Публикувано от в в Торти
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 10051
  • Печат

Вариация Тирамису

 

b2ap3_thumbnail_Tiramis_-cake_3.jpg

 

Продукти за торта 20 см

Блат:

1 яйце
25 г захар
25 г брашно
2 щипки сол
ванилия

Пласт кафе - панакота:

1 жълтък
50 г пудра захар
2 с.л. инстантно кафе
200 мл течна млечна сметана
2 с.л. кафе - ликьор
1 пакетче желатин (7 г)

Маскарпоне - крем:

500 г маскарпоне
3 яйца
60 г пудра захар
2 щипки сол
ванилия
2 с.л. амарето
1 пакетче желатин (7 г), разтворен на водна баня

Огледална глазура:

100 г натурален шоколад
100 г глюкоза
100 г захар
50 г вода
1 пакетче желатин (7 г)
70 г подсладено кондензирано мляко

 

b2ap3_thumbnail_Tiramis_cake_1.jpg



Приготвяне

* Ако сте решили да покриете тортата с огледална глазура (mirror glaze), започнете с нея. Сипете желатинаът в купичка и го залейте с 2-3 с.л. вода. Оставете го да набъбне. В малка тенджерка сварете сироп от водата, глюкозата и захарта. Сиропът е готов когато достигне 103*. Ако имате термометър, ползвайте го. Ако не, това е температурата, която се получава до 1 минута след кипване. Натрошете шоколада и го сложете във висок и тесен съд. Залейте го с горещия сироп и разбъркайте с лъжица. След като шоколадът се стопи налейте кондензираното мляко (млякото трябва да е гъсто, като разклатите кутията да не се чува и усеща плискане на течност), и сипете набъбналия желатин. С пасатор на високи обороти разбийте всичко до хомогенност. Няколко важни неща, които трябва да спазите при тази глазура: за да не се образуват много мехурчета въздух в нея, разбивайте с пасатора без ножа да се показва на повърхността. След това задължително я прецедете през фина цедка за да стане максимално гладка. Сипете я в купичка и покрийте самата глазура с парче найлоново фолио. Притиснете с пръсти за да залепне фолиото по нея и приберете за един или повече дни в хладилника. Така глазурата ще се спои и остатъчния въздух в нея ще изчезне. Когато решите да я ползвате я затоплете в микровълнова фурна или на водна баня до 35* и продължете нататък с гарнирането на тортата. Варианти на цветове: вместо черен шоколад използвайте бял. След това оцветете с хранителна боя в избран от вас цвят. Може да съхранявате глазурата в хладилник до няколко седмици, а във фризер до няколко месеца.

 

b2ap3_thumbnail_Tiramis_-cake_4.jpg



* Блат:  разбийте белтъка на сняг. Добавете захарта и доразбийте още 1-2 минути докато получите гъст целувчен крем. Разбъркайте жълтъка и го сипете при белтъка. Подправете със сол и ванилия. Отгоре поръсете с брашното и внимателно разбъркайте тестото с лопатка. Изсипете сместа в тортена форма 20 см, покрита с хартия за печене. Печете в загрята на 180* фурна около 15 минути. След като блатът изстине изрежете краищата му до големина 18 см.

* Кафе - панакота: залейте желатина с 2-3 с.л. вода и го оставете да набъбне. Разбъркайте жълтъка и захарта с лъжица. Не разбивайте с миксер за да не вкарате вътре въздух. Сипете го в сметаната и добавете кафето. Сварете всичко на слаб огън или на водна баня докато сместа съвсем леко започне да се уплътнява. Свалете от огъня и добавете ликьора и желатина. Разбъркайте докато се стопи желатина. След като кремът се охлади го изсипете в малка кръгла тавичка (до 20 см), покрита с найлоново фолио. Приберете го във фризера и го оставете да се замрази. Ако тавичката ви е по-голяма от 20 см, изрежете след това замразената панакота с големината на блата 18 см.

* Маскарпоне - крем:  на водна баня разбийте на пухкав крем жълтъците със захарта. Ако не се притеснявате от консумацията на сурови яйца, пропуснете водната баня. Отделно разбийте белтъците на сняг заедно със солта. Сипете маскарпонето в голяма купа и подправете с ликьора и ванилията. Разбийте на гладък крем. Към него добавете жълтъците и отново разбийте. Накрая прибавете и белтъците, като бъркате с лопатка. Налейте желатина и разбъркайте за кратко с миксер.

* Сглобете тортата:  покрийте равна чиния с хартия за печене или найлоново фолио. Поставете подвижен ринг за торта (20 см)

и покрийте вътрешната страна на стените  с ленти ацетатна хартия. Ако нямате такава може да изрежете ленти от полиетиленови меки папки за документи. На дъното сипете 1/2 от маскарпоне - крема. Върху него поставете замръзналия пласт панакота и покрийте с останалия крем. Най-отгоре сложете блата и добре притиснете с ръце за да потъне леко в крема и да се изравни с него. Приберете тортата във фризера и я оставете за няколко часа да замръзне.

* Извадете тортата от фризера и я освободете от ринга. Отстранете фолиото и ацетатните ленти. Вземете кръгла тава и я покрийте с найлоново фолио. Върху него, в средата на тавата сложете един буркан, например от компот. Върху буркана поставете тортата с блата надолу. (Тортата трябва да бъде поставена достатъчно високо за да може след това лесно да подпъхнете под нея шпатула и да я пренесете в чиния). С топли длани минете по ръбовете на тортата за да я доизгладите. След това я залейте със затоплената до 35* глазура. Излейте глазурата смело наведнъж. Ако я наливате на тънка струйка ще останат следи по нея, тъй като от съприкосновението със замразената торта тя бързо се втвърдята. След като залеете тортата веднага оберете с шпатула капчитите, които се отцеждат по краищата. Пъхнете внимателно под тортата две лопатки или шпатули и пренесете в чиния за сервиране. Оставете тортата за 1-2 часа в хладилника и поднесете. Да ви е сладко!

* Глазурата, която се е стекла в тавата върху фолиото може да ползвате повторно. Просто съберете краищата на фолиото, свийте на бохча и приберете във фризера. 

Източник


b2ap3_thumbnail_Tiramis_-cake_2.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Eva Toneva Петък, 10 Февруари 2017

    Умопомрачителна торта за най-прекрасната майка на света! Здрава да ти е, мила! Безброй щастливи споделени мигове ви желая от сърце!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 10 Февруари 2017

    Благодаря ти, мила ми приятелко! Много те обичам!

  • Гост
    Криси Димитрова Петък, 10 Февруари 2017

    Здравейте! Изглежда много вкусно! А глюкозата за глазурата дали би могла да се замени с нещо друго?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 10 Февруари 2017

    Благодаря ти, Криси! Много се радвам,че ти хареса тортата. Глюкозата може да се замени с царевичен сироп или да си направеш сама глукоза или инвертирал сироп. За всичко ще намериш информация в интернет, но е сложно и трудоемко. Не виждам смисъл, при условие, че у нас глюкоза се намира без проблем.

  • Гост
    Ваня Кокарова Петък, 10 Февруари 2017

    Приказна торта

    Здравей, Йоли! Отдавна не към минавала към блога ти.Но както винаги човек види ли нещо при теб, то е изненадващо и прекрасно! Каква конструкция и каква глазура .А за снимките да не говорим - прелест.Пана котите са ми любими , а сега тази торта ще бъде следващото ми предизвикателство - Панакота в торта.Моите приятели.знаят от кого се уча и ще бъдат изненадани от тази прелест,ако успея да се справя.Досега успявам винаги да издокарам добре наученото от теб.
    Да но и сега е така. Благодаря ти от сърце! И ти желая добро настроение в празничните дни!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 13 Февруари 2017

    RE:Приказна торта

    Толкова си мила, Ванче! Благодаря ти от сърце за топлите думи! Много ще се радвам, ако тортата ти хареса!

  • Гост
    Петя Петък, 10 Февруари 2017

    Прекрасна торта за още по-прекрасен повод. Пожелавам на мама здраве и щастие!
    Йоли, аз искам да попитам дали мога да заменя блендера с пастор или нещо друго?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 13 Февруари 2017

    Благодаря ти, мила Петя! Ще се радвам да опиташ тортата. Разбира се, че с пасатор! Мерси, че ми обърна внимание за грешката. Поправих я веднага. Блендерът няма място тук, само с пасатор се работи.

  • Гост
    Петя Понеделник, 13 Февруари 2017

    Благодаря, мила Йоли! Твоите рецепти винаги се получават от раз. Дано и с тази торта да успея, макар че глазурата леко ме притеснява ;-)

  • Гост
    bety Петък, 10 Февруари 2017

    Прекрасна, оригинална торта, Йоли! Да е жива и здрава майка ти! Много споделени мигове да имате!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 13 Февруари 2017

    Благодаря ти, Бетинка! Да ми е жива и здрава, наистина. Тя е прекрасна!

  • Светулка
    Светулка Петък, 10 Февруари 2017

    Поредната прелест, Йолинка! Много красива и със сигурност много вкусна торта!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 13 Февруари 2017

    Много е вкусна, Светле. От доста време насам това е първата торта, която изчезна за броени часове. Ще се радвам да я опиташ. Благодаря ти.

  • Gogolina
    Gogolina Събота, 11 Февруари 2017

    Красота!
    Вълшебница си Йолинце ❤️ С най-добри пожелания за мама!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 13 Февруари 2017

    Благодаря ти, Дани! Много си мила! Да ми е жива и здрава!

