Публикувано от в в Великден
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 2237
  • Печат

Сладки морковчета

 

b2ap3_thumbnail_cones_2.jpg

 

Всеки има любима рецепта за фунийки. Тази, която ви предлагам е на баба ми, но знам, че и на вас ви е добре позната. Закачката тук е как фунийките да заприличат  на морковчета и да украсят  Великденската ви трапеза. Да ви е сладко!

 

b2ap3_thumbnail_cones_1.jpg

 

Продукти
 
3 яйца
1 ч.ч. захар
6 с.л. олио
1 ч.ч. прясно мляко
1 ванилия
настъргана кора от 1 лимон
1 пакетче амонячна сода
брашно за меко и еластично тесто
масло за намазване
хранителна оранжева боя
свежи листа от  моркови
 
Крем по избор
 

b2ap3_thumbnail_cones_4.jpg

 

Приготвяне
 
* Разбийте яйцата със захарта и добавете ванилията и лимоновата кора. Угасете содата в млякото и го налейте към  яйцата. Сипете олиото.  Разбъркайте и започнете да прибавяте брашното постепенно. Омесете меко тесто, което да не лепне по пръстите ви. Нямам точна мярка за брашното, но не е и нужна. Когато прибавяте постепенно брашното сами ще усетите кога тестото е готово. 
 
* Намажете метаални фунийки с масло. Ако нямате такива може да си направите сами като завиете фунийки от  няколко пласта алуминиево фолио за да е по-устойчиво.
 
* Разточете тестото върху набрашнен плот на тънък лист  с дебелина около 4-5 мм. Нарежете го на ленти и ги увийте спираловидно около металните фунийки. Широчината и дължината на лентите преценете сами в зависимост  от това, колко големи искате да са фунийките  в готов  вид.
 
* В купичка разтворете във вода малко оранжева боя. Наситеността на цвета определете сами. С четка намажеете фунийките  и ги поставете в  тава, покрита с  хартия за печене.
 
 

b2ap3_thumbnail_cones.jpg

 

 * Изпечете ги в  предварително загрята на 180* фурна за около 10-15 минути. След  като изстинат отстранете металните фунийки и ги напълнете с  крем по ваш вкус. Шоколадов, сметанов, млечен, плодов ... кой какъвто обича. Може да изпечете фунийките предварително и да ги съхранявате в кутия, а като решите да ги поднесете да ги напълните с крем. Тестото прилича на обикновените бисквити и е леко твърдо и сухо. Препоръчвам  да ги напълните поне няколко часа преди да ги поднесете за да омекнат  леко. Придайте им  малко блясък  със свежи листа от  моркови, които забодете в  крема и ги хапнете с чаша кафе. Светли Великденски празници на всички!

 

b2ap3_thumbnail_cones_3.jpg

последно модифициран в

Йоланта Делибозова

Коментирайте

Гост
Гост Сряда, 26 Юли 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus