Публикувано от в в Сладкиши
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 3197
  • Печат

Терин с малини

 

b2ap3_thumbnail_raspberry_-Terrine.jpg

 

Продукти

Крем

250 г маскарпоне
250 г заквасена сметана
100 г захар
2 белтъка
1 ванилия
15 г желатин (1 1/2 пакетче)
 
Сироп и глазура
 
400 г малини
100 г захар
200 мл вода
5 г желатин (1/2 пакетче)
16 бишкоти
 

b2ap3_thumbnail_raspberry_-Terrine_3.jpg

 

 Приготвяне

 * За крема разбийте белтъците на сняг. Добавете половината от захарта и продължете да разбивате докато получите твърди и лъскави връхчета. 
 
* Смесете маскарпонето със сметаната, ванилията и останалата захар. Разбийте на гладък крем.
 
* Стопете желатина на водна баня в малко вода и го добавете към маскарпонето. Разбъркайте. Внимателно прибавете разбитите белтъци. 
 
* За соса пасирайте половината малини със захарта и водата. Прецедете за да отстраните семките. Не обработвайте термично плодовете. Нека вкуса на соса е максимално свеж и натурален.
 
* Покрийте дъното и стените на форма за терин или кекс с найлоново фолио. Сложете половината от крема и разпределете равномерно. 
 
* Напоете в малиновия сироп бишкотите. Четири от тях сложете по дължина върху крема. Отгоре наредете малко малини. Покрийте с останалия крем и загладете. Накрая подредете плътно една до друга останалите 12 бишкоти. Притиснете с ръце и сложете терина в хладилника поне за 4 - 5 часа. 
 
* Прецедете останалата част от малиновия сироп от падналите в него трохи от бишкотите. Загрейте желатина на водна баня в малко вода и го сипете в сиропа. Оставете да се охлади и леко да стегне за да получите глазура. 
 
* В продълговата равна чиния обърнете терина с бишкотите надолу. Отстранете фолиото и залейте с глазурата. Отгоре наредете останалите пресни малини. Част от тях може да озахарите за заскрежен  ефект. 

 

b2ap3_thumbnail_raspberry_-Terrine_2.jpg

 

 * Преди да сервирате може да сложите терина във фризера за един час. Леденото удоволствие ще бъде още по-голямо. 
 
* Бройката бишкоти е относителна спрямо големината формата, с която разполагате. Ако обичате по-напоени бишкоти увеличете количеството на малините и водата за да получите повече сироп или направете отделно малко количество за глазурата. Да ви е сладко!
 
 

b2ap3_thumbnail_raspberry_-Terrine_1.jpg

b2ap3_thumbnail_raspberry_-Terrine_4.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Ena Петък, 29 Май 2015

    Невероятно!

    Невероятно е! Днес е шестият път, в който го правя няма човек, който да не го е харесал. Много свежо и леко, идеално става и с ягоди и с боровинки, а дори и със сладко с цели боровинки. :p:D

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 30 Май 2015

    RE:Невероятно!

    Ееее !!! Ти си невероятна, Ена! Така ме усмихна рано рано в събота! Благодаря ти от сърце! Страшно се радвам, че ви харесва терина. Да ви е сладко на всички и благодаря отново за доверието!

  • Гост
    Мария Неделя, 19 Февруари 2017

    Идеалният сладкиш

    Йоли, това е третата рецепта, която правя от твоя блог. Направих терина с портокали и стана голяма вкусотия. :p Този сладкиш е наистина лесен, вкусен и красив. Ще продължавам да го правя. Задължително ще опитам и с малини.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 20 Февруари 2017

    RE:Идеалният сладкиш

    Благодаря ти, Мария! Толкова си радвам, че ти е харесал теринът! Права си, с всякакви плодове става, най-добре е според сезона. Благодаря ти отново за хубавия коментар!

  • ekaterina70
    ekaterina70 Сряда, 24 Януари 2018

    Възхитителен десерт днес го направих но нещо не ми се получи със желатина спазих инструкциите до последна точка обаче когато добавих желатина към крема той сякаш съсипа гладката му консистенция и го направи леко парцалив .Моля да ми кажеше къде съм сгрешила ..
    Поздрави
    ваш фен : ) Катя

  • Yoli
    Yoli Сряда, 24 Януари 2018

    Здравей Кате. Първо да ти благодаря за коментара и доверието. Радвам се, че десертът ти хареса, независимо от зърестата структура, която се е получила. Това се получава винаги, когато желатинът бързо е стегнал в съприкосновение със студения крем. Често се получава, не се притеснявай. И аз ги правя такива понякога. Лесно се оправя, просто трябва леко да загрееш сместа, в която има желатин. Дали на котлон или в микровълнова, все едно. Но наистина малко да се загрее, просто кремът да се отпусне и да стане еднороден. След това продължаваш нататък. Това като принцип ти го казвам, за знаеш и при други десерти как да действаш, ако се получи същото. Наистина се случва, не е голяма беля, а и е лесно поправима. Благодаря ти още веднъж!

Коментирайте

Гост
Гост Неделя, 22 Юли 2018
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus