• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Тестени
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 108153
  • 95 коментара
  • Печат

Сливенски милинки

 

b2ap3_thumbnail_milinki_4.jpg

 

   Това са най-вкусните милинки, които съм яла. Рецептата е на моя приятел Ники Куманов. Вече познавате Ники от други рецепти, които съм публикувала. Нека ви припомня, че великолепният козунак, меденките, Кумановата гъбена чорба и италианската плодова салата Macedonia са негови рецепти.

   За тези милинки Ники казва, че е най-важното нещо е крема, с който се маже тестото. И непременно да се направи с мандраджийско масло за да е по-ароматно. Ще се радвам да опитате милинките и да споделите дали ви харесват.

Продукти за една тава

Тесто

200 мл вода
2 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 равна ч.л. сол
15 г прясна мая или 5 г суха
350 г брашно
50 г стопено масло


Крем за намазване

100 г меко масло
5 ч.л. брашно
5 ч.л. вода
1 равна ч.л. сол
1/2 разбито яйце

 

b2ap3_thumbnail_milinki_1.jpg

Приготвяне

* Смесете водата, олиото, захарта и солта. Ако ползвате прясна мая първо я разтворете във водата. Ако е суха я смесете с брашното. С брашното омесете меко и еластично тесто. Оставете го да втаса и удвои обема си.

* За крема разбъркайте маслото. Добавяйте една по една чаена лъжичка брашно и вода, като ги редувате. Бъркайте непрекъснато и накрая посолете.

* От втасалото тесто оформете малки топчета с големината на едър лешник. Потопете всяко в стопеното масло и ги подредете в тава едно до друго. Намажете ги обилно с масления крем и отново ги оставете да втасат.

 

b2ap3_thumbnail_milinki_5.jpg

* Загрейте фурната на 180*. Преди да изпечете милинките намажете най-отгоре с разбито яйце. Печете до златисто около 30 минути. Поднесете ги топли, поръсени с пудра захар, айрян, сладко или сирене. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_milinki_3.jpg

* Милинките се правят с обикновено хлебно тесто. Може да ползвате и готово, но препоръчвам домашно приготвено.  Маслената заливка трябва да е добре осолена, в противен случай милинките стават безвкусни. Ще нанесете разбитото яйце върху крема най-лесно с пръсти. Рецептата на Ники е с 1 кг брашно, но аз я намалих за да направя само една тава. Ако искате повече милинки увеличете всички количества. Непременно опитайте тези милинки - с най-вкусната хрупкава маслена коричка и мека вътрешност.

 

b2ap3_thumbnail_milinki_2.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: масло погача тестени

Коментари

  • Гост
    Eva Toneva Сряда, 24 Юни 2015

    Умопомрачителни са, а снимките - направо приказка! Отивам да замеся тестото, ако ме изхвърлят от нас, направо при теб идвам, да знаеш! Голяма прегръдка и благодарност за споделената красота!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 25 Юни 2015

    Как ще те изхвърлят пък точно теб! Не са глупави твоите, знаят какво богатство имат. Прегръщам те Евка.

  • Yoli
    Yoli Неделя, 28 Юни 2015

    Благодаря Евка. Много ще се радвам да ги опиташ. А ако те изгонят с удоволствие си те взимам при мен, ама да не са луди? Изобщо не ги виждам какво ще правят твоите хубавци без теб.

  • Гост
    Анелия Шишманова Сряда, 24 Юни 2015

    Ммм, страхотно, трябва да се опитат, въпреки, че винаги съм слагала галета отгоре... Но за хората, обичащи тесто изглеждат невероятно галещи небцето! :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 25 Юни 2015

    Благодаря ти Анелиа. Чух от доста места за галета. Много ми е интересно, непременно ще пробвам следващият път. Със сигурност ще е хубаво. Радвам се, че ти харесаха и моите.

  • Гост
    Галя Караиванова Събота, 19 Януари 2019

    Поръсена с галета горната коричка става още по-хрупкава и вкусна. Гарантирано! :)

  • Yoli
    Yoli Събота, 19 Януари 2019

    Кой както обича може да направи, Галя. Всичко е въпрос на вкус.

  • Гост
    Иглика Сряда, 24 Юни 2015

    Наистина са превъзходни, прекрасна идея и чудесно изпълнение!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 25 Юни 2015

    Благодаря ти Иги. Всъщност аплаузите трябва да са да Ники, от който научих милинките.

  • Гост
    Таня Донева Сряда, 24 Юни 2015

    Прочетох рецептата, но и само от снимките ти повярвах, че са много вкусни милинки. С тази хубава коричка и толкова обилно намазани с масло, какви да са? :)
    Открих следващото ми тестено печиво, благодаря ти Йоли!
    Прегръдка!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 28 Юни 2015

    Благодаря ти Танче. Много ще се радвам, ако ги приготвиш на прекрасното си момче.

  • Гост
    Йорданка Иванова Четвъртък, 25 Юни 2015

    :) Ох ... разкошна закуска Йолинка :p
    Вчера като ти видях милинката през телефона се зачудих какво общо имаш със Сливен? Това си е направо към нашия край ... стана ми мило :)
    Прегръщам те и благодарности и на теб и на Ники за вкусната милинка!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 25 Юни 2015

    Танче, прословути са сливенските милинки, няма спор в това. Нямам общо с града, но го харесвам много и често съм била там. А Ники има родниниа там, мисля, че беше баба, от която знае и рецептата. Благодаря ти слънчо.

    Отговор Отказ
  • lovesgreenkitchen
    lovesgreenkitchen Четвъртък, 25 Юни 2015

    Съвършени са, Йоли! Много красиво поднесени!
    Поздрави!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 25 Юни 2015

    Много, много ти благодаря. Радвам се, че ти харесаха.

  • Yoli
    Yoli Неделя, 28 Юни 2015

    Много, много ти благодаря. Радвам се, че ти харесаха.

  • Гергана Лазарова
    Гергана Лазарова Четвъртък, 25 Юни 2015

    Колко ги обичаме и ние! Ама само не ги наричай пред господина "сливенски", че се започва вечният спор между двата съседни града и кое на кого е всъщност. :) Чудни са и твоите, Йолинка! Грабвам си едничка. :)
    Прегръдки!

  • Гост
    Петя Янчик Четвъртък, 25 Юни 2015

    Страхотни с

    и аз ги правя същите, отгоре слагам кашкавал. Моята рецепта я зная под името миленки-миньонки. Опитайте, няма да съжалявате, дами! :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 25 Юни 2015

    RE:Страхотни с

    Благодаря ти Петя. Какво сладко име - миньонки. Наистина са такива. Ще направя и аз с кашкавал. Много го обичам запечен върху тестени вкусотии.

  • dalia
    dalia Петък, 26 Юни 2015

    Ттези милинки още тези дни ще ги опитаме. Направо долових аромата им......прекрасно изкушение, както обикновено, мила Йоли:)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 26 Юни 2015

    Много ще се радвам, Ани. Непременно ми пиши дали са ви харесали. Надявам се. Благодаря ти.

  • Светулка
    Светулка Петък, 26 Юни 2015

    Йоли, от дете много обичам милинки. Правила съм два не особено успешни опита с две различни рецепти, много отдавна и реших, че не ме бива за това. Като си идвам в България си купувам, но май вече е трудно да намериш наистина хубави милинки по магазините, или аз си живея с носталгия по минали неща. Сега, като видях твоите, пак ми дойде "мерак" да опитам да ги направя. Толкова апетитни изглеждат! Страхотни! Но нищо чудно пак да се проваля:D

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 28 Юни 2015

    Много ще се радвам, Светле. И не бой се, няма да има никакъв провал, обещавам. Рецептата е много лесна и наистина вкусна. Благодаря ти.

  • Гост
    Светлана Събота, 27 Юни 2015

    Изглеждат толкова пухкави... и хрупкави отгоре... Представям си вкуса! Ще се пробва задължително!
    Поздрави и хубав уикенд! :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 28 Юни 2015

    Много ще се радвам, Светле. Надявам се да ви харесат. Благодаря ти.

  • Станимир Славов
    Станимир Славов Събота, 27 Юни 2015

    Каквито и спорове да се водят Сливенските милинки са си прословути.Като дете всяко лято ходех на гости на баба ми в Сливен.Точно срещу нас имаше една сладкарница "Старият бряст".Там правеха най-хубавите милинки в града и се продаваха на бройка от големи тави.Сутрин баба ми ходеше да ми купува и закусвах с прясно мляко.Неповторим вкус!Тези изглеждат същите!Чакм си само музата и ще си направя.Благодаря за рецептата Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 28 Юни 2015

    Много се радвам, че отключих такива мили спомени в теб, Стани. А още повече ще се радвам, ако ги опиташ. Хайде, да ти идва музата по-бързо. Благодаря ти приятелче.

    Отговор Отказ
  • Гост
    Ася Събота, 27 Юни 2015

    Направено! Изядено! За секунди! .. Благодаря,Йоли! :p

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 28 Юни 2015

    Айде бе! Верно! Е, супер много ме зарадва! Благодаря ти от сърце, Асе! Да са ви сладки!

  • Гост
    Мария Добрикова Неделя, 28 Юни 2015

    Уникална рецепта, непременно я пробвайте!

    Рецептата е уникална! Днес я изпробвах и резултата беше невероятен. Горещо я препоръчвам на всеки. Мила Йоли, благодаря ти за пореден път за изключителната рецепта, която направи неделният ни ден още по-слънчев. Децата са очаровани;):Поздрави от Антверпен!

    Отговор Отказ

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 21 Май 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus