Публикувано от в в Сладки закачки
  • Размер на шрифта: По-голям По-малък
  • Посещения: 4111
  • Печат

Сладък салам

b2ap3_thumbnail_sweet_-sausage_4-d.jpg

 

 Продукти

250 г твърди бели бисквити
100 г накълцан суров шам фъстък
1/2 ч.ч. счукан орехов крокан
50  г стафиди
100 г меко масло
120 мл течна сметана
200 г стопен черен шоколад
3 с.л. какао
2 с.л. ликьор по избор
1 ванилия
пудра захар за овалване

 

b2ap3_thumbnail_sweet_-sausage_7-d.jpg

 

 Приготвяне

* Натрошете бисквитите на дребни парченца и ги смесете с ядките, крокана, и накълцаните стафиди.

* Загрейте леко сметаната и сипете в нея шоколада и ванилията. 

* В голяма купа смесете бисквитите, шоколадовата сметана и всички останали продукти. Разбъркайте добре и оставете сместа 10 минути да отпочине.
 
* Вземете парче алуминиево фолио и го намачкайте с ръце. Гънките върху листа ще придадат на сладкия салам съвсем истински вид.  Сложете тестото върху фолиото, придайте му форма на салам и го завийте на стегнато руло. Може да направите 2 или 3 малки салама. Оставете ги в хладилника поне за няколко часа за да се стегнат добре. За по-бързо може да ползвате и фризер.
 
* Отстранете фолиото от сладкиша и добре го оваляйте в пудра захар. Поднесете нарязан на тънки филийки. Да ви е сладко!

* От това тесто може да напарвите бонбони, а аз оформих и  едни шишарки в тон със сезона. Малка част от тестото завих в бадемов марципан и го набодох с печени бадеми. Реших, че за разлика от салама  в този случай трябва да поднеса десерта мек и на стайна температура. Така е по-ронлив и кремообразен. Сервирах в чиния с борово клонче.

 

b2ap3_thumbnail_sweet_-sausage-d1.jpg

b2ap3_thumbnail_sweet_-sausage_2-d.jpg

последно модифициран в
Отбелязана с: коледа сладки закачки

Йоланта Делибозова

  • Гост
    Ани Канева Вторник, 30 Декември 2014

    Йоли, искам да споделя, че многократно правя този салам, бях ти писала че е фаворит сред десертите за семейството ми - бързо, лесно, много вкусно...днес отново го приготвих (заблуждавайки се, че ще остане за новогодишната трапеза...уви, изяде се за минути!). Единствения проблем в началото беше, че след като изваждах готовия салам от хладилника, много трудно разлепях алуминиевото фолио. Сега го правя с фолио за свежо съхранение и този проблем отпадна, а и с найлоновото фолио саламът се оформя по-лесно...търкаляйки го и навивайки от страни!...И още нещо - за да си спестя времето за приготвяне и на орехов крокан, го заместих с готова фъстъковка от 60гр. (закупена от магазина), която натроших в чопъра. Чудесно ми се получава всеки път! Благодаря ти, че си тук! Щастлив новогодишен празник!

    Отговор Отказ
  • Yoli
    Yoli Вторник, 30 Декември 2014

    Ех, Аничко! Как ме зарадва! Много ти благодаря, страшно съм щастлива, че ви харесва сладкия салам. Права си за фолиото, трудно се разлепва, къса се на малки части и е досадно докато го отстраниш. С найлоново ще стане наистина много по-лесно. Всъщност, аз използвах алуминиево само с една цел. Тъй като е по-грубо позволява още мекото тесто да се оформи неравно и да заприлича на истински сушен салам. Ще пробвам и аз като теб, благодаря ти. Щастлива Нова година и на теб, и да ви е сладко!

Коментирайте

Гост
Гост Събота, 29 Април 2017
Visit site Coral Betting and grab Coral Bonus