Публикувано от в в Сладкиши
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 2716
  • Печат

Терин с малини

 

b2ap3_thumbnail_raspberry_-Terrine.jpg

 

Продукти

Крем

250 г маскарпоне
250 г заквасена сметана
100 г захар
2 белтъка
1 ванилия
15 г желатин (1 1/2 пакетче)
 
Сироп и глазура
 
400 г малини
100 г захар
200 мл вода
5 г желатин (1/2 пакетче)
16 бишкоти
 

b2ap3_thumbnail_raspberry_-Terrine_3.jpg

 

 Приготвяне

 * За крема разбийте белтъците на сняг. Добавете половината от захарта и продължете да разбивате докато получите твърди и лъскави връхчета. 
 
* Смесете маскарпонето със сметаната, ванилията и останалата захар. Разбийте на гладък крем.
 
* Стопете желатина на водна баня в малко вода и го добавете към маскарпонето. Разбъркайте. Внимателно прибавете разбитите белтъци. 
 
* За соса пасирайте половината малини със захарта и водата. Прецедете за да отстраните семките. Не обработвайте термично плодовете. Нека вкуса на соса е максимално свеж и натурален.
 
* Покрийте дъното и стените на форма за терин или кекс с найлоново фолио. Сложете половината от крема и разпределете равномерно. 
 
* Напоете в малиновия сироп бишкотите. Четири от тях сложете по дължина върху крема. Отгоре наредете малко малини. Покрийте с останалия крем и загладете. Накрая подредете плътно една до друга останалите 12 бишкоти. Притиснете с ръце и сложете терина в хладилника поне за 4 - 5 часа. 
 
* Прецедете останалата част от малиновия сироп от падналите в него трохи от бишкотите. Загрейте желатина на водна баня в малко вода и го сипете в сиропа. Оставете да се охлади и леко да стегне за да получите глазура. 
 
* В продълговата равна чиния обърнете терина с бишкотите надолу. Отстранете фолиото и залейте с глазурата. Отгоре наредете останалите пресни малини. Част от тях може да озахарите за заскрежен  ефект. 

 

b2ap3_thumbnail_raspberry_-Terrine_2.jpg

 

 * Преди да сервирате може да сложите терина във фризера за един час. Леденото удоволствие ще бъде още по-голямо. 
 
* Бройката бишкоти е относителна спрямо големината формата, с която разполагате. Ако обичате по-напоени бишкоти увеличете количеството на малините и водата за да получите повече сироп или направете отделно малко количество за глазурата. Да ви е сладко!
 
 

b2ap3_thumbnail_raspberry_-Terrine_1.jpg

b2ap3_thumbnail_raspberry_-Terrine_4.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Ena Петък, 29 Май 2015

    Невероятно!

    Невероятно е! Днес е шестият път, в който го правя няма човек, който да не го е харесал. Много свежо и леко, идеално става и с ягоди и с боровинки, а дори и със сладко с цели боровинки. :p:D

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 30 Май 2015

    RE:Невероятно!

    Ееее !!! Ти си невероятна, Ена! Така ме усмихна рано рано в събота! Благодаря ти от сърце! Страшно се радвам, че ви харесва терина. Да ви е сладко на всички и благодаря отново за доверието!

  • Гост
    Мария Неделя, 19 Февруари 2017

    Идеалният сладкиш

    Йоли, това е третата рецепта, която правя от твоя блог. Направих терина с портокали и стана голяма вкусотия. :p Този сладкиш е наистина лесен, вкусен и красив. Ще продължавам да го правя. Задължително ще опитам и с малини.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 20 Февруари 2017

    RE:Идеалният сладкиш

    Благодаря ти, Мария! Толкова си радвам, че ти е харесал теринът! Права си, с всякакви плодове става, най-добре е според сезона. Благодаря ти отново за хубавия коментар!

Коментирайте

Гост
Гост Четвъртък, 21 Септември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus