Публикувано от в в Български гозби
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 10745
  • Печат

Тера Мадре - Беласица. Пляска

 

b2ap3_thumbnail_pliaska.jpg

 

Имах удоволствието да съм гост на регионалния форум Тера Мадре Беласица 2013, както и на Фестивала на кестена, който за втора година се проведе в с. Коларово, община Петрич. За събитията може да прочетете по-подробно в списание Меню. Отново открих невероятни гозби, приготвяни от бабите по селата с много любов и уважение към традициите ни. Гозби, приготвени само с няколко простички продукта се превръщаха в истинска наслада. Благодарение на Slow Food и Деси Димитрова имам възможността да опозная и вкуся нашата уникална българска храна. Приготвям  я в къщи, разказвам за нея и много, много се гордея с традициите и историята ни.

 Днес искам да ви представя пет от ястията, които опитах в село Коларово. Четири от тях - Пляска, Мешник, Чолбур и Крайшник направих в къщи, а за петото само ще ви разкажа. Казва се Ракарник, а баба Калинка от село Габрене ни показа как се готви. Надявам се да ви допаднат и да ги опитате и вие. Започваме с Пляска.

Пляска ни приготви леля Рукие от село Яворница. Състои се от каша, в която има само брашно и вода, а пълнежът е нещо, което може да се откъсне от градината, полето или гората. Рукие казва, че пляската произлиза от най-бедните години в региона, наистина от нищо нещо,  но тя все пак слага по едно, две яйца. Така направих и аз.

 

b2ap3_thumbnail_pliaska_1.jpg

 

Продукти

2 ч.ч. брашно
1,5 ч.ч. вода
2 яйца
сол на вкус
2 с.л. масло

Плънка

2 връзки пресен лук
1 връзка магданоз
2 с.л. олио
сол на вкус

 Приготвяне

* Нарежете на ситно лука и магданоза. Задушете ги в олиото и посолете.

* С домакинска бъркалка разбъркайте яйцата, водата и брашното. Посолете.

* Сложете маслото в тава и го загрейте във фурна на 200*докато се стопи и покафенее.

* Върху маслото сипете половината от кашата. Изпечете във фурната около 4 - 5 минути колкото да засъхне повърхността. 

* Върху кората разнесете равномерно плънката и залейте отгоре с останалата каша.

* Изпечете пляската за около 20 - 25 минути докато се зачерви. Сервирайте топла или студена, нарязана на парчета. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_pliaska_2.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: зелен лук

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Камелия Деевска Петък, 29 Май 2015

    А дали може вместо с лук да го направим със спанак? :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 29 Май 2015

    Разбира се, Ками. С каквото искаш. И аз съм провила със спанак, с праз, с лапад ... с какво ли не. Сложи това, което обичаш. Благодаря ти, ще се радвам, ако ти хареса.

  • Гост
    Мариета Шенкова Петък, 06 Ноември 2015

    Привет, лъчезарна Йоли :) Моля да споделите как се приготвя ракарник. Предварително благодаря :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 07 Ноември 2015

    Здравей Мариета. Заповядай линк http://www.yoli.bg/entry/tera-madre-belasitza-rakarnik

  • Гост
    cvetalina Сряда, 11 Ноември 2015

    super si yoli...kaji mi za kolko 4oveka e receptata. i ti blagodarq

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 13 Ноември 2015

    Благодапя ти Цвети. Ще се радвам да опиташ. Ами какво да ти кажа ... като баница е на големина, ама става тънко. Богато за 4 човека.

  • Гост
    Малина Сряда, 27 Април 2016

    Стана нещо чудесно-прекрасно,автентично българско-с дъх на земя ,труд и гостоприемство. Благодаря за вълшебството Йоли! Направо си е песен...

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 27 Април 2016

    Изобщо не предполагаш колко много ме зарадва, Малина! За мен е изключително щастие някой да опита точно тези простички рецепти, а не тортите, сьомгата или аспержите ... например. Много, много ме зарадва! Благодаря ти от сърце и светли Великденски празници!

  • Гост
    Анна Петък, 19 Януари 2018

    Йоли, в колко голяма тавичка си я пекла тази вкуснотийка?

  • Yoli
    Yoli Събота, 20 Януари 2018

    Ани, може би около 25 см, но не помня точно. Ако епо-голяма ще стане по-тъничка, няма вкусова разлика. Ти ще прецениш сама според количеството на тестото, няма страшно. Ще се радвам да опиташ.

Коментирайте

Гост
Гост Неделя, 21 Януари 2018
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus