Публикувано от в в Риба и морски дарове
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 2617
  • Печат

Студен поширан костур с маслинова паста

 

b2ap3_thumbnail_perch_2.jpg

  Костурът е впечатляваща риба с вкусно месо и внушителни размери. Това са едни от причините да бъде предизвикателство за онези, които се увличат по спортния риболов и кулинарията.

 

b2ap3_thumbnail_6nilbarsch-656x365.jpg

  Нилски костур (Lates niloticus) е хищен вид пресноводна риба от семейство Latidae.  Обитава основно водните басейни на реките Конго, Нил, Сенегал, Нигер и езерата Чад, Волта, Туркана и други водни басейни. Среща се и в езерото Марют в Египет.

  Нилските костури са със сребристо тяло със син оттенък. Имат характерни тъмно черни очи, с яркожълт външен пръстен. Това е една от най-големите сладководни риби, като достигат максимална дължина от близо два метра, с тегло до 200 кг. Не мога да се въздържа да не ви покажа снимка колко внушително изглеждат тези риби.


b2ap3_thumbnail_1994_11_0205_portrat_nilbarsch_hebe.jpg

  Костурът, който обикновено се предлага на пазара е най-вече под форма на филе. То е от по-малки на размер риби, достигащи максимум 3-4 кг. Филето е с приятен розовеещ цвят, но след термична обработка става млечно бяло. Стегнато, постно и сладко на вкус. Подходящо е за супа, печене, пържене, гриловане и поширане. Избрах да го приготвя по възможно най-семпъл начин, за да може максимално да се съхрани вкуса на самата риба. Вижте рецептата!

 

Продукти за 4 порции

600 г филе нилски костур
2 с.л. зехтин
100 г черни маслини без костилки
1 скилидка чесън
1 ч.л. нарязан пресен розмарин
1/2 зелена люта чушка
2 краставици
сол на вкус

 

b2ap3_thumbnail_perch_3.jpg

Приготвяне

* Нарежете рибата на дебели ивици. Посолете я и полейте със зехтин.

* Увийте всяко парче в найлоново фолио и направете стегнати рула като завържете добре краищата.

* Гответе рибата на пара 10-12 минути. Отстранете фолиото и охладете добре.

* Смелете на паста маслините, чесъна, розмарина и чушката. Ако не обичате люто, пропуснете чушката.

* С белачка за зеленчуци нарежете краставиците на тънки и дълги ленти. Подредете ги върху найлоново фолио като ги застъпвате. Подрежете краищата за да се изравнят и попийте със салфетка за да отстраните излишната влага.

* Намажете рибата с маслиновата паста. Сложете я върху лентите краставици и с помощта на фолиото завийте на руло. Приберете в хладилника за 30 минути.

 

b2ap3_thumbnail_perch_1.jpg

* Отстранете фолиото, подравнете краищата на рулото и сервирайте със свежа салата. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_perch_4.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Mina Angelova Петък, 26 Юни 2015

    Перфектно!!

    Фантастични поднесено ястие, Йоли!!! Истинско съвършенство в чиния :)

    Отговор Отказ
  • Гост
    Eva Toneva Петък, 26 Юни 2015

    Невероятно е как умееш с достъпни продукти и майсторство да приготвиш и поднесеш наслада за всички сетива!

    Отговор Отказ
  • Гост
    Ани Петък, 26 Юни 2015

    Ани

    Стилно и елегантно поднесено!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 26 Юни 2015

    Много благодаря, момичета. Страшно се радвам, че ви допадна идеята ми.

  • Гост
    Милена Поптолева Петък, 26 Юни 2015

    Прелест си ни сервирала,Йоли.......Браво!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 28 Юни 2015

    Благодаря ти, Миленка. Радвам се, че ти харесва.

  • Светулка
    Светулка Петък, 26 Юни 2015

    Никога не съм опитвала костур, Йолинка. Това, което си приготвила пак е произведение на изкуството, не просто ястие. Боже мой, не мога да спра да ти се възхищавам! Прегръдка с много обич!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 28 Юни 2015

    Благодаря ти Светле. Хубава риба е, макар аз да не обичам особено речна риба. Всъщност, и нея я обичам много, ако няма морска. Но винаги предпочитам морската, признавам си. Радвам се, че ти хареса, вкусно стана.

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 24 Юни 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus