- Размер на шрифта: По-голям По-малък
- Посещения: 12192
- 13 коментара
- Абонирайте се
- Печат
Тера Мадре - Беласица. Пляска
Имах удоволствието да съм гост на регионалния форум Тера Мадре Беласица 2013, както и на Фестивала на кестена, който за втора година се проведе в с. Коларово, община Петрич. За събитията може да прочетете по-подробно в списание Меню. Отново открих невероятни гозби, приготвяни от бабите по селата с много любов и уважение към традициите ни. Гозби, приготвени само с няколко простички продукта се превръщаха в истинска наслада. Благодарение на Slow Food и Деси Димитрова имам възможността да опозная и вкуся нашата уникална българска храна. Приготвям я в къщи, разказвам за нея и много, много се гордея с традициите и историята ни.
Днес искам да ви представя пет от ястията, които опитах в село Коларово. Четири от тях - Пляска, Мешник, Чолбур и Крайшник направих в къщи, а за петото само ще ви разкажа. Казва се Ракарник, а баба Калинка от село Габрене ни показа как се готви. Надявам се да ви допаднат и да ги опитате и вие. Започваме с Пляска.
Пляска ни приготви леля Рукие от село Яворница. Състои се от каша, в която има само брашно и вода, а пълнежът е нещо, което може да се откъсне от градината, полето или гората. Рукие казва, че пляската произлиза от най-бедните години в региона, наистина от нищо нещо, но тя все пак слага по едно, две яйца. Така направих и аз.
Продукти
2 ч.ч. брашно
1,5 ч.ч. вода
2 яйца
сол на вкус
2 с.л. масло
Плънка
2 връзки пресен лук
1 връзка магданоз
2 с.л. олио
сол на вкус
Приготвяне
* Нарежете на ситно лука и магданоза. Задушете ги в олиото и посолете.
* С домакинска бъркалка разбъркайте яйцата, водата и брашното. Посолете.
* Сложете маслото в тава и го загрейте във фурна на 200*докато се стопи и покафенее.
* Върху маслото сипете половината от кашата. Изпечете във фурната около 4 - 5 минути колкото да засъхне повърхността.
* Върху кората разнесете равномерно плънката и залейте отгоре с останалата каша.
* Изпечете пляската за около 20 - 25 минути докато се зачерви. Сервирайте топла или студена, нарязана на парчета. Да ви е сладко!
последно модифициран в
Коментари
-
Петък, 06 Ноември 2015
Привет, лъчезарна Йоли
Моля да споделите как се приготвя ракарник. Предварително благодаря
· Yoli харесват коментара. -
Събота, 07 Ноември 2015
Здравей Мариета. Заповядай линк http://www.yoli.bg/entry/tera-madre-belasitza-rakarnik
-
Сряда, 11 Ноември 2015
super si yoli...kaji mi za kolko 4oveka e receptata. i ti blagodarq
· Yoli харесват коментара. -
Сряда, 27 Април 2016
Стана нещо чудесно-прекрасно,автентично българско-с дъх на земя ,труд и гостоприемство. Благодаря за вълшебството Йоли! Направо си е песен...
· Yoli харесват коментара. -
Вторник, 23 Януари 2018
Анна
Йоли, благодаря ти за бързия отговор! За съжаление не ми се получи добре или просто аз съм очаквала нещо друго на вкус - не знам. Отгоре се изпече добре, но чак след около35мин. Отдолу стана клисаво, а вътре така и и си остана тестяно. Плънката беше от задушен в масло замразен спанак (размразен и изстискан преди това) и малко козе сирене и не беше водна уж. Тавичката ми е 26см и пекох в долната една трета на фурната. Принципно изпича ли се добре и вътре или наистина остава по-меко и кашаво? Иска ми се да разбера къде ми е била грешката евентуално, защото обичам такъв тип рецепти и ме е яд, като не се получи добре
А съм си планувала и мешника, та да не о....бъркам и него
-
Вторник, 23 Януари 2018
RE:Анна
Ани, благодаря ти, че опита. Принципно тестото остава влажно вътре, леко е крисаво, да. Няма набухвател, който да предотврати това. Плънката трябва да е действително суха и колкото може по-твърда. Мешника става по същият начин, но зелето е твърд зеленчук и придава приятна консистенция. Печи го на по-тъничко и по-дълго време, да се изсуши още. Но в общи линии това си е рецептата. В никакъв случай не става въздушно и пухкаво. Просто няма от какво да стане така. Това са много простички рецепти с малко продукти. Хората са ги готвили в най-бедните години на робството просто да се спасят от глад. Така са останали и до днес и за мен точно това е уникалното и ценното. Разбира се, не на всеки ще се харесат на вкус, наистина няма нищо специално в тях. В съвремието ни сме свикнали на разнообразен вкус, богати продукти и истинско изобилие. Ще се радвам да опиташ и пляската. Аз я правих онзи ден и си я хапнахме с кеф. Но и тя остава леко кашава отвътре. Лично на мен студена ми харесва повече. Благодаря ти отново!
-
Вторник, 23 Януари 2018
RE:RE:Анна
О, аз в никакъв случай не съм очаквала нещо пухесто и мекичко, по-скоро като пърленка с плънка, но явно фурната нещо ми прави номерца напоследък или аз съм в лоша фаза... Определено смятам пак да се пробвам с пляската някой път, а сега на дневен ред ще ми е мешника, тъй като много обичам задушено прясно зеле в комбинация с тесто (и банички такива правя, и пирожки). Благодаря ти пак за всичко, лъчезарна Йоли, и поздрави от твоя и моя слънчев (поне в момента) Бургас
А дали може вместо с лук да го направим със спанак?