Публикувано от в в Български гозби
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 3470
  • Печат

Тера Мадре Беласица. Ракарник

 

b2ap3_thumbnail_rakarnik.jpg

 

   Ракарник или Раки с ориз от с. Габрене. Ястие, което хората в селото приготвят на Тодоровден. Поднасят го с красива обредна погача. Баба Калинка го сготви за нас, представям ви с няколко думи начина на приготвяне и снимки на нейната гозба.

 

b2ap3_thumbnail_todorova_pita.jpg

 

  Речните раци се измиват  и сваряват в подсолена вода. Бульонът се прецежда и запазва. В малко олио се задушава ситно нарязан праз. Посолява се, слагат се сол и малко червен пипер. Добавя се ориза и както казва баба Калинка, "кавърдисва се малко". След това се долива бульон от раците и ... най-интересното, бобена чорба. Да, най-обикновена бобена чорба, само от натурално сварен бял боб. Без подправки, сол или нещо друго. Предполагам, че нишестето в бобената чорба уплътнява ориза. След това всичко отива във фурната. Когато оризът набъбне и си изпие водата се изважда и върху него се подреждат раците. Ястието се запича още няколко минути и това е всичко. Семпло, лесно и вкусно.

   Надявам се, че ви е било интересно да прочетете какво се готви в този край на България. Подгорието е много красиво, селата в него са оживени, а Беласица е уникална планина с дивите си кестенови и чинарови гори. Истината е, че красотата на Родината ни е безкрайна!

   Снимки може да видите тук. 

 

b2ap3_thumbnail_rakarnik_1.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 27 Май 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus