Публикувано от в в Сладки
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 8858
  • Печат

Сладките на г-жа Кнуф

 

b2ap3_thumbnail_injection_-biscuits_1.jpg

 

Тези бисквитки са ми скъп спомен от една мила дама, която живее в Германия. Последното грижливо опаковано пакетче със сладки, което ми подари беше придружено от малко листче, на което глижливо и старателно беше написана рецептата. Виждате го на снимките. Надявам се с тази публикация да зарадвам Frau Knuf, както и всички вас.

 

Продукти за около 40 - 50 сладки

125 г меко масло
125 г пудра захар
1 яйце
настъргана кора от  1 лимон
ванилия
250 г брашно
1/2 ч.л. бакпулвер

Глазура

5 с.л. пудра захар
сок от 1/2 лимон

 

b2ap3_thumbnail_injection_-biscuits_3.jpg

 

Приготвяне

* Разбийте маслото и захарта на пухкав крем. Добавете яйцето, лимоновата кора и ванилията. Разбийте още малко.

* Пресейте брашното заедно с бакпулвера и го сипете в маслената смес. Разбъркайте добре с шпатула или лъжица.

* На малки части сложете тестото в пош с широк звездовиден накрайник. Шприцовайте малки бисквити в тава, покрита с хартия за печене.

* Загрейте фурната на 170* и изпечете сладките за около 10 - 15 минути.

* В купичка разбъркайте съставките за глазурата. Ако е нужно добавете още лимонов сок или захар. Поради различната големина и сочност на лимоните не бих могла да дам по-точни пропорции. Глазурата трябва да е достатъчно гъста за да се задържа по сладките, но все пак и течна за да се стича по тях.

* Намажете сладките с глазурата или леко ги топнете в нея. Оставете ги добре да изсъхнат  и приберете в кутия. Да са ви сладки!

* Да добавя нещо важно. Яйцата са с различна големина. Ако ползвате голямо яйце, тестото ще стане малко по-меко и е възможно при печене сладките да изгубят форма. В този случай прибавете още една две лъжици тбрашно към тестото. Също може да го оставите да престои в хладилника за да се стегне, но тогава ще ви е трудно да шприцовате, освен ако нямате уред за шприцовани бисквити.

 

b2ap3_thumbnail_injection_-biscuits_2.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Гергана Лазарова
    Гергана Лазарова Вторник, 10 Март 2015

    Г-жа Кнуф толкова хубаво е завършила вкуса на тези маслени сладки, че е омагьосала и теб, Йоли. А ти вече си черешката на магията! Взимам си двечки, ако позволиш, не бих могла само аз да им се зарадвам, моят човек със сигурност ще ги оцени! Чудни са!
    Прегръдки, мила ни Йолинка. :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 10 Март 2015

    Е нали сте си тандем! Двечки, разбира се! Къде без моя пирятел! Благодаря Гери!

  • Lussi`s World of Artcraft
    Lussi`s World of Artcraft Вторник, 10 Март 2015

    Каква красота!

    Толкова са нежни тези сладки, Йоли! Грабват от пръв поглед, а цветът им е толкова съблазнителен. Обезателно ще запазя и аз тази рецепта, за да я приготвя скоро! най-сърдечни поздрави, мила!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 11 Март 2015

    RE:Каква красота!

    Благодаря ти, сладка Люси! Тези думки, казани от теб значат много.

  • Гост
    Нели Йонева Сряда, 11 Март 2015

    Нели

    Здравей, Йоли. Правила съм няколко твои рецепти и се получаваха много добре. Снощи след като видях тези изкушаващи сладки реших да ги направя. Получиха се много вкусни и леки, но имах само един проблем, че при печенето ми се развалиха и не се запази формата им.Имаш ли идея от къде може да се е получило така?
    Иначе са страхотни сладките!
    Поздрави! Нели

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 11 Март 2015

    RE:Нели

    Благодаря ти Нели. Радвам се, че ти харесаха на вкус, независимо от развалената фирма. Да, имам представа какво е станало. Малко повече брашно е трябвало. Аз изпълних рецептата така, както е написана от г- жа Кнуф, но понякога яйцата са по- големи и тестото става по- течно. Ще добавя после това уточнение към рецептата. Благодаря ти отново.

  • Гост
    Десислава Вълкова Сряда, 11 Март 2015

    страхотно

    Голяма почитателка съм на теб,Йоли и на блога ти.А от днес и горд притежател на двете ти кулинарни книги.Кога ще има трета част?Повече от половината рецепти в блога вече са в любимите ми рецепти.Всичко е изключително :)
    И имам идея,защо следващата ти книга не е с рецепти и за по-бедните хора,които нямат възможност да си купят сирене Бри или сметана Президент?Хубав и успешен ден,Йоли

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 11 Март 2015

    RE:страхотно

    Благодаря ти, Деси. Толкова си мила! Радвам се, че ти харесват рецептите ми. А още повече, че ги опитваш!

    Много ти е хубава идеята, и аз я имам същата. Искам да направя една книга за българската непозната кухня. Не тази, която е по механите, не кебапчета и мусака. А това, което може да се открие при бабите в затънтените ни селца. Ако знаеш колко е уникално всичко! Колко е истинско! Няма Бри и Президент. Храната е семпла, дори простичка. С много малко продукти стават чудеса. Изпробвала съм няколко такива рецепти. Можеш да ги намериш в каталога ми в дясно "Български гозби". Издателствата не проявяват кой знае колко голям интерес, а може да сатне нещо много хубаво. Всички искат модерна кухня... ха де. Благодаря ти още веднъж, Деси.

  • Гергана Лазарова
    Гергана Лазарова Четвъртък, 12 Март 2015

    RE:RE:страхотно

    О, само да бях един издател, веднага бих подкрепила една такава страхотна идея! Обичам много тези простички рецепти, толкова наши, толкова истински! :) Йолинка, защо не попиташ Еси? Аз си мисля, че те биха проявили интерес. ;) Мога и аз да опитам!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 12 Март 2015

    RE:RE:RE:страхотно

    Гери, идеята за тази книга е да я направим заедно с Деси Димитрова от Слоуфуд. Мислиш ли, че не говорила с Еси? Със сигурност е говорила според мен, но може да я питаш. Благодаря ти мила.

  • Гергана Лазарова
    Гергана Лазарова Четвъртък, 12 Март 2015

    RE:RE:RE:RE:страхотно

    Не знаех, Йоли... Но пък не пречи да опитаме, нали? ;) Идеята ти е страхотна, дано успееш, от все сърце ти го желая!
    Ще ти пиша веднага, само Еси да ми отговори.

  • Гост
    Таня Донева Петък, 13 Март 2015

    RE:RE:страхотно

    Извинявам се за нахалната намеса..., но искам да кажа. И аз искам такава книга и сигурна съм не само аз, защото само издателите явно си мислят, че на някой му е нужна повече модерната кухня, но аз не мисля така. Както аз, така и вие знаете, когато споделим рецепта в кулинарните групи във Фейсбук или на друго място, на което хората са обикновени и непретенциозни каквито са по-голямата част от населението на страната ни, а това са хора които нямат блогове и най-често поглеждат за рецепта, за да разнообразят трапезата си и да не е необходимо преди да я приготвят да трябва да ходят в магазина с един дълъг списък с необходими продукти. За мен всяка рецепта е много интересна, много различна и ми се иска да приготвя всичко приготвяно някога, но с моят почерк, е дааа, но най-често вечер забързана след работа предпочитам да приготвя нещо бързо и по обикновено. Та мисълта ми е, че хората харесват много повече лесните неща, в които няма много продукти, а резултата е вкусен.
    Така че съм напълно съгласна, че една такава книга, събрала в себе си рецепти близки до вкуса ни с продукти, които познаваме, ще има определено много голям успех и полза. Да не забравяме от колко голямо значение е и автора на книгата, някой на когото хората имат доверие и се възхищават ;)
    Поздрави, любима!
    Ама се раздрънках...

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 15 Март 2015

    RE:RE:RE:страхотно

    Танче, страшно се радвам, че мислиш така. Имах щастието да опозная много малка част от нашата непозната национална кухня. В малки затънтени селца, където времето е сякаш спряло има хора, които все още помнят и приготвят храната на дедите си. Ястия незнайни, със странни имена, приготвени с много малко и евтини продукти. Това не е храната "Балкантурист" или "Механа", под която обикновено обясняваме на чужденците какво е българска национална кухня. Не е кебапчета, мусака и шопска салата. Това е храна с история и спомени за бедни години, в които е било въпрос на оцеляване какво ще сложиш на трапезата. Тази непозната част от нашата кухня искам да покажа. Поканиха ме да направя своя авторска вечеря за 70 души от "Бакхус". Не можах да се отзова на поканата им за февруари и март, но съм решила да се втурна в това предизвикателство в края на април. Утре имам среща по този въпрос и ако на хоората, които организират това им се стори интересно, решила съм да приготвя точно тази храна. Непознатата българска национална кухня.

  • Тики
    Тики Сряда, 11 Март 2015

    Какви са красивички тези сладки! А и рецептата с тази емоционална наситеност на красивия жест, е още по-интересна :) Тестото си представям идеално на вкус, но глазурата ми е чудна. Знам, че така се прави, но не съм опитвала как е на вкус. Само с проба ще разбера, нали?!
    Усмивка от мен и скръцване от Бебси :)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Сряда, 11 Март 2015

    Изобщо не те чета. Мани ги тия сладки. Мисля си само какво видях преди секунди. Малката Йоана! Толкова е сладка, толкова е фина и нежна! Благодаря, че ми я показа, Тики. Имаш най-фантастичното щастие на света! Прегръщам ви и двете.

    Отговор Отказ
  • Тики
    Тики Четвъртък, 12 Март 2015

    Aaa, сладките са си чудни, бих почерпила Бебси с една преработена на мляко :)
    А за другото, нямаш представа как ме стопли и ти! Така ми липсваш, а снощи сякаш ми беше на гости :)
    Гуш и от нас!

  • Гост
    Нели Йонева Сряда, 11 Март 2015

    За нищо, Йоли. Аз ти благодаря. Следващият път ще пробвам с малко повече брашно и по-хубав накрайник. Поздрави!

  • Гост
    Ирма Атанасова Четвъртък, 12 Март 2015

    Много красиви сладки, Йоли, много! И вкуса им е страхотен, сигурна съм защото рецептата на госпожа Кнуф е едно към едно същата, по която се правеха в едни стари времена сладките в сладкарските цехове и се продаваха по сладкарниците на килограм. Много им харесвах именно глазурата и винаги молех да ми сложат в плика тези с най-много глазура. :)
    И нещо важно: ако тестото е меко, охлаждането му в хладилника ще спомогне само за по-доброто оформяне на сладките, но при печене те ще се разлеят и ще позагубят от формата си. Така че, най-доброто решение в такъв случай е доомесване на тестото с още малко брашно или нишесте, които да поемат излишната влага. Все пак се изисква известен опит или усет в боравенето с маслено тесто - малко по-меко или една идея по-твърдо от нужното е вече проблем. Дето се казва, ръка да пипне. :)
    Поздравления за госпожа Кнуф и прегръдка голяма за теб!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 12 Март 2015

    Благодаря ти мила. Права си за тестото, трябва да се нагоди. При мен се получиха добре, но наистина ако е по-голямо яйцето трябва да се добави още малко брашно. Тъй като обикновето прява сладките на "око", изпичам една тава да ги видя какви ще станат. Тогава, ако има нужда добавям малко брашно за да станат по-стегнати или малко мляко или сметана за да се разлеят повече. Май все така процедирам, така и не се научих да работя с точти мерки.

  • lovesgreenkitchen
    lovesgreenkitchen Събота, 14 Март 2015

    Изглеждат прекрасни, Йоли! Съблазняваш ни с вкусотийки както винаги. Ще ги опитам при първа възможност, когато имам нужда от дребни сладки.
    Поздрави!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 15 Март 2015

    Благодаря ти Габи. Много ще се радвам да ги опиташ. Да са ти сладки!

  • Гост
    Мони Четвъртък, 21 Юли 2016

    Йоли направих тези чудесни бисквитки

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 24 Юли 2016

    Благодаря Мони. Много се радвам, че ти харесаха. Още днес ще зарадвам г-жа Кнуф като и кажа.

  • valentinakm
    valentinakm Вторник, 06 Декември 2016

    Може ли да използвам портокал за глазурата?

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Петък, 09 Декември 2016

    Да, разбира се, Вале. Аз вече видях сладките ти, благодаря, че ми изпрати снимка. Надявам се да са ти харесали на вкус. Благодаря ти много за доверието! Прекрасни празници ти желая!

    Отговор Отказ

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 27 Юни 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus