Публикувано от в в Тестени
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 68930
  • Печат

Сливенски милинки

 

b2ap3_thumbnail_milinki_4.jpg

 

   Това са най-вкусните милинки, които съм яла. Рецептата е на моя приятел Ники Куманов. Вече познавате Ники от други рецепти, които съм публикувала. Нека ви припомня, че великолепният козунак, меденките, Кумановата гъбена чорба и италианската плодова салата Macedonia са негови рецепти.

   За тези милинки Ники казва, че е най-важното нещо е крема, с който се маже тестото. И непременно да се направи с мандраджийско масло за да е по-ароматно. Ще се радвам да опитате милинките и да споделите дали ви харесват.

Продукти за една тава

Тесто

200 мл вода
2 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 равна ч.л. сол
15 г прясна мая или 5 г суха
350 г брашно
50 г стопено масло


Крем за намазване

100 г меко масло
5 ч.л. брашно
5 ч.л. вода
1 равна ч.л. сол
1/2 разбито яйце

 

b2ap3_thumbnail_milinki_1.jpg

Приготвяне

* Смесете водата, олиото, захарта и солта. Ако ползвате прясна мая първо я разтворете във водата. Ако е суха я смесете с брашното. С брашното омесете меко и еластично тесто. Оставете го да втаса и удвои обема си.

* За крема разбъркайте маслото. Добавяйте една по една чаена лъжичка брашно и вода, като ги редувате. Бъркайте непрекъснато и накрая посолете.

* От втасалото тесто оформете малки топчета с големината на едър лешник. Потопете всяко в стопеното масло и ги подредете в тава едно до друго. Намажете ги обилно с масления крем и отново ги оставете да втасат.

 

b2ap3_thumbnail_milinki_5.jpg

* Загрейте фурната на 180*. Преди да изпечете милинките намажете най-отгоре с разбито яйце. Печете до златисто около 30 минути. Поднесете ги топли, поръсени с пудра захар, айрян, сладко или сирене. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_milinki_3.jpg

* Милинките се правят с обикновено хлебно тесто. Може да ползнате и готово, но препоръчвам домашно приготвено.  Маслената заливка трябва да е добре осолена иначе милинките стават безвкусни. Ще нанесете разбитото яйце върху крема най-лесно с пръсти. Рецептата на Ники е с 1 кг брашно, но аз я намалих за да направя само една тава. Ако искате повече милинки увеличети всички количество. Непременно опитайте тези милинки - с най-вкусната хрупкава маслена коричка и мека вътрешност.

 

b2ap3_thumbnail_milinki_2.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: масло погача тестени

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Eva Toneva Сряда, 24 Юни 2015

    Умопомрачителни са, а снимките - направо приказка! Отивам да замеся тестото, ако ме изхвърлят от нас, направо при теб идвам, да знаеш! Голяма прегръдка и благодарност за споделената красота!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 25 Юни 2015

    Как ще те изхвърлят пък точно теб! Не са глупави твоите, знаят какво богатство имат. Прегръщам те Евка.

  • Yoli
    Yoli Неделя, 28 Юни 2015

    Благодаря Евка. Много ще се радвам да ги опиташ. А ако те изгонят с удоволствие си те взимам при мен, ама да не са луди? Изобщо не ги виждам какво ще правят твоите хубавци без теб.

  • Гост
    Анелия Шишманова Сряда, 24 Юни 2015

    Ммм, страхотно, трябва да се опитат, въпреки, че винаги съм слагала галета отгоре... Но за хората, обичащи тесто изглеждат невероятно галещи небцето! :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 25 Юни 2015

    Благодаря ти Анелиа. Чух от доста места за галета. Много ми е интересно, непременно ще пробвам следващият път. Със сигурност ще е хубаво. Радвам се, че ти харесаха и моите.

  • Гост
    Иглика Сряда, 24 Юни 2015

    Наистина са превъзходни, прекрасна идея и чудесно изпълнение!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 25 Юни 2015

    Благодаря ти Иги. Всъщност аплаузите трябва да са да Ники, от който научих милинките.

  • Гост
    Таня Донева Сряда, 24 Юни 2015

    Прочетох рецептата, но и само от снимките ти повярвах, че са много вкусни милинки. С тази хубава коричка и толкова обилно намазани с масло, какви да са? :)
    Открих следващото ми тестено печиво, благодаря ти Йоли!
    Прегръдка!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 28 Юни 2015

    Благодаря ти Танче. Много ще се радвам, ако ги приготвиш на прекрасното си момче.

  • Гост
    Йорданка Иванова Четвъртък, 25 Юни 2015

    :) Ох ... разкошна закуска Йолинка :p
    Вчера като ти видях милинката през телефона се зачудих какво общо имаш със Сливен? Това си е направо към нашия край ... стана ми мило :)
    Прегръщам те и благодарности и на теб и на Ники за вкусната милинка!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 25 Юни 2015

    Танче, прословути са сливенските милинки, няма спор в това. Нямам общо с града, но го харесвам много и често съм била там. А Ники има родниниа там, мисля, че беше баба, от която знае и рецептата. Благодаря ти слънчо.

    Отговор Отказ
  • lovesgreenkitchen
    lovesgreenkitchen Четвъртък, 25 Юни 2015

    Съвършени са, Йоли! Много красиво поднесени!
    Поздрави!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 25 Юни 2015

    Много, много ти благодаря. Радвам се, че ти харесаха.

  • Yoli
    Yoli Неделя, 28 Юни 2015

    Много, много ти благодаря. Радвам се, че ти харесаха.

  • Гергана Лазарова
    Гергана Лазарова Четвъртък, 25 Юни 2015

    Колко ги обичаме и ние! Ама само не ги наричай пред господина "сливенски", че се започва вечният спор между двата съседни града и кое на кого е всъщност. :) Чудни са и твоите, Йолинка! Грабвам си едничка. :)
    Прегръдки!

  • Гост
    Петя Янчик Четвъртък, 25 Юни 2015

    Страхотни с

    и аз ги правя същите, отгоре слагам кашкавал. Моята рецепта я зная под името миленки-миньонки. Опитайте, няма да съжалявате, дами! :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 25 Юни 2015

    RE:Страхотни с

    Благодаря ти Петя. Какво сладко име - миньонки. Наистина са такива. Ще направя и аз с кашкавал. Много го обичам запечен върху тестени вкусотии.

  • dalia
    dalia Петък, 26 Юни 2015

    Ттези милинки още тези дни ще ги опитаме. Направо долових аромата им......прекрасно изкушение, както обикновено, мила Йоли:)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 26 Юни 2015

    Много ще се радвам, Ани. Непременно ми пиши дали са ви харесали. Надявам се. Благодаря ти.

  • Светулка
    Светулка Петък, 26 Юни 2015

    Йоли, от дете много обичам милинки. Правила съм два не особено успешни опита с две различни рецепти, много отдавна и реших, че не ме бива за това. Като си идвам в България си купувам, но май вече е трудно да намериш наистина хубави милинки по магазините, или аз си живея с носталгия по минали неща. Сега, като видях твоите, пак ми дойде "мерак" да опитам да ги направя. Толкова апетитни изглеждат! Страхотни! Но нищо чудно пак да се проваля:D

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 28 Юни 2015

    Много ще се радвам, Светле. И не бой се, няма да има никакъв провал, обещавам. Рецептата е много лесна и наистина вкусна. Благодаря ти.

  • Гост
    Светлана Събота, 27 Юни 2015

    Изглеждат толкова пухкави... и хрупкави отгоре... Представям си вкуса! Ще се пробва задължително!
    Поздрави и хубав уикенд! :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 28 Юни 2015

    Много ще се радвам, Светле. Надявам се да ви харесат. Благодаря ти.

  • Станимир Славов
    Станимир Славов Събота, 27 Юни 2015

    Каквито и спорове да се водят Сливенските милинки са си прословути.Като дете всяко лято ходех на гости на баба ми в Сливен.Точно срещу нас имаше една сладкарница "Старият бряст".Там правеха най-хубавите милинки в града и се продаваха на бройка от големи тави.Сутрин баба ми ходеше да ми купува и закусвах с прясно мляко.Неповторим вкус!Тези изглеждат същите!Чакм си само музата и ще си направя.Благодаря за рецептата Йоли!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 28 Юни 2015

    Много се радвам, че отключих такива мили спомени в теб, Стани. А още повече ще се радвам, ако ги опиташ. Хайде, да ти идва музата по-бързо. Благодаря ти приятелче.

    Отговор Отказ
  • Гост
    Ася Събота, 27 Юни 2015

    Направено! Изядено! За секунди! .. Благодаря,Йоли! :p

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 28 Юни 2015

    Айде бе! Верно! Е, супер много ме зарадва! Благодаря ти от сърце, Асе! Да са ви сладки!

  • Гост
    Мария Добрикова Неделя, 28 Юни 2015

    Уникална рецепта, непременно я пробвайте!

    Рецептата е уникална! Днес я изпробвах и резултата беше невероятен. Горещо я препоръчвам на всеки. Мила Йоли, благодаря ти за пореден път за изключителната рецепта, която направи неделният ни ден още по-слънчев. Децата са очаровани;):Поздрави от Антверпен!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 28 Юни 2015

    Охооо.... къде чак отишли миликите! В Антверпен! Благодаря ти за доверието, Мария. Страшно се радвам, че ги направи и още повече, че са ви харесали. Юпииииииии !!!

  • Гост
    Dora Неделя, 28 Юни 2015

    Направих милинките. Прекрасни са. Но, с намалено количество на маслото. Тоест, сложих общо около 80 грама. Да уточним дали правилно съм разбрала. На 350 гр. брашно слагаш 150 гр. масло, значи на 1кг. брашно би било редно да се сложат 450 гр. масло. Е, само на мен ли ми се струва, че това е малко прекалено? Аз ли не съм разбрала правилно, или количеството на маслото в рецептата не е правилно упоменато?

    Отговор Отказ

Коментирайте

Гост
Гост Неделя, 23 Април 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus