- Размер на шрифта: По-голям По-малък
- Посещения: 104301
- 90 коментара
- Абонирайте се
- Печат
Сливенски милинки
Това са най-вкусните милинки, които съм яла. Рецептата е на моя приятел Ники Куманов. Вече познавате Ники от други рецепти, които съм публикувала. Нека ви припомня, че великолепният козунак, меденките, Кумановата гъбена чорба и италианската плодова салата Macedonia са негови рецепти.
За тези милинки Ники казва, че е най-важното нещо е крема, с който се маже тестото. И непременно да се направи с мандраджийско масло за да е по-ароматно. Ще се радвам да опитате милинките и да споделите дали ви харесват.
Продукти за една тава
Тесто
200 мл вода
2 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 равна ч.л. сол
15 г прясна мая или 5 г суха
350 г брашно
50 г стопено масло
Крем за намазване
100 г меко масло
5 ч.л. брашно
5 ч.л. вода
1 равна ч.л. сол
1/2 разбито яйце
Приготвяне
* Смесете водата, олиото, захарта и солта. Ако ползвате прясна мая първо я разтворете във водата. Ако е суха я смесете с брашното. С брашното омесете меко и еластично тесто. Оставете го да втаса и удвои обема си.
* За крема разбъркайте маслото. Добавяйте една по една чаена лъжичка брашно и вода, като ги редувате. Бъркайте непрекъснато и накрая посолете.
* От втасалото тесто оформете малки топчета с големината на едър лешник. Потопете всяко в стопеното масло и ги подредете в тава едно до друго. Намажете ги обилно с масления крем и отново ги оставете да втасат.
* Загрейте фурната на 180*. Преди да изпечете милинките намажете най-отгоре с разбито яйце. Печете до златисто около 30 минути. Поднесете ги топли, поръсени с пудра захар, айрян, сладко или сирене. Да ви е сладко!
* Милинките се правят с обикновено хлебно тесто. Може да ползвате и готово, но препоръчвам домашно приготвено. Маслената заливка трябва да е добре осолена, в противен случай милинките стават безвкусни. Ще нанесете разбитото яйце върху крема най-лесно с пръсти. Рецептата на Ники е с 1 кг брашно, но аз я намалих за да направя само една тава. Ако искате повече милинки увеличете всички количества. Непременно опитайте тези милинки - с най-вкусната хрупкава маслена коричка и мека вътрешност.
последно модифициран в
Коментари
-
Сряда, 24 Юни 2015
Ммм, страхотно, трябва да се опитат, въпреки, че винаги съм слагала галета отгоре... Но за хората, обичащи тесто изглеждат невероятно галещи небцето!
· Yoli харесват коментара. -
Сряда, 24 Юни 2015
Наистина са превъзходни, прекрасна идея и чудесно изпълнение!
· Yoli харесват коментара. -
Сряда, 24 Юни 2015
Прочетох рецептата, но и само от снимките ти повярвах, че са много вкусни милинки. С тази хубава коричка и толкова обилно намазани с масло, какви да са?
Открих следващото ми тестено печиво, благодаря ти Йоли!
Прегръдка!· Yoli харесват коментара. -
Четвъртък, 25 Юни 2015
Ох ... разкошна закуска Йолинка
Вчера като ти видях милинката през телефона се зачудих какво общо имаш със Сливен? Това си е направо към нашия край ... стана ми мило
Прегръщам те и благодарности и на теб и на Ники за вкусната милинка!· Yoli харесват коментара. -
Четвъртък, 25 Юни 2015
Танче, прословути са сливенските милинки, няма спор в това. Нямам общо с града, но го харесвам много и често съм била там. А Ники има родниниа там, мисля, че беше баба, от която знае и рецептата. Благодаря ти слънчо.
· Станимир Славов харесват коментара. -
Четвъртък, 25 Юни 2015
Съвършени са, Йоли! Много красиво поднесени!
Поздрави!· Yoli харесват коментара. -
Четвъртък, 25 Юни 2015
Страхотни с
и аз ги правя същите, отгоре слагам кашкавал. Моята рецепта я зная под името миленки-миньонки. Опитайте, няма да съжалявате, дами!
· Yoli харесват коментара. -
Петък, 26 Юни 2015
Ттези милинки още тези дни ще ги опитаме. Направо долових аромата им......прекрасно изкушение, както обикновено, мила Йоли
· Yoli харесват коментара. -
Петък, 26 Юни 2015
Йоли, от дете много обичам милинки. Правила съм два не особено успешни опита с две различни рецепти, много отдавна и реших, че не ме бива за това. Като си идвам в България си купувам, но май вече е трудно да намериш наистина хубави милинки по магазините, или аз си живея с носталгия по минали неща. Сега, като видях твоите, пак ми дойде "мерак" да опитам да ги направя. Толкова апетитни изглеждат! Страхотни! Но нищо чудно пак да се проваля
· Yoli харесват коментара. -
Събота, 27 Юни 2015
Изглеждат толкова пухкави... и хрупкави отгоре... Представям си вкуса! Ще се пробва задължително!
Поздрави и хубав уикенд!· Yoli харесват коментара. -
Събота, 27 Юни 2015
Каквито и спорове да се водят Сливенските милинки са си прословути.Като дете всяко лято ходех на гости на баба ми в Сливен.Точно срещу нас имаше една сладкарница "Старият бряст".Там правеха най-хубавите милинки в града и се продаваха на бройка от големи тави.Сутрин баба ми ходеше да ми купува и закусвах с прясно мляко.Неповторим вкус!Тези изглеждат същите!Чакм си само музата и ще си направя.Благодаря за рецептата Йоли!
· Yoli харесват коментара. -
Неделя, 28 Юни 2015
Много се радвам, че отключих такива мили спомени в теб, Стани. А още повече ще се радвам, ако ги опиташ. Хайде, да ти идва музата по-бързо. Благодаря ти приятелче.
· Станимир Славов харесват коментара. -
Неделя, 28 Юни 2015
Уникална рецепта, непременно я пробвайте!
Рецептата е уникална! Днес я изпробвах и резултата беше невероятен. Горещо я препоръчвам на всеки. Мила Йоли, благодаря ти за пореден път за изключителната рецепта, която направи неделният ни ден още по-слънчев. Децата са очаровани
:Поздрави от Антверпен!
· Yoli харесват коментара.
Умопомрачителни са, а снимките - направо приказка! Отивам да замеся тестото, ако ме изхвърлят от нас, направо при теб идвам, да знаеш! Голяма прегръдка и благодарност за споделената красота!