесни, че крема е рядък сложи желатин. Но само в краен случай. Аз мисля, че няма да имаш проблеми. Още веднъж, успех и балгодаря за доверието.

  • Гост
    геновева Сряда, 19 Август 2015

    Йоли ,благодаря ти за съветите .Ясно- сметаната ще бъде задължително млечна(грехота е да разваля бутиковата ти торта с боклуци ,абсолютно си права.Това не е торта за всеки ден )-ще ползвам Президент за карамеления крем ,а руската +шоколад за ганаш за покриване (рецептата от твоята "Дулсе де Лече ''.И така разбивам мноого леко сметаната с миксер до пухкавост .После на ръка разбърквам карамеленото мляко с лопатка и като е готово към него прибавям сметаната .Ако не съм разбрала правилно ,поправяй .В предния си пост не съм се изразила правилно ,но разбрах ,че карамелено мляко с кр.масло е по- тежко (това отпада ) ,остава твоят вариант карамелено мляко с качествена млечна сметана.Аз все още имам време до 5септември ,когато ще дойдат гостите ...мисля ,че всичко ми се изясни .И да не забравя да ти споделя ,че толкова много ти се възхищавам от всичко ,което правиш и най-вече от невероятното ти отношение и търпението ,което имаш да отговаряш на всякакви въпроси.Чест е за мен ,че те познавам макар и виртуално .Прегръщам те миличка !

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 19 Август 2015

    Толкова си мила. Благодаря ти за топлотата. Всичко си разбрала, не се притеснявай. Сметаната сама ще усетиш кога е готова. Все пак ще стане гъста и ще започне да се отделя от купата. Нека е много студена, това ще ти помогне.

    И да ти кажа още нещо. Няма по-лесно от това, да прикриеш провал на торта. Това е най-поправимото нещо в света на кулинарията. Винаги можеш да добавиш малко желатин в крема, да замаскираш счупения блат. Като я украсиш накрая, никой няма да разбере, че някъде е имало гаф. Сетих се, че скоро правих точно една торта покрай един провал на руло. Ето, виж я и ще ме разбереш.

    http://www.yoli.bg/entry/torta-na-trohi

    Прегръдки от мен и винаги съм насреща, не се притеснявай да ме питаш за нещо.

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 21 Ноември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus