• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Етикети
    Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Български гозби
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 11845
  • 13 коментара
  • Печат

Тера Мадре - Беласица. Пляска

 

b2ap3_thumbnail_pliaska.jpg

 

Имах удоволствието да съм гост на регионалния форум Тера Мадре Беласица 2013, както и на Фестивала на кестена, който за втора година се проведе в с. Коларово, община Петрич. За събитията може да прочетете по-подробно в списание Меню. Отново открих невероятни гозби, приготвяни от бабите по селата с много любов и уважение към традициите ни. Гозби, приготвени само с няколко простички продукта се превръщаха в истинска наслада. Благодарение на Slow Food и Деси Димитрова имам възможността да опозная и вкуся нашата уникална българска храна. Приготвям  я в къщи, разказвам за нея и много, много се гордея с традициите и историята ни.

 Днес искам да ви представя пет от ястията, които опитах в село Коларово. Четири от тях - Пляска, Мешник, Чолбур и Крайшник направих в къщи, а за петото само ще ви разкажа. Казва се Ракарник, а баба Калинка от село Габрене ни показа как се готви. Надявам се да ви допаднат и да ги опитате и вие. Започваме с Пляска.

Пляска ни приготви леля Рукие от село Яворница. Състои се от каша, в която има само брашно и вода, а пълнежът е нещо, което може да се откъсне от градината, полето или гората. Рукие казва, че пляската произлиза от най-бедните години в региона, наистина от нищо нещо,  но тя все пак слага по едно, две яйца. Така направих и аз.

 

b2ap3_thumbnail_pliaska_1.jpg

 

Продукти

2 ч.ч. брашно
1,5 ч.ч. вода
2 яйца
сол на вкус
2 с.л. масло

Плънка

2 връзки пресен лук
1 връзка магданоз
2 с.л. олио
сол на вкус

 Приготвяне

* Нарежете на ситно лука и магданоза. Задушете ги в олиото и посолете.

* С домакинска бъркалка разбъркайте яйцата, водата и брашното. Посолете.

* Сложете маслото в тава и го загрейте във фурна на 200*докато се стопи и покафенее.

* Върху маслото сипете половината от кашата. Изпечете във фурната около 4 - 5 минути колкото да засъхне повърхността. 

* Върху кората разнесете равномерно плънката и залейте отгоре с останалата каша.

* Изпечете пляската за около 20 - 25 минути докато се зачерви. Сервирайте топла или студена, нарязана на парчета. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_pliaska_2.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: зелен лук

Коментари

  • Гост
    Камелия Деевска Петък, 29 Май 2015

    А дали може вместо с лук да го направим със спанак? :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 29 Май 2015

    Разбира се, Ками. С каквото искаш. И аз съм провила със спанак, с праз, с лапад ... с какво ли не. Сложи това, което обичаш. Благодаря ти, ще се радвам, ако ти хареса.

  • Гост
    Мариета Шенкова Петък, 06 Ноември 2015

    Привет, лъчезарна Йоли :) Моля да споделите как се приготвя ракарник. Предварително благодаря :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 07 Ноември 2015

    Здравей Мариета. Заповядай линк http://www.yoli.bg/entry/tera-madre-belasitza-rakarnik

  • Гост
    cvetalina Сряда, 11 Ноември 2015

    super si yoli...kaji mi za kolko 4oveka e receptata. i ti blagodarq

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 13 Ноември 2015

    Благодапя ти Цвети. Ще се радвам да опиташ. Ами какво да ти кажа ... като баница е на големина, ама става тънко. Богато за 4 човека.

  • Гост
    Малина Сряда, 27 Април 2016

    Стана нещо чудесно-прекрасно,автентично българско-с дъх на земя ,труд и гостоприемство. Благодаря за вълшебството Йоли! Направо си е песен...

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 27 Април 2016

    Изобщо не предполагаш колко много ме зарадва, Малина! За мен е изключително щастие някой да опита точно тези простички рецепти, а не тортите, сьомгата или аспержите ... например. Много, много ме зарадва! Благодаря ти от сърце и светли Великденски празници!

  • Гост
    Анна Петък, 19 Януари 2018

    Йоли, в колко голяма тавичка си я пекла тази вкуснотийка?

  • Yoli
    Yoli Събота, 20 Януари 2018

    Ани, може би около 25 см, но не помня точно. Ако епо-голяма ще стане по-тъничка, няма вкусова разлика. Ти ще прецениш сама според количеството на тестото, няма страшно. Ще се радвам да опиташ.

  • Гост
    Анна Вторник, 23 Януари 2018

    Анна

    Йоли, благодаря ти за бързия отговор! За съжаление не ми се получи добре или просто аз съм очаквала нещо друго на вкус - не знам. Отгоре се изпече добре, но чак след около35мин. Отдолу стана клисаво, а вътре така и и си остана тестяно. Плънката беше от задушен в масло замразен спанак (размразен и изстискан преди това) и малко козе сирене и не беше водна уж. Тавичката ми е 26см и пекох в долната една трета на фурната. Принципно изпича ли се добре и вътре или наистина остава по-меко и кашаво? Иска ми се да разбера къде ми е била грешката евентуално, защото обичам такъв тип рецепти и ме е яд, като не се получи добре :( А съм си планувала и мешника, та да не о....бъркам и него :)

  • Yoli
    Yoli Вторник, 23 Януари 2018

    RE:Анна

    Ани, благодаря ти, че опита. Принципно тестото остава влажно вътре, леко е крисаво, да. Няма набухвател, който да предотврати това. Плънката трябва да е действително суха и колкото може по-твърда. Мешника става по същият начин, но зелето е твърд зеленчук и придава приятна консистенция. Печи го на по-тъничко и по-дълго време, да се изсуши още. Но в общи линии това си е рецептата. В никакъв случай не става въздушно и пухкаво. Просто няма от какво да стане така. Това са много простички рецепти с малко продукти. Хората са ги готвили в най-бедните години на робството просто да се спасят от глад. Така са останали и до днес и за мен точно това е уникалното и ценното. Разбира се, не на всеки ще се харесат на вкус, наистина няма нищо специално в тях. В съвремието ни сме свикнали на разнообразен вкус, богати продукти и истинско изобилие. Ще се радвам да опиташ и пляската. Аз я правих онзи ден и си я хапнахме с кеф. Но и тя остава леко кашава отвътре. Лично на мен студена ми харесва повече. Благодаря ти отново!

  • Гост
    Анна Вторник, 23 Януари 2018

    RE:RE:Анна

    О, аз в никакъв случай не съм очаквала нещо пухесто и мекичко, по-скоро като пърленка с плънка, но явно фурната нещо ми прави номерца напоследък или аз съм в лоша фаза... Определено смятам пак да се пробвам с пляската някой път, а сега на дневен ред ще ми е мешника, тъй като много обичам задушено прясно зеле в комбинация с тесто (и банички такива правя, и пирожки). Благодаря ти пак за всичко, лъчезарна Йоли, и поздрави от твоя и моя слънчев (поне в момента) Бургас :)

Коментирайте

Гост
Гост Четвъртък, 13 Декември 2018
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus