Публикувано от в в Български гозби
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 6756
  • Печат

Тиквеникът на Дешка

 

b2ap3_thumbnail_tikvenik_2.jpg

 

Много отдавна искам да ви разкажа за Дешка от Горно Драглище. В подножието на Южна Рила има едно истинско българско местенце с истински хора. Хора, които живеят в "зелена къща", милеят за българските традиции и вкусове, съхраняват ги, опазват ги и ги предават на идните поколения. Обичат красивата ни природа и живеят според нея. Имах щастието да се запозная с Дешка благодарение на приятелката ми Десислава Димитрова, която е координатор на Slow Food за България. Гостувайки в зелената къща на Дешка имах възможност да опитам традиционните за този край Чекане с кокал, Полейница, Задушено и да видя с очите си как се прави уникалния Навпавок. Няма как да изпиша съвсем правилно тези думи, защото диалекта там е нещо специално. Толкова различен от всеки друг в България. Колко е малка родината ни, и колко е богат етноса ни! Просто е уникално!

Дешка ни нагости с тиквеник, който днес искам да ви предложа. Тя беше направила  десерта само с кори и тиква. Нищо друго. Нещо много простичко и вкусно. Толкова ми хареса различния начин на приготвяне, че реших да го направя и аз. Сложих в тиквеника неща, които аз обичам, но това не е важно. Знаете, че е въпрос на личен вкус какво да добавиш или отнемеш в една рецепта. Мисля, че спазих технологията на правенето на тиквеника, а именно тя е това, което искам да споделя с вас. Опитайте Дешкиния тиквеник, няма да съжалявате. А аз със сигурност пак ще и отида на гости в Горно Драглище!

 

b2ap3_thumbnail_tikvenik_1.jpg

 

Продукти

1.500 кг настъргана тиква
250 г захар
150 мл вода
настъргана кора от 1 портокал
ванилия
100 г ядки по избор
80 г стафиди
80 г нарязани сушени кайсии
150 г стопено масло
400 г кори за баница

 

b2ap3_thumbnail_tikvenik_3.jpg

 

Приготвяне

* Сложете настърганата тиква в тенджера заедно със захарта, подправките и водата. Задушете тиквата за няколко минути и я изсипете в цедка за да се отцеди добре. Запазете отцедилия се сок.

*  Наредете баницата с тиква по обичайния начин. Две по две намажете корите с масло, сложете плънка от тиква, ядки и сушени плодове. Завийте на рула и ги подредете в тава намазана с масло. Може да я подредите и като наложена баница. Намажете готовата баница с масло и изпечете до зачервяване в загрята на 180* фурна.

* Няколко минути преди края на печенето извадете тавата от фурната и залейте тиквеника със сока от задушената тиква. Върнете обратно във фурната и доизпечете сладкиша за още 3 минути. Сервирайте леко охладен.

* Може да направите тиквеника с всякакви кори, не само с фини. Правила съм го и със селски домашно точени кори.

 

b2ap3_thumbnail_tikvenik.jpg

 

* Получава се вид сиропирана баница. Плънката е много, корите почти не се усещат. Прилича на баклава, но не е така сладка, а просто много, много сочна и ароманта. Може да ароматизирате тиквата с канела, карамфил, кардамон или друго, което обичате. Може да направите тиквеника с олио, както го прави Дешка. Оставям на вас избора за вкус, приятно готвене и да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_tikvenik_4.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Ралица
    Ралица Сряда, 11 Ноември 2015

    Какво друго ми остава освен да запретна ръкави и следвам стъпка по стъпка. Досега тиквениците ми, както и всяко традиционно българско ястие, са ми просто отчайващи. Стискай палци, Йоли :D

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 13 Ноември 2015

    Какво да стискам! При теб всичко се получава супер, Рали. Чакам вече да споделиш дали ти харесва този вариант на тиквеник. Благодаря ти мила.

  • Ралица
    Ралица Събота, 21 Ноември 2015

    Здраевей, Йоли. Този ми стана сполучлив. Всъщност аз не знам как по друг начин може да се направи, а би ми било интересно. Мисля, че преди този просто не бях слагала толкова много плънка и затова не се е получавало. Мисля другия път да сложа локум :p

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 21 Ноември 2015

    Много се радвам, Рали. Това с локума е повече от чудесна идея! Много обичам локум и съм убедена, че ще стане супер. Много добре си пасва с останалите продукти. Благодаря ти още веднъж и да ви е сладко!

  • Гост
    Мария Понеделник, 28 Декември 2015

    Чудесни рецепти, и всичко, което правиш, Йоли. Вижда се, че всичко е приготвено с много любов. Точно търся рецепта за тиквеник, макар че в момента не мога да го направя. Живея в Прага, тук тиквите не ми харесват, нямат аромата на българските. По-рано през есента имаше едни подобни, но вече ги няма. При пръв случай обаче ще го направя, и идеята с локума е много интересна. Изглежда ще стана редовен посетител. Благодаря за това, което правиш!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 30 Декември 2015

    Много ще се радвам да опиташ този тиквеник, Мария. И още повече, ако ти хареса! Благодаря ти за милите думи! Бъди ми здрава и весела и успешна 2016 година!

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 27 Юни 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus