Публикувано от в в Сладкиши
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 15993
  • Печат

Ягодово парфе

 

 

Продукти за блата

1 яйце
3 с.л. захар
1 ванилия
настъргана лимонова кора
3 с.л. брашно
бакпулвер - на върха на 1 ч.л.

За крема

500 г ягоди
400 г заквасена сметана
1 ч.ч. течна сметана
200 г захар
ванилия
15 г желатин на гранули
3 белтъка

За глазурата

500 г ягоди
3с.л. сладко от червени плодове
4 с.л.захар
10 г желатин на гранули

по желание : 1/2  бурканче сладко от червени плодове 



Приготвяне

* За блата разбийте яйцето със захарта докато стане на гъст крем. Добавете лимоновата кора и внимателно разбъркайте брашното, пресято с ванилията и бакпулвера. Загрейте фурната на 170*. Сипете тестото в тортена форма с размери 22/24 см, покрита с хартия за печене. Загладете и изпечете за няколко минути до порозовяване.

* Разбийте на сняг белтъците. Постепенно прибавете половината от захарта като продължавате да разбивате докато получите лъскави твърди връхчета.

* Пасирайте ягодите до гладкост и претрийте пюрето през цедка за да отстраните семките.

* В купа разбъркайте с бъркалка двата вида сметана с останалата захар. Прибавете ванилията и ягодовото пюре. Разтворете желатина в малко вода на водна баня и го сипете при сметаната и ягодите.Разбъркайте добре. Накрая добавете с внимателно разбъркване разбитите белтъци.

* Стегнете блата с ринг за торта и сипете вътре крема. Ако желаете може да намажете тънък слой сладко върху блата преди да сипете крема. Оставете сладкиша за няколко часа в хладилника за да се стегне.

* За глазурата накълцайте ягодите. Лично на мен така ми харесва повече, отколкото да са пасирани. Смесете ги със сладкото и захарта. Добавете желатина, разтворен в малко вода на водна баня и разбъркайте. Залейте парфето с ягодовото желе и оставете за още няколко часа в хладилника.

Да ви е сладко!

 

 

 

 

 

последно модифициран в
Отбелязана с: парфе сметана ягоди

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Кети Четвъртък, 07 Април 2016

    Върхът!!!

    Невероятна рецепта ...Йоли, благодаря!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 07 Април 2016

    RE:Върхът!!!

    Благодаря от сърце, Кети! Много се радвам, че ти хареса! Да ви е сладко на всички у дома!

  • Влади
    Влади Четвъртък, 07 Април 2016

    Едно въпросче - течната сметана не се разбива предварително, така ли е или аз нещо не съм разбрала.:):):):)

    Поздрави!!!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 07 Април 2016

    Точно така, Влади. Сметаните се смесват и се разбъркват с бъркалка, няма нужда от миксер. Разбиват се само белтъците. Ако и сметаната се разбие всичко ще стане прекалено въздушно, а все пак ни е нужна и добра плътност. Достатъчно е само белтъците да са разбити на сняг. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.

  • Гост
    Нати Петък, 20 Май 2016

    Какво да ви кажа......За пореден път правя тази торта и за пореден път се възхищавам на майсторството ти, Йоли!
    Огромно благодаря, че споделяш прекрасните си рецепти с всички.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Събота, 21 Май 2016

    Благодаря ти мила! Много, много ме зарадва! Съботно сутришно да те усмихне някой ... супер е просто!

  • Гост
    Ани Сряда, 22 Юни 2016

    Страхотна

    Може ли само да попитам, какъв е размерът на ринга? Извинявам се предварително ако пише, но не го видях а искам да я направя за рождения ми ден в петък.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 22 Юни 2016

    RE:Страхотна

    Благодаря ти Ани! Радвам се, че ти хареса. Размерът на ринга е такъв, какъвто е диаметъра на блата ти. Трябва да го обхване добре, да го стегне стабилно. Моят ринг е разтегателен и става за най-рачлични големини. Ако и твоят е такъв просто ще го направиш с размера на балта си. Това е, няма нищо особено. Благодаря ти отново и весел празник!

  • Гост
    Дани Петък, 24 Юни 2016

    Ягодова свежест

    Страхотна е. Направих в, само че не стегна много и ми стои малко по-меко парфето. Чудя се дали съм разтворила добре желатина или да сложа повече желатин следващият път. А желираните ягоди от глазурата им сложих боровинково сладко и стана красиво. Само след като смесих всички продукти от глазурата и обърках с желатина, се разпени, а не стана така гладка и си се стегна на пяна тук там.

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 24 Юни 2016

    RE:Ягодова свежест

    Благодаря, Дани. Много се радвам, че ти хареса сладкиша. Желатинът, който се продава у нас в пакетчета е много добре дозиран. На всяко пакетче пише, че е за 500г течност. Можеш напълно да се довериш на това. За разпенването .. получава се понякога, да. Много добре трябва да се разбърка желатина с крема, глазурата или каквото искаш да желираш. Тава же предотврати желирането тук-там и ще е равномерно. След това, ако го оставиш известно време мехурчетата въздух ще спаднат и ще стане гладко. После спокойно може да заливаш. Благодаря ти още веднъж.

  • Гост
    Поли Вторник, 30 Май 2017

    Ягодово парфе

    Здрасти,Йоли! Отдавна не съм се включвала, но тази торта наистина е разкошна!Миналата седмица я направих за вкъщи, но нямах течна сметана, но пак се получи добре.Днес ще я правя за една много близка приятелка, която е рожденичка утре и ще направя съвсем точно по рецептата ти! Всичко най-хубаво!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 31 Май 2017

    RE:Ягодово парфе

    Благодаря ти, Поли! Толкова ме зарадва! Благодаря за доверието и хубавия коментар! Да ви е сладко на всички!

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 21 Ноември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus