Публикувано от в в Български гозби
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 10158
  • Печат

Тера Мадре - Беласица. Пляска

 

b2ap3_thumbnail_pliaska.jpg

 

Имах удоволствието да съм гост на регионалния форум Тера Мадре Беласица 2013, както и на Фестивала на кестена, който за втора година се проведе в с. Коларово, община Петрич. За събитията може да прочетете по-подробно в списание Меню. Отново открих невероятни гозби, приготвяни от бабите по селата с много любов и уважение към традициите ни. Гозби, приготвени само с няколко простички продукта се превръщаха в истинска наслада. Благодарение на Slow Food и Деси Димитрова имам възможността да опозная и вкуся нашата уникална българска храна. Приготвям  я в къщи, разказвам за нея и много, много се гордея с традициите и историята ни.

 Днес искам да ви представя пет от ястията, които опитах в село Коларово. Четири от тях - Пляска, Мешник, Чолбур и Крайшник направих в къщи, а за петото само ще ви разкажа. Казва се Ракарник, а баба Калинка от село Габрене ни показа как се готви. Надявам се да ви допаднат и да ги опитате и вие. Започваме с Пляска.

Пляска ни приготви леля Рукие от село Яворница. Състои се от каша, в която има само брашно и вода, а пълнежът е нещо, което може да се откъсне от градината, полето или гората. Рукие казва, че пляската произлиза от най-бедните години в региона, наистина от нищо нещо,  но тя все пак слага по едно, две яйца. Така направих и аз.

 

b2ap3_thumbnail_pliaska_1.jpg

 

Продукти

2 ч.ч. брашно
1,5 ч.ч. вода
2 яйца
сол на вкус
2 с.л. масло

Плънка

2 връзки пресен лук
1 връзка магданоз
2 с.л. олио
сол на вкус

 Приготвяне

* Нарежете на ситно лука и магданоза. Задушете ги в олиото и посолете.

* С домакинска бъркалка разбъркайте яйцата, водата и брашното. Посолете.

* Сложете маслото в тава и го загрейте във фурна на 200*докато се стопи и покафенее.

* Върху маслото сипете половината от кашата. Изпечете във фурната около 4 - 5 минути колкото да засъхне повърхността. 

* Върху кората разнесете равномерно плънката и залейте отгоре с останалата каша.

* Изпечете пляската за около 20 - 25 минути докато се зачерви. Сервирайте топла или студена, нарязана на парчета. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_pliaska_2.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: зелен лук

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Камелия Деевска Петък, 29 Май 2015

    А дали може вместо с лук да го направим със спанак? :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 29 Май 2015

    Разбира се, Ками. С каквото искаш. И аз съм провила със спанак, с праз, с лапад ... с какво ли не. Сложи това, което обичаш. Благодаря ти, ще се радвам, ако ти хареса.

  • Гост
    Мариета Шенкова Петък, 06 Ноември 2015

    Привет, лъчезарна Йоли :) Моля да споделите как се приготвя ракарник. Предварително благодаря :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 07 Ноември 2015

    Здравей Мариета. Заповядай линк http://www.yoli.bg/entry/tera-madre-belasitza-rakarnik

  • Гост
    cvetalina Сряда, 11 Ноември 2015

    super si yoli...kaji mi za kolko 4oveka e receptata. i ti blagodarq

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 13 Ноември 2015

    Благодапя ти Цвети. Ще се радвам да опиташ. Ами какво да ти кажа ... като баница е на големина, ама става тънко. Богато за 4 човека.

  • Гост
    Малина Сряда, 27 Април 2016

    Стана нещо чудесно-прекрасно,автентично българско-с дъх на земя ,труд и гостоприемство. Благодаря за вълшебството Йоли! Направо си е песен...

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 27 Април 2016

    Изобщо не предполагаш колко много ме зарадва, Малина! За мен е изключително щастие някой да опита точно тези простички рецепти, а не тортите, сьомгата или аспержите ... например. Много, много ме зарадва! Благодаря ти от сърце и светли Великденски празници!

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 18 Август 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus