• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Етикети
    Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Соленки
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 8952
  • 35 коментара
  • Печат

Парени соленки с кашкавал

 

b2ap3_thumbnail_solenki_gris_2.jpg

 


Това са може би едни от най-вкусните соленки, които съм опитвала. Рецептата е от старите пожълтели бабини тефтери и не си знае годините. Соленките стават изключително меки и нежни отвътре, а отвън се покриват с хрупкава коричка. И съответно изчезват за миг. Може да овкусите тестото с подправки или семена, които харесвате.  Обикновено разделям тестото на две или три части, които подправям различно. След това оформям топчетата и ги овалвам в кашкавал. Така от едно тесто се получават различни на вкус соленки. Кашкавала може да замените с друго твърдо жълто сирене.

Продукти за около 30-35 броя:

400 мл прясно мляко
1 равна ч.л. сол
60 г масло
100 г пшеничен грис
2 яйца
около 120-130 г настърган кашкавал

Приготвяне:

* Кипнете заедно млякото, солта и маслото. На тънка струйка прибавете пшеничения грис, като бъркате непрекъснато. След минута-две тестото ще започне да се отделя от стените на съда. Бъркайте на слаб огън.

* Оставете тестото да се охлади до стайна температура и прибавете яйцата. Разбъркайте на гладък крем. Трябва да получите лепкаво тесто с консистенция на гъст качамак. Оставете тестото напълно да изстине.

* От сместа гребнете с лъжичка количество колкото малък орех и я сипете в настъргания кашкавал. Оваляйте и оформете топче. По същият начин направете цялото тесто.

* Поставете топчетата в тава, покрита с хартия за печене на разстояние едно от друго, тъй като по време на печене се надуват  и леко се разливат.

* Загрейте фурната на 180* и изпечете кашкавалките до зачервяване за около 25 - 30 минути. Да ви е сладко!


b2ap3_thumbnail_solenki_gris_1.jpg

последно модифициран в

Коментари

  • Гост
    Дияна Иванова Четвъртък, 07 Февруари 2019

    Чудесна рецепта, малко различно парено тесто. Закуската в неделя е уредена, благодаря Йоли!

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 07 Февруари 2019

    Ще се радвам, ако ти харесат, Диди. Благодаря ти!

  • Гост
    Дани Четвъртък, 07 Февруари 2019

    Здревей, Йоли! Както винаги неусотоимо предложение! Тези кашкавалки изглеждат страхотно! Но дали ще станат вкусни земеня млякото с вода или айрян, тъй като детето ми има непоносимост към лактоза?

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 07 Февруари 2019

    Дани, недей. Няма да стане с кисело мляко. Направи ги само с вода, просто го пропусни. Или с безлактозно мляко, разбира се. А маслото и кашкавала не те ли тревожат? Голям бич е тази непоносимост към лактозата, ужасно е наистина. Надявам се детето ти да преодолее проблема с израстването, често става така. Стискам палци!

  • Гост
    Дани Четвъртък, 07 Февруари 2019

    Благодаря, Йоли! Ще ги пробвам с вода. :) Кашкавалът и сиренето се оказва, че не ни пречи, но безлактозното мляко - да, защото също има малък процент лактоза.

  • Гост
    Tocheva Четвъртък, 07 Февруари 2019

    Ако може да попитам кашкавалът на ситно или на едро ренде се настъргва ?

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 07 Февруари 2019

    Тук няма задължително определена големина на настъгването. Важното е кашкавала да залепне добре. Едро, средно или ситно ренде няма наистина кой знае какво значение. Аз го стържа средно, да не е съвсем фино, но не и много едро.

  • Гост
    Добринка Четвъртък, 07 Февруари 2019

    Йоли, благодаря за рецептата. Нямахме търпение да ги изпробваме. Пекат се във фурната.

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 07 Февруари 2019

    О, Доби, така се радвам! Надявам се да ви харесат на всички у дома! Благодаря ти!

  • Гост
    Добринка Четвъртък, 07 Февруари 2019

    Страхотни се получиха. Благодаря още веднъж, Йоли!

  • Гост
    Nas Четвъртък, 07 Февруари 2019

    А с царевичен грис дали ще се получат, че в момента само с това разполагам, а бих искала още тази вечер да ги пробвам :)

  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 07 Февруари 2019

    Късно ти отговарям, извини ме. Нямаше как по-рано да седна на компютъра.
    Да, става. И аз съм ги правила с царевичен. Само имай предвид, че е по-твърд и тежък от още имения, а и по-едър. Затова печи малко по-дълго и ги остави да изстинат добре. Стават леко по-влажни и не така фини, разбира се. Но са чудни, на мен много ми харесват и с царевичен грис.

  • Гост
    Nas Петък, 08 Февруари 2019

    Благодаря

  • Гост
    Ирена Петък, 08 Февруари 2019

    Много добре изглеждат. А дали бих могла да сложа пълнозърнесто брашно? Изобщо с пълнозърнесто стават ли еклери? Избягвам бялото, а много бих искала да ги пробрам. :)

  • Yoli
    Yoli Петък, 08 Февруари 2019

    Благодари, Ренк! Радвам се, че ти харесват. Еклер с пълнозърнесто брашно не съм чувала, но може и да има, знам ли? Спокойно може да пробваш с малко количество да видиш как ше стане. Препоръчвам ти съвсем малка доза да направиш. А соленките са с грис, нищо общи с брашното. Може да ползваш друг вид грис. Вчера една приятелка ги направи с грис от спешна, а друга с царевичен. Все пак аз препоръчвам пшеничен, защото е фин и соленките стават разкошни. Нали знаеш, за всяко нещо си има подходящ продукт. Ще се радвам да опиташ!

  • Гост
    Лиляна Петък, 08 Февруари 2019

    Йоли, биха ли могли да се направят и с царевично брашно? :) Изглеждат страхотно апетитни!

  • Yoli
    Yoli Събота, 09 Февруари 2019

    Лили, брашното не е удачно в случая. Никакво брашно, независимо от какъв вид е. Може да ги направиш с царевичен грис за качамак, ако искаш. Но печи малко по-дълго, тъй като е по-груб, тежък и твърд от пшеничения. И ги остави добре да изстинат. Ще се радвам да пробваш, благодаря ти.

  • Гост
    Соня Петък, 08 Февруари 2019

    Уникални станаха, днес ги направих и отново едно голямо БЛАГОДАРЯ за прекрасните рецепти Йоли:) Всичко в тях е точно премерено и винаги ги правя с удоволствие :) Продължавай да ни радваш с вкусотийките си :)

  • Yoli
    Yoli Събота, 09 Февруари 2019

    Толкова ме радваш, Сонче! Благодаряти от сърце и да ви е сладко на всички у дома!

  • Гост
    Невена Събота, 09 Февруари 2019

    Не разбрах с яйцата какво се случва,кога и къде се слагат?

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 11 Февруари 2019

    Мисля, че съм го написала в точка 2 при начина на приготвяне. Не е ли ясно?

  • Гост
    Соня Неделя, 10 Февруари 2019

    С огромно съжаление трябва да кажа, че кашкавалките ми са пълен провал. Следвах стриктно инструкциите и пропорциите, но не се получи достатъчно гъсто. Пробвах да оправя сместа, но пак не беше достатъчно и в крайна сметка станаха подметки. :(

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 11 Февруари 2019

    Жалко наистина, Сонче. Нямам представа защо така е станало. Тестото трябва да се готви на котлона докато наистина стане гъсто и добре се отлепя от стенита на тенджерата. След това се охлажда, след яйцата отново трябва добре да се охлади. И хубаво да се оваля в кашкавала за да се получи плътна обвивка. Тя служи като черупка и запазва формата на соленките. Ето, Дидидя ми пише, че са се получили добре,не е имала проблем. Доби също ми изпрати снимка, чудесно изглеждат и нейните. Във Фейсбук доста хора ги направиха, но също имаше една жена, която каза, че са станали на питки. Въпреки всичко ще се радам, ако пак пробваш. Благодаря ти,че опита!

  • Гост
    Милена Неделя, 10 Февруари 2019

    Здравейте!
    Направих соленките, много вкусни станаха, благодаря за поредната интересна рецепта! Получиха ми се малко влажни отвътре. Така ли трябва да бъдат или е трябвало да ги пека повече?

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 11 Февруари 2019

    Много се радвам, Милена. Благодаря ти! Да, леко влажни са, но така и трябва. Тестото е без брашно, а с грис, което е коренно различен продукт. А и е само 100 г, да не говорим, че се и запарва. Трябва да са леко влажни, но не много. Ако е повече от нормално е трябвало да се пекат още малко. Благодаря ти още веднъж!

  • дидия
    дидия Понеделник, 11 Февруари 2019

    Соленките са чудни! Те наистина станаха въздушни като еклери. Рецепта е много успешна и точна. Добре, че прочетох, че делиш тестото на три и овкусяваш с различни подправки-така имахме босилекови, със слънчогледови семки и чисти. И стават не само за закуска.....Благодаря!

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 11 Февруари 2019

    Страшно много се радвам, Диди! Сладко да ви е на всички у дома! Благодаря ти за доверието!

  • Гост
    Валентина Димитрова Понеделник, 11 Февруари 2019

    Здравей, Йоли! Хубави ли са на следващия ден?

  • Yoli
    Yoli Понеделник, 11 Февруари 2019

    Да, Вале. Повече от чудесни са. Но рядко остават за следващия ден. Ще се радвам да пробваш.

  • Гост
    Петя Димитрова Понеделник, 11 Февруари 2019

    Йоли, станаха невероятни,много вкусни и ароматни.Благодаря за рецептата!

Коментирайте

Гост
Гост Неделя, 17 Февруари 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus