Публикувано от в в Тестени
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 3509
  • Печат

Содените питки на мама

 

b2ap3_thumbnail_soda_-bread.jpg

 

 Всеки има своя любима рецепта за содени питки. Моите са жив спомен от детството. От мама. Има рецепти - класика, които е грехота да изменяме. Нека тази бъде една от тях. Ще се радвам, ако ги опитате. 
 

b2ap3_thumbnail_soda_-bread_1.jpg

 

Продукти за 8 питки

2 яйца
2 с.л. олио
200 г кисело мляко
1 равна ч.л. сода бикарбонат
1 равна ч.л. сол
300 - 330 г брашно
100 г кашкавал
100 г бяло саламурено сирене
1 ч.л. кимион
50 г масло

 

b2ap3_thumbnail_soda_-bread_3.jpg

 

Приготвяне

* Разбийте яйцата заедно с олиото. Угасете содата в киселото мляко и я прибавете към яйцата.  Сипете брашното, смесено със солта и половината кимион, и разбъркайте на гладка гъста смес. Ще получите тежко лепкаво тесто, не добавяйте повече брашно. Накрая сложете кашкавала и сиренето нарязани на кубчета. Разбъркайте още веднъж.

* Стопете половината масло. Разделете тестото на 8 части. Всяка потопете в маслото и с ръце оформете топка. Поставете питките в тава, покрита с хартия за печене на разстояние една от друга. С пръст направете дупка в средата на всяка и поставете вътре по малко парченце от останалото масло. Поръсете с кимион.

* Загрейте фурната на 180* и изпечете питките за около 20 - 25 минути. Сервирайте топли с още сирене. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_soda_-bread_2.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: тестени

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Мариана Сряда, 23 Декември 2015

    Ким или кимион?

    Здравей Йоли,

    Благодаря за страхотната рецепта, вече няколко пъти ги приготвям и се харесват на всички.
    Но тъй като не бях сигурна за подправката, я пропусках. На снимките сякаш изглежда като ким, а не кимион, или аз греша?

    Благодаря предварително!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 23 Декември 2015

    RE:Ким или кимион?

    Ха сега де! Марианка, хвана ме в крачка. Може да съм сложила ким, може и кимион. Виж, няма значение. Сложи това, което обичате у дома. Маже и изобщо да не слагаш, както си и направила. Може друга подправка да ползваш. Направи така, както ще ви хареса най-много. Благодаря ти много!

Коментирайте

Гост
Гост Петък, 26 Май 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus