b2ap3_thumbnail_solen_strudel.jpg

 

Едно солено допълнение към Великденската трапеза е този ароматен щрудел.

Продукти:

тесто:

120 мл прясно мляко
1 пакетче суха мая
1 ч.л. захар
1 яйце
50 г стопено масло
300 г брашно
1 ч.л. сол

пълнеж:

1 стрък зелен лук
1 стрък пресен чесън
1/2 връзка копър
1/2 връзка магданоз
200 г пресен спанак-листа
2 с.л. масло
1/4 ч.л. индийско орехче
30 г стафиди
30 г накълцани орехови ядки
150 г настъргано сирене
1 яйце

друго:

разбито яйце за намазване
бадеми за поръсване

Приготвяне:

* Разтворете маята в млякото. Добавете захарта и оставете на топло за 10 минути. В купа разбийте яйцето, прибавете млякото, солта и маслото. Разбъркайте и с брашното омесете меко тесто, като го добавяте постепенно. Покрийте тестото с найлоново фолио и го оставете да втаса за около 1 час.

* За пълнежа нарежете всички зеленчуци на ситно и ги задушете за кратко в маслото. Добавете останалите продукти и разбъркайте.

* Разточете тестото на тънък правоъгълник и го намажете с пълнежа. Завийте на руло и поставете в тава, покрита с хартия за печене. Намажете с разбито яйце и поръсете с бадеми. Оставете щрудела 20 минути.

* Загрейте фурната на 180* и изпечете за около 40 минути. Охладете щрудела до приятно топло и нарежете на резени. Сервирайте със свежа салата. Да ви е сладко!