  • Гост
    Dubravka Събота, 11 Февруари 2017

    Fantatsično od dna do vrha. Perfektna glazura

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 13 Февруари 2017

    Благодаря ти, много си мила, Дубравка! Радвам се, че ти хареса тортата!

  • Гост
    Лерзан Колджиева Събота, 11 Февруари 2017

    Здравей Йоли, глазурата е страхотна и имам няколко питания. Глазурата ще стигне ли да покрие 20см торта? Тортата трябва ли да е замръзнала във фризера преди да я покрия с глазурата? И става ли да се покрие медена торта измазана със заквасена сметана? Лерзан

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 13 Февруари 2017

    Здравей Лерзан. Ще се радвам да опиташ глазурата. Много е лесна и невероятно вкусна! Да, количествата са достатъчни за 20 см торта, и този, която виждаш на снимките е с този размер. Написала съм, че тортата трябва да е замразена. Мисля, че така е много по-добре, отколкото да е само охладена. Няма значение с какво ще е измазана тортата ти. Щом е замръзнала, няма проблем. Благодаря ти.

  • Ирма Атанасова
    Ирма Атанасова Събота, 11 Февруари 2017

    Разкошна е, Йоли! И поводът си я заслужава.
    Да е здрава майка ти, да сте щастливи и да се радвате на празници още много години с нея!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 13 Февруари 2017

    Благодаря ти, сладка! Много си ми мила! Радвам се, че ти хареса!

  • Гост
    Таня Донева Понеделник, 13 Февруари 2017

    Истинска прелест, за прелестен човек, мама :)
    Не мога да спра да ти се възхищавам!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 15 Февруари 2017

    Благодаря ти, Танечка! Много си те обичам аз!

  • Влади
    Влади Вторник, 14 Февруари 2017

    Здравей, Йолиии! Както винаги прекрасна торта :). И да попитам - направих глазурата, стана мн вкусна, но този ефект като на твоята го нямаше. Дали защото беше само охладена, а не замразена? Ти как мислиш? :):):) /не мога да прикача снимка, но като успея ще ти пратя да видиш моята глазура/;)

    Благодаря!!!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 15 Февруари 2017

    Влади, благодаря ти. Радвам се, че опита глазурата. Според мен белята не е в охладената торта, а в кондензираното мляко. Виждам, че си ми писала после, че си взела неподсладено. Може би грешката е моя, веднага ще я поправя в рецептата. Извини ме, но за мен кондензирано мляко означава гъсто мляко. Много гъсто. това значи, че е кондензирано. А дали е подсладено или не ... знам ли? Винаги съм купувала подсладено. Не съм виждала вариант, при който млякото да е така гъсто и да не е подсладено. Само в консервени кутии съм го намирала в магазините, в други опаковси не съъм вигждала. Като разклатиш кутията трябва да не чуваш абсолютно никакво плискане. Да е много тежка. Както и да е. Ще добавя, че млякото е подсладено. Извини ме, моля те за пропуска. Надявам се тортата да е станала вкусна. Много ще се радвам, ако видя и снимки. Благодаря ти много за доверието, мила.

  • Влади
    Влади Вторник, 14 Февруари 2017

    Йоли, и още нещо кондензираното мляко подсладено ли тр да бъде, защото в рецептата пише само кондензирано мляко и аз взех неподсладено? :)

  • Гост
    Диди Четвъртък, 16 Февруари 2017

    Здравей, Йоли! Вариация Тирамису изглежда страхотно. Не се съмнявам, че вкуса ще бъде също толкова запомнящ се. Искам да попитам, възможно ли е амаретото или кафе-ликьора да заменя с вино Марсала?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 16 Февруари 2017

    Благодаря Диди. Ще се радвам, ако тортата ти допадне. Няма нищо задължителнво в кулинарията. Всичко е само въпрос на вкус. Може да смениш ликьора, разбира се. Може изобщо да не слагаш. Той така и не се усеща кой знае колко. Както решиш, наистина не е важно. Ако обичаш Марсала, сложи. Но нали ти казвам, просто го пропусни. Благодаря ти отново.

  • Гост
    Maria Петък, 24 Февруари 2017

    Здравей, Йоли!
    Уникално приготвена торта от уникален кулинар, Йоли! Разкошна е!
    Записах подробно всичко, но не вярвам, че ще се справя с тази огледална глазура, но може един ден да опитам и то ако съм събрала достатъчно смелост, най-много да се изложа, ама пак ще я хапнем с удоволствие, продуктите са хубави и са си в нея.
    Благодаря за споделеното!
    Бъди здрава!! Мария

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 26 Февруари 2017

    Благодаря ти, Мария! Много си мила! Не се притеснявай от глазурата, изобщо не е трудна. Довери се на усета си, няма да сбъркаш. Ще се радвам, ако опиташ тортата.

Коментирайте

Гост
Гост Неделя, 24 Септември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus