Публикувано от в в Български гозби
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 3516
  • Печат

Сушен зелен боб с месо

    

b2ap3_thumbnail_dried_-beans.jpg

 

    Обичам старите български рецепти. Винаги ми е безкрайно интересно да пробвам някоя позабравена или пък непозната гозба. Никога не бях яла сушен зелен боб. Бях много заинтригувана и веднага реших да го пробвам. Още повече, че ми беше подарен лично от Ани, която е от Гоци Делчев. Тя ми разказа и за това ястие. Задължителните продукти, освен боба са суджук, кървавица, свински гърди и джолан. Била съм в този край на гости на Дешка от Горно Драглище и знам, че техните колбаси са много специфични. Кървавицата е много ароматна, мисля, че я правят с праз, но не съм сигурна. А суджукът  е от кълцано месо. Всъщност, това са и двете задължителни неща за Капама, която пак  е от този край. Приготвих ястието по съветите на Ани. Получи се много ароматна гозба. Надявам се да ви заинтригувам и да опитате и вие.

Продукти за 4 порции

една връзка сушен зелен боб
1 глава лук
3 - 4 с.л. оллио
1 ч.л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус
едно парче кървавица
един суджук
200 г свински гърди
400 г свински джолан

Приготвяне

* Сварете боба във вода докато омекне. Нужни са му около три часа на слаб огън. Може да го накиснете във вода от предната вечер. В този случай времето за варене се намалява.

* Задушете лука в мазнината, добавете черния пипер и запържете свинските гърди и джолана. Накрая сипете червения пипер. Долейте малко вода, колкото да се покрие месото и гответе до омекване на слаб огън. Към края на готвенето овкусете със сол.

* Смесете сварения боб с месото и го сипете в тава. Ако е нужно добавете още малко сол, както и от бульона на боба. Сложете кървавицата и суджука, нарязани на парчета. Запечете ястието за 30 - 40 минути и поднесете топло. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_dried_-beans_1.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Тики
    Тики,com Понеделник, 24 Ноември 2014

    Дъвчиш ме за математиката, а при теб попълних досие, сякаш къща купувам ;)
    Обаче с тази гозба ме зашемети! Обожавам капама, а това толкова ми напомня на нея с тези разни мръвки. Ще се прави, но с какъвто боб намеря!
    Честито ти ново местенце, Йоли! Много е готино! Пак си го осиновявам като "любимо" :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Понеделник, 24 Ноември 2014

    Това е за отмъщение! Така ти се пада! Много е интересен този боб, изобщо не прилича на суровия зеленчук. Радвам се, че ти хареса сайта. А още повече, че ти си тук.

  • Гост
    Владимир Лилов Вторник, 25 Ноември 2014

    Въпрос ?

    Зеленият боб как е изсушен и с шушулката ли се вари ? Шушулката не се ли разпада при варенето и не стои ли жилава? Ако се сушат само бобчетата на зеления боб това го разбирам! Извинявам се за многото въпроси и благодаря предварително за отговора.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 25 Ноември 2014

    RE:Въпрос ?

    Да, разбирам въпроса ти, и аз много се чудих. Не бях виждала такова нещо. Оказа се много популярно в пиринския край. Зеленият боб, както си е с шушулките се нанизва на връзки както нижем чушки за сушене. Доколкото разбрах се суши и трудно, доста по-дълго отколкото чушките. След това тези нанизи се киснат във вода за дълго време, омекват разбира се. И готвенете е по-дълго. Имам предвид, че се готви за същото време като стария фасул. Някои шушулки се разтварят и бобчетата изпадат, повечето обаче си оснават цели. Много интересно нещо, аз наистина се впечатлих. Благодаря ти за коментара.

  • Yoli
    Yoli Петък, 19 Декември 2014

    По-екстра от това, здраве му кажи! Благодаря ти, приятелю!

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 18 Август 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus