• Начало
    Начало Тук можете да прегледате всички статии в сайта.
  • Категории
    Категории Показва списък с категории от тази статия.
  • Етикети
    Етикети Показва списък с етикети, които са ползвани в тази статия.
  • Архиви
    Архиви Съдържа списък със статии, които са създадени по-рано.
  • Вход
    Вход форма за вход
Публикувано от в в Сладки закачки
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 6281
  • 7 коментара
  • Печат

Сладък салам

b2ap3_thumbnail_sweet_-sausage_4-d.jpg

 

 Продукти

250 г твърди бели бисквити
100 г накълцан суров шам фъстък
1/2 ч.ч. счукан орехов крокан
50  г стафиди
100 г меко масло
120 мл течна сметана
200 г стопен черен шоколад
3 с.л. какао
2 с.л. ликьор по избор
1 ванилия
пудра захар за овалване

 

b2ap3_thumbnail_sweet_-sausage_7-d.jpg

 

 Приготвяне

* Натрошете бисквитите на дребни парченца и ги смесете с ядките, крокана, и накълцаните стафиди.

* Загрейте леко сметаната и сипете в нея шоколада и ванилията. 

* В голяма купа смесете бисквитите, шоколадовата сметана и всички останали продукти. Разбъркайте добре и оставете сместа 10 минути да отпочине.
 
* Вземете парче алуминиево фолио и го намачкайте с ръце. Гънките върху листа ще придадат на сладкия салам съвсем истински вид.  Сложете тестото върху фолиото, придайте му форма на салам и го завийте на стегнато руло. Може да направите 2 или 3 малки салама. Оставете ги в хладилника поне за няколко часа за да се стегнат добре. За по-бързо може да ползвате и фризер.
 
* Отстранете фолиото от сладкиша и добре го оваляйте в пудра захар. Поднесете нарязан на тънки филийки. Да ви е сладко!

* От това тесто може да напарвите бонбони, а аз оформих и  едни шишарки в тон със сезона. Малка част от тестото завих в бадемов марципан и го набодох с печени бадеми. Реших, че за разлика от салама  в този случай трябва да поднеса десерта мек и на стайна температура. Така е по-ронлив и кремообразен. Сервирах в чиния с борово клонче.

 

b2ap3_thumbnail_sweet_-sausage-d1.jpg

b2ap3_thumbnail_sweet_-sausage_2-d.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: коледа сладки закачки

Коментари

  • Гост
    Ани Канева Вторник, 30 Декември 2014

    Йоли, искам да споделя, че многократно правя този салам, бях ти писала че е фаворит сред десертите за семейството ми - бързо, лесно, много вкусно...днес отново го приготвих (заблуждавайки се, че ще остане за новогодишната трапеза...уви, изяде се за минути!). Единствения проблем в началото беше, че след като изваждах готовия салам от хладилника, много трудно разлепях алуминиевото фолио. Сега го правя с фолио за свежо съхранение и този проблем отпадна, а и с найлоновото фолио саламът се оформя по-лесно...търкаляйки го и навивайки от страни!...И още нещо - за да си спестя времето за приготвяне и на орехов крокан, го заместих с готова фъстъковка от 60гр. (закупена от магазина), която натроших в чопъра. Чудесно ми се получава всеки път! Благодаря ти, че си тук! Щастлив новогодишен празник!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 30 Декември 2014

    Ех, Аничко! Как ме зарадва! Много ти благодаря, страшно съм щастлива, че ви харесва сладкия салам. Права си за фолиото, трудно се разлепва, къса се на малки части и е досадно докато го отстраниш. С найлоново ще стане наистина много по-лесно. Всъщност, аз използвах алуминиево само с една цел. Тъй като е по-грубо позволява още мекото тесто да се оформи неравно и да заприлича на истински сушен салам. Ще пробвам и аз като теб, благодаря ти. Щастлива Нова година и на теб, и да ви е сладко!

  • Гост
    Ина Понеделник, 04 Декември 2017

    Привет, рецептата е много сполучлива и много се хареса у дома. Пиша, за да споделя една идея, която ми хрумна спонтанно, четейки коментарите ви: в намачканото алуминиево фолио, сложих фолио за свежо сьхранение, за да пробвам какво ще стане и сьответно се отплепи идеално, а имаше ефекта на истински салам. Струва ми се идеално решение. Благодаря и до скоро

  • Yoli
    Yoli Вторник, 05 Декември 2017

    О, Ина, чудесна е идеята ти! Благодаря ти! Винаги има човек какво да научи. Радвам се, че ви е харесал този сладкиш, мил спомен от детството на всички ни. Весели празници ти желая!

  • Гост
    Милена Събота, 15 Декември 2018

    Здравей, Йоли! Търсих вдъхновение за Коледа и както винаги го намерих в твоето местенце за творчество и красота! Реших да направя малки сладки саламчета за коледни подаръци! Имам няколко въпроса. Може ли да заменя с нещо ядките? А дали вместо сметана, може да сложа кондензирано мляко или сгушенка? Последно, сметаната подсладена ли е и колко процента е шоколада?

  • Yoli
    Yoli Събота, 15 Декември 2018

    Ще се радвам, Милена, ако решиш да опиташ този сладкиш от детството. Винаги можеш да направиш така, както на тил ти е вкусно. Особено при такъв тип рецепти без печене. Ядките просто ги пропусни, не е нужно да ги заменяш с нещо. Съответно, сложи повече бисквити или сушени плодове. Може да сложиш и мляко, разбира се. Сметаната никога не е подсладена. Това, което у нас го представят като подсладена сметана е растителен продукт, тоест чист маргарин. Нормалната, истинската млечна сметана не може да бъде подсладена. В никоя държава не се продава такова нещо. Тя е натурален продукт и може да е само течна или заквасена. И после всеки у дома си подслажда сам сметаната. Извини ме за многословието, но у нас наистина това е тотално объркано. И съответно и хората се чудят.
    Ако ще ползваш кондензирано мляко трябва да прецениш количеството. Много е сладко и трябва да сложиш малко. А шоколадът е по избор, както повечето неща. Купи какъвто обичаш. Може и млечен, но пак внимавай със сладостта. Аз винаги предпочитам тъмен шоколад с по-висок % какао. Примерно поне 60%. Извини ме още веднъж за досадното писане и благодаря за доверието.

  • Гост
    Милена Събота, 22 Декември 2018

    Благодаря! Светла и щастлива Коледа!

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 16 Февруари 2019
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus