Публикувано от в в Сладкиши
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 2953
  • Печат

Сладкиш с печени ябълки и ванилов крем

 


Продукти

тесто

125 г меко масло
3 с.л. захар
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
1 яйце
200 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер

пълнеж

5-6 ябълки
2 с.л. масло
5 с.л.з ахар
1/2 ч.ч. стафиди или други сушени плодове
1/2 ч.ч. накълцани ядки по избор
2-3 с.л. коняк или ром
настъргана кора от 1/2 лимон

крем

1 пакетче ванилов инстантен крем
2 яйца
250 г заквасена сметана
1 ч.ч. прясно мляко
захар на вкус

Приготвяне

* Обелете ябълките и ги нарежете на парченца. Сложете ги в тавичка, посипете ги със захарта, сложете маслото и лимоновата кора, полейте с коняк и изпечете докато омекнат и леко се карамелизират. Извадете ги и прибавете стафидите и ядките. Оставете плънката да се охлади.

* Разбъркайте маслото със захарта и ванилията. Прибавете яйцето и лимоновата кора. С брашното, предварително пресято с бакпулвера бързо замесете меко тесто.

* Изсипете пакетчето крем в купа, сложете яйцата и ги разбъркайте с бъркалка. Добавете сметаната, а след това и млякото. Овкусете със захар според вкуса ви.

* Покрийте дъното на тортена форма с хартия за печене. Сложете 2/3 от тестото върху нея и с пръсти го разнесете равномерно по дъното на формата. Не е необходимо да го разточвате на кора и после да го прехвърляте във формата. Така е много по-лесно. С остатъка от тестото направете тънки фитили и ги залепете по страницата на формата. Отново с пръсти притиснете и оформете висок борд. С вилица надупчете маслената  кора.

* Сипете ябълките върху тестото и ги разстелете равномерно. Върху тях излейте крема. Изпечете сладкиша в предварително загрята на 170*фурна за около 40 мин. Може да проверите дали сладкиша е изпечен като натиснете леко с пръсти крема отгоре. Трябва да е еластичен,но не твърд.

* Сервирайте сладкиша добре охладен и поръсен с пудра захар. Да ви е сладко!

 

 

последно модифициран в
Отбелязана с: сладкиши ябълки

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Красимира Сряда, 30 Декември 2015

    Здравей Йоли,
    Това е поредната твоя рецепта която пробвам / е малко ги модифицирам по наш вкус/ и всичките са много успешни.
    За утрешния новогодишен сладкиш се бях спряла на немския ябълков , но сестра ми като прочете че ябълките остават леко сурови предложи да комбинираме двата . И така сладкиша е готов - тестото и крема - от немския ябълков с тази плънка. Не сложих ядки / поръсих отгоре с филирани бадеми/ и замених коняка с мадейра. Крема - пудин с варене. Формата ми е 24 см така че напълних и три формички за мъфини. Малките тарталетки веднага ги дегустирахме / не успяха даже да изстинат/ - ужасно вкусни. Определено пак ще правя . Корекцията която ще внеса е да е с по- малко захар, тази в тестото ни идва много . Чудя се и дали да не прибавя и малко джинжифил.

    Благодаря ти че споделяш с нас тези чудесни рецепти и Весела нова година!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Четвъртък, 31 Декември 2015

    Ти си страхотен новатор, Краси! Невероятна комбинация си направила! Браво на теб, страшно уважавам това качество! Много ти благодаря за доверието. С джинджифил ще е също чудесно, много поджода на ябълките. Весело посрещане на 2016 година и още веднъж благодаря!

Коментирайте

Гост
Гост Вторник, 21 Ноември 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus