Публикувано от в в Сладкиши
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 7102
  • Печат

Сладкиш с жълтъци

 

b2ap3_thumbnail_cake_-yolks_1.jpg

 

   Често се случва да ни остават белтъци или жълтъци от яйцата. Е, два дена се чудих какво да направя с 6 жълтъка. Получи се чудесен сладкиш, който нарекох "Сладкиш с жълтъци", тъй като не можах да се сетя за друго име в момента. Не звучи много вкусно и примамливо, но така хората, които търсят рецепти само с жълтъци лесно ще могат да попаднат на него, ако зададат някоя от думите  в Гугъл. За разлика от името си сладкиша е много, много вкусен. Ще се радвам да го опитате!

Продукти за тестото

60 г меко масло
60 г пудра захар
ванилия
3 жълтъка
60 мл прясно мляко
настъргана кора от 1/2 портокал
120 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер

Продукти за крема

200 мл течна сметана
60 г захар
3 жълтъка
ванилия
настъргана кора от 1/2 портокал
150 г крем фреш или маскарпоне

плодове по избор
няколко лъжици ягодов конфитюр или желе

Приготвяне

* Разбийте на крем маслото с пудрата захар. Добавете жълтъците, портокаловата кора и ванилията. Разбъркайте и налейте млякото, а след това сипете брашното, примесено с бакпулвера. Разбъркайте отново с миксер на гладка смес.

* Намажете кръгла форма 26 или 28 см с масло и я посипете с брашно. Изсипете тестото вътре и го загладете. Изпечете го в загрята на 180* за около 20 - 25 минути. Охладете блата.

* За крема смесете в тиган или тенджерка с незалепващо покритие сметаната, захарта, ванилията и портокаловата кора. Загрейте на котлона до горещо и отстранете. В купичка разбъркайте жълтъците и постепенно налейте в тях няколко лъжици от топлата сметана, като бъркате непрекъснато. Задължително направете това за да темперирате жълтъците и да не получите бъркани яйца като резултат.  След като темперирате жълтъците ги налейте в останалата сметана, разбъркайте и върнете на котлона. Сварете крем на слаб огън, като бъркате непрекъснато. Силата на огъня трябва да е такава, че крема да не завира. Моят котлон има 9 степени и аз варя такъв крем на 4 степен. Ако се притеснявате, че може да не улучите подходящата температура, сварете крема на водна баня. Кремът  е готов когато се сгъсти и лъжицата оставя ясна следа в него. Охладете добре крема, след което с внимателно бъркане го смесете с крем фреш или маскарпоне.

* Намажете блата с крема, отгоре нарежете плодовете и ги глазирайте с конфитюра. Това е всичко! Получи се изключително нежен на вкус сладкиш - крехка маслена основа с крем, наподобяващ  Брюле или крем Каталана.  Да ви е сладко!



b2ap3_thumbnail_cake_-yolks_2.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

  • Lussi`s World of Artcraft
    Lussi`s World of Artcraft Събота, 06 Февруари 2016

    Йолинка, права си- и аз самата съм търсила точно тези думи, но не съм попадала на тази красота! Чудесна рецепта...записвам я за "спешните" случаи! Поздрави и усмивки от мен!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 07 Февруари 2016

    Спешен случай за жълтъци! Голяма си ми скица. Благодаря ти сладурке!

  • Гергана Лазарова
    Гергана Лазарова Събота, 06 Февруари 2016

    Хайде сега, заглавието не било добре... Нищо му няма, даже си е супер! :) Пък и каква красота се крие зад него... Ама много вкусно ти е хрумнало отново, Йоли! Все така да ти изостават нещица, че да майсториш нови чудесии. :)
    Пргръдки най-сърдечни ти изпращам!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Неделя, 07 Февруари 2016

    Благодаря ти мила Гери. Наистина се получи много вкусен сладкиш, но с жълтъци, масло и хубав крем няма какво друго да стане. Просто продуктите са хубави, а аз само ги съчетах, нищо повече. Целувам те!

  • Гост
    Eva Toneva Неделя, 07 Февруари 2016

    Любимите ми ягоди примамват с вкусна рецепта! Фантастична идея, а снимките са като по учебник! :p

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 09 Февруари 2016

    Имам си аз една учителка любима ...

  • Гост
    Анонимен Вторник, 09 Февруари 2016

    Г-жо Делибозова,
    Аз вече отдавна не търся рецепти в интернет,аз просто посещавам Вашите сайтове.БЛАГОДАРЯ.ОЧАКВАМ МНОГО НОВИ СЛАДКАРСКИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА.ХУБАВИ ДНИ

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 09 Февруари 2016

    Ах, че мил коментар! Много, много благодаря за доверието и топлите думи! Е как да не се зарежда после човек с хубави емоции и нови фантазии! Благодаря отново!

  • Гост
    Мария Сряда, 10 Февруари 2016

    Здравей, прекраснице, Йоли!
    Чудесна рецепта и чудесна идея за останалите жълтъци, тъй като си нямат другарче, защото са отишли за целувки. :D Благодаря за споделеното!
    Поздрав най-сърдечен! Мария

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 11 Февруари 2016

    Благодаря ти, мила Мария. Радвам се, че ти допадна сладкиша. Разбира се, не е нужно да го правиш целия. Винаги, ако имаш 3 жълтъка можеш да направиш или само блата, или само крема. Благодаря ти отново за хубавите думи!

  • Гост
    Наталия Понеделник, 15 Февруари 2016

    Я испекла его! Очень вкусно! Спасибо!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 16 Февруари 2016

    Спосибо Вам за доверие, Наталья. Я очень рад, что попробовала рецепту.

  • Влади
    Влади Четвъртък, 25 Февруари 2016

    Йолиии, стана мнооооого вкусен. Благодаря за пореден път за страхотната рецепта.
    Поздрави!!!:):):):)

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 25 Февруари 2016

    Ехааа, Влади! Така се радвам! Благодаря ти за доверието и хубавите думи! Да ви е сладко на всички!

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 21 Февруари 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus